Kako je Liberal potaknuo državne institucije da zaštite transrodnu ženu od prijetnji

FOTO: Facebook
29.6.2018.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Zašto konzervativci žele nacionalizirati Facebook
Antifašisti došli prosvjedovati protiv neonacista pa završili u zatvoru
Stanković zahtijeva od države da ga dovede u red
Poskupljenjem trošarina na cigarete i alkohol Kujundžić će potaknuti šverc iz BiH
Heroji napretka (1): Norman Borlaug, otac zelene revolucije
ʼGreen New Dealʼ je utopija. Bez obzira na ičije želje, nitko neće plaćati porez od 70%
HRT dezinformira javnost: Udžbenici neće biti ʼbesplatniʼ nego skuplji!
Irska i Njemačka trebaju tražiti odštetu od RH zbog novca koji naši iseljenici šalju u Hrvatsku
Dok se drugovi u Hamburgu bore s kapitalizmom, hrvatski proleteri šute
Hoće li Hrebak vratiti HSLS iz mrtvih i pretvoriti ga u ozbiljnu liberalnu opciju?
Porota za 9 min. oslobodila krivnje čovjeka optuženog zbog puštanja pjesme ʼF- tha Policeʼ pred policajcem
Ben Shapiro pokušao objasniti zašto Amerika treba napasti Iran. Njegovi vlastiti fanovi su ga satrali...
Oni bi se j..., ali da im ne uđe
Reakcije iz HNS-a, Pametnog i GLAS-a na izjavu Saše Poljanec-Borić da je HSLS jedina liberalna stranka u Hrvatskoj
Neka drug Božo prizna da je marksist i svu glupost ćemo mu oprostiti
Je li Hrvatska stvarno otporna na populizam?
Na portalu Željke Markić nedjelja je radni dan
Željka Markić želi da radnici nedjeljom odmaraju. Ali ne svi radnici...
Kolindino pomilovanje Huanita je dobrodošlo, ali glavni problem i dalje ostaje
Desnica je napravila Sorosu ono što je ljevica bezuspješno pokušavala napraviti braći Koch

Kako je Liberal potaknuo državne institucije da zaštite transrodnu ženu od prijetnji


PIŠE Mario Nakić

Nakon toliko tekstova o ljudskim pravima i slobodama, drago mi je svaki put kad čujem da trud mene i mojih kolegica i kolega na Liberalu nije uzaludan. Nećete vjerovati, ali naš aktivizam se isplati čak i više nego što bismo sami pomislili.

Danas mi se preko Facebooka u inbox javila Romana Taylor, transrodna žena iz Zagreba o kojoj sam lani pisao. Riječ je o komentarima na internetu koje je dobivala nakon njenog intervjua za 24sata. Mnogi ljudi su javno, bez imalo srama, pozivali na njeno smaknuće, što me je potaklo da napišem članak "Transrodne osobe imaju svako pravo biti to što žele, nasilje nema opravdanja". U tom trenutku nisam poznavao tu osobu niti sam prije čuo za nju, jednostavno su me užasni komentari njenih mrzitelja natjerali da javno stanem u njenu obranu, što smatram da treba biti građanska dužnost svakoga, a pogotovo novinara.

Prema njenoj poruci, koju objavljujem uz njen pristanak, izgleda da je moj članak urodio plodom.

Poštovanje, Mario!

Imam veliku potebu da Vam se zahvalim na Vašem članku i podršci što sam već više puta učinila i javno. Zahvaljujući Vašem članku o meni i vašoj podršci pokrenuli ste slučaj na nivou Državnog odvjetništva. Mnogi ljudi, koji su u svojim komentarima pozivali na moje smaknuće i smrt, uhićeni su i ispitani. Priznali su sve i sad to vodi Državno odvjetništvo i sve ide na Županijski sud.

Ja sam također saslušana u policiji kao žrtva nasilja. Bili su divni prema meni s puno poštovanja. Naime, nisam imala pojma da je taj vaš članak potaknuo organe vlasti da vide te komentare i nasilje općenito koje sam prošla kroz svoju tranziciju. Od srca Hvala Vam još jednom kao i drugim novinarima koji su nakon vašeg članka istu stvar napravili i objavili. S velikim poštovanjem šaljem veliki iskren pozdrav u moje ime i u ime svih transrodnih ljudi. HVALA VAM!

Moja sreća je neopisiva. Ako će trud koji ulažemo u ovaj dobrovoljni projekt uroditi ovakvim rezultatima, naša misija je već ispunjena. Nadam se samo da će pravosuđe odraditi svoj posao i da će oni koji su zaslužili završiti u zatvoru pa im više nikada neće pasti na pamet da pozivaju na nasilje nad ljudima samo zato što su drukčiji od njih.

Pozivi na nasilje nisu sloboda govora

Da ne biste pomislili kako je riječ o kažnjavanju tipičnog govora mržnje koji bi trebao biti zaštićen slobodom govora, ponovit ću neke komentare na koje sam u svom članku upozorio: "Treba te zatvoriti u kavez, politi benzinom i zapalit!", "Triba te ubit pi**a ti materina nenormalna", "J**em ti mater treba ti dat lopatu da si sam iskopaš grob i baciš se unutra bolesnik!!!", "Gdje je Hitler da očisti ovaj svijet od smeća" itd. To je samo djelić salve odvratnih prijetnji i poziva na nasilje koje je ova žena doživjela. Pozivanje na nasilje ne spada u slobodu govora i treba biti najstrože kažnjeno. Pogotovo kad je riječ o otvorenim i direktnim prijetnjama upućenim točno određenoj osobi. To može biti jako, jako opasno.

Romana kaže da je sad njena situacija puno bolja nego lani. Nakon 21 fizičkog napada i nakon što su vidjeli komentare na koje smo ukazali, policija joj je ponudila zaštitu. Sklonila se iz kvarta na tajnu lokaciju i više ne doživljava napade. Kaže, bilo je teško kad je početkom godine gostovala na Dnevniku kao prva osoba u RH koja je promijenila spol, tada je primila puno prijetnji preko interneta. Ali društvo se, čini se, polako privikava na postojanje transrodnih osoba među nama. Nadam se da će se nastaviti razvijati u tom smjeru jer, kao što sam napisao i u prethodnom članku na ovu temu, nasilje nema nikakvog opravdanja. Bez obzira što mislili o transrodnosti, svi trebamo osuđivati svaki poziv na nasilje u bilo kojoj prigodi, prema bilo kome.

LGBT aktivisti optužuju Liberal da smo klerikalci, homofobi, desničarski šljam...

Njena poruka mi je stigla samo dan nakon što su nas aktivisti iz LGBT udruga javno napali na Twitteru. Marko Jurčić iz organizacije ZG Pride nas je optužio da smo "klerikalci, mosturbatori i ostali desničarski šljam" što je lajkala Mirela Holy. Jurčićev kolega Gordan Duhaček, novinar na LGBT portalu CroL i na Indexu, još nedavno nas je optužio da smo homofobi i autohomofobi. Posljednjih dana ljevica vodi žestoku kampanju protiv Liberala, optužbe idu do toga da nas prozivaju za konzervatizam, fašizam i ustašluk samo zato što liberalne ideje koje iznosimo nisu u skladu s njihovom vizijom totalitarnog socijalističkog društva. Oni su takve ideje dosad uspješno prodavali javnosti kao liberalizam. Ne sviđa im se ni ideja slobodnog tržišta pa nas optužuju da nismo liberali nego da promičemo samo kapitalizam. Je li i ova tema o transrodnim osobama promicanje kapitalizma?

Sve njihove optužbe i pljuvačke na račun Liberala padaju u vodu čim otvorite ove stranice i prolistate nekoliko tekstova. Njihova najveća boljka je zapravo to što smo im pokazali da nisu napravili ništa za ravnopravnost građana i manjina koje navodno zastupaju, nego im čine štetu. Iako oni primaju novac od države za borbu za ljudska prava, očito je da ništa konkretno nisu po tom pitanju napravili. Onda dođemo mi i bez kune iz proračuna pokažemo kako se zastupaju i promoviraju građanska prava. Hvala, drugarice i drugovi, Liberal je tu da educira javnost o postulatima liberalizma i promiče toleranciju, slobodu i ravnopravnost. Netrpeljivost profesionalnih "ljudskopravaša" u Hrvatskoj samo je potvrda da smo na pravom putu.

 


Novo na Liberalu

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ova dva pitanja su ključna u otkrivanju liberala od ostalih. Gotovo nepogrešivo...

Tko je liberal, a tko nije? Postoji jedan vrlo jednostavan i brz način da to otkrijete...

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Donedavno se o tome govorilo isključivo u libertarijanskim krugovima, a sada su tu ideju počeli širiti i političari s puno širim spektrom birača.

Bruto plaća na ruke - ideja koja nailazi na plodno tlo među hrvatskim političarima. Što vi mislite?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dvije trećine HDZ-ovaca se slaže s izjavom da su imigranti najveća prijetnja europskoj kulturi...

Diplomatske nevolje: Kolinda i Plenković će teško naći u HDZ-u kadrove koji nisu ksenofobni

Društvo

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Most je pokrenuo inicijativu koju su već ranije pokretale i druge političke stranke. Njena jedina svrha je ubiranje jeftinih poena na dezinformiranju građana.

Voda, vodoopskrba i prava - umjesto rasprave o pravom problemu, širi se strah od privatnika

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kako Trumpove carine utječu na poduzetnike najbolje pokazuje podatak da je mišljenje voditelja trgovine u SAD-u trenutno najpesimističnije u zadnjih 25 godina.

Amerikanci su svjesni da gube u trgovinskom ratu. Samo Trump još nije...

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Naslov koji polazi od pretpostavke da osoba ne može biti sekularist i vjernik u isto vrijeme, krajnje je pogrešan i manipulativan.

N1 televizija obmanjuje javnost: Sekularizam i ateizam nisu jedno te isto

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Analiza intervjua s kandidatom HSLS-a za predsjednika RH. Moram priznati da me u mnogim stvarima razočarao...

Kovač je po pitanju osobnih sloboda kao Dalija Orešković. Srećom, u ekonomiji je puno bolji

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Međunarodne korporacije imaju zaštitu LGBT prava u svome kodeksu, što je s tržišne strane posve razumljivo. To je razveselilo lijeve udruge koje posve nesvjesno slave kapitalizam.

Privatna korporacija kao posljednja linija obrane LGBT prava u Mađarskoj

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska ima najviši PDV na putnički prijevoz među zemljama članicama EU, a možda i u cijelom svijetu.

Većina zemalja EU ukinula PDV na putnički željeznički prijevoz, Hrvatska nije među njima

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Porezna uprava je u 'ofenzivi' na ugostiteljske objekte na moru kaznila skoro dvije trećine ugostiteljskih objekata u koje je ušla. Što nam to govori o zakonima i porezima?

Jesu li lopovi ugostitelji ili je lopovska država?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte što će prvo napraviti ako osvoji vlast, što misli o sadašnjoj Vladi, hoće li pomilovati osuđenike koji trunu u zatvoru zbog marihuane...

Intervju s Dejanom Kovačem, kandidatom koji će predstavljati liberalnu Hrvatsku na ovim izborima

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Otkud tolika strastvena želja za porezima koji će 'opaliti po džepu' druge ljude, one s kojima ne dijelimo neku karakteristiku?

Neka susjedu crknu dvije!

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: