Kako je Liberal potaknuo državne institucije da zaštite transrodnu ženu od prijetnji

FOTO: Facebook
29.6.2018.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kako je Liberal potaknuo državne institucije da zaštite transrodnu ženu od prijetnji


PIŠE Mario Nakić

Nakon toliko tekstova o ljudskim pravima i slobodama, drago mi je svaki put kad čujem da trud mene i mojih kolegica i kolega na Liberalu nije uzaludan. Nećete vjerovati, ali naš aktivizam se isplati čak i više nego što bismo sami pomislili.

Danas mi se preko Facebooka u inbox javila Romana Taylor, transrodna žena iz Zagreba o kojoj sam lani pisao. Riječ je o komentarima na internetu koje je dobivala nakon njenog intervjua za 24sata. Mnogi ljudi su javno, bez imalo srama, pozivali na njeno smaknuće, što me je potaklo da napišem članak "Transrodne osobe imaju svako pravo biti to što žele, nasilje nema opravdanja". U tom trenutku nisam poznavao tu osobu niti sam prije čuo za nju, jednostavno su me užasni komentari njenih mrzitelja natjerali da javno stanem u njenu obranu, što smatram da treba biti građanska dužnost svakoga, a pogotovo novinara.

Prema njenoj poruci, koju objavljujem uz njen pristanak, izgleda da je moj članak urodio plodom.

Poštovanje, Mario!

Imam veliku potebu da Vam se zahvalim na Vašem članku i podršci što sam već više puta učinila i javno. Zahvaljujući Vašem članku o meni i vašoj podršci pokrenuli ste slučaj na nivou Državnog odvjetništva. Mnogi ljudi, koji su u svojim komentarima pozivali na moje smaknuće i smrt, uhićeni su i ispitani. Priznali su sve i sad to vodi Državno odvjetništvo i sve ide na Županijski sud.

Ja sam također saslušana u policiji kao žrtva nasilja. Bili su divni prema meni s puno poštovanja. Naime, nisam imala pojma da je taj vaš članak potaknuo organe vlasti da vide te komentare i nasilje općenito koje sam prošla kroz svoju tranziciju. Od srca Hvala Vam još jednom kao i drugim novinarima koji su nakon vašeg članka istu stvar napravili i objavili. S velikim poštovanjem šaljem veliki iskren pozdrav u moje ime i u ime svih transrodnih ljudi. HVALA VAM!

Moja sreća je neopisiva. Ako će trud koji ulažemo u ovaj dobrovoljni projekt uroditi ovakvim rezultatima, naša misija je već ispunjena. Nadam se samo da će pravosuđe odraditi svoj posao i da će oni koji su zaslužili završiti u zatvoru pa im više nikada neće pasti na pamet da pozivaju na nasilje nad ljudima samo zato što su drukčiji od njih.

Pozivi na nasilje nisu sloboda govora

Da ne biste pomislili kako je riječ o kažnjavanju tipičnog govora mržnje koji bi trebao biti zaštićen slobodom govora, ponovit ću neke komentare na koje sam u svom članku upozorio: "Treba te zatvoriti u kavez, politi benzinom i zapalit!", "Triba te ubit pi**a ti materina nenormalna", "J**em ti mater treba ti dat lopatu da si sam iskopaš grob i baciš se unutra bolesnik!!!", "Gdje je Hitler da očisti ovaj svijet od smeća" itd. To je samo djelić salve odvratnih prijetnji i poziva na nasilje koje je ova žena doživjela. Pozivanje na nasilje ne spada u slobodu govora i treba biti najstrože kažnjeno. Pogotovo kad je riječ o otvorenim i direktnim prijetnjama upućenim točno određenoj osobi. To može biti jako, jako opasno.

Romana kaže da je sad njena situacija puno bolja nego lani. Nakon 21 fizičkog napada i nakon što su vidjeli komentare na koje smo ukazali, policija joj je ponudila zaštitu. Sklonila se iz kvarta na tajnu lokaciju i više ne doživljava napade. Kaže, bilo je teško kad je početkom godine gostovala na Dnevniku kao prva osoba u RH koja je promijenila spol, tada je primila puno prijetnji preko interneta. Ali društvo se, čini se, polako privikava na postojanje transrodnih osoba među nama. Nadam se da će se nastaviti razvijati u tom smjeru jer, kao što sam napisao i u prethodnom članku na ovu temu, nasilje nema nikakvog opravdanja. Bez obzira što mislili o transrodnosti, svi trebamo osuđivati svaki poziv na nasilje u bilo kojoj prigodi, prema bilo kome.

LGBT aktivisti optužuju Liberal da smo klerikalci, homofobi, desničarski šljam...

Njena poruka mi je stigla samo dan nakon što su nas aktivisti iz LGBT udruga javno napali na Twitteru. Marko Jurčić iz organizacije ZG Pride nas je optužio da smo "klerikalci, mosturbatori i ostali desničarski šljam" što je lajkala Mirela Holy. Jurčićev kolega Gordan Duhaček, novinar na LGBT portalu CroL i na Indexu, još nedavno nas je optužio da smo homofobi i autohomofobi. Posljednjih dana ljevica vodi žestoku kampanju protiv Liberala, optužbe idu do toga da nas prozivaju za konzervatizam, fašizam i ustašluk samo zato što liberalne ideje koje iznosimo nisu u skladu s njihovom vizijom totalitarnog socijalističkog društva. Oni su takve ideje dosad uspješno prodavali javnosti kao liberalizam. Ne sviđa im se ni ideja slobodnog tržišta pa nas optužuju da nismo liberali nego da promičemo samo kapitalizam. Je li i ova tema o transrodnim osobama promicanje kapitalizma?

Sve njihove optužbe i pljuvačke na račun Liberala padaju u vodu čim otvorite ove stranice i prolistate nekoliko tekstova. Njihova najveća boljka je zapravo to što smo im pokazali da nisu napravili ništa za ravnopravnost građana i manjina koje navodno zastupaju, nego im čine štetu. Iako oni primaju novac od države za borbu za ljudska prava, očito je da ništa konkretno nisu po tom pitanju napravili. Onda dođemo mi i bez kune iz proračuna pokažemo kako se zastupaju i promoviraju građanska prava. Hvala, drugarice i drugovi, Liberal je tu da educira javnost o postulatima liberalizma i promiče toleranciju, slobodu i ravnopravnost. Netrpeljivost profesionalnih "ljudskopravaša" u Hrvatskoj samo je potvrda da smo na pravom putu.

 

VIŠE IZ RUBRIKE:
LJUDSKA PRAVA
HRVATSKA
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Biljana Borzan je cijelu svoju predizbornu kampanju izgradila na borbi za jednaku Nutellu. Pokazalo se da nije bila baš iskrena...

Istraživanje EK: Nema dokaza o različitom sastavu Nutelle u Njemačkoj i Hrvatskoj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Građanska stranka je omogućila desnu vlast u Madridu gdje je u koaliciji s konzervativcima i desnim ekstremistima. To se mnogima nije svidjelo.

Španjolski liberali u koaliciji s krajnjom desnicom; ekonomski savjetnik napušta stranku, nižu se kritike...

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Navodni satiričar s News Bara dobio je potrebu da nas izvrijeđa jer mu se nije svidio moj članak o antifašizmu. Pa da pojasnim neke stvari...

Kome i zašto smeta Liberal?

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Hrvatska se tijekom proteklih 10 godina ukupno nije pomakla nimalo ekonomski naprijed. Tko nam je za to kriv?

Izgubljeno desetljeće

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Je li došlo vrijeme da konačno raskrstimo s tekovinama socijalističke revolucije i obilježavanjem datuma bitnih za stvaranje bivše, propale države?

Čiji praznik Hrvatska danas obilježava?

Društvo

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Splitski gradonačelnik objavio je smiješni vodič za turiste u kojem ih upozorava da poštuju lijenost i nerad kao splitski tradicionalni identitet, a sada će Gradsko vijeće ograničiti rad kafićima do ponoći.

Splitska vlast objavljuje rat turizmu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pokušao je kritizirati najavljeno rasterećenje rada, a zapravo je dao najbolje argumente za potpuno ukidanje poreza na dohodak.

Kad bi građani primali veću neto plaću, postali bi apatični - tvrdi ovaj kolumnist Večernjeg lista

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte svjedočenja dvaju crnih autora koji su na suprotstavljenim stranama po pitanju reparacija.

Dvije strane: Treba li Amerika isplatiti odštetu crnim Amerikancima zbog ropstva i segregacije?

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ljevičarski youtuber Kyle Kulinski objašnjava zašto je potez Youtubea loš i zašto ga ni ljevičari ne bi trebali slaviti.

Youtube započeo borbu protiv nacizma pa uklonio i antinacistički edukativni sadržaj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dugogodišnji američki senator je s preko 75 godina postao milijunaš, ali tek nakon što je napisao bestseller. Hrvatski ministri ne moraju napisati bestseller da bi postali milijunaši.

Dva političara i multimilijunaša. Pronađi razliku!

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska i Slovenija su svoj dug otplatile, ali Srbiji je preostalo za otplatiti još 1,7 mlrd. eura.

Srbija još uvijek plaća Titove dugove i otplaćivat će ih sljedeće 22 godine

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mislav Kolakušić ima najrealnije šanse pobijediti na predsjedničkim izborima. Ovo nije podrška već upozorenje.

Svi pričaju o Kolindi i Milanoviću, ali Kolakušić bi mogao iznenaditi. Pripremite se za budućeg predsjednika!

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA | OGLAŠAVANJE

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: