Kako su Hrvati otkrili da privatno poduzetništvo ima humanu svrhu

FOTO: RTL
13.3.2018.
ČITATELJI OCIJENILI
4


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Još jedni izbori o ustašama i partizanima. Dokad, drugovi?
Fact check: Utječe li visina učiteljske plaće na kvalitetu obrazovanja?
Ovo bi vas moglo iznenaditi: Pogledajte što Daniel Srb kaže o liberalizmu
Čemu tolika ksenofobija?
Ova zemlja s religioznim katoličkim stanovništvom je na vrhu Europe po LGBT pravima
Zašto se SDP raspada i zašto je to dobro za Hrvatsku, a loše za HDZ
'Država i mafija idu skupa kao igra i Kinder jaje'
Dosta je mazanja očiju: Socijalizam je ideologija rata
Kad će se Hrvati riješiti mitomanije o svetosti Domovinskog rata?
Odgovori na 5 najčešćih argumenata protiv imigranata
Zašto je Most glasao protiv ukidanja obaveze licenciranja knjigovođa?
Na današnji dan: Krvavi prosvjedi u Poznanu kao odgovor na implementaciju marksističke ekonomije
Mediji provode javni linč nad nevinim čovjekom i pomažu državi da ga dokrajči. Njegov grijeh? Branio se od provalnika.
61% Amerikanaca podržava legalizaciju marihuane - dvostruko više nego 2000.
Woo oprao kulturnu scenu: 'Kako možete biti alternativa kad ste za veću državu i poreze?'
Heroji napretka (4): Čovjek koji je inspirirao nastanak sekularne i pravne države
Radnička fronta pod udarom fanova: ʼTko vam je savjetovao ovakvu pozadinu?ʼ
Milinovićeva županija uvjerljivi šampion u lokalnom uhljebljivanju
Kurzu prekipjelo: ʼNe treba nam EU regulirati kako da pržimo šnicleʼ
Mostovac brani Petrova citatom iz knjige ekonomista koji je hvalio Chavezovu ekonomsku politiku

Kako su Hrvati otkrili da privatno poduzetništvo ima humanu svrhu


PIŠE Mario Nakić

Vijest da je inovator i poduzetnik Mate Rimac proizveo baterije za invalidska kolica specijalno po narudžbi Rolanda Bugnara iz Veprinca pokraj Opatije i tako promijenio život čovjeku koji je od ranog djetinjstva prikovan za kolica, ostavila je mnoge bez daha. Stvarno, saznanje da poduzetništvo koristi zajednici i društvu, pa tako i invalidnim osobama nešto je što bi trebalo biti razumljivo samo po sebi. Pogledajte oko sebe, izaberite bilo koju stvar bez koje ne možete zamisliti svoju svakodnevicu, koja vas usrećuje ili vam pomaže u životu. Sve je to nastalo kao rezultat nečije privatne inicijative, nečije dobre volje i nečije akcije uvjetovane privatnim interesom.

Taj privatni interes, koji nas tjera da radimo, stvaramo, kod nas je zahvaljujući dugogodišnjem pranju mozga u državnom edukacijskom sustavu koji ni u zadnjih 27 godina nije pošteno reformiran, prikazan kao nešto loše, nešto čega se ljudi moraju stidjeti i uvijek se svodi čisto na materijalnu korist. To je potpuno pogrešna percepcija. Istina je da svatko od nas djeluje prvenstveno da bi sebi i svojim bližnjima osigurao egzistenciju, ali to je daleko od jedinog cilja koji imamo.

Duhovna korist koju imaju poduzetnici, inovatori, pa i bilo koji radnik koji sudjeluje u bilo kojem stvaralačkom procesu, u našem društvu potpuno se negira kao da ne postoji.A to je možda ono najvažnije, osjećaj zadovoljstva kad znamo da smo svojim radom nekome drugome pomogli, učinili uslugu ili možda čak promijenili život. Stoga nam ovakve vijesti, koje bi trebale ustvari biti nešto sasvim normalno, izgledaju možda kao senzacija.

Mate Rimac je samo radio svoj posao. Dobio je upit, narudžbu jedne osobe za određenim proizvodom. Izvagao je troškove i korist (ta korist, ponavljam, nije samo materijalna i ona niti kod jednog posla nije isključivo materijalna) i donio odluku da mu se to isplati napraviti. Klijent je više nego zadovoljan jer i sam priznaje da mu je Rimčeva baterija promijenila život, dala slobodu i neovisnost jer sad može puno dalje putovati, razgledati, istraživati - raditi ono što ga usrećuje.

Ako malo bolje razmislimo, doći ćemo do zaključka da je ovo jednadžba kakvu imamo kod bilo koje trgovine na tržištu, samo je razlika u intenzitetu. Trgovina je uvijek win-win situacija, što znači da su na dobitku i onaj tko proizvodi, prodaje i onaj tko kupuje, inače se neće dogoditi. To je poanta slobodnog tržišta i tržišne ekonomije. Riječ je o međuljudskoj suradnji u interesu obje strane s ciljem zadovoljavanja ljudskih potreba i unapređivanja života.

Inovacije koje mijenjaju naše živote u pravilu ne nastaju kao rezultat nekog zakona, propisa, naloga nekog diktatora, partijskog komesara ili demokratski izabrane vlasti, već isključivo kao rezultat ljudske akcije, dobre volje pojedinaca, poduzetnog duha i privatnih interesa. Takva ljudska akcija mijenja svijet. Jer tko god promijeni nečiji život nabolje, sudjeluje u mijenjanju svijeta nabolje. To čini da se svijet okreće.Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: