FOTO: Wikipedia
ČITATELJI OCIJENILI
2

Kakva je to država koja vlastitom narodu ne dopušta referendum?

PIŠE Mario Nakić
25.9.2016.

Više od istog autora
Efikasnost maski protiv covida: Primjer Baltika
Tko razumije taktiku Darija Hrebaka? Ja ne.
Dobra vijest: Od 2019. tvrtke će se osnivati online, bit će registrirane za 3 dana!
Do zabrane pobačaja u Alabami neće doći još jako dugo, a možda i nikada
Liberalizam nekad i sad - kako mu ljevičari pokušavaju promijeniti značenje
Nova europska politička grupacija, čiji će član vjerojatno biti i Živi zid, ima samo jedan zajednički cilj
ʼKonoplju proglasiti strateškom biljkom, slobodan uzgoj u neograničenim količinama i prodaja bez oporezivanjaʼ
Liberal je opet - jedini - bio u pravu
Duka, molim vas, ne obmanjujte javnost! Novosti nisu od strateškog interesa za RH
Top 5 najvećih pogrešaka Paula Krugmana
Tulsi i Yang bi bili savršen par za zajedničku kandidaturu protiv Trumpa
Priče iz Caracasa: ʼMi ovdje gladujemo, pacijenti u bolnici umiru zbog redukcije struje, nedostaje lijekova i liječnika...ʼ
Pogledajte kakva ekonomska rješenja predlažu fanovi Živog zida
Odbili su ispeći tortu s gay porukom. Država ih je kaznila, a tržište nagradilo
Izbori u Norveškoj krajnje neizvjesni, evo oko čega su se vodile kampanje
Hrvate karantena nije obeshrabrila: U ožujku i travnju 15 posto manje samoubojstava nego lani
Vjeruje li još itko ozbiljno da će primati mirovinu od države?
Zašto hrvatski kriminalisti podupiru kriminal?
Zašto država financira ovakve širitelje mržnje?
Uz dužno poštovanje, gospodine Rudan, ovaj put niste u pravu.

Kakva je to država koja vlastitom narodu ne dopušta referendum?


PIŠE Mario Nakić

Kako znate da jedna država više nema smisla? Kad Ustavni sud te države zabrani vlastitom narodu da se izjasni na referendumu.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske i privremeno zabranio održavanje referenduma koji je za tjedan dana najavljen u RS. Kad sam pročitao vijest da je privremeno zabranjen referendum, pomislio sam da se radi o kršenju ljudskih prava. Ne znam stvarno iz kojeg bi drugog razloga, osim zbog grubog kršenja ljudskih prava, mogao Ustavni sud zabraniti održavanje referenduma. Kad ono - riječ je o prazniku.

Hoće li praznik u Republici Srpskoj biti ovaj ili onaj - stvarno bi trebao odlučiti narod i ne znam što se tu ima braniti. Razumijem da je to sve vođeno nacionalizmom s obje strane i to je jako loše, ali izgleda da bez nacionalizma u BiH ne ide. Pustite narod da održi referendum, ovako se samo zaoštrava situacija između dvaju entiteta, koja nikada nije ni bila bajna.

Milorad Dodik, predsjednik RS, ne želi ni čuti o odgodi referenduma, što može biti jako opasno jer ako se ogluši na odluku Ustavnog suda, značit će to da ne priznaje sudsku vlast niti pravni poredak svoje države. To bi moglo dovesti do političke krize, pa čak i do veće opasnosti. Možemo se nadati da će ga, s ciljem mira i stabilnosti, netko od visokih dužnosnika iz Srbije ili neki predstavnik međunarodne zajednice, tijekom ovog tjedna uvjeriti da odustane.

No, s druge strane, zašto bi odustao? Je li odluka Ustavnog suda pravna ili politička? Je li ona opravdana? Kompletna ideja o BiH, kao zajedničkoj državi, nije nikada zapravo zaživjela. To je više kao potpisano primirje koje nikad nije prekinuto, ali ni preraslo u trajni mir. To je umjetna tvorevina nastala u tijeku žestokih vojnih sukoba, s ciljem da se postigne mir. To nitko, pa čak ni oni koji su sastavljali Daytonski sporazum, nije shvaćao kao trajno rješenje.

Ja bih volio da je to moguće i da su narodi, koji su se donedavno međusobno ubijali i klali (doslovno), sad odjednom u sretnoj ljubavi i suživotu. To nije moguće. Narodi u BiH imaju jako gadnu međusobnu prošlost, imaju previše gorkih sjećanja i kulturnih razlika. Možda bi dugoročno bolje za sve bilo da su u tri posebne države pa da si svaki svoju zemlju uredi kako želi. To će biti najbolje rješenje za kakav-takav mir, dugoročno gledano. I tek onda prestat će birati političare po nacionalnoj osnovi.

Predlažem još jedan referendum, puno zanimljiviji. Ovaj neka bude na području cijele BiH. Pitajte ljude žele li ovakvu BiH kakva je sad, ili da se pretvori u uniju tri zasebne i neovisne države. Ovako nešto Ustavni sud ne bi mogao odbiti jer pitanje ne krši ničija ustavna prava, a bilo bi stvarno zanimljivo vidjeti koliko građana BiH želi živjeti u BiH. Ako većina ne želi, zašto ih prisiljavati?

VIŠE IZ RUBRIKE:
SVIJET
POLITIKA
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: