Kanadski izbori: Hoće li Trudeau osvojiti još jedan mandat?

FOTO: Wikipedia
24.7.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
4

Federalni izbori u Kanadi zakazani su za listopad. Utrka je ovaj put prilično neizvjesna.
PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Zakon gomile: Kako sam zaradio bananu na FB-u zbog vrijeđanja osjećaja ekstremne desnice
Država generira mržnju, a slobodno tržište je lijek
Kad lovac postane lovina: Kako se na tržištu rješava rasizam i ksenofobija?
Beljakov plus je priznanje o marihuani, a minus ekonomska nepismenost
Miletić optužuje Thompsona za fašizam, a primjenjuje Mussolinijev ekonomski model
Kolinda se očajnički pokušava svidjeti fašistima i antifašistima
General Woo (Tram 11): 'Fašizam i komunizam su kao brat i sestra'
Najtransparentniji grad u RH: Građani Bjelovara će imati uvid u svaku kunu koja ode iz gradske blagajne
SDP se podijelio na partizane i ustaše
Urednik Jutarnjeg lista: 'Zašto Liberal ne poziva na plaćanje poreza?'
Tržište nije Bog
Njemačka nudi novac imigrantima da se dobrovoljno vrate u svoju zemlju
Kako je Urugvaj od siromaštva postao najbrže rastuća ekonomija Južne Amerike
Krivac za božićnu depresiju je - nedostatak profita
Miletićeva usporedba Uljanika s američkim spašavanjem autoindustrije nema smisla, evo zašto
Koeficijent nejednakosti na dating stranicama gori od većine svjetskih ekonomija
Osnivač Twittera o deplatformiranju konzervativaca: ʼNe možemo si više priuštiti da budemo neutralniʼ
[VIDEO] Pogledajte kako marihuana djeluje na Parkinsonovu bolest
Što je društvo liberalnije, razlika u plaći između muškaraca i žena je veća
Pametno predstavilo svoje prijedloge za zdravstvo - reforma koja to nije

Kanadski izbori: Hoće li Trudeau osvojiti još jedan mandat?

Federalni izbori u Kanadi zakazani su za listopad. Utrka je ovaj put prilično neizvjesna.
PIŠE Mario Nakić

Kanadska Liberalna stranka šampionirala je liberalizam tijekom posljednjih 50-ak godina. Od 1993. do 2003. godine, tijekom vlade premijera Jeana Chrétiena, liberali su balansirali budžet, znatno smanjili državnu potrošnju, decentralizirali socijalnu državu i skinuli velik dio primatelja socijalne pomoći s proračuna, omogućili značajan gospodarski rast i legalizirali istospolni brak puno prije nego što je to postalo "in". Liberali u Kanadi su već duže vrijeme predvodnici društvenog i ekonomskog progresa.

Kritičari su ih optuživali da se bore za korporacije i najbogatije, budući da su kraj njih i Progresivni konzervativci izgledali kao borci za malog čovjeka i socijalne povlastice. To ih je koštalo gubitka vlasti, ali je sljedeći vođa Liberala, Justin Trudeau, poslužio za reformu stranke. U ovom desetljeću okrenula se lijevo i postala socijalno-liberalna. Od 2015. godine, kada je Trudeau postao premijer, kanadski liberali više ne mare za državni deficit, usvojili su politiku povećanja državne potrošnje radi financiranja raznih socijalnih i ekonomskih programa. Primjerice, ulažu godišnje stotine milijuna dolara u poticaje za zapošljavanje ranjivih skupina.

Smanjili su porez na dohodak srednjem sloju, a povećali onima s najvišim primanjima kako bi maknuli stigmu stranke bogatih. Povećali su i porez na dobit za kompanije koje ostvaruju veću dobit. Uveli su porez na ugljik kako bi smanjili poluciju u sklopu borbe s klimatskim promjenama, a taj su novac - i ovo je bitno - vratili građanima kroz subvencioniranje korištenja obnovljivih izvora energije.

Liberali pod Trudeauom su usvojili SJW politiku zaštite manjina i dodatnog poticanja ženskog poduzetništva kako bi smanjili razlike između spolova. Kanada je postala druga zemlja u svijetu koja je potpuno legalizirala marihuanu (prvi je Urugvaj).

Neki od tih poteza naštetili su ekonomiji, pogotovo povećanje poreza na dobit za velike kompanije, na što su ekonomisti od početka upozoravali. U Ontariju je pokrajinska vlada povećala minimalac i pridonijela gušenju cijelih sektora. To sve skupa ih je koštalo teškog poraza na lanjskim pokrajinskim izborima kada su Progresivni konzervativci preuzeli vlast u najmnogoljudnijoj kanadskoj pokrajini, a Liberali završili tek na trećem mjestu.

Kao što sam lani napisao, katastrofalan poraz liberala u Ontariju neće bitno utjecati na ovogodišnje izbore jer mnogi Kanađani ne glasaju jednako na pokrajinskom i federalnom nivou. Federalni izbori održat će se u listopadu, a prema trenutnim anketama Liberalna stranka je u blagoj prednosti ispred Progresivnih konzervativaca. Razlika je oko 2-3 postotna poena, što znači da će ova utrka biti prilično tijesna i neizvjesna.

Progresivni konzervativci se u stavovima ne razlikuju previše od Liberala, nisu to konzervativci kao u Hrvatskoj ili SAD-u. U Kanadi pravo na pobačaj uopće nije pitanje o kojem se vodi ozbiljna debata, kao ni LGBT brak koji su sve političke stranke u parlamentu podržale. Članovi stranke PC (Progresivni konzervativci) uglavnom su klasični ili konzervativni liberali po europskim kriterijima, a vodstvo Liberalne stranke predstavlja progresivni, socijalni liberalizam.

Nedavno istraživanje javnog mnijenja kanadske medijske kuće CBC pokazalo je da su ove godine najveći prioriteti glasača klimatske promjene, troškovi života i zdravstvo. Oko klimatskih promjena diskusija se ne vodi o tome treba li država nešto učiniti, već ŠTO će država učiniti. Samo 6 posto konzervativnih glasača smatra da država ne bi trebala ništa učiniti po pitanju klimatskih promjena.

Andrew Scheer, lider Progresivnih konzervativaca protivi se porezu na ugljik koji je uvela Trudeauova vlada. "To je samo dodatni porez na potrošnju koji pogađa konzumente, a to su obični građani. Umjesto toga, mi bismo uveli porez na proizvođače koji najviše onečišćuju okoliš i taj novac uložili u znanstvena istraživanja novih tehnologija". Moram priznati da je to dobar i kvalitetan prijedlog, ima smisla.

Ovaj put ojačale su i dvije "treće stranke" koje će sigurno napraviti pomutnju. Novi demokrati (to je socijaldemokratska stranka) i Zeleni imaju zajedno oko 30 posto podrške birača. To su ljevičarske stranke koje populizmom, puno većim od Trudeaua, privlače sve više građana; žele proširiti vladin zdravstveni program, povećati potrošnju zbog klimatskih promjena te nacionalizirati neke veće kompanije.

Jagmeet Singh na čelu Novih demokrata prvi je stranački lider iz redova neke etničke ili vjerske manjine, a privukao je pažnju javnosti zbog stila odjevanja i nošenja turbana, zbog čega je proglašen zvijezdom u nekim modnim časopisima. Rođen je u Kanadi, a porijeklom je iz indijske pokrajine Punjab. Deklarira se kao "progresivni socijaldemokrat", želi uvesti minimalac od 15 kanadskih dolara po satu na federalnoj razini, ukinuti porezne olakšice za one s najvišim primanjima te legalizirati sve droge. Prema nedavnom ispitivanju javnog mnijenja, 46 posto Kanađana vjeruje da on razumije probleme prosječne kanadske obitelji, što je veći postotak nego što je dobio Scheer (42%), ali manji od Trudeaua (47%).

Bit će tijesno i zanimljivo, ali konzervativcima će trebati puno sreće da bi pobijedili jer će Novi demokrati i Zeleni podržati Trudeaua nakon izbora. To znači da konzervativci moraju osvojiti više od 50 posto mjesta u parlamentu. Ankete pokazuju odnos u ukupnom broju glasova (popular vote), ali kanadski izborni sustav je poput britanskog - ulazi kandidat s najviše glasova iz svakog okruga, tako da odnos u parlamentu može biti znatno drugačiji od odnosa ukupnog broja glasova u cijeloj državi, a premijer će biti onaj koga bude podržala većina izabranih zastupnika. Zasad je sve pomalo na strani Trudeaua, ali tijekom sljedeća tri mjeseca kampanje još se mnogo toga može promijeniti.


Novo na Liberalu

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ova dva pitanja su ključna u otkrivanju liberala od ostalih. Gotovo nepogrešivo...

Tko je liberal, a tko nije? Postoji jedan vrlo jednostavan i brz način da to otkrijete...

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Donedavno se o tome govorilo isključivo u libertarijanskim krugovima, a sada su tu ideju počeli širiti i političari s puno širim spektrom birača.

Bruto plaća na ruke - ideja koja nailazi na plodno tlo među hrvatskim političarima. Što vi mislite?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dvije trećine HDZ-ovaca se slaže s izjavom da su imigranti najveća prijetnja europskoj kulturi...

Diplomatske nevolje: Kolinda i Plenković će teško naći u HDZ-u kadrove koji nisu ksenofobni

Društvo

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Most je pokrenuo inicijativu koju su već ranije pokretale i druge političke stranke. Njena jedina svrha je ubiranje jeftinih poena na dezinformiranju građana.

Voda, vodoopskrba i prava - umjesto rasprave o pravom problemu, širi se strah od privatnika

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kako Trumpove carine utječu na poduzetnike najbolje pokazuje podatak da je mišljenje voditelja trgovine u SAD-u trenutno najpesimističnije u zadnjih 25 godina.

Amerikanci su svjesni da gube u trgovinskom ratu. Samo Trump još nije...

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Naslov koji polazi od pretpostavke da osoba ne može biti sekularist i vjernik u isto vrijeme, krajnje je pogrešan i manipulativan.

N1 televizija obmanjuje javnost: Sekularizam i ateizam nisu jedno te isto

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Analiza intervjua s kandidatom HSLS-a za predsjednika RH. Moram priznati da me u mnogim stvarima razočarao...

Kovač je po pitanju osobnih sloboda kao Dalija Orešković. Srećom, u ekonomiji je puno bolji

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Međunarodne korporacije imaju zaštitu LGBT prava u svome kodeksu, što je s tržišne strane posve razumljivo. To je razveselilo lijeve udruge koje posve nesvjesno slave kapitalizam.

Privatna korporacija kao posljednja linija obrane LGBT prava u Mađarskoj

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska ima najviši PDV na putnički prijevoz među zemljama članicama EU, a možda i u cijelom svijetu.

Većina zemalja EU ukinula PDV na putnički željeznički prijevoz, Hrvatska nije među njima

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Porezna uprava je u 'ofenzivi' na ugostiteljske objekte na moru kaznila skoro dvije trećine ugostiteljskih objekata u koje je ušla. Što nam to govori o zakonima i porezima?

Jesu li lopovi ugostitelji ili je lopovska država?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte što će prvo napraviti ako osvoji vlast, što misli o sadašnjoj Vladi, hoće li pomilovati osuđenike koji trunu u zatvoru zbog marihuane...

Intervju s Dejanom Kovačem, kandidatom koji će predstavljati liberalnu Hrvatsku na ovim izborima

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Otkud tolika strastvena želja za porezima koji će 'opaliti po džepu' druge ljude, one s kojima ne dijelimo neku karakteristiku?

Neka susjedu crknu dvije!

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: