Koliko će nam još trebati da shvatimo da država nije dobar gospodar?

5.1.2018.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Nova direktiva EU neće pomoći autorima i glazbenicima, evo zašto...
Otkrivamo plan Vlade RH: Hrvatska će biti bogatija od Amerike!
U ime mira i Marxa: Politički aktivisti koji za sebe tvrde da su progresivni
Uvođenjem minimalne satnice Vlada će mnogim studentima onemogućiti rad
Hrvatska je talac mentaliteta nulte sume
[VIDEO] Ako niste znali: Ovako se regrutiraju teroristi
Novinarka Novosti je za ovo okrivila slobodu govora i pravo na oružje
Antifašisti provalili u dom Foxovog novinara, prijetili mu da će ga otjerati iz grada
Umirovljenica (69) kažnjena jer je prodavala duhan prijateljicama da bi preživjela
Klimatske promjene - činjenice i mišljenja: Zbog čega dolazi do neslaganja?
Eminem je u ratu s Donaldom Trumpom, a čini se da je tržište već izabralo pobjednika
Žena u 9. mjesecu trudnoće upucala provalnika i spasila suprugu život
John McAfee u bijegu pred poreznom službom, najavio predsjedničku kandidaturu iz egzila
Tko je Davor Štern, veliki borac protiv neoliberalizma?
Snimka umirućeg polarnog medvjeda ima 0% veze s klimatskim promjenama
Objavljen je ovogodišnji Indeks ljudske slobode: Ovo su najliberalnije zemlje svijeta
Čari socijalizma: Kubanci do kraja godine dobivaju kućni internet
Predsjednik Venezuele opet rastura: S novčanica će obrisati 3 nule
Rand Paul tradicionalno obilježio Festivus ismijavši u jednom danu desetak političara
Istaknuti ideolog desnice potvrdio: Hrvatska desnica je Radnička fronta s krunicom

Koliko će nam još trebati da shvatimo da država nije dobar gospodar?


PIŠE Mario Nakić

Posljednja dva dana cijela Hrvatska se iščuđava Darku Milinoviću, Andreju Plenkoviću i njihovoj partiji što se međusobno prepucavaju radi uhljebljivanja u jednoj javnoj ustanovi. Kao da je to nešto što nismo otprije znali. Ako nekome treba podsjetnik što je Božidar Kalmeta ljetos rekao na suđenju, pročitajte još jednom:Tako funkcioniraju sve stranke u Hrvatskoj. Licemjerno je stoga kad se sad javljaju SDP-ovci kritizirajući uhljebljivanje HDZ-ovaca, budući da su i oni isto to radili. Oni su tijekom svoje vladavine mijenjali ravnatelje javnih ustanova isključivo po partijskoj liniji, vodili pravne bitke zbog uhljebljivanja itd. Populisti i našisti iz Mosta se sad javljaju optužujući HDZ za devastaciju NP Plitvica, ali nisu zaboravili optužiti i "strane investitore" za "divlju apartmanizaciju". Pazite, sve bi to bilo dobro samo da su "njihovi" ljudi na tim mjestima.

Vjeruje li još itko ozbiljno u taj populizam? Znate, oni su takvi jer to je HDZ, ali mi smo pošteni, dajte nama glas i mi ćemo postaviti "stručne" ljude...Gluposti.

Ova država je El Dorado za političare zato što ima 1.400 tvrtki u svome vlasništvu ili suvlasništvu, zato što ima masu institucija i agencija. Sve one služe isključivo kao trofeji pobjedniku izbora koji onda u njih uhljebljuje svoje ljude - od čistačice do ravnatelja. Zakon o javnim službenicima je takav da im ne smiješ dati otkaz pa onda oni samo povećavaju broj zaposlenih i mijenjaju im funkcije izmišljajući nepostojeća radna mjesta za one koje moraju zadržati.

Sve to plaćaju porezni obveznici.

Jedino dugoročno rješenje protiv klijentelizma i širenja Uhljebistana bilo bi privatizacija svega što je moguće privatizirati, a sve ostalo dati u privatnu koncesiju. Nacionalne parkove bi bilo optimalno dati u koncesiju jer privatnik, kojemu je cilj zaraditi i ostvariti profit, sigurno će se više brinuti za okoliš nego neki stranački uhljeb koji zna da ne može biti kažnjen za loše rezultate svoga rada i da mu plaća ne ovisi o rezultatima.

Samo što bi i davanje u koncesiju bilo korumpirano s ovakvom korumpiranom vlašću, a nijedna politička opcija ne nudi takvo rješenje. Pitam se zašto, zar nema u Hrvatskoj političara koji bi bio spreman da se odrekne uhljebljivanja i sam sebi sreže moć? To je zastrašujuće.

Nije samo da nas klijentelizam preskupo košta, on uništava i našu prirodu. Plitvice su devastirane zahvaljujući lošem upravljanju, a to priznaju sad i sami HDZ-ovci. Državno upravljanje očito ne funkcionira, to će morati priznati i najgorljiviji etatisti.

Nikako mi nisu jasni ljevičari, inače najveći protivnici HDZ-a, kojima ni nakon ovakvih afera neće pasti na pamet da bi možda ipak bilo najbolje dati nacionalne parkove u koncesiju. Nevjerojatno je da je za njih bolje da to ostane privatna prčija za uhljebljivanje HDZ-ovaca nego da se dovede u komercijalnu funkciju. Koncesionar bi imao dužnost brinuti se za eko sustav i čistoću parka, on bi bio materijalno odgovoran za svako onečišćenje dok ovako nitko nije odgovoran.

To je zato što oni nisu protiv lošeg državnog upravljanja javnim dobrom, oni su samo protiv toga što to trenutno ne rade oni.
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: