Koliko se novca od šumskog doprinosa potroši na šume, a koliko na protupožarnu zaštitu?

22.7.2017.

Koliko se novca od šumskog doprinosa potroši na šume, a koliko na protupožarnu zaštitu?

Marijan Kavran, čovjek koji je preko Tportala za splitsku katastrofu okrivio smanjenje nameta, osim u Hrvatskom drvnom klasteru direktor je i poduzeća Centar za razvoj i marketing koja se bavi poslovnim savjetovanjem. Dok je bio u HGK, za vrijeme Nadana Vidoševića, upravo ta je tvrtka radila savjetovanje za HGK, no tada je Kavran za Index tvrdio da on nema ništa s upravljenjem tog poduzeća.

Inače, tvrtka Hrvatski drvni klaster je firma s dvoje zaposlenih i prihodima od 818.000 kuna u 2016. godini. Prije nje postojala je firma Drvni klaster koja je završila u stečaju.

Kavran je u intervjuu za Tportal, koji je izašao slučajno baš u vrijeme dok je isti portal vrtio reklamu za Hrvatske šume, tvrdio da se dobar dio prihoda od parafiskalnog nameta zvanog "naknada za općekorisne funkcije šuma" troši i za protupožarnu zaštitu, a otkako je namet smanjen, po njemu nedostaje i novca za zaštitu od požara. O čemu je zapravo riječ?

Taj namet ide za Hrvatske šume, koje su registrirane kao trgovačko društvo u vlasništvu Republike Hrvatske. Čitatelj nam se javio na mail sa zanimljivim informacijama o njihovom poslovanju.

"2016. godine ukupni prihod Hrvatskih šuma je iznosio nešto preko 2 milijarde kuna, a društvo je ostvarilo dobit od oko 186 milijuna kuna gdje je država uzela 60 posto, a ostatak je pribrojen u zadržanu dobit. Dakle, mi plaćamo 'doprinos za društevno korisnu funkciju šuma' gdje se to onda IZRAVNO prelijeva u državni proračun za tko zna kakve namjene (zna se za kakve, uglavnom). No, apsurdima nije kraj. Od tih 2 milijarde kuna prihoda, gotovo 42 posto (896 mil. kn) otišlo je na plaće zaposlenih. Dakle, preko milijardu prikupljenih kuna 'za društevno korisnu funkciju šuma' je potrošeno za sve osim za ono za što je namijenjeno.

Istini za volju, glavnina prihoda došla od prodaje drveta (1,86 milijardi kuna) i iz godišnjeg izvješća nije jasno vidljivo koliko je prikupljeno od navedenog nameta, pretpostavljam da je to u grupi 'ostali prihodi' koja iznosi oko 118 mil.kuna. Kako god, Hrvatske šume lijepo žive od prodaje zajedničkog dobra (drvna masa) i nameta gospodarstvu, a ono što se vrati natrag našim divnim hrvatskim šumama je jedva 10 posto (investicije u 2016). A iz škole se sjećamo priča o groznim Mlečanima koji su posijekli svo drvo duž jadranske obale", napisao je čitatelj uz priloženi godišnji izvještaj o radu i revizorsko izvješće HŠ-a.

Poduzetnik Saša Cvetojević je komentirao Kavranovu izjavu riječima: "Zanimljivo je da nigdje ne spominje da se te šume, koje su bogatstvo, pravilnim iskorištavanjem i upravljanjem mogu pretvoriti u izvor prihoda stanovništvu i gospodarstvu, a ne trošak i namet. A to da se baš iz toga financiraju vatrogasci i zaštita šuma, volio bih da mi netko dokaže. Spreman sam plaćati opet punu cifru tog doprinosa ako bi on bio namjenski i ako bi se od njega kupila oprema vatrogascima, a ne plaćale plaće ekipi u Hrvatskim šumama, koje su btw daleko iznad onih u drvnoj industriji."

Dakle, odgovor na pitanje iz naslova glasi: iz obaveznog šumskog doprinosa, parafiskalnog nameta koji prisilno plaćaju sve tvrtke i obrti u Hrvatskoj, samo oko 10% novca ide za šume, a za protupožarnu zaštitu i vatrogastvo vjerojatno ništa.

VIŠE IZ RUBRIKE:
EKONOMIJA
HRVATSKA
Novo na Liberalu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Biljana Borzan je cijelu svoju predizbornu kampanju izgradila na borbi za jednaku Nutellu. Pokazalo se da nije bila baš iskrena...

Istraživanje EK: Nema dokaza o različitom sastavu Nutelle u Njemačkoj i Hrvatskoj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Građanska stranka je omogućila desnu vlast u Madridu gdje je u koaliciji s konzervativcima i desnim ekstremistima. To se mnogima nije svidjelo.

Španjolski liberali u koaliciji s krajnjom desnicom; ekonomski savjetnik napušta stranku, nižu se kritike...

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Navodni satiričar s News Bara dobio je potrebu da nas izvrijeđa jer mu se nije svidio moj članak o antifašizmu. Pa da pojasnim neke stvari...

Kome i zašto smeta Liberal?

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Hrvatska se tijekom proteklih 10 godina ukupno nije pomakla nimalo ekonomski naprijed. Tko nam je za to kriv?

Izgubljeno desetljeće

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Je li došlo vrijeme da konačno raskrstimo s tekovinama socijalističke revolucije i obilježavanjem datuma bitnih za stvaranje bivše, propale države?

Čiji praznik Hrvatska danas obilježava?

Društvo

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Splitski gradonačelnik objavio je smiješni vodič za turiste u kojem ih upozorava da poštuju lijenost i nerad kao splitski tradicionalni identitet, a sada će Gradsko vijeće ograničiti rad kafićima do ponoći.

Splitska vlast objavljuje rat turizmu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pokušao je kritizirati najavljeno rasterećenje rada, a zapravo je dao najbolje argumente za potpuno ukidanje poreza na dohodak.

Kad bi građani primali veću neto plaću, postali bi apatični - tvrdi ovaj kolumnist Večernjeg lista

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte svjedočenja dvaju crnih autora koji su na suprotstavljenim stranama po pitanju reparacija.

Dvije strane: Treba li Amerika isplatiti odštetu crnim Amerikancima zbog ropstva i segregacije?

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ljevičarski youtuber Kyle Kulinski objašnjava zašto je potez Youtubea loš i zašto ga ni ljevičari ne bi trebali slaviti.

Youtube započeo borbu protiv nacizma pa uklonio i antinacistički edukativni sadržaj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dugogodišnji američki senator je s preko 75 godina postao milijunaš, ali tek nakon što je napisao bestseller. Hrvatski ministri ne moraju napisati bestseller da bi postali milijunaši.

Dva političara i multimilijunaša. Pronađi razliku!

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska i Slovenija su svoj dug otplatile, ali Srbiji je preostalo za otplatiti još 1,7 mlrd. eura.

Srbija još uvijek plaća Titove dugove i otplaćivat će ih sljedeće 22 godine

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mislav Kolakušić ima najrealnije šanse pobijediti na predsjedničkim izborima. Ovo nije podrška već upozorenje.

Svi pričaju o Kolindi i Milanoviću, ali Kolakušić bi mogao iznenaditi. Pripremite se za budućeg predsjednika!

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA | OGLAŠAVANJE

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: