Ne, Kolinda nije pozvala Vladu da poveća minimalac!

FOTO: Predsjednica.hr
4.3.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5

Neki novinari i medijski urednici su danas pogrešno interpretirali i prenijeli izjavu predsjednice, čime su dobar dio građana doveli u zabludu.
PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Top 5 najnebuloznijih ekonomskih zabluda u Hrvata
Dvije ekstremističke stranke ušle su u Bundestag, a mediji pišu samo o jednoj
Zašto širite ratnohuškačku retoriku? Na ovoj slici nema ništa loše
Top 5 razloga zašto bi ljevičari trebali podržati slobodno tržište
Ben Shapiro pokušao objasniti zašto Amerika treba napasti Iran. Njegovi vlastiti fanovi su ga satrali...
Što će nam oružje kad ionako nemamo pravo na samoobranu?
Poslovi kojih se drugovi iz Radničke fronte najviše boje
Pred legalizaciju marihuane bivši policajci i političari ulaze u biznis s marihuanom
Zadrani će neuspješni koncert Rite Ore platiti većom cijenom vode
Profesor na Pravnom fakultetu tvrdi da su skandinavske zemlje socijalističke
Država krši ravnopravnost spolova, a pravobraniteljica šuti
Američka pošta ide u privatizaciju, sindikat se protivi
Novi PISA rezultati: Hrvatska i dalje ispodprosječna, napredak ostvaruje samo u čitanju
Kršćanstvo nema ekskluzivu na liberalnu demokraciju
Plenković dijeli poklone, građani to ne puše: Hoćemo konkretne promjene!
'INA je nacionalni interes? Onda je nacionalni interes floskula'
Brže i jeftinije do građevinske dozvole: Broj procesa će smanjiti s 22 na 12
Hrvatski konzervativci optužuju Obamu i Clinton za vrijeđanje kršćana. Koliko njihove optužbe imaju smisla?
UK: Automatizacija uništila 800.000 radnih mjesta, a kreirala 3,5 milijuna novih
Hrvatska će se prije ili kasnije morati suočiti sa zahtjevima za odcjepljenjem Istre

Ne, Kolinda nije pozvala Vladu da poveća minimalac!

Neki novinari i medijski urednici su danas pogrešno interpretirali i prenijeli izjavu predsjednice, čime su dobar dio građana doveli u zabludu.
PIŠE Mario Nakić

Kada sam vidio naslove portala Večernji i Jutarnji o tome kako predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poziva na povećanje minimalne plaće na 7.500 kuna, prvo što sam pomislio bilo je: kampanja je počela i Kolinda se bacila u teški populizam.

Ljudi su na Facebooku masovno komentirali kao da je istina to što su urednici medija objavili u naslovu, pa su komentari uglavnom podvojeni. Dok jedni pozdravljaju njen poziv na povećanje minimalca kao "napokon, dobro da se sjetila", drugi pak tvrde da su to predizborna obećanja kojima ne treba vjerovati. A onda su novinari otišli i korak dalje pa su pitali premijera hoće li Vlada povisiti minimalac na 7.500 kuna, na što je on odgovorio da "Vlada ne može dekretom povisiti plaću" i osvojio ovacije malobrojnih građana koji razumiju kako ekonomija funkcionira.

Međutim, nitko od njih nije pročitao Kolindinu izjavu ili su je potpuno pogrešno shvatili. Evo što je Kolinda zapravo rekla (prenosim s Večernjeg lista):

– Može li itko živjeti s minimalnih 3000 kuna? Moramo naći načina rasteretiti plaće, pri čemu nam cilj mora biti omogućiti da prosječna neto plaća bude oko 7500 kuna. To je minimum do kojeg sam došla u razgovoru s našim ljudima diljem Hrvatske – rekla je predsjednica. – Cijena rada u Hrvatskoj je previsoka, rad nesiguran, plaće preniske, a produktivnost još uvijek premala – dodala je. osvrnula se i na tragediju na Pagu, koju je nazvala rezultatom nedostatka kontinuiteta državne uprave. – Državna uprava mora osiguravati kapacitete i kontinuitet te biti neovisna od političkih promjena – rekla je predsjednica. Kao pritužbe investitora istaknula je nepredvidljivost – prebrzo mijenjanje zakona, previsoke poreze i parafiskalne namete, razlike u radu u raznim županijama, korupciju... Rekla je da bi trebamo imati popis projekata za strane investitore. – Znam da to malo zvuči socijalistički, ali moramo imati popis kapitalnih projekata – rekla je predsjednica. – Moramo mnogo više učiniti kako bi građani osjetili pozitivne promjene – poručila je.

Dakle, ona je konstatirala da plaća od 3.000 kuna nije dovoljna za dostojanstven život, što je uglavnom točno. Ona je rekla da plaća treba biti veća, ali nije pozvala Vladu da poveća minimalac, već je govorila o poreznim rasterećenjima i privlačenju investicija, što je sasvim logičan način da se povećaju plaće u privatnom sektoru, poboljša produktivnost i kupovna moć stanovništva.

Zašto su neki novinari pogrešno interpretirali njenu izjavu pa je prenijeli tako da čitatelji pomisle kao da traži povećanje minimalca, ne znam. Možda da bi dobili više klikova i reakcija čitatelja, a možda i zato što ni sami nisu shvatili što je rekla. U svakom slučaju, riječ je o blagoj manipulaciji uredništva.

 


Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: