Konzervativci osvojili vlast u Ontariju - što to znači za Trudeaua?

8.6.2018.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Kovač nastavlja nizati gluposti: Ekonomski suverenizam, trgovina i iseljavanje
Predsjednik koji je ograničio državu: Top 30 citata Thomasa Jeffersona
Što se zapravo krije iza ʼukidanja poreza na dohodakʼ mladima u Poljskoj?
Clinton i Trump za terorizam okrivili slobodu govora, Johnson napravio novi gaf
Američki konzervativci dokazali da su pahuljice: Zbog njihovih osjećaja otkazan film
Zašto Hrvatska treba prihvatiti rezultat arbitraže sa Slovenijom
Rast minimalca za 9 posto u našim uvjetima - suluda ideja koja bi mogla proći vrlo loše
Grmoja, svaka čast! Most je najdosljedniji po pitanju slobode govora.
Lekcija teksaškog masakra: Da nije bilo naoružanog civila, tko zna koliko bi još ljudi stradalo
Liberalno rješenje za kulturu: Hrvati će hrliti u kazališta i muzeje
Zašto je dobro što su demokrati osvojili većinu u Kongresu
Svjetsko bogatstvo se u 3 godine povećalo 12%, raste udio srednjeg sloja i broj milijunaša
Zakon gomile: Kako sam zaradio bananu na FB-u zbog vrijeđanja osjećaja ekstremne desnice
Možda smo cijelo vrijeme pogrešno percipirali podjelu unutar EU. Postoji i treća strana...
Michigan postao 10. američka država koja je legalizirala marihuanu
Hrvatska treba pustiti izbjeglice da prođu, ali najveći kritičari zatvorenih granica ujedno su veliki licemjeri...
BiH će legalizirati marihuanu, ali samo za najteže bolesnike
Francuzi uče o obnovljivim izvorima na teži način: Solarni asfalt se pokazao kao kolosalna pogreška
Saša Cvetojević: Politika, kakvu danas gledamo u Hrvatskoj, meni se duboko gadi
Uvođenjem minimalne satnice Vlada će mnogim studentima onemogućiti rad

Konzervativci osvojili vlast u Ontariju - što to znači za Trudeaua?


PIŠE Mario Nakić

Parlamentarni izbori u Ontariju, najmnogoljudnijoj kanadskoj pokrajini, imali su najveći odaziv glasača u zadnjih 20 godina - 58%. Na kraju, Progresivni konzervativci osvojili su najviše glasova (40%) i zbog ravnomjerne raspoređenosti njihovih glasača na cijelom području pokrajine, osvojili su apsolutnu većinu u parlamentu - 76 zastupničkih mjesta što im omogućuje da samostalno kreiraju novu vlast. Novi premijer Ontarija bit će Doug Ford, vođa Progresivnih konzervativaca u ovoj pokrajini.

Ford je obećao smanjenje poreza i državne potrošnje za čak 6 milijardi dolara. Oko toga su se najviše i vodile predizborne debate jer su druge dvije mainstream stranke - dosad vladajuća Liberalna stranka i Nova demokratska stranka (socijaldemokrati) - branile dosadašnju državnu potrošnju ili pozivale na još veću. Socijaldemokrati su čak najavljivali uvođenje novih poreza i ponovnu nacionalizaciju tvrtke za distribuciju električne energije koju su liberali privatizirali.

NDP je osvojio 40 mjesta u pokrajinskom parlamentu te će službeno formirati oporbu. Liberalna stranka (LP) je osvojila samo 7 mjesta i izgubila status stranke. Dosadašnja premijerka Kathleen Waynne podnijela je ostavku za funkciju predsjednice liberala Ontarija. Izjavila je da se nada da će Ford promijeniti zakon kako LP ne bi izgubio službeni status stranke.

Zelena stranka je postigla povijesni uspjeh osvojivši po prvi put mjesto u pokrajinskom parlamentu. Peta po snazi, Libertarijanska stranka, nije uspjela pobijediti niti u jednom okrugu da bi ušla u parlament.

U najvećem kanadskom gradu Torontu pobijedili su socijaldemokrati, a na širem metropolitskom području Toronta socijaldemokrati i progresivni konzervativci osvojili su svaki po 11 okruga dok su liberalima pripala 3.

Kanadski premijer Justin Trudeau prvi je čestitao kasno u četvrtak navečer novom premijeru Ontarija izrazivši nadu da će imati dobru suradnju. Hoće li ova promjena vlasti i poraz liberala u Ontariju imati utjecaja na federalne izbore sljedeće godine? Mnogi kritičari tvrde da neće jer Kanađani imaju snažan osjećaj razlike između pokrajinske i federalne politike, tako da mnogi glasači koji su na ovim izborima glasali za NDP ili PC lako moguće glasaju na federalnim izborima za LP, to ne bi bila nikakva novost. S druge strane, kanadskom premijeru sigurno nije svejedno jer ovakav rezultat je djelomično i odgovor na njegovu federalnu politiku.

Mnogi su uspoređivali Forda s Trumpom te očekuju da će blokirati federalnu vlast gdje je god to moguće. Ipak, Ford je u prvoj svojoj izjavi nakon pobjede rekao da stoji "uz kanadskog premijera po pitanju trgovinskog rata s SAD-om" te je najavio formiranje još jače "zajedničke fronte protiv Trumpa". Održao je vrlo business-friendly govor naglasivši: "Šaljemo poruku cijelom svijetu, Ontario je otvoren za poslovanje." Osim toga, opet je ponovio svoja predizborna obećanja da će smanjiti poreze i "ostaviti novac u džepovima građana".

To je zapravo fiskalna politika kakvu bi trebali voditi liberali, ali liberali u Sjevernoj Americi su tijekom prošlog stoljeća odbacili stare liberalne postulate o ograničenoj vladi koja ne troši previše i ostavlja građanima da sami donose svoje izbore gdje god je to moguće.Liberali u Sjevernoj Americi danas propagiraju veliku državnu potrošnju, a slobodno tržište još im je bitno samo kad je riječ o međunarodnoj trgovini. Okrenuli su se politici identiteta i posebnim zaštitama za određene skupine. Takva politika očito im se gadno odbija o glavu i bilo bi dobro da iskoriste ovakve događaje kako bi razmislili o povratku postulatima klasičnog liberalizma koji još uvijek stoje zapisani u udžbenicima i enciklopedijama.

Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: