Konzervativci trolaju, a feminizam je postao šovinizam

FOTO: HRT
4.10.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
4


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Kad biznismen dođe na vrh, postaje neprijatelj slobodnog poduzetništva
Kupovina novih borbenih aviona nije bacanje novca
Priča o sudskoj pobjedi Zagrepčanke protiv Microsofta zapravo je tužna priča o hrvatskom ZOR-u
Za one koji imaju kratko pamćenje: Ovo su Milanovićeve zasluge
Tri bolja načina da Vlada pomogne mladim parovima pri kupnji prve nekretnine
ʼŽuti prsluciʼ nisu nikakvi revolucionari nego ekstremistička rulja, a Macron je postupio državnički
Antifašisti došli prosvjedovati protiv neonacista pa završili u zatvoru
Tri direktorske privilegije koje bi poželio svaki Hrvat
Otkud u Hrvatskoj toliki antisemitizam?
Hrvati imaju dva fetiša: zabrane i blagajnice u trgovačkim centrima
Amerikanci zbog poreza masovno sele iz Kalifornije i Illinoisa u Teksas
Hrebak komentirao rezultat HSLS-a: ʼNisu nam krivi ni labudi ni mediji, sami smo kriviʼ
Bivši vođa britanskih konzervativaca: ʼRat protiv kanabisa je izgubljen, trebamo novi pristupʼ
'Vegetarijanci ne ubijaju životinje' - jedna od najvećih zabluda današnjice
Norvežani ponovno glasali za istu vlast: 'Izgleda da ćemo imati vladu potpuno bez socijalista'
Neki su joj ekonomisti predviđali sudbinu Grčke, a postala je zemlja s najboljim životnim standardom u Europi
Vukojević nije trebao biti izbačen iz reprezentacije, čovjek ima pravo izraziti mišljenje
Ne ubija oružje nego ljudi
Nadajmo se da gospođa s ovim transparentom ne predaje povijest
Lažne vijesti: Jutarnji nas je osiromašio za bar 70 posto

Konzervativci trolaju, a feminizam je postao šovinizam


PIŠE Mario Nakić

Kao što sam pisao, rasprave oko tzv. "rodne ideologije" došle su i kod nas na velika vrata, a ekstremisti s obje strane - feminističke i konzervativne - dobit će svojih 5 minuta slave. Bojim se samo da će kod nas tih "5 minuta" trajati godinu, dvije ili dulje. Kao što sam već pretpostavio, obje strane barataju površnim, lošim i krajnje neuvjerljivim argumentima.

U Studiju 4 Hrvatske radiotelevizije sukobili su se Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije i Ivan Mihanović iz udruge Vigilare na temu Istanbulske konvencije.

Mihanović inzistira na tome da je Istanbulska konvencija uvod u nešto puno gore, spominje da će se pojmovi "majka i otac" zamijeniti pojmovima "Roditelj 1 i Roditelj 2" i da će se djevojčice morati oblačiti u dječake i obratno. Benčić mu je odgovorila da je to kao tvrdnja da postoje ljudi gušteri. Benčić je tu u pravu, Istanbulska konvencija nigdje ne spominje "Roditelj 1 i Roditelj 2" niti išta slično. To je doslovno izmišljotina proizašla iz crkvenih krugova i ima težinu poput bilo koje druge lude teorije zavjere. Konzervativci su nešto totalno izmislili (što nigdje ne postoji niti itko normalan to traži) i onda su na toj izmišljenoj tezi mobilizirali lakovjeran narod koji se uplašio da više neće smjeti biti mama i tata, a da će njihova djeca morati mijenjati spol. Doslovno tako.

Cilj guranja takve agende je mobilizirati većinu protiv postignutih prava kolike-tolike ravnopravnosti LGBT osoba s ostalima. Mislim prvenstveno na gay brak, koji je već legaliziran u nekim zapadnim zemljama te zakone o partnerstvu kakve ima većina zapadnih zemalja uključujući Hrvatsku.

Međutim, ni Sandra Benčić nije ostala sasvim realna te je pokazala da ni feministice ne igraju pošteno. Upitala ga je zašto nisu poslali ženu da "sa ženskog aspekta govori o ženskim pravima".

Prvo, kakva su to "ženska prava"? Je li nasilje u obitelji isključivo "ženska stvar"? Termin "ženska prava" počeo se koristiti u 18. stoljeću kad je liberalka Mary Wollstonecraft napisala klasično djelo "Obrana prava žene". To je bilo vrijeme kad žene nisu imale pravo glasa niti pravo na bilo kakvu imovinu ako su u braku. I još je bio na snazi niz drugih diskriminatornih društvenih, moralnih i državnih zakona naspram žena. Ona je govorila zapravo o "ljudskim pravima" koja su ženama bila uskraćena.

Današnje feministice nastupaju šovinistički inzistirajući na "ženskim pravima" kao da žene nisu ljudi. Postoje LJUDSKA prava i ona moraju vrijediti jednako za sve, kao što o njima svi imaju pravo raspravljati - i muškarci, i žene, i homoseksualci, i biseksualci, i heteroseksualci - SVI! Ne znam što feministice žele postići izbacivanjem muškaraca iz rasprave, to je čisti seksizam začinjen šovinizmom. Nikada nisam mislio da će ljevica nadmašiti konzervativce u seksizmu i šovinizmu, ali eto, i to se događa.

Kad pričamo o pokušaju diskriminacije, ni Mihanović joj nije ostao dužan pa joj je na opasku o djelovanju Crkve i "sramotnoj presudi" svećeniku koji je za silovanje djeteta kažnjen radom za opće dobro odgovorio kako ona "ne može pričati o Crkvi jer ju ne razumije".

Ukratko, pokazuje se ono što sam predvidio da će se događati. Obje strane pokazuju svoj ekstremizam i jako su opasne za društvo, a ovakve teme im služe za promidžbu i širenje ekstremističkih agendi. Ekstremizmi se međusobno hrane.
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: