Beljak i Kosor ne mogu pobjeći od vlastite odgovornosti za političku trgovinu u Zagrebačkoj skupštini

14.12.2018.
ČITATELJI OCIJENILI
5

Izbacivanjem odmetnutih članova iz svojih političkih stranaka nisu učinili ništa da objasne kako su ti članovi mogli doći na tako visoke pozicije. Tko ih je stavio na liste?
PIŠE: MARIO NAKIĆ

Beljak i Kosor ne mogu pobjeći od vlastite odgovornosti za političku trgovinu u Zagrebačkoj skupštini

Izbacivanjem odmetnutih članova iz svojih političkih stranaka nisu učinili ništa da objasne kako su ti članovi mogli doći na tako visoke pozicije. Tko ih je stavio na liste?
PIŠE Mario Nakić

Javnost je prilično ljuta na trojicu zastupnika u Zagrebačkoj skupštini koji su glasali mimo dogovora vlastitih zastupničkih klubova i tako spasili gradonačelnika Milana Bandića od neizvjesnosti. Ljudi su s pravom razočarani zbog očite političke trgovine koja im se događa pred nosom, a ponajviše bi trebali biti razočarani oni koji su na lokalnim izborima glasali za HSLS i HSS jer da su htjeli glasati za Bandića, zaokružili bi njegovu listu. Riječ je, dakle, o prijevari birača.

Vodstva HSLS-a i HSS-a iskoristila su ovu situaciju da bi u teatralnim javnim istupima iščlanila svoje "odmetnike" iz stranke, tako da su to pokušali okrenuti u svoju korist. Kao, mi imamo neke principe, a loši pojedinci koji ih se ne pridržavaju - lete. Ali nije baš tako.

Krešo Beljak, predsjednik HSS-a i Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, nisu nimalo nevini u ovoj priči. Da nema njih dvojice, Ilija Čorić i Miroslav Polovanec nikada se ne bi našli u Zagrebačkoj skupštini i bili u prilici da učine ovo. Riječ je o ljudima bliskim vodstvu svojih stranaka, o ljudima koji su uživali veliko povjerenje svojih stranačkih čelnika. Na kraju krajeva, tko je sastavljao i odobravao liste za lokalne izbore?

Ovo su male stranke koje znaju da će na izborima maksimalno dva-tri kandidata proći u skupštinu, što znači da će na vrh liste staviti ljude od najvećeg povjerenja.

Kao liberalu, posebno mi je zasmetala činjenica da je Miroslav Polovanec do jučer bio među istaknutijim članovima HSLS-a. Čovjek koji nam broji krvna zrnca, odnosno dijeli ljude prema zvučnosti prezimena i mjestu rođenja, nema što raditi u stranci koja se naziva liberalnom. Budimo realni, to nije liberalizam nego ksenofobija. Ja razumijem da se svatko može učlaniti u koju god političku stranku želi, ali da bi netko dogurao do vrha liste za gradsku skupštinu, taj mora zaslužiti povjerenje dijela članstva i samog predsjednika stranke. Kako će Darinko Kosor to objasniti?

Najžalosnije u cijeloj priči je to što glasači zbog ovakvih stvari gube povjerenje u manje stranke i bilo kakve "treće" opcije. Kako da ja na sljedećim izborima glasam za HSLS, čak i ako mi se sviđa ono što Dario Hrebak radi u Bjelovaru, kad mogu pretpostaviti da će se uz njega naći neki meni nepoznati lik koji će se uvaliti u Sabor i onda po potrebi glasati protiv svega za što se zalažem i protiv mojih interesa? Razumijete li što govorim? Ovo je veliki problem, riječ je o povjerenju birača koje se s ovakvim stvarima nepovratno gubi.

Vodstva političkih stranaka, koja žele da njihove opcije budu od birača prepoznate i shvaćene kao ozbiljne, trebala bi voditi veću brigu o tome koga guraju iz svojih redova u predstavnička tijela na europskoj, nacionalnoj i lokalnim razinama. I trebaju snositi svoj dio odgovornosti. Kosor i Beljak su direktno suodgovorni za političku trgovinu njihovih dojučerašnjih stranačkih drugova.

 

Vezano
Hrebak i Mrak Taritaš trebaju raspustiti svoje stranke i priključiti se matičnom HDZ-u i SDP-u
Je li vrijeme za novu političku opciju na hrvatskoj sceni?
Hrebak objasnio zašto je ponudio koaliciju Startu i Pametnom
Tko razumije taktiku Darija Hrebaka? Ja ne.
Hrebak pozvao na ujedinjenje HSLS-a, Pametnog, Starta i Lipe. Ovo su njihovi odgovori...
HSLS-ov doprinos kampanji ʼDa se bolje razumijemoʼ: Hrebak majstorski spustio Pupovcu i Škori
Kovač sakupio više od 10.000 potpisa
Dežulović razvalio Hrebaka! Našao mu je mrlju od koje će se teško oprati...
Hrebak kod Stankovića - plusevi i minusi
Dario Hrebak izabran za predsjednika HSLS-a: ʼHSLS će biti brana novim uravnilovkamaʼ
HSLS-ov prijedlog: Otpustiti 10 posto nastavnika, ostalima povećati osnovicu i koeficijent
Koji političari još brane interese poreznih obveznika?
Mrsić i Faktograf obmanjuju javnost: Hrvatski minimalac nije ʼna začelju EUʼ
HDZ je prije 5 godina najavio digitalizaciju javne uprave, ali Hrebak ju je proveo - u Bjelovaru
Kosor predlaže skandinavski model za mirovinski sustav. Možda je to najbolje za sve, ali hoće li biti dovoljno?
HSLS napušta koaliciju s HDZ-om jer HDZ-u više nije potreban. Pupovac je samo izgovor, i to loš!
Kovač je po pitanju osobnih sloboda kao Dalija Orešković. Srećom, u ekonomiji je puno bolji
Intervju s Dejanom Kovačem, kandidatom koji će predstavljati liberalnu Hrvatsku na ovim izborima
Kovač prima prijeteće i uvredljive poruke od Thompsonovih fanova: ʼTi si četnik i jugokomunist!ʼ
Hrebak nije u pravu: Liberali ne bi trebali pozivati na kažnjavanje povika ZDS, evo zašto...
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: