Beljak i Kosor ne mogu pobjeći od vlastite odgovornosti za političku trgovinu u Zagrebačkoj skupštini

14.12.2018.
ČITATELJI OCIJENILI
5

Izbacivanjem odmetnutih članova iz svojih političkih stranaka nisu učinili ništa da objasne kako su ti članovi mogli doći na tako visoke pozicije. Tko ih je stavio na liste?
PIŠE: MARIO NAKIĆ

Beljak i Kosor ne mogu pobjeći od vlastite odgovornosti za političku trgovinu u Zagrebačkoj skupštini

Izbacivanjem odmetnutih članova iz svojih političkih stranaka nisu učinili ništa da objasne kako su ti članovi mogli doći na tako visoke pozicije. Tko ih je stavio na liste?
PIŠE Mario Nakić

Javnost je prilično ljuta na trojicu zastupnika u Zagrebačkoj skupštini koji su glasali mimo dogovora vlastitih zastupničkih klubova i tako spasili gradonačelnika Milana Bandića od neizvjesnosti. Ljudi su s pravom razočarani zbog očite političke trgovine koja im se događa pred nosom, a ponajviše bi trebali biti razočarani oni koji su na lokalnim izborima glasali za HSLS i HSS jer da su htjeli glasati za Bandića, zaokružili bi njegovu listu. Riječ je, dakle, o prijevari birača.

Vodstva HSLS-a i HSS-a iskoristila su ovu situaciju da bi u teatralnim javnim istupima iščlanila svoje "odmetnike" iz stranke, tako da su to pokušali okrenuti u svoju korist. Kao, mi imamo neke principe, a loši pojedinci koji ih se ne pridržavaju - lete. Ali nije baš tako.

Krešo Beljak, predsjednik HSS-a i Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, nisu nimalo nevini u ovoj priči. Da nema njih dvojice, Ilija Čorić i Miroslav Polovanec nikada se ne bi našli u Zagrebačkoj skupštini i bili u prilici da učine ovo. Riječ je o ljudima bliskim vodstvu svojih stranaka, o ljudima koji su uživali veliko povjerenje svojih stranačkih čelnika. Na kraju krajeva, tko je sastavljao i odobravao liste za lokalne izbore?

Ovo su male stranke koje znaju da će na izborima maksimalno dva-tri kandidata proći u skupštinu, što znači da će na vrh liste staviti ljude od najvećeg povjerenja.

Kao liberalu, posebno mi je zasmetala činjenica da je Miroslav Polovanec do jučer bio među istaknutijim članovima HSLS-a. Čovjek koji nam broji krvna zrnca, odnosno dijeli ljude prema zvučnosti prezimena i mjestu rođenja, nema što raditi u stranci koja se naziva liberalnom. Budimo realni, to nije liberalizam nego ksenofobija. Ja razumijem da se svatko može učlaniti u koju god političku stranku želi, ali da bi netko dogurao do vrha liste za gradsku skupštinu, taj mora zaslužiti povjerenje dijela članstva i samog predsjednika stranke. Kako će Darinko Kosor to objasniti?

Najžalosnije u cijeloj priči je to što glasači zbog ovakvih stvari gube povjerenje u manje stranke i bilo kakve "treće" opcije. Kako da ja na sljedećim izborima glasam za HSLS, čak i ako mi se sviđa ono što Dario Hrebak radi u Bjelovaru, kad mogu pretpostaviti da će se uz njega naći neki meni nepoznati lik koji će se uvaliti u Sabor i onda po potrebi glasati protiv svega za što se zalažem i protiv mojih interesa? Razumijete li što govorim? Ovo je veliki problem, riječ je o povjerenju birača koje se s ovakvim stvarima nepovratno gubi.

Vodstva političkih stranaka, koja žele da njihove opcije budu od birača prepoznate i shvaćene kao ozbiljne, trebala bi voditi veću brigu o tome koga guraju iz svojih redova u predstavnička tijela na europskoj, nacionalnoj i lokalnim razinama. I trebaju snositi svoj dio odgovornosti. Kosor i Beljak su direktno suodgovorni za političku trgovinu njihovih dojučerašnjih stranačkih drugova.

 

VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
HRVATSKA
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu

Politika

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Prve impresije na predstavljanje predsjedničkog kandidata, poznatog pjevača Miroslava Škore.

Škoro nije totalna katastrofa, ali nije ni netko tko će donijeti ozbiljan pomak

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Biljana Borzan je cijelu svoju predizbornu kampanju izgradila na borbi za jednaku Nutellu. Pokazalo se da nije bila baš iskrena...

Istraživanje EK: Nema dokaza o različitom sastavu Nutelle u Njemačkoj i Hrvatskoj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Građanska stranka je omogućila desnu vlast u Madridu gdje je u koaliciji s konzervativcima i desnim ekstremistima. To se mnogima nije svidjelo.

Španjolski liberali u koaliciji s krajnjom desnicom; ekonomski savjetnik napušta stranku, nižu se kritike...

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Navodni satiričar s News Bara dobio je potrebu da nas izvrijeđa jer mu se nije svidio moj članak o antifašizmu. Pa da pojasnim neke stvari...

Kome i zašto smeta Liberal?

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Hrvatska se tijekom proteklih 10 godina ukupno nije pomakla nimalo ekonomski naprijed. Tko nam je za to kriv?

Izgubljeno desetljeće

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Je li došlo vrijeme da konačno raskrstimo s tekovinama socijalističke revolucije i obilježavanjem datuma bitnih za stvaranje bivše, propale države?

Čiji praznik Hrvatska danas obilježava?

Društvo

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Splitski gradonačelnik objavio je smiješni vodič za turiste u kojem ih upozorava da poštuju lijenost i nerad kao splitski tradicionalni identitet, a sada će Gradsko vijeće ograničiti rad kafićima do ponoći.

Splitska vlast objavljuje rat turizmu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pokušao je kritizirati najavljeno rasterećenje rada, a zapravo je dao najbolje argumente za potpuno ukidanje poreza na dohodak.

Kad bi građani primali veću neto plaću, postali bi apatični - tvrdi ovaj kolumnist Večernjeg lista

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte svjedočenja dvaju crnih autora koji su na suprotstavljenim stranama po pitanju reparacija.

Dvije strane: Treba li Amerika isplatiti odštetu crnim Amerikancima zbog ropstva i segregacije?

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ljevičarski youtuber Kyle Kulinski objašnjava zašto je potez Youtubea loš i zašto ga ni ljevičari ne bi trebali slaviti.

Youtube započeo borbu protiv nacizma pa uklonio i antinacistički edukativni sadržaj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dugogodišnji američki senator je s preko 75 godina postao milijunaš, ali tek nakon što je napisao bestseller. Hrvatski ministri ne moraju napisati bestseller da bi postali milijunaši.

Dva političara i multimilijunaša. Pronađi razliku!

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska i Slovenija su svoj dug otplatile, ali Srbiji je preostalo za otplatiti još 1,7 mlrd. eura.

Srbija još uvijek plaća Titove dugove i otplaćivat će ih sljedeće 22 godine

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA | OGLAŠAVANJE

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: