Beljak i Kosor ne mogu pobjeći od vlastite odgovornosti za političku trgovinu u Zagrebačkoj skupštini

14.12.2018.
ČITATELJI OCIJENILI
5

Izbacivanjem odmetnutih članova iz svojih političkih stranaka nisu učinili ništa da objasne kako su ti članovi mogli doći na tako visoke pozicije. Tko ih je stavio na liste?
PIŠE: MARIO NAKIĆ

Beljak i Kosor ne mogu pobjeći od vlastite odgovornosti za političku trgovinu u Zagrebačkoj skupštini

Izbacivanjem odmetnutih članova iz svojih političkih stranaka nisu učinili ništa da objasne kako su ti članovi mogli doći na tako visoke pozicije. Tko ih je stavio na liste?
PIŠE Mario Nakić

Javnost je prilično ljuta na trojicu zastupnika u Zagrebačkoj skupštini koji su glasali mimo dogovora vlastitih zastupničkih klubova i tako spasili gradonačelnika Milana Bandića od neizvjesnosti. Ljudi su s pravom razočarani zbog očite političke trgovine koja im se događa pred nosom, a ponajviše bi trebali biti razočarani oni koji su na lokalnim izborima glasali za HSLS i HSS jer da su htjeli glasati za Bandića, zaokružili bi njegovu listu. Riječ je, dakle, o prijevari birača.

Vodstva HSLS-a i HSS-a iskoristila su ovu situaciju da bi u teatralnim javnim istupima iščlanila svoje "odmetnike" iz stranke, tako da su to pokušali okrenuti u svoju korist. Kao, mi imamo neke principe, a loši pojedinci koji ih se ne pridržavaju - lete. Ali nije baš tako.

Krešo Beljak, predsjednik HSS-a i Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, nisu nimalo nevini u ovoj priči. Da nema njih dvojice, Ilija Čorić i Miroslav Polovanec nikada se ne bi našli u Zagrebačkoj skupštini i bili u prilici da učine ovo. Riječ je o ljudima bliskim vodstvu svojih stranaka, o ljudima koji su uživali veliko povjerenje svojih stranačkih čelnika. Na kraju krajeva, tko je sastavljao i odobravao liste za lokalne izbore?

Ovo su male stranke koje znaju da će na izborima maksimalno dva-tri kandidata proći u skupštinu, što znači da će na vrh liste staviti ljude od najvećeg povjerenja.

Kao liberalu, posebno mi je zasmetala činjenica da je Miroslav Polovanec do jučer bio među istaknutijim članovima HSLS-a. Čovjek koji nam broji krvna zrnca, odnosno dijeli ljude prema zvučnosti prezimena i mjestu rođenja, nema što raditi u stranci koja se naziva liberalnom. Budimo realni, to nije liberalizam nego ksenofobija. Ja razumijem da se svatko može učlaniti u koju god političku stranku želi, ali da bi netko dogurao do vrha liste za gradsku skupštinu, taj mora zaslužiti povjerenje dijela članstva i samog predsjednika stranke. Kako će Darinko Kosor to objasniti?

Najžalosnije u cijeloj priči je to što glasači zbog ovakvih stvari gube povjerenje u manje stranke i bilo kakve "treće" opcije. Kako da ja na sljedećim izborima glasam za HSLS, čak i ako mi se sviđa ono što Dario Hrebak radi u Bjelovaru, kad mogu pretpostaviti da će se uz njega naći neki meni nepoznati lik koji će se uvaliti u Sabor i onda po potrebi glasati protiv svega za što se zalažem i protiv mojih interesa? Razumijete li što govorim? Ovo je veliki problem, riječ je o povjerenju birača koje se s ovakvim stvarima nepovratno gubi.

Vodstva političkih stranaka, koja žele da njihove opcije budu od birača prepoznate i shvaćene kao ozbiljne, trebala bi voditi veću brigu o tome koga guraju iz svojih redova u predstavnička tijela na europskoj, nacionalnoj i lokalnim razinama. I trebaju snositi svoj dio odgovornosti. Kosor i Beljak su direktno suodgovorni za političku trgovinu njihovih dojučerašnjih stranačkih drugova.

 


VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
HRVATSKA
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu

Društvo

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Most je pokrenuo inicijativu koju su već ranije pokretale i druge političke stranke. Njena jedina svrha je ubiranje jeftinih poena na dezinformiranju građana.

Voda, vodoopskrba i prava - umjesto rasprave o pravom problemu, širi se strah od privatnika

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kako Trumpove carine utječu na poduzetnike najbolje pokazuje podatak da je mišljenje voditelja trgovine u SAD-u trenutno najpesimističnije u zadnjih 25 godina.

Amerikanci su svjesni da gube u trgovinskom ratu. Samo Trump još nije...

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Naslov koji polazi od pretpostavke da osoba ne može biti sekularist i vjernik u isto vrijeme, krajnje je pogrešan i manipulativan.

N1 televizija obmanjuje javnost: Sekularizam i ateizam nisu jedno te isto

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Analiza intervjua s kandidatom HSLS-a za predsjednika RH. Moram priznati da me u mnogim stvarima razočarao...

Kovač je po pitanju osobnih sloboda kao Dalija Orešković. Srećom, u ekonomiji je puno bolji

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Međunarodne korporacije imaju zaštitu LGBT prava u svome kodeksu, što je s tržišne strane posve razumljivo. To je razveselilo lijeve udruge koje posve nesvjesno slave kapitalizam.

Privatna korporacija kao posljednja linija obrane LGBT prava u Mađarskoj

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska ima najviši PDV na putnički prijevoz među zemljama članicama EU, a možda i u cijelom svijetu.

Većina zemalja EU ukinula PDV na putnički željeznički prijevoz, Hrvatska nije među njima

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Porezna uprava je u 'ofenzivi' na ugostiteljske objekte na moru kaznila skoro dvije trećine ugostiteljskih objekata u koje je ušla. Što nam to govori o zakonima i porezima?

Jesu li lopovi ugostitelji ili je lopovska država?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte što će prvo napraviti ako osvoji vlast, što misli o sadašnjoj Vladi, hoće li pomilovati osuđenike koji trunu u zatvoru zbog marihuane...

Intervju s Dejanom Kovačem, kandidatom koji će predstavljati liberalnu Hrvatsku na ovim izborima

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Otkud tolika strastvena želja za porezima koji će 'opaliti po džepu' druge ljude, one s kojima ne dijelimo neku karakteristiku?

Neka susjedu crknu dvije!

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Prošlo je 5 godina kako je pokrenuo filantropsku inicijativu za poboljšanje uvjeta i bolju informatičku naobrazbu u hrvatskim školama...

Bakić obilježava 5. godišnjicu IRIM-a: ʼEdukacija je najveći izjednačavač prilikaʼ

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ovo je jedan od najočitijih primjera uredničke manipulacije kako se neki hrvatski mediji trude ulizati vladajućima.

Manipulacija: U naslovu kažu da građani podržavaju Kujundžićeve poreze, a pitali su samo troje ljudi

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

A samo je rekao da su za cijenu Thompsonovog koncerta tri grada mogla postati transparentna.

Kovač prima prijeteće i uvredljive poruke od Thompsonovih fanova: ʼTi si četnik i jugokomunist!ʼ

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: