Zašto usporedba kuge i korone nema nikakvog smisla

13.11.2020.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Zašto usporedba kuge i korone nema nikakvog smisla


PIŠE Mario Nakić

Ivan Hrstić iz Večernjeg lista kaže da nismo ništa naučili iz povijesti od Dubrovačke Republike koja je imala karantenu za zaražene kugom. Kaže da bi prosvjednici s trga u srednjem vijeku bili pokošeni, odnijela bi ih kuga.

Vjerojatno i bi, s obzirom da je kuga tada pokosila skoro pola europskog stanovništva. Ali neozbiljno je uopće uspoređivati kugu s koronom a.k.a. novinarskim virusom. Kuga je ozbiljna bolest koja je ubijala ljude u roku par dana, nakon ogromnih bolova. Koža je ljudima potamnila zbog unutarnjeg krvarenja. Oboljeli od kuge se nisu mogli baviti sportom, a "oboljeli" od novinarskog virusa odigraju cijelu tekmu, ne bi znali da su "oboljeli" da se ne testiraju.

U usporedbi s kugom, novinarski virus je smijurija, nešto što nije vrijedno spomena. Nogometnim rječnikom, to je kao da uspoređujete Luku Modrića i nekog nadobudnog napadača u 2. županijskoj ligi. Ovaj županijski drugoligaš može imati strašan PR, biti omiljen u medijima i izgledati najbolje na svijetu, ali to mu ništa ne vrijedi kad ne može zabijati golove kao Modrić.

Druga stvar koju Hrstić zaboravlja, dubrovačka karantena se nije odnosila na cijelo stanovništvo Dubrovačke Republike. Usprkos velikoj smrtnosti kuge, Dubrovnik se držao junački i kroz višestoljetni period epidemija njegovi su stanovnici živjeli normalnije i slobodnije nego mi sada. Nisu morali prekrivati lica, nisu nezaražene građane slali u izolaciju, ništa takvo. Karantene su postojale na otočićima za zaražene i za one koji su došli izvana, oni su morali provesti 30 dana u izolaciji prije dolaska u grad. To je sasvim razumna epidemiološka mjera s obzirom na opasnu zaraznu bolest.

Treća stvar, nismo više u srednjem vijeku. Ali čini se da ima onih koji bi nas rado vratili u srednji vijek. Medicina je do danas znatno uznapredovala, a nama ne prijeti ni približno tako opasna pošast kakva je prijetila tadašnjem stanovništvu.

Mi imamo posla s idiotima. 90% hrvatskih novinara ima IQ na razini amebe. I dobro je što je tako jer to je jedini razlog zašto većina Hrvata nije uvjerena da je lockdown nešto super, inače bismo već bili u karanteni.

 

Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: