FOTO: Facebook
ČITATELJI OCIJENILI
5

Latinoamerikanci naučili lekciju: "Dosta nam je socijalizma!"

PIŠE Mario Nakić
7.9.2016.

Latinoamerikanci naučili lekciju: "Dosta nam je socijalizma!"


PIŠE Mario Nakić

Latinska Amerika bila je tijekom proteklih 15-ak godina prava socijalistička meka. Dok je u tom dijelu svijeta socijalizam cvao, 2008. godine ljevičari su bili na vlasti u 8 od 10 najmnogoljudnijih zemalja Južne i Srednje Amerike. Međutim, kako se novac sve više trošio na "pravednu preraspodjelu" (čitaj: socijalne programe), a proizvodnja padala, tako je i popularnost režima slabila. I onda se naglo počelo rušiti.

Prvo su tržišno orijentirani desničari osvojili vlast na izborima u Argentini i Peruu, da bi prije 10-ak dana predsjednica Brazila bila opozvana nakon višemjesečnih prosvjeda koje su povele libertarijanske grupe. Međutim, nigdje u Latinskoj Americi nije tako dramatično kao u Venezueli.

Venezuela ima vlastiti brand socijalizma, u svijetu nazvan čavizmom, po pokojnom predsjedniku Hugu Chavezu. On je 1998. spektakularno raskinuo s tržišnim kapitalizmom obećavajući narodu blagostanje. Godinama su ga lijevo orijentirani mediji diljem svijeta hvalili i predstavljali njegov model kao dokaz da socijalizam može funkcionirati u praksi.

Cijeli ekonomski program Venezuele ovisio je o njenom prirodnom bogatstvu - nafti. Kako je cijena nafte počela padati, tako je počelo padati i tamošnje gospodarstvo. Chavez nije dozvolio tržišne cijene namirnica koje proizvode domaći poljoprivrednici pa su oni prisiljeni raditi ispod cijene. Kad su te cijene postale potpuno nepovoljne za proizvođače, oni su jednostavno prestali proizvoditi. Rezultat - prazne trgovine. Nestašica prvo hrane, a potom i lijekova te svih ostalih potrepština.

Arianne Alcorta, novinarka Telemunda je na svom Facebook profilu napisala da osim hrane, nedostaju i lijekovi. Inflacija divlja, a očekuje se da će do kraja godine doseći 480 posto. Državna vlast, na čelu s predsjednikom Nicolasom Madurom iz Socijalističke partije (on je preuzeo državu nakon smrti Chaveza 2013. godine), donijela je odluku po kojoj su seljaci obavezni raditi kako bi mogli proizvesti hranu za sve gladnije stanovništvo. Procurila je i vijest da država dijeli hranu prvo članovima partije.U glavnom gradu Caracasu prosvjedi su svakodnevna pojava, a vrhunac je bio u četvrtak kada je centar grada preplavilo 500.000 ljudi. Kako piše L.A. Times, prosvjednici nose transparente "Želimo opoziv", "Dosta je socijalizma" i "Maduro van". S druge strane, i stranka na vlasti je organizirala protuprosvjede kojima se odazvalo više desetaka tisuća njihovih simpatizera i članova.

Situacija u Venezueli je svakim danom sve gora, a policija je već počela privoditi prosvjednike. Svakog trenutka bi moglo proključati i prerasti u građanski rat. Ne razumijem zašto mediji, kako domaći tako i oni svjetski, jako malo pažnje pridaju događajima u Venezueli budući da su s priličnom pažnjom pratili i objavljivali hvalospjeve dok je Chavezov socijalizam rastao i dok se imalo što trošiti.

Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: