FOTO: Facebook

Latinoamerikanci naučili lekciju: "Dosta nam je socijalizma!"

PIŠE Mario Nakić
7.9.2016.

Latinoamerikanci naučili lekciju: "Dosta nam je socijalizma!"


PIŠE Mario Nakić

Latinska Amerika bila je tijekom proteklih 15-ak godina prava socijalistička meka. Dok je u tom dijelu svijeta socijalizam cvao, 2008. godine ljevičari su bili na vlasti u 8 od 10 najmnogoljudnijih zemalja Južne i Srednje Amerike. Međutim, kako se novac sve više trošio na "pravednu preraspodjelu" (čitaj: socijalne programe), a proizvodnja padala, tako je i popularnost režima slabila. I onda se naglo počelo rušiti.

Prvo su tržišno orijentirani desničari osvojili vlast na izborima u Argentini i Peruu, da bi prije 10-ak dana predsjednica Brazila bila opozvana nakon višemjesečnih prosvjeda koje su povele libertarijanske grupe. Međutim, nigdje u Latinskoj Americi nije tako dramatično kao u Venezueli.

Venezuela ima vlastiti brand socijalizma, u svijetu nazvan čavizmom, po pokojnom predsjedniku Hugu Chavezu. On je 1998. spektakularno raskinuo s tržišnim kapitalizmom obećavajući narodu blagostanje. Godinama su ga lijevo orijentirani mediji diljem svijeta hvalili i predstavljali njegov model kao dokaz da socijalizam može funkcionirati u praksi.

Cijeli ekonomski program Venezuele ovisio je o njenom prirodnom bogatstvu - nafti. Kako je cijena nafte počela padati, tako je počelo padati i tamošnje gospodarstvo. Chavez nije dozvolio tržišne cijene namirnica koje proizvode domaći poljoprivrednici pa su oni prisiljeni raditi ispod cijene. Kad su te cijene postale potpuno nepovoljne za proizvođače, oni su jednostavno prestali proizvoditi. Rezultat - prazne trgovine. Nestašica prvo hrane, a potom i lijekova te svih ostalih potrepština.

Arianne Alcorta, novinarka Telemunda je na svom Facebook profilu napisala da osim hrane, nedostaju i lijekovi. Inflacija divlja, a očekuje se da će do kraja godine doseći 480 posto. Državna vlast, na čelu s predsjednikom Nicolasom Madurom iz Socijalističke partije (on je preuzeo državu nakon smrti Chaveza 2013. godine), donijela je odluku po kojoj su seljaci obavezni raditi kako bi mogli proizvesti hranu za sve gladnije stanovništvo. Procurila je i vijest da država dijeli hranu prvo članovima partije.U glavnom gradu Caracasu prosvjedi su svakodnevna pojava, a vrhunac je bio u četvrtak kada je centar grada preplavilo 500.000 ljudi. Kako piše L.A. Times, prosvjednici nose transparente "Želimo opoziv", "Dosta je socijalizma" i "Maduro van". S druge strane, i stranka na vlasti je organizirala protuprosvjede kojima se odazvalo više desetaka tisuća njihovih simpatizera i članova.

Situacija u Venezueli je svakim danom sve gora, a policija je već počela privoditi prosvjednike. Svakog trenutka bi moglo proključati i prerasti u građanski rat. Ne razumijem zašto mediji, kako domaći tako i oni svjetski, jako malo pažnje pridaju događajima u Venezueli budući da su s priličnom pažnjom pratili i objavljivali hvalospjeve dok je Chavezov socijalizam rastao i dok se imalo što trošiti.

VIŠE IZ RUBRIKE:
SVIJET
EKONOMIJA
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Biljana Borzan je cijelu svoju predizbornu kampanju izgradila na borbi za jednaku Nutellu. Pokazalo se da nije bila baš iskrena...

Istraživanje EK: Nema dokaza o različitom sastavu Nutelle u Njemačkoj i Hrvatskoj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Građanska stranka je omogućila desnu vlast u Madridu gdje je u koaliciji s konzervativcima i desnim ekstremistima. To se mnogima nije svidjelo.

Španjolski liberali u koaliciji s krajnjom desnicom; ekonomski savjetnik napušta stranku, nižu se kritike...

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Navodni satiričar s News Bara dobio je potrebu da nas izvrijeđa jer mu se nije svidio moj članak o antifašizmu. Pa da pojasnim neke stvari...

Kome i zašto smeta Liberal?

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Hrvatska se tijekom proteklih 10 godina ukupno nije pomakla nimalo ekonomski naprijed. Tko nam je za to kriv?

Izgubljeno desetljeće

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Je li došlo vrijeme da konačno raskrstimo s tekovinama socijalističke revolucije i obilježavanjem datuma bitnih za stvaranje bivše, propale države?

Čiji praznik Hrvatska danas obilježava?

Društvo

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Splitski gradonačelnik objavio je smiješni vodič za turiste u kojem ih upozorava da poštuju lijenost i nerad kao splitski tradicionalni identitet, a sada će Gradsko vijeće ograničiti rad kafićima do ponoći.

Splitska vlast objavljuje rat turizmu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pokušao je kritizirati najavljeno rasterećenje rada, a zapravo je dao najbolje argumente za potpuno ukidanje poreza na dohodak.

Kad bi građani primali veću neto plaću, postali bi apatični - tvrdi ovaj kolumnist Večernjeg lista

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte svjedočenja dvaju crnih autora koji su na suprotstavljenim stranama po pitanju reparacija.

Dvije strane: Treba li Amerika isplatiti odštetu crnim Amerikancima zbog ropstva i segregacije?

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ljevičarski youtuber Kyle Kulinski objašnjava zašto je potez Youtubea loš i zašto ga ni ljevičari ne bi trebali slaviti.

Youtube započeo borbu protiv nacizma pa uklonio i antinacistički edukativni sadržaj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dugogodišnji američki senator je s preko 75 godina postao milijunaš, ali tek nakon što je napisao bestseller. Hrvatski ministri ne moraju napisati bestseller da bi postali milijunaši.

Dva političara i multimilijunaša. Pronađi razliku!

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska i Slovenija su svoj dug otplatile, ali Srbiji je preostalo za otplatiti još 1,7 mlrd. eura.

Srbija još uvijek plaća Titove dugove i otplaćivat će ih sljedeće 22 godine

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mislav Kolakušić ima najrealnije šanse pobijediti na predsjedničkim izborima. Ovo nije podrška već upozorenje.

Svi pričaju o Kolindi i Milanoviću, ali Kolakušić bi mogao iznenaditi. Pripremite se za budućeg predsjednika!

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA | OGLAŠAVANJE

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: