FOTO: Facebook

Latinoamerikanci naučili lekciju: "Dosta nam je socijalizma!"

PIŠE Mario Nakić
7.9.2016.

Latinoamerikanci naučili lekciju: "Dosta nam je socijalizma!"


PIŠE Mario Nakić

Latinska Amerika bila je tijekom proteklih 15-ak godina prava socijalistička meka. Dok je u tom dijelu svijeta socijalizam cvao, 2008. godine ljevičari su bili na vlasti u 8 od 10 najmnogoljudnijih zemalja Južne i Srednje Amerike. Međutim, kako se novac sve više trošio na "pravednu preraspodjelu" (čitaj: socijalne programe), a proizvodnja padala, tako je i popularnost režima slabila. I onda se naglo počelo rušiti.

Prvo su tržišno orijentirani desničari osvojili vlast na izborima u Argentini i Peruu, da bi prije 10-ak dana predsjednica Brazila bila opozvana nakon višemjesečnih prosvjeda koje su povele libertarijanske grupe. Međutim, nigdje u Latinskoj Americi nije tako dramatično kao u Venezueli.

Venezuela ima vlastiti brand socijalizma, u svijetu nazvan čavizmom, po pokojnom predsjedniku Hugu Chavezu. On je 1998. spektakularno raskinuo s tržišnim kapitalizmom obećavajući narodu blagostanje. Godinama su ga lijevo orijentirani mediji diljem svijeta hvalili i predstavljali njegov model kao dokaz da socijalizam može funkcionirati u praksi.

Cijeli ekonomski program Venezuele ovisio je o njenom prirodnom bogatstvu - nafti. Kako je cijena nafte počela padati, tako je počelo padati i tamošnje gospodarstvo. Chavez nije dozvolio tržišne cijene namirnica koje proizvode domaći poljoprivrednici pa su oni prisiljeni raditi ispod cijene. Kad su te cijene postale potpuno nepovoljne za proizvođače, oni su jednostavno prestali proizvoditi. Rezultat - prazne trgovine. Nestašica prvo hrane, a potom i lijekova te svih ostalih potrepština.

Arianne Alcorta, novinarka Telemunda je na svom Facebook profilu napisala da osim hrane, nedostaju i lijekovi. Inflacija divlja, a očekuje se da će do kraja godine doseći 480 posto. Državna vlast, na čelu s predsjednikom Nicolasom Madurom iz Socijalističke partije (on je preuzeo državu nakon smrti Chaveza 2013. godine), donijela je odluku po kojoj su seljaci obavezni raditi kako bi mogli proizvesti hranu za sve gladnije stanovništvo. Procurila je i vijest da država dijeli hranu prvo članovima partije.U glavnom gradu Caracasu prosvjedi su svakodnevna pojava, a vrhunac je bio u četvrtak kada je centar grada preplavilo 500.000 ljudi. Kako piše L.A. Times, prosvjednici nose transparente "Želimo opoziv", "Dosta je socijalizma" i "Maduro van". S druge strane, i stranka na vlasti je organizirala protuprosvjede kojima se odazvalo više desetaka tisuća njihovih simpatizera i članova.

Situacija u Venezueli je svakim danom sve gora, a policija je već počela privoditi prosvjednike. Svakog trenutka bi moglo proključati i prerasti u građanski rat. Ne razumijem zašto mediji, kako domaći tako i oni svjetski, jako malo pažnje pridaju događajima u Venezueli budući da su s priličnom pažnjom pratili i objavljivali hvalospjeve dok je Chavezov socijalizam rastao i dok se imalo što trošiti.
Novo na Liberalu

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dvije trećine HDZ-ovaca se slaže s izjavom da su imigranti najveća prijetnja europskoj kulturi...

Diplomatske nevolje: Kolinda i Plenković će teško naći u HDZ-u kadrove koji nisu ksenofobni

Društvo

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Most je pokrenuo inicijativu koju su već ranije pokretale i druge političke stranke. Njena jedina svrha je ubiranje jeftinih poena na dezinformiranju građana.

Voda, vodoopskrba i prava - umjesto rasprave o pravom problemu, širi se strah od privatnika

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kako Trumpove carine utječu na poduzetnike najbolje pokazuje podatak da je mišljenje voditelja trgovine u SAD-u trenutno najpesimističnije u zadnjih 25 godina.

Amerikanci su svjesni da gube u trgovinskom ratu. Samo Trump još nije...

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Naslov koji polazi od pretpostavke da osoba ne može biti sekularist i vjernik u isto vrijeme, krajnje je pogrešan i manipulativan.

N1 televizija obmanjuje javnost: Sekularizam i ateizam nisu jedno te isto

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Analiza intervjua s kandidatom HSLS-a za predsjednika RH. Moram priznati da me u mnogim stvarima razočarao...

Kovač je po pitanju osobnih sloboda kao Dalija Orešković. Srećom, u ekonomiji je puno bolji

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Međunarodne korporacije imaju zaštitu LGBT prava u svome kodeksu, što je s tržišne strane posve razumljivo. To je razveselilo lijeve udruge koje posve nesvjesno slave kapitalizam.

Privatna korporacija kao posljednja linija obrane LGBT prava u Mađarskoj

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska ima najviši PDV na putnički prijevoz među zemljama članicama EU, a možda i u cijelom svijetu.

Većina zemalja EU ukinula PDV na putnički željeznički prijevoz, Hrvatska nije među njima

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Porezna uprava je u 'ofenzivi' na ugostiteljske objekte na moru kaznila skoro dvije trećine ugostiteljskih objekata u koje je ušla. Što nam to govori o zakonima i porezima?

Jesu li lopovi ugostitelji ili je lopovska država?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte što će prvo napraviti ako osvoji vlast, što misli o sadašnjoj Vladi, hoće li pomilovati osuđenike koji trunu u zatvoru zbog marihuane...

Intervju s Dejanom Kovačem, kandidatom koji će predstavljati liberalnu Hrvatsku na ovim izborima

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Otkud tolika strastvena želja za porezima koji će 'opaliti po džepu' druge ljude, one s kojima ne dijelimo neku karakteristiku?

Neka susjedu crknu dvije!

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Prošlo je 5 godina kako je pokrenuo filantropsku inicijativu za poboljšanje uvjeta i bolju informatičku naobrazbu u hrvatskim školama...

Bakić obilježava 5. godišnjicu IRIM-a: ʼEdukacija je najveći izjednačavač prilikaʼ

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ovo je jedan od najočitijih primjera uredničke manipulacije kako se neki hrvatski mediji trude ulizati vladajućima.

Manipulacija: U naslovu kažu da građani podržavaju Kujundžićeve poreze, a pitali su samo troje ljudi

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: