ČITATELJI OCIJENILI
4

LGBT prava: Hrvatska najbolja u cijeloj istočnoj i srednjoj Europi

PIŠE Mario Nakić
29.9.2016.

LGBT prava: Hrvatska najbolja u cijeloj istočnoj i srednjoj Europi


PIŠE Mario Nakić

Prema istraživanju organizacije Rainbow Europe, Hrvatska je ove godine na ljestvici poštivanja prava LGBT osoba među top 10 zemalja u Europi. Točnije, na 10. mjestu među 49 europskih zemalja, a na 9. mjestu među državama članicama EU. Hrvatska je ostvarila ukupni skor od 67 % uz bok s Finskom i Francuskom.

U obzir se uzimaju zakoni koji reguliraju partnerstvo odnosno brak između osoba istog spola te zakoni koji reguliraju zločin iz mržnje i govor mržnje zbog seksualne orijentacije. U Hrvatskoj je Ustavom nakon referenduma definiran brak kao zajednica muškarca i žene pa homoseksualci nisu u mogućnosti sklopiti brak, ali je njihovo partnerstvo legalizirano i pravno regulirano kroz Zakon o životnom partnerstvu koji ima praktički isto značenje kao brak osim mogućnosti posvajanja djece. Zbog tog se zakona Hrvatska našla visoko na ovoj ljestvici, ali i zbog drugih stvari, kao što je neometano održavanje Parada ponosa širom zemlje (što nije slučaj u mnogim državama) te praktički smanjenje nasilja iz mržnje zbog seksualne orijentacije.

Da stvar bude bolja, Hrvatska je najviša na ljestvici među zemljama istočne i srednje Europe. Imamo bolji indeks čak i od Švedske i Nizozemske koje su tradicionalno poznate po toleranciji.

Na samom su vrhu Malta (88%), Belgija (82%) i Ujedinjeno Kraljevstvo (81%). Najgore zemlje za gayeve nalaze se na istoku. Na dnu liste je Azerbajdžan sa samo 5%, a puno bolje nisu ni Rusija i Armenija koje dijele predzadnje mjesto sa 7%. Ni u našem susjedstvu nije puno bolje. Slovenija i BiH su ocijenjene s 39%, a Srbija 32%. Među zemljama bivše SFRJ najgore stoji Makedonija sa samo 18%.

Kompletnu listu i europsku mapu gay prava pogledajte na stranici Rainbow Europe.Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: