Ljevica je uništila brazilsku ekonomiju. Mladi traže 'manje Marxa, više Misesa'

27.8.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
3


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ljevica je uništila brazilsku ekonomiju. Mladi traže 'manje Marxa, više Misesa'


PIŠE Mario Nakić

Kad su poduzetnik Anthony Fischer i ekonomist F.A. Hayek sredinom prošlog stoljeća dogovarali strategiju kako ideje klasičnog liberalizma proširiti do što veće mase, Hayek je navodno savjetovao Fischeru da izbjegava politiku. Umjesto toga, treba pokušati utjecati na intelektualce jer će intelektualni argumenti prevladati na duge staze. Stoga su umjesto političke stranke osnovali Institut za ekonomske poslove. Nekoliko godina kasnije radovi njihovog instituta privukli su pažnju političara britanske Konzervativne stranke i potom se pojavila Margaret Thatcher koja je na temeljima Hayekovih ekonomskih ideja osvojila vlast i dovela Veliku Britaniju do prosperiteta.

Nešto slično se upravo događa u Brazilu, tradicionalnom uporištu marksizma koje posljednjih godina zbog velikog siromaštva i korupcije u svim segmentima društva i visokoj politici postaje pogodno tlo za promjene. Kim Kataguiri, 21-godišnji doseljenik iz Japana sasvim je slučajno s nekolicinom svojih vršnjaka u zajedničkom malom studiju u Sao Paulu prije 3 godine pokrenuo nešto za što tada nije mogao ni sanjati kako će brzo prerasti u višemilijunski pokret i svojevrsnu revoluciju."Za liberalne ekonomiste poput Miltona Friedmana i Ludwiga von Misesa saznao sam na internetu u srednjoj školi", objašnjava Kataguiri. Nešto kasnije je s prijateljima pokrenuo prvi think tank Mises Brasil na kojem su objavljivali portugalske prijevode Misesovih knjiga i eseja. Pokrenuli su i prvi libertarijanski portal u Brazilu. Osnovali su rock i hip-hop grupe, snimali pjesme i spotove kako bi približili liberalne ideje mladima i kroz pop kulturu. Sve su objavljivali na Facebook stranici Pokret za slobodni Brazil koja danas ima preko 2 milijuna fanova.

Mladi u Sao Paulu i Riju odlično su ih prihvatili, a zbog lošeg stanja u državi pokret je rastao strahovitom brzinom. Organizirali su rock koncerte diljem zemlje, a zatim i velike prosvjede s nekoliko stotina tisuća ljudi. U prosvjedima su im se pridružili i konzervativci koji su već desetak godina bili dobro organizirani kao druga politička snaga u zemlji. Zajedno su tražili ostavku tadašnje predsjednice Dilme Rousseff, socijalistice koja je bila duboko ogrizla u korupciju. Na transparentima su, osim poziva za ostavku predsjednice, bili i natpisi "Ne želimo biti nova Venezuela", "Prekinite marširati u socijalizam", "Tko je John Galt?" i "Manje Marx-a, više Misesa" (Karl Marx je utemeljitelj komunizma, a Ludwig von Mises predvodnik Austrijske škole ekonomije, poznat po obrani slobodnog tržišta i kritici socijalizma).

Slogan "Manje Marx-a, više Misesa" su tiskali i na majicama, naljepnicama, plakatima i balonima. Prosvjedi su bili uspješni, predsjednica je bila prisiljena podnijeti ostavku. Bila je to prva velika pobjeda za brazilske liberale.

Danas - godinu dana kasnije, libertarijanska organizacija Studenti za slobodu Brazil postaje najbrojnija studentska organizacija u Brazilu s više članova od istoimene američke organizacije i organizira konferencije u više od stotinu gradova. Koliko je liberalna filozofija dobila na popularnosti u ovoj zemlji govori i podatak da je na tražilici Google za Brazil "Mises" traženiji pojam od bilo kojeg drugog poznatog mislioca.

Na temeljima Pokreta za slobodni Brazil osnovane su i dvije stranke koje promiču klasični liberalizam: Nova stranka, koja je odbila bilo kakvo financiranje iz državnog proračuna i osvojila vijećnička mjesta u četiri najveća grada, i Socijalno-liberalna stranka koja postoji tek odnedavno. Mladi liberali u Brazilu su trenutno najbrže rastuća politička snaga i uspjeli su preuzeti dobar dio lijevog biračkog tijela socijalistima i desnog konzervativcima, ali još je dug put pred njima. Svjesni su da je teško doprijeti do stanovništva u ruralnim područjima i do starijih budući da su odgojeni socijalistički, a mnogi i ovise o državnoj pomoći pa teško prihvaćaju liberalne ideje.

"Naš je zadatak, i to će biti vrlo teško, naučiti ljude što je fiskalna odgovornost i da je ona na duge staze isplativija, da će i obrazovanje biti kvalitetnije u takvom sistemu jer će društvo prosperirati", objašnjavaju u udruzi "Pokret za slobodni Brazil".

Ono što liberalnom pokretu još uvijek nedostaje, to je politički lider, karizmatična i iskusna ličnost koja bi mogla privući glasove ne samo mladih, nego svih uzrasta, kako bi svoju popularnost kapitalizirali osvajanjem političke vlasti te promijenili kurs kojim zemlja ide.

Pogledajte cijeli razgovor koji je s njima lani napravila novinarska ekipa časopisa Reason.


VIŠE IZ RUBRIKE:
ZANIMLJIVOSTI
SVIJET
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: