Ljevica je uništila brazilsku ekonomiju. Mladi traže 'manje Marxa, više Misesa'

27.8.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
3


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ljevica je uništila brazilsku ekonomiju. Mladi traže 'manje Marxa, više Misesa'


PIŠE Mario Nakić

Kad su poduzetnik Anthony Fischer i ekonomist F.A. Hayek sredinom prošlog stoljeća dogovarali strategiju kako ideje klasičnog liberalizma proširiti do što veće mase, Hayek je navodno savjetovao Fischeru da izbjegava politiku. Umjesto toga, treba pokušati utjecati na intelektualce jer će intelektualni argumenti prevladati na duge staze. Stoga su umjesto političke stranke osnovali Institut za ekonomske poslove. Nekoliko godina kasnije radovi njihovog instituta privukli su pažnju političara britanske Konzervativne stranke i potom se pojavila Margaret Thatcher koja je na temeljima Hayekovih ekonomskih ideja osvojila vlast i dovela Veliku Britaniju do prosperiteta.

Nešto slično se upravo događa u Brazilu, tradicionalnom uporištu marksizma koje posljednjih godina zbog velikog siromaštva i korupcije u svim segmentima društva i visokoj politici postaje pogodno tlo za promjene. Kim Kataguiri, 21-godišnji doseljenik iz Japana sasvim je slučajno s nekolicinom svojih vršnjaka u zajedničkom malom studiju u Sao Paulu prije 3 godine pokrenuo nešto za što tada nije mogao ni sanjati kako će brzo prerasti u višemilijunski pokret i svojevrsnu revoluciju."Za liberalne ekonomiste poput Miltona Friedmana i Ludwiga von Misesa saznao sam na internetu u srednjoj školi", objašnjava Kataguiri. Nešto kasnije je s prijateljima pokrenuo prvi think tank Mises Brasil na kojem su objavljivali portugalske prijevode Misesovih knjiga i eseja. Pokrenuli su i prvi libertarijanski portal u Brazilu. Osnovali su rock i hip-hop grupe, snimali pjesme i spotove kako bi približili liberalne ideje mladima i kroz pop kulturu. Sve su objavljivali na Facebook stranici Pokret za slobodni Brazil koja danas ima preko 2 milijuna fanova.

Mladi u Sao Paulu i Riju odlično su ih prihvatili, a zbog lošeg stanja u državi pokret je rastao strahovitom brzinom. Organizirali su rock koncerte diljem zemlje, a zatim i velike prosvjede s nekoliko stotina tisuća ljudi. U prosvjedima su im se pridružili i konzervativci koji su već desetak godina bili dobro organizirani kao druga politička snaga u zemlji. Zajedno su tražili ostavku tadašnje predsjednice Dilme Rousseff, socijalistice koja je bila duboko ogrizla u korupciju. Na transparentima su, osim poziva za ostavku predsjednice, bili i natpisi "Ne želimo biti nova Venezuela", "Prekinite marširati u socijalizam", "Tko je John Galt?" i "Manje Marx-a, više Misesa" (Karl Marx je utemeljitelj komunizma, a Ludwig von Mises predvodnik Austrijske škole ekonomije, poznat po obrani slobodnog tržišta i kritici socijalizma).

Slogan "Manje Marx-a, više Misesa" su tiskali i na majicama, naljepnicama, plakatima i balonima. Prosvjedi su bili uspješni, predsjednica je bila prisiljena podnijeti ostavku. Bila je to prva velika pobjeda za brazilske liberale.

Danas - godinu dana kasnije, libertarijanska organizacija Studenti za slobodu Brazil postaje najbrojnija studentska organizacija u Brazilu s više članova od istoimene američke organizacije i organizira konferencije u više od stotinu gradova. Koliko je liberalna filozofija dobila na popularnosti u ovoj zemlji govori i podatak da je na tražilici Google za Brazil "Mises" traženiji pojam od bilo kojeg drugog poznatog mislioca.

Na temeljima Pokreta za slobodni Brazil osnovane su i dvije stranke koje promiču klasični liberalizam: Nova stranka, koja je odbila bilo kakvo financiranje iz državnog proračuna i osvojila vijećnička mjesta u četiri najveća grada, i Socijalno-liberalna stranka koja postoji tek odnedavno. Mladi liberali u Brazilu su trenutno najbrže rastuća politička snaga i uspjeli su preuzeti dobar dio lijevog biračkog tijela socijalistima i desnog konzervativcima, ali još je dug put pred njima. Svjesni su da je teško doprijeti do stanovništva u ruralnim područjima i do starijih budući da su odgojeni socijalistički, a mnogi i ovise o državnoj pomoći pa teško prihvaćaju liberalne ideje.

"Naš je zadatak, i to će biti vrlo teško, naučiti ljude što je fiskalna odgovornost i da je ona na duge staze isplativija, da će i obrazovanje biti kvalitetnije u takvom sistemu jer će društvo prosperirati", objašnjavaju u udruzi "Pokret za slobodni Brazil".

Ono što liberalnom pokretu još uvijek nedostaje, to je politički lider, karizmatična i iskusna ličnost koja bi mogla privući glasove ne samo mladih, nego svih uzrasta, kako bi svoju popularnost kapitalizirali osvajanjem političke vlasti te promijenili kurs kojim zemlja ide.

Pogledajte cijeli razgovor koji je s njima lani napravila novinarska ekipa časopisa Reason.Novo na Liberalu

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Hrvatska je po udjelu radnika, zaposlenih u industrijskoj proizvodnji, na razini Njemačke i Austrije.

Kulić obmanjuje javnost: Mit o deindustrijalizaciji Hrvatske

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Stručnjak za obrazovanje je predbacio beogradskom reperu što vrijeđa žene i prostači. Njegovi primjeri dobre glazbe, poput Prljavaca i Azre, nikada to nisu radili?

Jokić bi djecu učio plagiranju, prostačenju i seksizmu: ʼDobro je dok su našiʼ

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Rat protiv droge se nastavlja iako je od početka osuđen na propast.

U Americi je više uhićenja zbog posjedovanja marihuane nego zbog svih nasilnih djela zajedno

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Rekao je političarkama koje su pripadnice manjina, da se 'vrate u zemlje iz kojih su došle'. Većina tih političarki je rođena u SAD-u.

Trump je uspio nadmašiti samoga sebe: Je li ovo najodvratnija izjava nekog američkog predsjednika u povijesti?

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Tvrdi da nije fer što je preko ljeta croissant u njegovom mjestu trostruko skuplji nego u Zagrebu.

Načelniku Murtera se ne sviđa zakon ponude i potražnje, poziva državu da uradi nešto

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Željko Glasnović poziva vladu da proglasi ratno stanje i pošalje vojsku na granicu zbog migranata. Očito ne vidi problem u zločinu koji bi se lako mogao dogoditi.

Gospodine generale, hoćete li Vi biti taj koji će prvi zapucati na nenaoružane ljude na granici?

Politika

PIŠE: TOMISLAV STIPIĆ

Sad se ispričava članovima HNS-a zbog ulaska u koaliciju s HDZ-om, a on je predsjedao sjednicom kada su donijeli odluku o ulasku u tu koaliciju.

Naknadna pamet Matije Posavca

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Jedino moralno i odgovorno što Andrej Plenković u ovom trenutku može napraviti bilo bi raspisivanje prijevremenih izbora.

Ovoj vladi ne treba rekonstrukcija nego potpuna dekonstrukcija

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Rand Paul uputio je prijedlog zakona u Senatu kojim bi se legalna imigracija u SAD učetverostručila.

Protiv ilegalne imigracije može se boriti na drugi način - olakšavanjem legalne imigracije

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Boris Jokić predlaže uvođenje novog obaveznog predmeta u škole - suvremena glazba. Misli da klince treba navesti da slušaju glazbu koju on smatra kvalitetnom.

Ne, klinci neće slušati ʼbolju glazbuʼ ako im stari profesori budu govorili što trebaju slušati

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Još jedan veliki američki lanac restorana ide u stečaj, a kao glavni razlog naveli su povećanje minimalca u nekim dijelovima zemlje.

Većina Amerikanaca za povećanje minimalca, ali ekonomisti se protive

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mnogi su se razveselili kad su čuli da će Poljska ukinuti porez mladim radnicima. Ali priča je drugačija...

Što se zapravo krije iza ʼukidanja poreza na dohodakʼ mladima u Poljskoj?

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: