Maknite ideologe što dalje od djece i izbacite pola predmeta!

30.5.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Maknite ideologe što dalje od djece i izbacite pola predmeta!


PIŠE Mario Nakić

Predloženi članovi Vijeća za nacionalni odgoj i obrazovanje dolaze iz redova desnih stranaka i udruga. Naravno, ljevičari su na aparatima i sad je zabavno gledati kako cvile o "klerofašističkom" preuzimanju obrazovanja. Nije zabavno zato što mislim da je dobro to što se događa (nije dobro), već zato što se uglavnom radi o ljudima koji su dosad smatrali (i još uvijek smatraju) da imaju ideološki monopol na obrazovanje i odgoj.

Drugovi, nemate monopol na obrazovanje i odgoj. Preko ljevičarske platforme Index.hr neki propali političari iz bivše Milanovićeve vlade kukaju kako obrazovanje u Hrvatskoj preuzimaju ljudi ekstremniji od katoličkih svećenika (po čemu su svećenici ekstremni?), a potom šire histerije i strah o tome kako će "konzervativci sad učiti djecu da je Zemlja ravna ploča" - takve fore.

Dajte, molim vas. Malo je zemalja politički toliko konzervativnih poput Singapura koji ima jedno od najboljih obrazovnih sustava na svijetu, a u matematici i fizici su njihovi učenici i studenti redovito prvi - bez konkurencije. Drugi primjer je Švicarska, zemlja koja diše konzervativno i gdje su tradicionalno konzervativci na vlasti, pa ima drugo najkvalitetnije obrazovanje na svijetu. Prema tome, ne znam čemu toliki strah od konzervativaca u obrazovanju.

Pitanje koje se treba postaviti zapravo glasi: može li obrazovanje uopće biti lošije nego dosad? Što ovi konzervativci u vijeću uopće mogu pogoršati? Ništa. Hrvatska je po tom pitanju davno potonula pa je zbilja smiješna ta ideološka borba za primat u ovom javnom sektoru. Ultraljevica i ultradesnica konstantno se bore za kontrolu nad državnim školstvom zato što žele da u obrazovanje ugrade svoje vrijednosti i ideale, a to znači da je obrazovanje za njih samo indoktrinacija, novačenje novih naraštaja za svoje ideološke vojske.

Kad stvari pogledamo iz tog ugla, koji nam masovni mediji nikada neće prikazati, stvari zapravo postaju zastrašujuće. Ne vjerujem da će ovi naši konzervativci preuzeti kontrolu nad obrazovanjem da bi pretvorili Hrvatsku u Singapur, kao što znam da oni koji im se žestoko protive ne bi nikada pretvorili Hrvatsku u Finsku. Oni nemaju uopće namjeru niti razmišljaju o interesu djece, njihova je namjera isključivo utjecaj na djecu. To im omogućujemo mi, javnost, birači, masa koja ne shvaća što znači državna kontrola nad tako bitnim elementima društva kao što su odgoj, obrazovanje, zdravstvo i mirovine.

Jer ako je školstvo centralizirano i u potpunosti pod kontrolom državne vlasti, onda će kompletan obrazovni sustav krojiti političari. Zato nemojte sad kukati, jeste li htjeli da država vodi kolo? Jeste. A tko predstavlja državu i donosi odluke? Oni na državnoj vlasti.

Da ima pameti među narodom, mase ne bi izlazile na ulicu radi nekog kurikuluma o kojem su čuli priče od određenih političara i njihovih poltrona, već bi izašli na ulicu za decentralizaciju, vaučerizaciju i privatizaciju obrazovnog sustava. To imaju Šveđani već 30-ak godina i jako dobro funkcionira. To je najbolji način da se izbaci politika i ideologija iz škola.

Ideologija uopće ne bi trebala imati nikakvu ulogu u obrazovanju, djecu se treba rasteretiti, izbaciti polovinu predmeta. Uopće nije neka znanost, čak i kad biste ih izbacivali na eci-peci-pec, ne biste ništa pogriješili! Djeca su pod ogromnim pritiskom i uče u 4. osnovne stvari koje Amerikanci uče u srednjoj školi. I ne, ne izlaze zato naša djeca pametnija, samo izlaze zbunjenija i iscrpljenija iz škole! Ne treba čovjek biti doktor znanosti da shvati što ne valja i što treba napraviti.

Ali, budući da nikome u cijeloj priči nije bitan interes djece, nego se svi bore za primat svoje ideologije u obrazovanju, onda dobivamo ovakva prepucavanja po medijima i narod kao ovce, koji će možda sutra opet masovno izaći na ulicu da druka za "svoju" ideološku stranu.
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: