Nadajmo se da gospođa s ovim transparentom ne predaje povijest

FOTO: Facebook
26.11.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
4


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Duspara nudi 20.000 kuna za fotografiju Antarktike. Pošaljite mu ovaj video!
Liberalizam nekad i sad - kako mu ljevičari pokušavaju promijeniti značenje
'Srbi bi se lakše zapošljavali da je država manji poslodavac'
[VIDEO] Pištoljem istjerala naoružane provalnike iz svoje kuće
Green New Deal je fijasko. Sindikati su povukli potporu, a predlagatelj zakona se boji glasanja u Senatu...
Sada je pravo vrijeme da Vlada ukine minimalac
Agresivna SJW kultura zavladala i kod nas: Pritisak na trgovce zbog političke korektnosti
Macron i njegova stranka izbjegavaju riječ ʼliberaliʼ i za to imaju dobar razlog...
Većina Amerikanaca za povećanje minimalca, ali ekonomisti se protive
Hrvatski BDP ne raste nego stagnira. Država treba smanjiti potrošnju!
Novosel obmanjuje javnost: Hrvatski poslodavci nisu krivi za niske plaće
Otac demokratske kandidatkinje za predsjednicu SAD-a odriče se svoje kćeri zbog izjave o marihuani
Zašto sam anti-war? Zato što je to jedini razumni stav
Da se zovem Slaven Letica, vjerojatno bih i ja obožavao ovakvu državu
Grmoja radi za posebne privatne interese i u njihovo ime ucjenjuje javnost
Progon kršćana? Da, ali u zemljama gdje se proganjaju i sve ostale manjine...
Nova sjajna ideja iz sindikalne kuhinje: Zabranama i regulacijama do potpune zaposlenosti
'Da je Sobol stalo do studenata, pozvala bi Glasnovića na debatu'
Evo zašto Amerikanci imaju 2. amandman!
Bijesni i nepomirljivi: Amerikanci se izgleda spremaju za građanski rat

Nadajmo se da gospođa s ovim transparentom ne predaje povijest


PIŠE Mario Nakić

Na prosvjedu učitelja bilo je mnogo zanimljivih poruka. Neke od njih su duhovite i vrijedne pohvale (meni najbolja: "Podignite koeficijent ili kuhamo meth"). Neke, međutim, podsjećaju da je u školstvu puno ljudi koji ne bi trebali raditi taj posao.

Jedna gospođa je tako nosila transparent s natpisom "Neka jedu kolače". Uz taj natpis je fotografija premijera Andreja Plenkovića kojemu je dodana kosa francuske kraljice Antoinette. Taj je transparent potpuno promašen jer se poziva na lažan povijesni događaj, odnosno na nešto što je znanost odbacila kao izmišljotinu i mit.

Izreka "Neka jedu kolače" masovno se pripisuje Marie Antoinette, posljednjoj francuskoj kraljici prije Francuske revolucije. Prema legendi, to je bila njena reakcija kad je saznala da seljaci uslijed nestašice kruha umiru od gladi, a obično služi kao opis bahatosti i izostanka empatije kod kraljevskih obitelji, monarha i aristokracije u odnosu na potlačenu klasu. U tom smislu, ovo bi bila možda i dobra usporedba s Plenkovićevim odnosom prema štrajkašima, samo da u toj priči o Antoinette i kolačima ima imalo istine. Ali, nema. Priča je potpuno izmišljena.

Naime, povjesničari nisu pronašli nijedan dokaz da je kraljica Antoinette ikada to izjavila ili da je izjavila išta slično što bi pokazalo njenu bezdušnost prema siromašnima. Istina, ona je voljela luksuz, živjela je raskošno i još tijekom monarhije je bila optužena za pronevjeru kraljevskog nakita, ali njena pisma rodbini u Austriji koje je slala tijekom nestašica kruha ukazuju sasvim suprotno od mita o kolačima - da je itekako brinula za zdravlje i živote seljaka. Ovako je pisala:

"Sasvim je jasno da ljudi, koji nas tako dobro tretiraju usprkos vlastitoj nesreći, zaslužuju da se potrudimo više no ikada da budu sretniji. Čini mi se da kralj to razumije."

Tijekom Francuske revolucije Antoinette je osuđena na smrt giljotinom zbog veleizdaje i drugih djela koje su joj revolucionari stavljali na teret, ali zanimljivo je da iz tog vremena nema nijednog zapisa koji bi dokazao su je njeni protivnici optuživali za bešćutnost prema seljacima i tu izjavu o kolačima. U ksenofobnom društvu krivili su je zbog austrijskog porijekla i da je pomagala neprijateljima u Austriji. Za katastrofalnu ekonomsku situaciju koja je prethodila revoluciji sva je krivnja prebačena na njena leđa iako je ona pokušala provesti reforme, ali tadašnja francuska aristokracija se nije htjela odreći svojih privilegija pa su ti napori propali.

Otkud onda izjava "Neka jedu kolače"? Izvučena je iz zapisa francuskog filozofa Jean-Jacquesa Rousseaua. U šestoj knjizi Les Confessions on je napisao da je te riječi izrekla "velika princeza". Skoro stotinu godina nakon njene smrti neki su književnici i novinari u Francuskoj protumačili da je govorio o Antoinette. Russeau je dovršio Les Confessions 1769. godine, u to je vrijeme Antoinette zaista bila princeza. Međutim, ona je tada imala samo 14 godina, nije uopće bila u Francuskoj nego Austriji te nije još imala nikakve veze s Francuskom i njenim socijalnim problemima. Mnogi danas smatraju da je ta "velika princeza" plod Rousseuove mašte budući da Les Confessions sadrži dosta fikcije.

Marie Antoinette je pogubljena 1793. godine javno, pred prepunim Trgom revolucije, a njene posljednje riječi bile su: "Oprostite, gospodine, nije bilo namjerno" nakon što je slučajno nagazila na cipelu svoga egzekutora.

Olympe de Gouges, rana francuska feministica i revolucionarka, također je osuđena i pogubljena jer je u političkim pamfletima kritizirala odnos nove vlasti prema kraljici.

VIŠE IZ RUBRIKE:
ZANIMLJIVOSTI
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: