Maskama protiv virusa - znanstveni dokazi

6.9.2020.
ČITATELJI OCIJENILI
4


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Ovaj marksistički manifest je pripremala bivša Vlada, a onda je došao Hasanbegović...
Top 5 razloga zašto pobačaj ne smije biti zabranjen
Milanović zamijenio svoju suprugu za kraljicu Antoanetu
Ribić manipulira podacima: Što stoji iza rasta plaća javnog sektora u Bugarskoj?
Roger Waters podržao Madura na Twitteru pa ga fanovi iz Venezuele spustili na zemlju: ʼWish you were here!ʼ
Ne, uzimanje pravde u svoje ruke ne smije biti rješenje!
Kovač ima zanimljivu ideju kako povećati izlaznost na izborima: Uvesti porezne vaučere za glasače
Od mještana Ivanovca cijela Hrvatska treba učiti
Dvije afričke zemlje prihvatile slobodno tržište, razvijaju se brže od drugih
Prosvjed za Radio 101 - posljednji veliki prosvjed sa svrhom
Milanović se kao predsjednik može iskupiti za štetu koju je učinio kao premijer. Evo što treba učiniti...
Clinton i Trump za terorizam okrivili slobodu govora, Johnson napravio novi gaf
GLAS predlaže zakon koji će diskriminirati istospolne parove
Oni su nam preporučavali Chavezovu ekonomsku politiku, a sada šute
Treba nam Ministarstvo poreznih obveznika
Apel Plenkoviću i ministrima: U ponedjeljak srežite poreze i javnu potrošnju!
U Sloveniji od danas moguće sklopiti gay brak, prvi je najavljen već za sutra
Plenković dijeli poklone, građani to ne puše: Hoćemo konkretne promjene!
Pročitajte urnebesan status: Kako izgleda kada freelancer u BiH prijavljuje i plaća porez
Agresivna SJW kultura zavladala i kod nas: Pritisak na trgovce zbog političke korektnosti

Maskama protiv virusa - znanstveni dokazi


PIŠE Mario Nakić

Novinari tvrde da nošenjem maske štitite druge od zaraze i spašavate tuđe živote. Mnogi su to prihvatili zdravo za gotovo jer vjeruju novinarima pa ozbiljno misle da spašavaju živote ako nose masku i još napadaju druge, koji ne nose masku, da su zato "sebični", "bioteroristi" i slično. Ta je tvrdnja također glavni motor za nametanje represivnih mjera obaveze nošenja maske na raznim mjestima.

Ali što o tome kaže znanost? Mene je to od početka zanimalo, a ako pratite Liberal, onda vjerujem da zanima i vas. Jer ako maske stvarno "spašavaju živote", onda bi obaveza nošenja maski bila opravdana, naravno, pod uvjetom da smo suočeni s epidemijom iznimno opasnog virusa.

Na stranici Swiss Policy Research prikupljeni su znanstveni radovi koji su istraživali efikasnost nošenja maski i njihov utjecaj na širenje zaraze.

Zasad, većina istraživanja pronalazi malo ili ništa dokaza za efikasnost platnenih maski za lice među općom populacijom, ni u smislu osobne zaštitne opreme ni u smislu kontrole izvora zaraze. Ovdje su najvažnija istraživanja:

1. Metastudija iz svibnja 2020. o pandemiji gripe, koju je objavio američki CDC, zaključuje da maske na licu nisu imale nikakvog učinka. (izvor)

2. Centar za "evidence-based" medicinu na Oxfordu u srpnju 2020. nije pronašao dokaz da platnene maske imaju utjecaja na infekciju virusom ili njegovu transmisiju. (izvor)

3. Istraživanje Sveučilišta East Anglia, koje je proučavalo Covid-19 u različitim zemljama zaključuje da obaveza nošenja maske nije bila ni od kakve koristi i čak je povećala rizik infekcije. (izvor)

4. U travnju 2020. američki profesori respiratornih i infektivnih bolesti na Sveučilištu Illinois zaključuju da maske za lice nemaju nikakav utjecaj u svakodnevnom životu, ni kao zaštita osobe koja je nosi ni kao zaštita treće strane (tzv. kontrola izvora). (izvor)

5. Znanstveni članak objavljen u svibnju 2020. u časopisu New England Journal of Medicine došao je do zaključka da platnene maske na licu nude malo ili ništa zaštite u svakodnevnom životu. (izvor)

6. Cochrane review u travnju 2020. zaključuje da maske za lice u općoj populaciji i među medicinskim radnicima nisu smanjile širenje virusa gripe niti sličnih virusa. (izvor)

7. Norwich School of Medicine u travnju 2020. dolazi do zaključka da "dokazi za potporu široke primjene maski za lice nisu dovoljno snažni", ali postoje dokazi da maske mogu biti korisne ako ih nose "osobito ranjive osobe kada su u situaciji visokog rizika infekcije". (izvor)

8. U srpnju 2020. istraživanje koje su proveli japanski znanstvenici zaključuje da platnene maske "ne nude nikakvu zaštitu protiv koronavirusa". (izvor)

9. Studija iz 2015. godine u British Medical Journal BMJ Open otkrila je da je u platnene maske prodrlo 97% čestica i mogu čak povećati rizik od infekcije zadržavanjem vlage ili ponovnom uporabom. (izvor)

Dodatni aspekti

1. Sve je više dokaza da se SARS-2 koronavirus prenosi, barem u zatvorenim uvjetima, ne samo kapljicama već i manjim aerosolima. Međutim, zbog velike veličine pora i lošeg prianjanja, platnene maske ne mogu filtrirati aerosol: preko 90% prodire ili zaobilazi masku i ispunjava sobu srednje veličine za nekoliko minuta.

2. WHO je BBC-ju priznao da ažuriranje politike maskiranja u lipnju 2020. nije rezultat novih dokaza već "političkog lobiranja".

3. Japan je, unatoč širokoj upotrebi maski za lice, posljednju epidemiju gripe doživio s više od 5 milijuna ljudi koji su oboljeli prije samo godinu dana.

4. Mnoge države koje su uvele obvezne maske za lice u javnom prijevozu i u trgovinama u proljeće ili početkom ljeta, poput Havaja, Kalifornije, Argentine, Španjolske, Francuske i Japana, još su zabilježile snažan porast infekcija od srpnja nadalje, što ukazuje na nisku učinkovitost obaveze maski.

5. Austrijski znanstvenici otkrili su da uvođenje, povlačenje i ponovno uvođenje obveznih maski za lice u Austriji uopće nije imalo utjecaja na stopu zaraze.

6. U američkoj saveznoj državi Kanzas, 90 okruga bez obaveze nošenja maske imalo je niže stope zaraze koronavirusom od 15 okruga s obavezom maske. Da bi sakrio ovu činjenicu, zdravstveni odjel u Kanzasu pokušao je manipulirati službenom statistikom i prikazom podataka.

7. Suprotno uobičajenom vjerovanju, studije u bolnicama otkrile su da nošenje medicinske maske od strane kirurga tijekom operacija nije smanjilo postoperativne bakterijske infekcije rana kod pacijenata.

8. U djece je rizik od Covid-19 bolesti i prijenosa vrlo nizak - mnogo niži nego kod gripe - pa zaštitne maske za djecu stoga općenito nisu potrebne.

9. Tijekom ozloglašene pandemije španjolske gripe 1918., upotreba platnenih maski za lice među širokom populacijom bila je široko rasprostranjena i na nekim mjestima obavezna, ali te mjere nisu imale nikakvog utjecaja na zarazu.

2. Studije u korist maskama

Neka nedavna istraživanja tvrdila su da su platnene maske za lice zaista učinkovite protiv novog koronavirusa i da mogu barem spriječiti zarazu drugih ljudi. Međutim, većina ovih studija pati od loše metodologije i ponekad pokazuju suprotno od onoga što tvrde.

Tipično, ove studije zanemaruju učinak drugih mjera, prirodni razvoj zaraze, promjene u testnoj aktivnosti ili uspoređuju zemlje s vrlo različitim uvjetima.

Pregled:

1. Njemačka studija tvrdila je da je uvođenje obveznih maski u njemačkim gradovima dovelo do smanjenja infekcija. No podaci to ne podržavaju: u nekim gradovima nije bilo promjena, u drugima smanjenje, u trećima porast zaraze. Grad Jena bio je "iznimka" samo zato što je istovremeno uveo najstroža karantenska pravila u Njemačkoj, ali studija to nije spomenula.

2. Studija u časopisu PNAS tvrdila je da su maske dovele do smanjenja infekcija u tri globalna žarišta (uključujući New York). No, studija nije uzela u obzir prirodno smanjenje infekcija i druge istovremene mjere. Studija je bila toliko manjkava da je preko 40 znanstvenika preporučilo da se studija povuče.

3. Američka studija tvrdila je da su obvezne maske dovele do smanjenja infekcija u 15 država. Studija nije uzela u obzir da je incidencija infekcije već tada opadala u većini država. Nije izvršena usporedba s drugim državama.

4. Kanadsko istraživanje tvrdi da su zemlje s obveznim maskama imale manje smrtnih slučajeva od zemalja bez obveznih maski. No, studija je uspoređivala afričke, latinoameričke, azijske i istočnoeuropske zemlje s vrlo različitim stopama zaraze i strukturi stanovništva.

5. Često citirana meta-studija u časopisu Lancet, koju je naručio WHO, tvrdila je da bi maske "mogle" dovesti do smanjenja rizika od infekcije, ali studije su uglavnom uzimale u obzir medicinske maske u bolničkom okruženju, a ne platnene maske u općoj populaciji. Snaga dokaza prijavljena je kao "niska". Profesor Peter Jueni, epidemiolog sa Sveučilišta u Torontu, nazvao je studiju WHO-a "metodološki manjkavom" i "u osnovi beskorisnom".

3. Rizici s maskama

Nošenje maski dulje vrijeme nije bezazleno, kao što pokazuju sljedeći dokazi:

1. WHO upozorava na razne "nuspojave" poput otežanog disanja i osipa na koži.

2. Testovi koje je provela Sveučilišna bolnica u Leipzigu u Njemačkoj pokazali su da maske za lice značajno smanjuju elastičnost i performanse zdravih osoba.

3. Njemačka psihološka studija s oko 1.000 sudionika utvrdila je "ozbiljne psihosocijalne posljedice" zbog uvođenja obveznih maski za lice u Njemačkoj.

4. Institut za okoliš u Hamburgu upozorio je na udisanje spojeva klora u poliesterskim maskama, kao i na probleme povezane s odlaganjem maski za lice.

5. Europski sustav brzog upozorenja RAPEX već je opozvao 70 modela maski jer nisu udovoljavale EU standardima kvalitete i mogle bi dovesti do "ozbiljnih rizika".

6. U Kini su se dva dječaka, koji su morali nositi masku na satovima tjelesnog, onesvijestili i umrli.

7. U SAD-u je vozač automobila s maskom N95 (FFP2) pao u nesvijest i zabio se u stup.

4. Zaključak

Platnene maske za lice u općoj populaciji mogu biti učinkovite, barem u nekim okolnostima, ali trenutno postoji malo ili nimalo dokaza koji podupiru ovu tvrdnju. Ako se virus SARS-2 doista prenosi putem unutarnjih aerosola, malo je vjerojatno da će platnene maske poslužiti kao zaštita. Zdravstvene vlasti stoga ne bi trebale pretpostavljati ili sugerirati da će platnene maske za lice smanjiti stopu ili rizik od infekcije.

Sviđa ti se članak? Podrži Liberal!
Liberal nije komercijalni portal, ne financira se korporativnim oglašavanjem niti iz državnog proračuna. Jedini način da ostanemo politički i ekonomski neovisni je uz tvoju pomoć. Podrži neovisno novinarstvo: učlani se ili doniraj Udruzi "Liberal.hr" koliko želiš/možeš za razvoj ove platforme.
IBAN: HR5923900011101229527
Model: 00, poziv na br. prim.: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
Ako koristite mobilnu aplikaciju za bankarstvo jednostavno uslikajte ovaj barkod i unesite željeni iznos.
VIŠE IZ RUBRIKE:
ŠKOLA
SVIJET
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i programer. Osnivač Liberala. Voli pisanje, filozofiju, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Vezano
Urnebes: Ovaj profesor prava tvrdi da je cjepivo besplatno
Hrabra splitska umjetnica protiv covid-fašizma: ʼTo bi bilo kao da pjevam na godišnjici Hitlerovog brakaʼ
Tragične posljedice koronaštva: Dječji rad u porastu prvi put u zadnjih 20 godina
Viši žalbeni sud u Floridi: ʼVlada nema pravo prisiliti vas na nošenje maskiʼ
Licemjerni ministar napao konobaricu što ne nosi masku - koju ni on sam nije nosio
U zapadnoj Hercegovini nema više obaveznih maski ni ograničenja okupljanja
Popper, Zubić vila i lockdown
Nova pravila za svadbe su pakao za mladence i raj za birokraciju
Izrael ukida covid putovnice i skoro sve druge epidemiološke mjere
Možda ste primijetili, možda ne: Društveni ugovor je raskinut. Živimo u novom feudalizmu
CNN: Neki europski lideri koriste pandemiju za grabljenje moći
Zašto su Index i Telegram toliko opsjednuti Gatesom i ljudima-reptilima?
Članovi britanskog Vladinog savjeta priznaju da su zastrašivali javnost kako bi ljudi pristali na lockdown
Fuchs poslao maturante na online nastavu, oni mu poručuju: ʼSvejedno ćemo se okupiti!ʼ
Kopernikanski obrat: Kako su fact checkeri postali ono protiv čega se navodno bore
Francuski parlament natjerao vladu da skrati razdoblje korištenja kovid putovnica
Eksperimenti s okupljanjima - znanost u službi režima
Faktograf nije uspio pobiti nijednu činjenicu objavljenu na Liberalu
Neki su završili u zatvoru zbog lažnog uzbunjivanja javnosti, drugima je to dozvoljeno
RTL upozorio na opasne posljedice gledanja TV-a
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Web shop
PRIKAŽI VIŠE
Pretraži Liberal
Unesite pojam koji želite pretražiti
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Udruga "Liberal.hr"
O UDRUZI | UČLANI SE | DONIRAJ

PODRŽITE LIBERAL.HR:

IBAN za donacije: HR5923900011101229527
Model plaćanja: 00, poziv na br. primatelja: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: