Mediji su u pravu: Komunistički manifest je u Hrvatskoj danas aktualniji no ikada

18.3.2018.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mediji su u pravu: Komunistički manifest je u Hrvatskoj danas aktualniji no ikada


PIŠE Mario Nakić

Tportal je u povodu 170. godišnjice Manifesta Komunističke partije objavio razgovor s Katarinom Peović Vuković, članicom Radničke fronte (stranke koja se otvoreno zalaže za ukidanje kapitalizma) i docenticom na Sveučilištu u Rijeci. U tom su članku iznijeti više stavovi autora Vanje Majetića i njegove sugovornice nego realne činjenice, ali dobro je poslužio za nastavak popularizacije marksističkih ideja u našem društvu.

U jednom su svakako u pravu: Komunistički manifest Marxa i Engelsa je danas u Hrvatskoj vjerojatno aktualniji nego ikada, ali mnoge stvari su prilagodili vlastitim simpatijama i željama. Recimo, ovo:

"Neki stavovi koje savjetuje 'Manifest' trenutno su rašireni u kapitalističkim zemljama, a valja napomenuti da je većina suvremenih država provela neke od ideja za koje se on zalagao u svoje doba, poput progresivnog oporezivanja dohotka, uvođenja središnjih banaka, javnog školovanja za svu djecu u državnim školama i ukidanja dječjeg rada."

Javno školovanje za svu djecu i ukidanje dječjeg rada nije posljedica "savjeta Karla Marxa" nego kapitalizma i tržišne ekonomije. Da biste mogli financirati edukaciju za one koji si je ne mogu sami priuštiti, morate proizvoditi višak dobara. Dakle, bez bogatog tržišta nema ni kvalitetne javne edukacije za svu djecu. To je najlakše provjeriti po rezultatima. Ako pogledate rezultate PISA testova, vidjet ćete da prednjače upravo bogata kapitalistička društva s razvijenim gospodarstvom i čvrstim poštivanjem privatnog vlasništva (potpuno suprotno od Marxovih zahtjeva). Lako je reći "ja želim da sva djeca imaju dostupnu kvalitetnu edukaciju". Mislim da je to želja svake normalne osobe. Ali to su uspjele ostvariti, u punom smislu, samo kapitalističke zemlje s velikim ekonomskim slobodama (Singapur, Švicarska, Finska, Velika Britanija, Australija itd.).

Ista je stvar i s dječjim radom. Dječji rad se ukida zahvaljujući kapitalizmu i toj famoznoj "neoliberalnoj globalizaciji" (kako je Tportal malo kasnije naziva), a ne nekakvom komunističkom manifestu. Ljudi koji ne razumiju osnove ekonomije misle da su djeca radila, i da sada rade tamo gdje još uvijek dječji rad postoji, zato što tako žele pohlepni kapitalisti, prokleti privatnici i zli roditelji. Ne! Djeca su radila i u SFRJ, i to masovno na seoskim imanjima. Ja to znam jer moji su roditelji kao klinci radili na polju. Ne zato što su htjeli ili zato što su ih zli kapitalisti iskorištavali (u SFRJ nije bilo zlih kapitalista), već zato što je tako obitelj mogla preživjeti. Razvojem gospodarstva, stvaranjem viška kapitala i rad postaje vredniji pa odrasli radnici mogu više zaraditi tako da djeca ne moraju sudjelovati u radu. To je jako dobro objasnio Steven Horwitz s Instituta za humane znanosti. Dakle, za ukidanje dječjeg rada i kvalitetno javno školstvo (mi ovo drugo još nemamo) možemo zahvaliti isključivo kapitalizmu i globalizaciji.

"Bez obzira na pozamašne kritike, mnogi se slažu u mišljenju da je 'Komunistički manifest' jedan od najbolje pisanih političko-programatskih tekstova te je poprilično aktualan u današnjem vremenu neoliberalne globalizacije."

Komunistički manifest je popis želja koji se svaki put, kad je pokušana njegova implementacija u stvarnosti, pokazao kao fijasko i tragedija epskih razmjera. Preko 60 milijuna ubijenih (što fizički smaknutih, a što izgladnjelih nasmrt) je rezultat pokušaja njegove implementacije. Treba biti realan, ima i onih marksista koji su dovoljno razumni da shvate kakve se opasnosti kriju u Marxovim teorijama. Pročitajte, recimo, što je o Marxu napisao njegov dugogodišnji fan Stedman Jones. I za nove generacije, da se greške iz prošlosti više nikada ne ponove, bilo bi dobro da pročitaju riječi Stephena Kotkina, profesora povijesti na Sveučilištu Princeton:

"Marx nikada nije zagovarao masovno ubojstvo ili gulagove, radne kampove. Nigdje nije tvrdio da se tajna policija, deportacija stanovništva i masovna smrt od gladi trebaju koristiti za uspostavljanje kolektivnih farmi.

Međutim, ako smo naučili jednu lekciju iz komunističkog stoljeća, ona glasi: za provedbu marksističkih ideala potrebna je njihova izdaja. Marxovo nastojanje da se "ukine privatna imovina" bilo je poziv na akciju - i neumoljivo put do stvaranja ugnjetavajuće, neprovjerene države."

Marx i Engels su napisali da se cijeli njihov manifest može sažeti u jednoj rečenici: ukidanje privatne imovine.Koliko je to suluda ideja uvidjela je i najveća komunistička organizacija na svijetu - Komunistička partija Kine koja ga se prešutno odrekla kako bi poboljšala materijalno stanje svojih građana i izbjegla bunt. Zahvaljujući kapitalizmu, liberalizaciji tržišta diljem svijeta i globalizaciji tijekom proteklih 30 godina, danas živimo u svijetu u kojem je prosječna životna dob duža nego ikada u povijesti, ekstremno siromaštvo je ispod 9 posto (niže no ikada u povijesti) i dječji rad se polako, ali sigurno iskorjenjuje. Prosječni građanin zemlje drugog svijeta (poput Hrvatske), zahvaljujući globalizaciji i razvoju tehnologije uslijed ekonomskih sloboda, ima pregršt komunikacijskih mogućnosti koje se prije 10 godina nisu mogle ni zamisliti ako niste bili dio bogate elite. Ništa od toga ne bi bilo moguće postići kroz Marxov politički program.

I uslijed takvog razvoja, hrvatski novinari u mainstream medijima pišu o nekakvom "neoliberalizmu" (to im valjda dođe kao poštapalica - nitko ne zna što znači, ali svi znaju da je nešto grozno) i traže alternativu. Čak bi traženje alternative i imalo smisla, kad se ne bi okretali daleko u prošlost i stalno posezali za prožvakanim idejama koje su dokazane kao zločinačke u praksi. Hoće li ovaj narod ikada iskreno odbaciti kolektivizme i prihvatiti temeljne principe zapadne civilizacije - demokraciju, slobodu i privatno vlasništvo - o tome uvelike ovisi i naš gospodarski napredak.Novo na Liberalu

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Plakat sa slikom jabuke koju nagrižu crvi podsjetio je mnoge na nacističku propagandu protiv Židova.

Izbori u Švicarskoj: Konzervativci optuženi za kopiranje nacističke propagande, zelene stranke u porastu

Zanimljivosti

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Čehoslovački vođa Dubček pokušao je reformirati socijalizam. To se Sovjetima nije svidjelo pa su im poslali 2.000 tenkova...

Na današnji dan: Sovjeti ugušili Praško proljeće u krvi - okupacija Čehoslovačke

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mogla je odbiti rad u veleposlanstvu, zaposliti se u privatnom sektoru i pisati na Facebooku što želi.

Ne, suspenzija rasističke diplomatkinje nema nikakve veze sa slobodom govora

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Seksualna orijentacija nije uvjetovana svjetonazorom niti je svjetonazor uvjetovan seksualnom orijentacijom. Zašto onda LGBT udruge promiču jednu ekstremističku ideologiju?

Zašto CroL-u smeta slobodno tržište?

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ova dva pitanja su ključna u otkrivanju liberala od ostalih. Gotovo nepogrešivo...

Tko je liberal, a tko nije? Postoji jedan vrlo jednostavan i brz način da to otkrijete...

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Donedavno se o tome govorilo isključivo u libertarijanskim krugovima, a sada su tu ideju počeli širiti i političari s puno širim spektrom birača.

Bruto plaća na ruke - ideja koja nailazi na plodno tlo među hrvatskim političarima. Što vi mislite?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dvije trećine HDZ-ovaca se slaže s izjavom da su imigranti najveća prijetnja europskoj kulturi...

Diplomatske nevolje: Kolinda i Plenković će teško naći u HDZ-u kadrove koji nisu ksenofobni

Društvo

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Most je pokrenuo inicijativu koju su već ranije pokretale i druge političke stranke. Njena jedina svrha je ubiranje jeftinih poena na dezinformiranju građana.

Voda, vodoopskrba i prava - umjesto rasprave o pravom problemu, širi se strah od privatnika

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kako Trumpove carine utječu na poduzetnike najbolje pokazuje podatak da je mišljenje voditelja trgovine u SAD-u trenutno najpesimističnije u zadnjih 25 godina.

Amerikanci su svjesni da gube u trgovinskom ratu. Samo Trump još nije...

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Naslov koji polazi od pretpostavke da osoba ne može biti sekularist i vjernik u isto vrijeme, krajnje je pogrešan i manipulativan.

N1 televizija obmanjuje javnost: Sekularizam i ateizam nisu jedno te isto

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Analiza intervjua s kandidatom HSLS-a za predsjednika RH. Moram priznati da me u mnogim stvarima razočarao...

Kovač je po pitanju osobnih sloboda kao Dalija Orešković. Srećom, u ekonomiji je puno bolji

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Međunarodne korporacije imaju zaštitu LGBT prava u svome kodeksu, što je s tržišne strane posve razumljivo. To je razveselilo lijeve udruge koje posve nesvjesno slave kapitalizam.

Privatna korporacija kao posljednja linija obrane LGBT prava u Mađarskoj

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: