FOTO: Wikipedia
ČITATELJI OCIJENILI
4

Merkel ne želi spašavati Deutsche banku - i u pravu je

PIŠE Mario Nakić
6.10.2016.

Merkel ne želi spašavati Deutsche banku - i u pravu je


PIŠE Mario Nakić

Najvećoj banci u Njemačkoj, Deutsche banci, prijeti kolaps. Samo ove godine njeni su dioničari izgubili 50 % vrijednosti, a očekuje se da će se pad nastaviti. Proteklih se tjedana puno nagađalo o mogućnosti da država intervenira i spasi najveću nacionalnu banku, no kancelarka Angela Merkel je tu mogućnost rezolutno odbila.

I njeni suradnici na vlasti nisu skloni ovoj opciji. "Sjetimo se samo što se dogodilo 2008. kad je država intervenirala u tržište. Ne mogu si zamisliti da se takva pogreška ponovi", rekao je Hans Michelbach, konzervativni voditelj odbora za financije u njemačkom parlamentu.

Ni sama banka ne želi pomoć države, što su predstavnici banke u više navrata javno izjavili. Još 2008. godine su upravo iz uprave Deutsche banke, komentirajući državne bailoute na američkom financijskom tržištu, tvrdili da oni nikada ne bi tražili od države da ih izvlači. Međutim, tada je njihova banka puno bolje stajala nego danas, a prijeti joj i kazna do 14 milijardi dolara američkog Ministarstva pravde koju Amerikanci traže zbog kreditnih aktivnosti na njihovom području tijekom tzv. "balona nekretninama".

Sve je više, diljem Europe, navijača koji vrše pritisak na Merkel i Deutsche banku da, u strahu od kolapsa financijskog tržišta, država ipak intervenira. Komentator Ratko Bošković u današnjoj kolumni Večernjeg lista tvrdi da će Merkel ipak, zatreba li, uskočiti privatnoj banci u pomoć. Bošković smatra takav potez opravdanim i "od nacionalnog interesa".

Bošković nije u pravu iz više razloga. Tržišna ekonomija u kapitalističkom svijetu temelji se na pravilima slobodnog tržišta, što znači da je jedini zadatak državnih vlasti osigurati pravednu tržišnu utakmicu i petljati se u tržišne tokove što je manje moguće. Države su tijekom proteklih stotinjak godina već i previše puta kršile pravila slobodnog tržišta i izvlačile kompanije koje su "prevelike da propadnu", no takve intervencije nisu nikad urodile željenim plodom. Ne trebamo čak ni ići predaleko u prošlost, dovoljno je prisjetiti se događaja 2008. godine.

Kad je tržište nekretnina bilo pred kolapsom, SAD je uletio s bail-outima kako bi spasio pojedine velike kompanije koje "nisu smjele propasti". To je rezultiralo još većom financijskom krizom koja se proširila na cijeli svijet.

Na tržištu je normalno da kompanije propadaju, osnivaju se nove...Normalno je da biznis, kad više ne ide, propadne. O tome koja će banka propasti odlučuju klijenti, a ne političari. Ista pravila trebaju vrijediti za velike banke kao i za male biznise. Zašto bi propast jednog ugostitelja bila normalna stvar, a propast jedne banke nacionalna katastrofa? Nema tog biznisa koji je "prevelik da propadne". Kad jedan biznis propadne, na tržištu se otvara prostor za druge.

Kod velike mase financijskog kapitala, kao kad je riječ o bankama, naravno da uvijek postoji i veliki rizik. Gube mnogi. Gube dioničari, gube štediše, gube zaposlenici. Međutim, kad se umiješa država u tržište i novcem poreznih obveznika spasi jedne, automatski je naštetila svima ostalima na tom tržištu. Zato mislim da je stav Angele Merkel i njenih suradnika potpuno ispravan, a kolegi Boškoviću bih poručio da ne može jedan privatni biznis biti od nacionalnog interesa. Slobodno tržište je nacionalni interes.


Novo na Liberalu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Iz njegovog pitanja premijeru ispada kao da su domaći poslodavci dobri, a strani poslodavci krše radnička prava. Ali većina Hrvata se s njim ne slaže.

Hrvati preferiraju strane poslodavce, a Grmoja ih želi otjerati iz Hrvatske

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Hrvatska je po udjelu radnika, zaposlenih u industrijskoj proizvodnji, na razini Njemačke i Austrije.

Kulić obmanjuje javnost: Mit o deindustrijalizaciji Hrvatske

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Stručnjak za obrazovanje je predbacio beogradskom reperu što vrijeđa žene i prostači. Njegovi primjeri dobre glazbe, poput Prljavaca i Azre, nikada to nisu radili?

Jokić bi djecu učio plagiranju, prostačenju i seksizmu: ʼDobro je dok su našiʼ

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Rat protiv droge se nastavlja iako je od početka osuđen na propast.

U Americi je više uhićenja zbog posjedovanja marihuane nego zbog svih nasilnih djela zajedno

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Rekao je političarkama koje su pripadnice manjina, da se 'vrate u zemlje iz kojih su došle'. Većina tih političarki je rođena u SAD-u.

Trump je uspio nadmašiti samoga sebe: Je li ovo najodvratnija izjava nekog američkog predsjednika u povijesti?

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Tvrdi da nije fer što je preko ljeta croissant u njegovom mjestu trostruko skuplji nego u Zagrebu.

Načelniku Murtera se ne sviđa zakon ponude i potražnje, poziva državu da uradi nešto

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Željko Glasnović poziva vladu da proglasi ratno stanje i pošalje vojsku na granicu zbog migranata. Očito ne vidi problem u zločinu koji bi se lako mogao dogoditi.

Gospodine generale, hoćete li Vi biti taj koji će prvi zapucati na nenaoružane ljude na granici?

Politika

PIŠE: TOMISLAV STIPIĆ

Sad se ispričava članovima HNS-a zbog ulaska u koaliciju s HDZ-om, a on je predsjedao sjednicom kada su donijeli odluku o ulasku u tu koaliciju.

Naknadna pamet Matije Posavca

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Jedino moralno i odgovorno što Andrej Plenković u ovom trenutku može napraviti bilo bi raspisivanje prijevremenih izbora.

Ovoj vladi ne treba rekonstrukcija nego potpuna dekonstrukcija

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Rand Paul uputio je prijedlog zakona u Senatu kojim bi se legalna imigracija u SAD učetverostručila.

Protiv ilegalne imigracije može se boriti na drugi način - olakšavanjem legalne imigracije

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Boris Jokić predlaže uvođenje novog obaveznog predmeta u škole - suvremena glazba. Misli da klince treba navesti da slušaju glazbu koju on smatra kvalitetnom.

Ne, klinci neće slušati ʼbolju glazbuʼ ako im stari profesori budu govorili što trebaju slušati

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Još jedan veliki američki lanac restorana ide u stečaj, a kao glavni razlog naveli su povećanje minimalca u nekim dijelovima zemlje.

Većina Amerikanaca za povećanje minimalca, ali ekonomisti se protive

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: