Nezaboravne lekcije: M. Friedman o kapitalizmu i pohlepi

27.7.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5

Na često pitanje ljevice o pohlepi koja navodno vlada u kapitalizmu, najbolji odgovor svih vremena dao je ekonomist Milton Friedman 1979. godine.
PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Lijevi mediji su za slobodu govora i pluralizam samo kad treba braniti ljevičare
Ben Shapiro pokušao objasniti zašto Amerika treba napasti Iran. Njegovi vlastiti fanovi su ga satrali...
Od Nove godine država će špijunirati naše bankovne transakcije
Fronta bez radnika: Buržoasko vodstvo i nezaposleno članstvo
Ovo je prvi republikanac u Kongresu koji poziva na Trumpovu smjenu
Svjedočanstva preživjelih: Što su pankeri u Kubi morali napraviti da ih policija pusti na miru
Danskim ekonomistima prekipjelo: ʼDanska nije socijalistička, imamo veće ekonomske slobode od SAD-aʼ
Hrebak pruža ruku Pametnom: ʼTreba nam jedna snažna liberalna opcijaʼ
Top 5 dokaza da je Plenković lider hrvatske ljevice
Ženski marš u Kaliforniji otkazan zbog prevelikog udjela bijelih sudionica
Liberali žele Bakića za predsjednika, ali Bakić ne želi (još) u politiku. Evo koga će podržati...
Kad će se Hrvati riješiti mitomanije o svetosti Domovinskog rata?
Gdje je bolje: SAD ili EU? Postoji jedan objektivni način da to provjerimo...
Domoljublje nije nacionalizam (i zašto je to bitno razumjeti)
Zašto mediji nisu davali toliku pažnju Josipovićevom odijelu?
Krajnja ljevica - posljednja linija obrane za spas Plenkovićeve vlade
Branimir Bunjac - nepresušni izvor lažnih vijesti
[VIDEO] Kanadski profesor protiv političke korektnosti
Otkrivamo plan Vlade RH: Hrvatska će biti bogatija od Amerike!
Španjolska skoro 9 mjeseci bez stabilne vlasti, ekonomija cvate

Nezaboravne lekcije: M. Friedman o kapitalizmu i pohlepi

Na često pitanje ljevice o pohlepi koja navodno vlada u kapitalizmu, najbolji odgovor svih vremena dao je ekonomist Milton Friedman 1979. godine.
PIŠE Mario Nakić

Danas sam imao posla na Twitteru s jednim gospodinom koji je napao Liberal zbog promicanja, kako on to naziva, pohlepe. Ne sviđa mu se sustav tržišne ekonomije i vjeruje u državnu kontrolu cijena, odnosno socijalizam u kojem po njemu nema pohlepe.

Na profilu mu piše da je veteran Domovinskog rata, redovito dijeli tekstove s Braniteljskog portala, jako je ljut na Srbe i komuniste. Vjerojatno je na državnom proračunu, to ne znam. Ali znam da se borio protiv socijalističke države da bi danas opet htio povratak u socijalizam.

Umjesto objašnjavanja i prepucavanja, odlučio sam mu podijeliti ovaj video. Milton Friedman, nobelovac i jedan od trojice najutjecajnijih ekonomista 20. stoljeća, gostovao je 1979. u TV emisiji The Donahue Show gdje je ponudio vjerojatno najbolji odgovor na pitanje o kapitalizmu i pohlepi.
"Kad vidite kako se loše distribuira bogatstvo diljem svijeta, očajne milijune ljudi u nerazvijenim zemljama, kad vidite kako ima malo imućnih i mnogo onih koji nemaju, kad vidite pohlepu i koncentraciju moći, zar se ne pojavi ni najmanja sumnja u vama o kapitalizmu? I je li pohlepa dobra nit vodilja?", upitao ga je TV voditelj.

Friedman odgovara: "Prvo, recite mi, postoji li neko društvo koje se ne vodi pohlepom? Mislite li da Rusiju ne vodi pohlepa? Kinu? Što je pohlepa? Naravno, nitko od nas nije pohlepan, uvijek je to onaj 'drugi'.

Svijet vode pojedinci koji idu za vlastitim interesom. Najveća postignuća civilizacije nisu došla iz vladinih ureda. Einstein nije došao do teorije relativnosti pod zapovijedi birokrata. Henry Ford nije revolucionalizirao autoindustriju na taj način. Jedini primjeri kada su se mase izvukle iz teškog siromaštva o kojem govorite, jedini takvi slučajevi u poznatoj povijesti dogodili su se tamo gdje su imali kapitalizam i uglavnom slobodno tržište.

Ako želite znati gdje su mase prošle najgore, to se događalo uvijek u onim društvima koja su bila suprotna od toga. Povijest je potpuno jasna. Ne postoji alternativa, dosad otkrivena, koja bi poboljšala živote masi običnih ljudi, koja bi mogla uopće stati uz bok produktivnim aktivnostima koje se oslobađaju u sustavu privatnog poduzetništva."

Voditelj: "Ali čini se da taj sustav ne nagrađuje vrlinu koliko nagrađuje sposobnost manipuliranja sustavom."

Friedman: "A tko nagrađuje vrlinu? Mislite da komunistički komesar nagrađuje vrlinu? Mislite da Hitler nagrađuje vrlinu? Oprostite, ali mislite li da američki predsjednici nagrađuju vrlinu? Biraju li oni svoje dužnosnike prema njihovim vrlinama ili prema njihovoj političkoj podobnosti? Je li istina da politički samointeres ima bolje namjere od ekonomskog samointeresa? Mislim da uzimate mnoge stvari zdravo za gotovo.

Recite mi, gdje biste u svijetu našli te anđele koji će organizirati društvo za nas? Ja ne vjerujem ni vama da biste mogli to raditi."Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: