Nezaboravne lekcije: M. Friedman o kapitalizmu i pohlepi

27.7.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5

Na često pitanje ljevice o pohlepi koja navodno vlada u kapitalizmu, najbolji odgovor svih vremena dao je ekonomist Milton Friedman 1979. godine.
PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Francuzi uče o obnovljivim izvorima na teži način: Solarni asfalt se pokazao kao kolosalna pogreška
Hrvatski povjesničari apeliraju na politiku: Ne ograničavajte slobodu mišljenja!
FEE: Top 6 razloga zašto bi Le Pen bila loša predsjednica
Jeste li i vi nasjeli? Ove fotografije i videosnimke šire se uz lažne vijesti o imigrantima, a nemaju veze s njima
HRT dezinformira javnost: Udžbenici neće biti ʼbesplatniʼ nego skuplji!
Frka oko srpskih čokoladica dokazuje jednu stvar: Kapitalizam spaja narode!
EU izbori: Ivica Puljak (Pametno) odgovara na naša pitanja
Svjedočanstva preživjelih: Što su pankeri u Kubi morali napraviti da ih policija pusti na miru
Zemlja kojoj su prije 5 godina predviđali propast, a sad raste brže od svih prognoza
Konzervativna ikona šokirala fanove stavom o abortusu: 'Ja sam pro-choice...'
Kina smanjuje uvozne carine za skoro 30 posto
Cijepljenje djece nije pitanje slobode izbora
Što znači pojam 'laissez-faire' i kako je nastao
Srbija još uvijek plaća Titove dugove i otplaćivat će ih sljedeće 22 godine
Istraživanje: Povećanje minimalca dovodi do rasta kriminala
Od mještana Ivanovca cijela Hrvatska treba učiti
Mladi u Hrvatskoj su konzervativniji od svojih roditelja, a žene žele više države
Ništa od kolapsa turizma, drugovi: ʼSrpanjska rupaʼ je medijska izmišljotina
Konzervativci okrenuli leđa svojoj ikoni, jednu stvar mu ne mogu oprostiti
Kada su porezi opravdani i koliko trebaju iznositi?

Nezaboravne lekcije: M. Friedman o kapitalizmu i pohlepi

Na često pitanje ljevice o pohlepi koja navodno vlada u kapitalizmu, najbolji odgovor svih vremena dao je ekonomist Milton Friedman 1979. godine.
PIŠE Mario Nakić

Danas sam imao posla na Twitteru s jednim gospodinom koji je napao Liberal zbog promicanja, kako on to naziva, pohlepe. Ne sviđa mu se sustav tržišne ekonomije i vjeruje u državnu kontrolu cijena, odnosno socijalizam u kojem po njemu nema pohlepe.

Na profilu mu piše da je veteran Domovinskog rata, redovito dijeli tekstove s Braniteljskog portala, jako je ljut na Srbe i komuniste. Vjerojatno je na državnom proračunu, to ne znam. Ali znam da se borio protiv socijalističke države da bi danas opet htio povratak u socijalizam.

Umjesto objašnjavanja i prepucavanja, odlučio sam mu podijeliti ovaj video. Milton Friedman, nobelovac i jedan od trojice najutjecajnijih ekonomista 20. stoljeća, gostovao je 1979. u TV emisiji The Donahue Show gdje je ponudio vjerojatno najbolji odgovor na pitanje o kapitalizmu i pohlepi.
"Kad vidite kako se loše distribuira bogatstvo diljem svijeta, očajne milijune ljudi u nerazvijenim zemljama, kad vidite kako ima malo imućnih i mnogo onih koji nemaju, kad vidite pohlepu i koncentraciju moći, zar se ne pojavi ni najmanja sumnja u vama o kapitalizmu? I je li pohlepa dobra nit vodilja?", upitao ga je TV voditelj.

Friedman odgovara: "Prvo, recite mi, postoji li neko društvo koje se ne vodi pohlepom? Mislite li da Rusiju ne vodi pohlepa? Kinu? Što je pohlepa? Naravno, nitko od nas nije pohlepan, uvijek je to onaj 'drugi'.

Svijet vode pojedinci koji idu za vlastitim interesom. Najveća postignuća civilizacije nisu došla iz vladinih ureda. Einstein nije došao do teorije relativnosti pod zapovijedi birokrata. Henry Ford nije revolucionalizirao autoindustriju na taj način. Jedini primjeri kada su se mase izvukle iz teškog siromaštva o kojem govorite, jedini takvi slučajevi u poznatoj povijesti dogodili su se tamo gdje su imali kapitalizam i uglavnom slobodno tržište.

Ako želite znati gdje su mase prošle najgore, to se događalo uvijek u onim društvima koja su bila suprotna od toga. Povijest je potpuno jasna. Ne postoji alternativa, dosad otkrivena, koja bi poboljšala živote masi običnih ljudi, koja bi mogla uopće stati uz bok produktivnim aktivnostima koje se oslobađaju u sustavu privatnog poduzetništva."

Voditelj: "Ali čini se da taj sustav ne nagrađuje vrlinu koliko nagrađuje sposobnost manipuliranja sustavom."

Friedman: "A tko nagrađuje vrlinu? Mislite da komunistički komesar nagrađuje vrlinu? Mislite da Hitler nagrađuje vrlinu? Oprostite, ali mislite li da američki predsjednici nagrađuju vrlinu? Biraju li oni svoje dužnosnike prema njihovim vrlinama ili prema njihovoj političkoj podobnosti? Je li istina da politički samointeres ima bolje namjere od ekonomskog samointeresa? Mislim da uzimate mnoge stvari zdravo za gotovo.

Recite mi, gdje biste u svijetu našli te anđele koji će organizirati društvo za nas? Ja ne vjerujem ni vama da biste mogli to raditi."Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: