ČITATELJI OCIJENILI
4

Ministarstvo odbilo Croatian Makerse: 'Zašto nas žele opstruirati?'

PIŠE Mario Nakić
20.1.2017.

Ministarstvo odbilo Croatian Makerse: 'Zašto nas žele opstruirati?'


PIŠE Mario Nakić

Nenad Bakić, pokretač Croatian Makersa i aktualne crowdfunding kampanje STEM revolucija u hrvatskom školstvu kojom se prikupljaju sredstva za moderno opremanje hrvatskih škola, objavio je na Facebooku kako je njihov projekt prethodno odbijen na natječaju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

"Ministarstvo, OSOBNO ministar, je donijelo odluku da nismo kvalificirani niti za ući među 128 projekata koje 'podupiru'. Pri čemu, kako nitko od tih 128 nije dobio ni blizu maksimalnog iznosa, znači da su smanjivali iznose da daju svakome kome su mislili da trebaju dati. Moguće je da ima vrjednijih projekata od Croatian Makers lige, ali nekako mi je čudno da nismo ni među 128 (pogledajte u linku dobitnike, sigurno ima vrijednih projekata). Ne želim reći da netko od dobitnika 'nije trebao' dobiti, nikako ne! Ali očito su uključili sve koje su htjeli (jer su smanjivali iznose) pa je tako vrlo jasna njihova eksplicitna odluka da ne bude 129 projekata. Iako recimo Predsjednica RH misli da smo OK pa imamo njeno visoko pokroviteljstvo. Tako da je jedino tumačenje da nas je netko baš namjerno izbacio. Pitanje je zašto. Možda zato jer pokazujemo što je moguće", tvrdi Bakić koji je usporedio ovaj pokušaj opstrukcije onim kad je pokretao portal MojPosao.

"Kad sam pokretao MojPosao, tadašnje vodstvo HZZ je došlo ministru rada i socijalne skrbi tražeći ministra Davorka Vidovića da zabrani MojPosao jer 'ILEGALNO KONKURIRA HZZ-u na tržištu rada'. Hvala Davorko što nisi nasjeo na te kritpokomunističke fore i podržavao si nas! Naravno, problem je bio u tome da smo pokazali koliko se može, a koliko oni slabo rade."

Bakić je ustvrdio kako nije istina da u školstvu nema novca, ima jako puno novca, ali je stvar u tome kako se koristi.

"Pogledajte i neke razloge koje su nam usmeno iskomunicirali, to je sprdnja i ponižavanje:

- Nemamo uključene volontere u projekt (recimo ja sam volunter 12 sati dnevno, a što je sa svima nastavnicima)
- Nismo imali ranijih bespovratnih potpora (što je s našim milijunima uloženima u Ligu?)
- Nismo dovoljno jasno pojasnili IRIM-ove dosadašnje projekte (možda smo debilčeki u pisanju projekata, vjerujem da nismo, ali imamo nevjeorjatno informativan web)
- Nismo dovoljno dobro dokazali operativne i organizacijske kapacitete
- Nisu jasno opisana natjecanja i edukacije za učenike koje će prethoditi natjecanju
- Nema uspostavljeno partnerstvo s jednicom lokalne i regionalne samouprave (Imamo potpisane ugovore sa 360 škola i udruga)
- Opis korisnika (ciljna skupina) preopćenit. Odabir učenika u projektu nije dovoljno transparentan
- Ocijenjen je kao održiv, ali ne i kako će se osigurati financijska održivost nakon što projekt završi
- Nije jasno opisano koliko dugo će trajati edukacija, pa se ne zna da li je realan trošak
- Korisnici su opća populacija, dobili bi više bodova da samo uključili nacionalna manjine, učenike s posebnim potrebama itd. Pretpostavljaju da u prosječnom razredu postoje sve skupine, ali treba jasnije navesti."

"Inače sam OSOBNO poslao ministru Barišiću email u kojem ga molim da razmotri i/ili za sastanak, kasnije ga sreo na nekom prijemu, predstavio se i upozorio na email, rekao se javiti i nikad nije."

Eto zato reforma školstva ne može uspjeti ako ju radi MZOŠ, a mi ćemo hackirati sustav i isporučiti djeci ono što trebaju, roditeljima i društvu.

Ne zaboravite, naš cilj je da iduće godine SVAKO dijete u 7. razredu dobije BBC micro:bit. Naša procjena je da će tu biti svakvih opstrukcija. Pa evo ovo je kratka obavijest ako i kad se to dogodi, zašto. Umjesto da nas iskoriste kao stvarni izvozni proizvod, globalno smo konkurentni. Ali valjda se netko boji ovoga što pokazujemo da je moguće", zaključuje pokretač Croatian Makers lige.

S obzirom da je ministarstvo odbilo projekt, Bakić je sa svojom ekipom pokrenuo crowdfunding kampanju koja je u tri dana prikupila oko 150.000 dolara. Možete se uključiti i vi, ako ste u mogućnosti, i donirati dobrovoljno između 15 i 2.500 dolara - na ovom linku.


Novo na Liberalu

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Od nacionalizacije gospodarskih divova i ulaganja u masivne socijalne programe do redova za kruh i života u konstantnom strahu razlika je samo u nekoliko godina.

Propast politike ʼdobrih namjeraʼ: Neimaština i očaj u Venezueli kao u ratnim zonama

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Bosanskohercegovački novinar je iznio niz neistina i nebuloza o hrvatskom i turskom turizmu.

Zašto mediji prenose dezinformacije o hrvatskom i turskom turizmu koje je proširio Erdoganov fan?

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Najveći pobornik povećanja minimalne plaće u SAD-u na 15 dolara po satu, svoje radnike plaća manje od toga.

Pobuna radnika u Sandersovom stožeru: Traže veće plaće i tvrde da su izrabljivani

Politika

PIŠE: SANDRA PAŠKVAN

Oni koji se najviše kunu u poštenje, često nisu takvi kako se predstavljaju u javnosti. Pogledajte kako izgledaju postupci Povjerenstva za sukob interesa protiv nekih članova Mosta i Živog zida.

Treći putevi, poštenje i sukob interesa

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Nakon Islanda i Švedske, lijevu vladu dobile su ove godine Finska i Danska. Još je samo Norveška ostala kao posljednji bastion konzervativno-liberalne uprave.

Skandinavija je ozbiljno skrenula ulijevo, ali najzanimljivija je nova premijerka Danske

Zanimljivosti

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dennis Prager svjedočio je pred američkim Senatom gdje je ponovio svoje optužbe da Youtube cenzurira 20 posto njegovog sadržaja, i to 'samo zato što je konzervativac'.

Konzervativni youtuber, koji optužuje Google za cenzuru, manje je ʼcenzuriranʼ od ljevičara

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Primijetio sam da jako puno ljudi ne razumije kako funkcionira ovaj temeljni zakon tržišne ekonomije pa je potrebno objasniti na najjednostavniji način.

Ekonomija za neznalice (1): Zakon ponude i potražnje

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Liberalima bi trebalo biti važno samo da svi imamo jednako pravo kandidature i jednake mogućnosti. Ishod ne smije ovisiti o našim urođenim karakteristikama.

Zašto se liberali trebaju suprotstaviti spolnim kvotama

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Novi ministar razvoja i investicija najavljuje porezne rezove i ukidanje zakonskih barijera za poslovanje i investiranje.

Nova grčka vlada najavljuje zaokret: ʼGrčka će postati najprivlačnija država za strane investitoreʼ

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Iako se Ursuli von der Leyen može spočitati puno objektivnih primjedbi na njen rad i program, našim oporbenim zastupnicima smeta samo njena nacionalnost.

Sinčić i Kolakušić sramote Hrvatsku pred cijelom Europom

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Iz njegovog pitanja premijeru ispada kao da su domaći poslodavci dobri, a strani poslodavci krše radnička prava. Ali većina Hrvata se s njim ne slaže.

Hrvati preferiraju strane poslodavce, a Grmoja ih želi otjerati iz Hrvatske

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Hrvatska je po udjelu radnika, zaposlenih u industrijskoj proizvodnji, na razini Njemačke i Austrije.

Kulić obmanjuje javnost: Mit o deindustrijalizaciji Hrvatske

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: