Mit o dobrim namjerama komunizma i socijalne pravde

23.12.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mit o dobrim namjerama komunizma i socijalne pravde


PIŠE Mario Nakić

Zašto komunizam i nacizam ne mogu biti tretirani jednako? Mnogi tvrde - zato što je nacizam u svojoj srži, u samoj ideji već zločinački s obzirom da se temelji na rasnoj i nacionalnoj diskriminaciji. S druge strane, kažu, komunizam nema "zle namjere", ne temelji se na rasizmu nego postizanju "jednakosti".

Mate Kapović i Katarina Peović Vuković iz Radničke fronte u ovom videu na Facebooku govore upravo o tome. Kapović ovdje tvrdi: "Znamo što je nacizam bio, na čemu se temeljio - krv i tlo. Dok za komunizam, čak i ako mu se protivite, najgore je što možete reći da je utopija." Na to je Peović Vuković dodala kako se komunizam temelji "na socijalnoj pravdi", odnosno ideji da svi budemo jednaki. "Kako to može biti loše?"

U prvom dijelu su potpuno u pravu. Naime, nacizam, odnosno nacionalsocijalizam, se temelji na rasnoj i nacionalnoj diskriminaciji. Ideja o "tlu i krvi" postojala je u Njemačkoj desetljećima prije Hitlera, a popularizirao ju je nacistički ideolog Richard Walther Darre 1929. godine u knjizi "Nova čestitost krvi i tla", četiri godine prije nego što će on postati ministar hrane i poljoprivrede u Hitlerovoj vladi. Darre je opisivao njemačke poljoprivrednike kao narodne heroje koji čuvaju čistoću Njemačke, naspram Židova koji su bili bankari, obrtnici i trgovci. "Krv i tlo" je postao nacistički slogan, a temelji se na rasizmu. Zato za nacizam slobodno možemo reći da je zločinačka ideologija u srži.

Ali što s komunizmom? Jesu li stvarno u pravu oni koji tvrde da je to "dobra, humana" ideja o jednakosti svih građana? Pa, ne baš. Prvo, Kapović je apsolutno u krivu kad kaže da se komunizam smatra utopijom. Samo onaj tko nije ništa učio iz povijesti može to reći. Komunizam je primijenjen u praksi mnogo puta, na 4 kontinenta, i još uvijek se u nekim oblicima primjenjuje. To što je svaki put rezultirao katastrofom, bijedom i siromaštvom ili masovnim krvoprolićem, to ne znači da je komunizam "utopija", već samo da je njegov utemeljitelj Karl Marx pogrešno procijenio da će komunizam dovesti do jednakosti, blagostanja i ukidanja države.

Vuković je u pravu kad kaže da je u srži komunističke ideje "socijalna pravda" koja znači "da svi budu jednaki". U pravu je da to može biti nit vodilja u komunističkoj državi koja se odluči na socijalistički ekonomski sistem. U zadnje vrijeme, Kina nam pokazuje drukčiji model. Kinezi su se prije 30-ak godina odrekli ideje o materijalnoj jednakosti i mijenjali su je za blagostanje društva, za povećanje bogatstva i bolji život većeg dijela građana. Oni su na vlastitoj koži naučili da "socijalna pravednost", odnosno materijalno izjednačavanje, znači siromaštvo za sve.

Upravo ta ideja o materijalnom izjednačavanju je zločinačka i upravo ona je razlog zašto komunizam uvijek završava loše (ili će se transformirati, kao u Kini). Uzmimo primjer tri osobe koje rade različite poslove. Osoba A radi kao kirurg u bolnici, prošla je više od 20 godina školovanja i svakodnevno o njenom radu ovise ljudski životi. Osoba B nije završila nikakvu školu, ali radi teške fizičke poslove na građevini i prekovremeno. Ukupno zarađuje upola manje od osobe A. I imamo osobu C, koja je završila fakultet, ali ne radi nego prima socijalnu pomoć koja iznosi trostruko manje od primanja osobe B. Da biste sve njih materijalno izjednačili, morate oteti osobi A veći dio imovine i predati osobi C.

Vjerujem da nitko ne bi svojevoljno pristao da mu država uzme sve što je zaradio marljivim radom. To znači da komunizam podrazumijeva prisilno otimanje, nasilje i agresiju. Nemamo rasnu diskriminaciju, ali imamo klasnu. Odnosno, svatko tko više radi i bolje zarađuje mora biti kažnjen kako bi se stvorila "jednakost". U takvom društvu nitko ne želi biti bolji, uspješniji i marljiviji jer nitko ne želi biti kažnjen, što dovodi do ukupne stangacije i nazadovanja cijelog društva. Ukratko, komunizam je negativna selekcija u kojoj se uspješniji eliminiraju, a nagrađuju oni koji ne rade ništa ili nemaju nikakve rezultate.

Sami protagonisti komunizma i "socijalne pravde" ne vjeruju u tu ideju i oni prvi ne bi pristali da se njima imovina uzme kako bi se dalo siromašnima. Kapović i Vuković oboje zarađuju puno više od hrvatskog prosjeka stoga bi se oni u tom njihovom društvu među prvima trebali odreći većeg dijela svoje zarade. Kao što su već odgovorili, oni to ne žele niti planiraju napraviti. To znači da oni ustvari ne vjeruju u ideju jednakosti, nego misle da bi u komunističkom društvu oni bili povlaštena klasa koja bi smjela zadržati svu imovinu, a imovina bi se oduzimala samo njihovim političkim neistomišljenicima, što nam samo potvrđuje zločinačku ideologiju komunizma.

Dakle, čak i kad ne bismo uzeli u obzir činjenicu da je komunizam u praksi već mnogo puta primijenjen i da je samo u prošlom stoljeću pod komunističkim režimima diljem svijeta pobijeno oko 110 milijuna ljudi, čak i ako samo gledamo teoriju i ideologiju kao takvu - ona je zločinačka jer u srži ima "klasnu borbu", pljačku, nasilje i agresiju.

Rasprava o tome je li gori nacizam ili komunizam je kao da raspravljamo treba li ubiti onog čovjeka koji je druge boje kože ili onog čovjeka koji je zaradio više od nas. Po meni, jedino humano je odbaciti i jedno i drugo - u isti koš.

VIŠE IZ RUBRIKE:
LJUDSKA PRAVA
EKONOMIJA
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ljevičarski youtuber Kyle Kulinski objašnjava zašto je potez Youtubea loš i zašto ga ni ljevičari ne bi trebali slaviti.

Youtube započeo borbu protiv nacizma pa uklonio i antinacistički edukativni sadržaj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dugogodišnji američki senator je s preko 75 godina postao milijunaš, ali tek nakon što je napisao bestseller. Hrvatski ministri ne moraju napisati bestseller da bi postali milijunaši.

Dva političara i multimilijunaša. Pronađi razliku!

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska i Slovenija su svoj dug otplatile, ali Srbiji je preostalo za otplatiti još 1,7 mlrd. eura.

Srbija još uvijek plaća Titove dugove i otplaćivat će ih sljedeće 22 godine

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mislav Kolakušić ima najrealnije šanse pobijediti na predsjedničkim izborima. Ovo nije podrška već upozorenje.

Svi pričaju o Kolindi i Milanoviću, ali Kolakušić bi mogao iznenaditi. Pripremite se za budućeg predsjednika!

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Otvorene granice su istinski liberalni koncept koji su u prošlom stoljeću najviše promicali neki konzervativni političari.

Otvorene i zatvorene granice

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Most i HSLS su se zakačili oko toga tko se prvi sjetio pokrenuti inicijativu za ustavnu zaštitu vode koja je ustavom već zaštićena.

Tko je gluplji - Most ili HSLS?

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Iako postoji mnogo argumenata i razloga za optimizam, trebamo inzistirati na reformama bez kojih nema značajnijeg rasta.

Hrvatskoj treba brži i zdraviji rast, a bez strukturnih reformi on nije moguć

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Toliki izljevi mržnje prema poslodavcima - onim ljudima koji stvaraju novu vrijednost - i strah od stranih radnika svojstveni su naciji koja ne želi napredak.

Hrvati će jednom morati prihvatiti da su radne migracije - u oba smjera - sasvim normalna pojava

Politika

PIŠE: EDUARD PETRANOVIĆ

Zoran Milanović može ugroziti šanse HDZ-ovoj Kolindi Grabar-Kitarović, a to znači da ne postoji jamstvo HDZ-ove premoći.

Zašto bi kandidatura vođe najgore hrvatske vlade bila dobra za Hrvatsku

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Samo nekoliko sati nakon što je Reuters objavio da su bogataši počeli povlačiti svoje bogatstvo na bankovne račune u Singapuru, izvršna direktorica Hong Konga je proglasila da povlači kontroverzni zakon.

Kako je kapital (zasad) sačuvao autonomiju Hong Konga

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

U nekim ekstremno lijevim krugovima ponavlja se citat iz Misesove knjige po kojemu ispada da je Mises hvalio i slavio fašizam. Je li to točno?

Ovako je Mises pisao o fašizmu 1927.

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Milorad Pupovac ponekad zna ovako izaći iz skrovišta ugroženog manjinca i pokazati svoje pravo bahato lice.

Pupovac odbrusio novinaru na pitanje zašto štiti Plenkovića: ʼNije vaš posao da ispravljate meneʼ

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA | OGLAŠAVANJE

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: