Mit o dobrim namjerama komunizma i socijalne pravde

23.12.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Jeste li i vi nasjeli? Ove fotografije i videosnimke šire se uz lažne vijesti o imigrantima, a nemaju veze s njima
Tko je gluplji - Most ili HSLS?
Neka netko kaže Pupovcu da ne može zakon vrijediti samo za hrvatske ili srpske kuće
Institucije i cehovska udruženja u službi siledžija i njihovih kartela
Vuković prešla s neoliberala na libertarijance...i opet se pošteno izblamirala
Došlo je vrijeme kad ni partijski uhljebi više nisu zadovoljni. To je dobro...
Plenković i Dalić se ne moraju brinuti dok im ova dvojica čuvaju leđa
Keynes - nije vjerovao u moć Smithove ʼnevidljive rukeʼ, pred smrt shvatio da je pogriješio
Tko je zapravo pobijedio u bitci za Berkeley? Jedna slika sve govori
Što mislite, koja EU država izdvaja najveći udio proračuna za religiju?
Španjolska skoro 9 mjeseci bez stabilne vlasti, ekonomija cvate
Hrvati i dalje prednjače u zavisti: Novinaru 'šokantno' što neki dobro zarađuju
Zašto su hrvatske sobarice toliko ljute na Srpkinje?
5 razloga zašto Sabor treba legalizirati marihuanu
Dvije afričke zemlje prihvatile slobodno tržište, razvijaju se brže od drugih
Jakovčić je prije bio protiv gušenja slobode na internetu, ali danas se predomislio. I nije jedini...
Tinejdžeri u Koloradu manje puše marihuanu otkad je legalna
Radnička fronta pod udarom fanova: ʼTko vam je savjetovao ovakvu pozadinu?ʼ
Bruno Leoni i njegova kritika inflacije propisa danas su relevantniji no ikad
Marić ne zna koji bi porez smanjio. Evo prijedloga...

Mit o dobrim namjerama komunizma i socijalne pravde


PIŠE Mario Nakić

Zašto komunizam i nacizam ne mogu biti tretirani jednako? Mnogi tvrde - zato što je nacizam u svojoj srži, u samoj ideji već zločinački s obzirom da se temelji na rasnoj i nacionalnoj diskriminaciji. S druge strane, kažu, komunizam nema "zle namjere", ne temelji se na rasizmu nego postizanju "jednakosti".

Mate Kapović i Katarina Peović Vuković iz Radničke fronte u ovom videu na Facebooku govore upravo o tome. Kapović ovdje tvrdi: "Znamo što je nacizam bio, na čemu se temeljio - krv i tlo. Dok za komunizam, čak i ako mu se protivite, najgore je što možete reći da je utopija." Na to je Peović Vuković dodala kako se komunizam temelji "na socijalnoj pravdi", odnosno ideji da svi budemo jednaki. "Kako to može biti loše?"

U prvom dijelu su potpuno u pravu. Naime, nacizam, odnosno nacionalsocijalizam, se temelji na rasnoj i nacionalnoj diskriminaciji. Ideja o "tlu i krvi" postojala je u Njemačkoj desetljećima prije Hitlera, a popularizirao ju je nacistički ideolog Richard Walther Darre 1929. godine u knjizi "Nova čestitost krvi i tla", četiri godine prije nego što će on postati ministar hrane i poljoprivrede u Hitlerovoj vladi. Darre je opisivao njemačke poljoprivrednike kao narodne heroje koji čuvaju čistoću Njemačke, naspram Židova koji su bili bankari, obrtnici i trgovci. "Krv i tlo" je postao nacistički slogan, a temelji se na rasizmu. Zato za nacizam slobodno možemo reći da je zločinačka ideologija u srži.

Ali što s komunizmom? Jesu li stvarno u pravu oni koji tvrde da je to "dobra, humana" ideja o jednakosti svih građana? Pa, ne baš. Prvo, Kapović je apsolutno u krivu kad kaže da se komunizam smatra utopijom. Samo onaj tko nije ništa učio iz povijesti može to reći. Komunizam je primijenjen u praksi mnogo puta, na 4 kontinenta, i još uvijek se u nekim oblicima primjenjuje. To što je svaki put rezultirao katastrofom, bijedom i siromaštvom ili masovnim krvoprolićem, to ne znači da je komunizam "utopija", već samo da je njegov utemeljitelj Karl Marx pogrešno procijenio da će komunizam dovesti do jednakosti, blagostanja i ukidanja države.

Vuković je u pravu kad kaže da je u srži komunističke ideje "socijalna pravda" koja znači "da svi budu jednaki". U pravu je da to može biti nit vodilja u komunističkoj državi koja se odluči na socijalistički ekonomski sistem. U zadnje vrijeme, Kina nam pokazuje drukčiji model. Kinezi su se prije 30-ak godina odrekli ideje o materijalnoj jednakosti i mijenjali su je za blagostanje društva, za povećanje bogatstva i bolji život većeg dijela građana. Oni su na vlastitoj koži naučili da "socijalna pravednost", odnosno materijalno izjednačavanje, znači siromaštvo za sve.

Upravo ta ideja o materijalnom izjednačavanju je zločinačka i upravo ona je razlog zašto komunizam uvijek završava loše (ili će se transformirati, kao u Kini). Uzmimo primjer tri osobe koje rade različite poslove. Osoba A radi kao kirurg u bolnici, prošla je više od 20 godina školovanja i svakodnevno o njenom radu ovise ljudski životi. Osoba B nije završila nikakvu školu, ali radi teške fizičke poslove na građevini i prekovremeno. Ukupno zarađuje upola manje od osobe A. I imamo osobu C, koja je završila fakultet, ali ne radi nego prima socijalnu pomoć koja iznosi trostruko manje od primanja osobe B. Da biste sve njih materijalno izjednačili, morate oteti osobi A veći dio imovine i predati osobi C.

Vjerujem da nitko ne bi svojevoljno pristao da mu država uzme sve što je zaradio marljivim radom. To znači da komunizam podrazumijeva prisilno otimanje, nasilje i agresiju. Nemamo rasnu diskriminaciju, ali imamo klasnu. Odnosno, svatko tko više radi i bolje zarađuje mora biti kažnjen kako bi se stvorila "jednakost". U takvom društvu nitko ne želi biti bolji, uspješniji i marljiviji jer nitko ne želi biti kažnjen, što dovodi do ukupne stangacije i nazadovanja cijelog društva. Ukratko, komunizam je negativna selekcija u kojoj se uspješniji eliminiraju, a nagrađuju oni koji ne rade ništa ili nemaju nikakve rezultate.

Sami protagonisti komunizma i "socijalne pravde" ne vjeruju u tu ideju i oni prvi ne bi pristali da se njima imovina uzme kako bi se dalo siromašnima. Kapović i Vuković oboje zarađuju puno više od hrvatskog prosjeka stoga bi se oni u tom njihovom društvu među prvima trebali odreći većeg dijela svoje zarade. Kao što su već odgovorili, oni to ne žele niti planiraju napraviti. To znači da oni ustvari ne vjeruju u ideju jednakosti, nego misle da bi u komunističkom društvu oni bili povlaštena klasa koja bi smjela zadržati svu imovinu, a imovina bi se oduzimala samo njihovim političkim neistomišljenicima, što nam samo potvrđuje zločinačku ideologiju komunizma.

Dakle, čak i kad ne bismo uzeli u obzir činjenicu da je komunizam u praksi već mnogo puta primijenjen i da je samo u prošlom stoljeću pod komunističkim režimima diljem svijeta pobijeno oko 110 milijuna ljudi, čak i ako samo gledamo teoriju i ideologiju kao takvu - ona je zločinačka jer u srži ima "klasnu borbu", pljačku, nasilje i agresiju.

Rasprava o tome je li gori nacizam ili komunizam je kao da raspravljamo treba li ubiti onog čovjeka koji je druge boje kože ili onog čovjeka koji je zaradio više od nas. Po meni, jedino humano je odbaciti i jedno i drugo - u isti koš.
Novo na Liberalu

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mogla je odbiti rad u veleposlanstvu, zaposliti se u privatnom sektoru i pisati na Facebooku što želi.

Ne, suspenzija rasističke diplomatkinje nema nikakve veze sa slobodom govora

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Seksualna orijentacija nije uvjetovana svjetonazorom niti je svjetonazor uvjetovan seksualnom orijentacijom. Zašto onda LGBT udruge promiču jednu ekstremističku ideologiju?

Zašto CroL-u smeta slobodno tržište?

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ova dva pitanja su ključna u otkrivanju liberala od ostalih. Gotovo nepogrešivo...

Tko je liberal, a tko nije? Postoji jedan vrlo jednostavan i brz način da to otkrijete...

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Donedavno se o tome govorilo isključivo u libertarijanskim krugovima, a sada su tu ideju počeli širiti i političari s puno širim spektrom birača.

Bruto plaća na ruke - ideja koja nailazi na plodno tlo među hrvatskim političarima. Što vi mislite?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dvije trećine HDZ-ovaca se slaže s izjavom da su imigranti najveća prijetnja europskoj kulturi...

Diplomatske nevolje: Kolinda i Plenković će teško naći u HDZ-u kadrove koji nisu ksenofobni

Društvo

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Most je pokrenuo inicijativu koju su već ranije pokretale i druge političke stranke. Njena jedina svrha je ubiranje jeftinih poena na dezinformiranju građana.

Voda, vodoopskrba i prava - umjesto rasprave o pravom problemu, širi se strah od privatnika

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kako Trumpove carine utječu na poduzetnike najbolje pokazuje podatak da je mišljenje voditelja trgovine u SAD-u trenutno najpesimističnije u zadnjih 25 godina.

Amerikanci su svjesni da gube u trgovinskom ratu. Samo Trump još nije...

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Naslov koji polazi od pretpostavke da osoba ne može biti sekularist i vjernik u isto vrijeme, krajnje je pogrešan i manipulativan.

N1 televizija obmanjuje javnost: Sekularizam i ateizam nisu jedno te isto

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Analiza intervjua s kandidatom HSLS-a za predsjednika RH. Moram priznati da me u mnogim stvarima razočarao...

Kovač je po pitanju osobnih sloboda kao Dalija Orešković. Srećom, u ekonomiji je puno bolji

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Međunarodne korporacije imaju zaštitu LGBT prava u svome kodeksu, što je s tržišne strane posve razumljivo. To je razveselilo lijeve udruge koje posve nesvjesno slave kapitalizam.

Privatna korporacija kao posljednja linija obrane LGBT prava u Mađarskoj

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska ima najviši PDV na putnički prijevoz među zemljama članicama EU, a možda i u cijelom svijetu.

Većina zemalja EU ukinula PDV na putnički željeznički prijevoz, Hrvatska nije među njima

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Porezna uprava je u 'ofenzivi' na ugostiteljske objekte na moru kaznila skoro dvije trećine ugostiteljskih objekata u koje je ušla. Što nam to govori o zakonima i porezima?

Jesu li lopovi ugostitelji ili je lopovska država?

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: