ČITATELJI OCIJENILI
5

Mlada lezbijka iz Garešnice: 'Još nisam doživjela neugodno iskustvo'


IZVOR: Zvono.eu
17.11.2016.

Mlada lezbijka iz Garešnice: 'Još nisam doživjela neugodno iskustvo'


IZVOR: ZVONO.EU

Lesbian, don't judge. Riječi su to koje stoje odmah ispod imena na Facebook profilu Mihaele Jukić, 19-godišnje Garešničanke koja je prije nešto više od dvije godine hrabro svijetu obznanila da je homoseksualka. Bilo je to, kaže, u ljeto 2014., nedugo nakon referenduma o ustavnoj definiciji braka, objavio je portal Zvono.eu i Bjelovarski list.

– Znala sam da je moja majka na referendumu glasovala za definiciju prema kojoj je brak životna zajednica između muškarca i žene. Zbog toga mi nije bilo svejedno i nisam znala kako joj reći, no osjećala sam da moram to učiniti. Dogodilo se to uslijed jedne naše svađe. No, reagirala je posve suprotno od mojih očekivanja. Rekla mi je da joj uopće nije važno s kim sam u vezi, sve dok sam sretna – prisjeća se Mihaela. Nakon toga je, kaže, o svojoj seksualnoj orijentaciji sve ispričala najbližim prijateljima. Najbolja prijateljica tada joj je kazala da je to odavno znala, dok su ostali prijatelji također vijesti prihvatili bez velikih uzbuđenja. Iznenadila ju je i pozitivna reakcija okoline.

Liberalna Garešnica

– S obzirom da živim u maloj sredini, očekivala sam različite komentare. No, zaista, u ove dvije godine nisam doživjela niti jedno neugodno iskustvo ili neku javnu osudu. Naravno, kao i svuda, ima ljudi koji ispod glasa svašta komentiraju, no nitko mi zbog toga nije stvarao neugodnosti – priča Mihaela.

Da je lezbijka znala je, kaže, oduvijek. U ulici u kojoj je živjela bila je jedina djevojčica i djetinjstvo je provela igrajući se s dječacima.

– Moja prva simpatija bila je glumica Jeniffer Aniston. Sviđale su mi se djevojčice i nisam u tome vidjela ništa loše. Sve do osnovne škole bila sam uvjerena kako ni bilo tko drugi u tome ne vidi ništa loše. No, tada sam krenula na vjeronauk i na temelju onoga što nam je svećenik govorio počela shvaćati kako bi bilo najbolje da svoju tajnu čuvam za sebe – prisjeća se ova mlada žena.

To nije bilo nimalo lako, priznaje. Znala je da će morati doći trenutak kad će morati svojoj okolini otkriti istinu. Da je znala da će sve proći tako glatko, veli, učinila bi to i ranije.

Obitelj ju je podržala

– Podrška okoline zaista je najvažnija. Sretna sam što je moja majka to prihvatila bez dramatiziranja, baš kao i moji prijatelji i sugrađani. Svi oni koji još uvijek skrivaju svoju homoseksualnost prije nego što to kažu ostalima trebali bi razmisliti upravo o tome na čiju podršku mogu računati. Jedna moja prijateljica je, primjerice, smogla hrabrosti sa svojim roditeljima podijeliti samo djelić istine. Rekla im je da je biseksualka jer je ocijenila kako bi priznavanje činjenice da voli samo žene bilo pretežak udarac za njezinu poprilično konzervativnu obitelj – kaže Mihaela.

No, dodaje, mnogi bi mogli ostati iznenađeni reakcijama. Ona je, kaže, najbolji primjer za to.

– Moj stariji brat je također pomalo konzervativan i prije nije imao nimalo razumijevanja za LGBT zajednicu, no moju je seksualnu orijentaciju prihvatio bez oklijevanja. Još mi je napomenuo da mu, ako budem imala ikakvih problema s nekim drugim zbog toga, samo javim kako bi riješio stvar – smije se Mihaela.

Cijeli tekst pročitajte na portalu Zvono.eu.


VIŠE IZ RUBRIKE:
LJUDSKA PRAVA
HRVATSKA
Novo na Liberalu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Biljana Borzan je cijelu svoju predizbornu kampanju izgradila na borbi za jednaku Nutellu. Pokazalo se da nije bila baš iskrena...

Istraživanje EK: Nema dokaza o različitom sastavu Nutelle u Njemačkoj i Hrvatskoj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Građanska stranka je omogućila desnu vlast u Madridu gdje je u koaliciji s konzervativcima i desnim ekstremistima. To se mnogima nije svidjelo.

Španjolski liberali u koaliciji s krajnjom desnicom; ekonomski savjetnik napušta stranku, nižu se kritike...

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Navodni satiričar s News Bara dobio je potrebu da nas izvrijeđa jer mu se nije svidio moj članak o antifašizmu. Pa da pojasnim neke stvari...

Kome i zašto smeta Liberal?

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Hrvatska se tijekom proteklih 10 godina ukupno nije pomakla nimalo ekonomski naprijed. Tko nam je za to kriv?

Izgubljeno desetljeće

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Je li došlo vrijeme da konačno raskrstimo s tekovinama socijalističke revolucije i obilježavanjem datuma bitnih za stvaranje bivše, propale države?

Čiji praznik Hrvatska danas obilježava?

Društvo

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Splitski gradonačelnik objavio je smiješni vodič za turiste u kojem ih upozorava da poštuju lijenost i nerad kao splitski tradicionalni identitet, a sada će Gradsko vijeće ograničiti rad kafićima do ponoći.

Splitska vlast objavljuje rat turizmu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pokušao je kritizirati najavljeno rasterećenje rada, a zapravo je dao najbolje argumente za potpuno ukidanje poreza na dohodak.

Kad bi građani primali veću neto plaću, postali bi apatični - tvrdi ovaj kolumnist Večernjeg lista

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte svjedočenja dvaju crnih autora koji su na suprotstavljenim stranama po pitanju reparacija.

Dvije strane: Treba li Amerika isplatiti odštetu crnim Amerikancima zbog ropstva i segregacije?

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ljevičarski youtuber Kyle Kulinski objašnjava zašto je potez Youtubea loš i zašto ga ni ljevičari ne bi trebali slaviti.

Youtube započeo borbu protiv nacizma pa uklonio i antinacistički edukativni sadržaj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dugogodišnji američki senator je s preko 75 godina postao milijunaš, ali tek nakon što je napisao bestseller. Hrvatski ministri ne moraju napisati bestseller da bi postali milijunaši.

Dva političara i multimilijunaša. Pronađi razliku!

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska i Slovenija su svoj dug otplatile, ali Srbiji je preostalo za otplatiti još 1,7 mlrd. eura.

Srbija još uvijek plaća Titove dugove i otplaćivat će ih sljedeće 22 godine

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mislav Kolakušić ima najrealnije šanse pobijediti na predsjedničkim izborima. Ovo nije podrška već upozorenje.

Svi pričaju o Kolindi i Milanoviću, ali Kolakušić bi mogao iznenaditi. Pripremite se za budućeg predsjednika!

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA | OGLAŠAVANJE

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: