Mladi hrvatski nacionalisti briju na socijalizam? Ništa neočekivano!

FOTO: Facebook
22.9.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mladi hrvatski nacionalisti briju na socijalizam? Ništa neočekivano!


PIŠE Mario Nakić

Nedavno, kad je osnovana nova stranka Generacija obnove (GO) javljali su mi se neki poznanici s pitanjem "Što misliš o ovima?", uglavnom libertarijanci (ili oni koji se tako osjećaju) kojima je zapela za oko njihova navodno pro-market, slobodnotržišna agenda. Brzo sam shvatio da imaju naglašene konzervativne, nacionalističke i prilično ksenofobne stavove, a predsjednik Frano Čirko dolazi ravno iz HČSP-a. Kad sam to natuknuo ljudima koji su mi ih preporučili, dobivao sam odgovore tipa: "Ma dobro to, to nije bitno, u ekonomiji se slažu s nama".

Nacionalizam nije kompatibilan sa slobodnim tržištem

Nisam nasjeo na to, ostao sam suzdržan zato što znam jako dobro - i iz svih dosadašnjih primjera u svijetu, kao i po teoriji mnogih klasičnih liberala, da nacionalizam i ksenofobija nisu kompatibilni s politikom slobodnog tržišta. To vam, dragi moji, nikako ne ide zajedno. Može netko iskazivati netrpeljivost prema strancima, domicilnom stanovništvu drugih etničkih pripadnosti, ljudima drugih vjeroispovijesti i u isto vrijeme se hvaliti da je pro-market, ali vrlo brzo vam dođu konkretni primjeri kad čovjek jednostavno mora izabrati ili - ili. I u toj situaciji nacionalisti i ksenofobi će UVIJEK izabrati nacionalizam, a nikada slobodno tržište i tako padaju maske, a onda postaje jasno tko je liberal, a tko nije, i zašto nacionalizam, rasizam i ksenofobija nisu kompatibilni s ekonomijom slobodnog tržišta.

Da se vratimo na stranku GO. Dakle, dugo vremena im je glavna tema bila imigranti koji su kod nas došli, eto, da siluju i da se nasilno ponašaju. Inače, ova je stranka usko povezana s portalom Sloboda.hr (čak vjerujem da su isti ljudi i vlasnici iako u impresumu portala nisu ispunili zakonsku obavezu i naveli osobu odgovornu za sadržaj), a to je portal koji bi vrlo lako mogao odnijeti nagradu za najksenofobniji portal u zemlji. Na njemu su, osim imigranata, proteklog ljeta bili glavna tema Srbi koji podmeću požare po Hrvatskoj dok kulturnu rubriku pune isključivo novostima o Thompsonu. Sudjelovao sam nedavno i u emisiji Klopka na SBTV-u u kojoj je Čirko pričao o nekakvoj potrebi spašavanja rase i nacija u Europi koje su ugrožene najezdom imigranata.

Kako prisiliti poslodavca da isplaćuje plaću radnicima kakvu ti želiš

To je ukratko glavni program ove stranke za koju neki tvrde da je protržišna. Danas je definitivno došao taj trenutak kad nacionalisti moraju izabrati između slobodnog tržišta i nacionalizma. Ugostili su predstavnika ekstremno desne mađarske stranke Jobbik (nešto kao GO, samo mađarski i puno popularniji) kako bi predstavili njihovu inicijativu "Wage Union" ili Unija plaća - jednake plaće za jednak rad. Traže da EU intervenira i prisili poslodavce da isplaćuju iste plaće radnicima u svim državama Europske unije.

Koliko je taj prijedlog besmislen i nerealan, mogao bih pisati do sutra. Ukratko, povećanje plaća se niti u jednoj zemlji ne može dogoditi političkom odlukom. Visina plaće ne ovisi o dobroj volji poslodavca nego o stanju na određenom tržištu. Tu tematiku sam već objašnjavao (vidi ovdje i ovdje). U postsocijalističkim zemljama osjetno su niže plaće nego u zapadnom dijelu EU prvenstveno zato što se zapad 45 godina razvijao dok su zemlje na istoku stagnirale ili stajale na mjestu. Da bi se to sustiglo, trebat će desetci godina marljivog rada, stvaranja i privlačenja kapitala, a to nije moguće u ovakvim uvjetima velikih poreznih opterećenja i regulacija.

Državna represija nije najsretniji način privlačenja investitora

Mogu li političari nekom odlukom prisiliti poslodavca da isplaćuje veće plaće? Ne. Oni mogu povisiti minimalac, ali u tom će slučaju doći do masovnog otpuštanja i snižavanja plaća onih koji su primali veće plaće. Još je izvjesnije da bi se u tom slučaju veliki investitori povukli i otišli tamo gdje ih državni aparat ne tlači. Ne možete nikoga "prisiliti" da zapošljava ljude. Ne možete nikoga "prisiliti" da investira. A državna represija nije najbolji način da potaknete nekoga da investira i zapošljava.

Tu dolazimo do onog dijela gdje ja vjerujem da njima strani investitori i nisu poželjni, u svakom slučaju im to nije prioritet, ti investitori su "uljezi" koji ne plaćaju dovoljno Hrvate. Zaboravljaju da po produktivnosti istočni dio Europe (uključujući Mađare i Hrvate) daleko kaska za zapadnom Europom. Kako očekivati jednaku plaću za nejednaku produktivnost?

Dobro je što takvi nisu na vlasti jer i ovako muku mučimo s privlačenjem investitora, a ovi bi nas totalno dotukli. Onaj tko ima dovoljno novca za velike investicije, taj si sigurno može priuštiti i dobar izbor pa će izabrati neku drugu zemlju. Dakle, u tom slučaju svi mi gubimo jer umjesto ovakvih, relativno niskih plaća, ostali bismo bez ikakvih plaća!

To su totalno antitržišne, totalitarne ideje koje sam dosad čuo isključivo od sindikalista kojima je inače posao prodavati ljudima socijalistički populizam. A njihovu su retoriku, izgleda, preuzeli mladi desničari. To mene osobno nimalo ne čudi jer, kao što sam objasnio u uvodu, to sam i očekivao. Nacionalizam ne ide pod ruku sa slobodnim tržištem, ali će se vrlo dobro družiti sa socijalizmom. Kako se inače naziva kombinacija ekstremnog nacionalizma, ksenofobije, rasizma i socijalizma? You name it.


VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
EKONOMIJA
HRVATSKA
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mogla je odbiti rad u veleposlanstvu, zaposliti se u privatnom sektoru i pisati na Facebooku što želi.

Ne, suspenzija rasističke diplomatkinje nema nikakve veze sa slobodom govora

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Seksualna orijentacija nije uvjetovana svjetonazorom niti je svjetonazor uvjetovan seksualnom orijentacijom. Zašto onda LGBT udruge promiču jednu ekstremističku ideologiju?

Zašto CroL-u smeta slobodno tržište?

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ova dva pitanja su ključna u otkrivanju liberala od ostalih. Gotovo nepogrešivo...

Tko je liberal, a tko nije? Postoji jedan vrlo jednostavan i brz način da to otkrijete...

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Donedavno se o tome govorilo isključivo u libertarijanskim krugovima, a sada su tu ideju počeli širiti i političari s puno širim spektrom birača.

Bruto plaća na ruke - ideja koja nailazi na plodno tlo među hrvatskim političarima. Što vi mislite?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dvije trećine HDZ-ovaca se slaže s izjavom da su imigranti najveća prijetnja europskoj kulturi...

Diplomatske nevolje: Kolinda i Plenković će teško naći u HDZ-u kadrove koji nisu ksenofobni

Društvo

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Most je pokrenuo inicijativu koju su već ranije pokretale i druge političke stranke. Njena jedina svrha je ubiranje jeftinih poena na dezinformiranju građana.

Voda, vodoopskrba i prava - umjesto rasprave o pravom problemu, širi se strah od privatnika

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kako Trumpove carine utječu na poduzetnike najbolje pokazuje podatak da je mišljenje voditelja trgovine u SAD-u trenutno najpesimističnije u zadnjih 25 godina.

Amerikanci su svjesni da gube u trgovinskom ratu. Samo Trump još nije...

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Naslov koji polazi od pretpostavke da osoba ne može biti sekularist i vjernik u isto vrijeme, krajnje je pogrešan i manipulativan.

N1 televizija obmanjuje javnost: Sekularizam i ateizam nisu jedno te isto

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Analiza intervjua s kandidatom HSLS-a za predsjednika RH. Moram priznati da me u mnogim stvarima razočarao...

Kovač je po pitanju osobnih sloboda kao Dalija Orešković. Srećom, u ekonomiji je puno bolji

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Međunarodne korporacije imaju zaštitu LGBT prava u svome kodeksu, što je s tržišne strane posve razumljivo. To je razveselilo lijeve udruge koje posve nesvjesno slave kapitalizam.

Privatna korporacija kao posljednja linija obrane LGBT prava u Mađarskoj

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska ima najviši PDV na putnički prijevoz među zemljama članicama EU, a možda i u cijelom svijetu.

Većina zemalja EU ukinula PDV na putnički željeznički prijevoz, Hrvatska nije među njima

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Porezna uprava je u 'ofenzivi' na ugostiteljske objekte na moru kaznila skoro dvije trećine ugostiteljskih objekata u koje je ušla. Što nam to govori o zakonima i porezima?

Jesu li lopovi ugostitelji ili je lopovska država?

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: