Mladi hrvatski nacionalisti briju na socijalizam? Ništa neočekivano!

FOTO: Facebook
22.9.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Otkrivamo plan Vlade RH: Hrvatska će biti bogatija od Amerike!
2 razloga zašto je emigracija stanovništva dobra za hrvatsko gospodarstvo
Sveta Nedelja ukida naknadu za taksiste i smanjuje paušal u turizmu na zakonski minimum
ʼPametnoʼ protiv referenduma o kanabisu: ʼBacanje vremena i novcaʼ
Zašto će se razumni ljevičari prije ili kasnije prikloniti liberalizmu
[VIDEO] Postoji bolje rješenje za klimatske promjene, tvrdi ovaj danski znanstvenik
Haag nas je duboko podijelio i pokazao da ovdje vladaju emocije, a ne razum
'Ja sam iz Vlade i tu sam da vam pomognem'
Hoće li se Srbija ikada suočiti sa svojom samoubilačkom ideologijom?
Miss Španjolske bi lako mogla postati prva transrodna Miss Universe. Konzervativci, naravno, šize...
Maknite ideologe što dalje od djece i izbacite pola predmeta!
Liberalno rješenje za kulturu: Hrvati će hrliti u kazališta i muzeje
Zašto ljevičari favoriziraju Palestinu i mrze Izrael?
Prostitucija je posao kao i svaki drugi, ali ima jedan problem
Antifašisti su ovih dana ujedinili Hrvatsku više nego Milošević 1991.
Pleternica - prvak u efikasnosti uprave i uspjeh politike niskih nameta
Pročitajte što je glazbenik i glumac poručio ekipi koja prosvjeduje za još veću državnu potrošnju!
Irci idu na referendum o dekriminalizaciji pobačaja i svetogrđa
Još jedna žrtva lošeg zakona: Prohibicija marihuane krši temeljna ljudska prava
Ove zemlje imaju najjednostavniji porezni sustav u razvijenom svijetu

Mladi hrvatski nacionalisti briju na socijalizam? Ništa neočekivano!


PIŠE Mario Nakić

Nedavno, kad je osnovana nova stranka Generacija obnove (GO) javljali su mi se neki poznanici s pitanjem "Što misliš o ovima?", uglavnom libertarijanci (ili oni koji se tako osjećaju) kojima je zapela za oko njihova navodno pro-market, slobodnotržišna agenda. Brzo sam shvatio da imaju naglašene konzervativne, nacionalističke i prilično ksenofobne stavove, a predsjednik Frano Čirko dolazi ravno iz HČSP-a. Kad sam to natuknuo ljudima koji su mi ih preporučili, dobivao sam odgovore tipa: "Ma dobro to, to nije bitno, u ekonomiji se slažu s nama".

Nacionalizam nije kompatibilan sa slobodnim tržištem

Nisam nasjeo na to, ostao sam suzdržan zato što znam jako dobro - i iz svih dosadašnjih primjera u svijetu, kao i po teoriji mnogih klasičnih liberala, da nacionalizam i ksenofobija nisu kompatibilni s politikom slobodnog tržišta. To vam, dragi moji, nikako ne ide zajedno. Može netko iskazivati netrpeljivost prema strancima, domicilnom stanovništvu drugih etničkih pripadnosti, ljudima drugih vjeroispovijesti i u isto vrijeme se hvaliti da je pro-market, ali vrlo brzo vam dođu konkretni primjeri kad čovjek jednostavno mora izabrati ili - ili. I u toj situaciji nacionalisti i ksenofobi će UVIJEK izabrati nacionalizam, a nikada slobodno tržište i tako padaju maske, a onda postaje jasno tko je liberal, a tko nije, i zašto nacionalizam, rasizam i ksenofobija nisu kompatibilni s ekonomijom slobodnog tržišta.

Da se vratimo na stranku GO. Dakle, dugo vremena im je glavna tema bila imigranti koji su kod nas došli, eto, da siluju i da se nasilno ponašaju. Inače, ova je stranka usko povezana s portalom Sloboda.hr (čak vjerujem da su isti ljudi i vlasnici iako u impresumu portala nisu ispunili zakonsku obavezu i naveli osobu odgovornu za sadržaj), a to je portal koji bi vrlo lako mogao odnijeti nagradu za najksenofobniji portal u zemlji. Na njemu su, osim imigranata, proteklog ljeta bili glavna tema Srbi koji podmeću požare po Hrvatskoj dok kulturnu rubriku pune isključivo novostima o Thompsonu. Sudjelovao sam nedavno i u emisiji Klopka na SBTV-u u kojoj je Čirko pričao o nekakvoj potrebi spašavanja rase i nacija u Europi koje su ugrožene najezdom imigranata.

Kako prisiliti poslodavca da isplaćuje plaću radnicima kakvu ti želiš

To je ukratko glavni program ove stranke za koju neki tvrde da je protržišna. Danas je definitivno došao taj trenutak kad nacionalisti moraju izabrati između slobodnog tržišta i nacionalizma. Ugostili su predstavnika ekstremno desne mađarske stranke Jobbik (nešto kao GO, samo mađarski i puno popularniji) kako bi predstavili njihovu inicijativu "Wage Union" ili Unija plaća - jednake plaće za jednak rad. Traže da EU intervenira i prisili poslodavce da isplaćuju iste plaće radnicima u svim državama Europske unije.

Koliko je taj prijedlog besmislen i nerealan, mogao bih pisati do sutra. Ukratko, povećanje plaća se niti u jednoj zemlji ne može dogoditi političkom odlukom. Visina plaće ne ovisi o dobroj volji poslodavca nego o stanju na određenom tržištu. Tu tematiku sam već objašnjavao (vidi ovdje i ovdje). U postsocijalističkim zemljama osjetno su niže plaće nego u zapadnom dijelu EU prvenstveno zato što se zapad 45 godina razvijao dok su zemlje na istoku stagnirale ili stajale na mjestu. Da bi se to sustiglo, trebat će desetci godina marljivog rada, stvaranja i privlačenja kapitala, a to nije moguće u ovakvim uvjetima velikih poreznih opterećenja i regulacija.

Državna represija nije najsretniji način privlačenja investitora

Mogu li političari nekom odlukom prisiliti poslodavca da isplaćuje veće plaće? Ne. Oni mogu povisiti minimalac, ali u tom će slučaju doći do masovnog otpuštanja i snižavanja plaća onih koji su primali veće plaće. Još je izvjesnije da bi se u tom slučaju veliki investitori povukli i otišli tamo gdje ih državni aparat ne tlači. Ne možete nikoga "prisiliti" da zapošljava ljude. Ne možete nikoga "prisiliti" da investira. A državna represija nije najbolji način da potaknete nekoga da investira i zapošljava.

Tu dolazimo do onog dijela gdje ja vjerujem da njima strani investitori i nisu poželjni, u svakom slučaju im to nije prioritet, ti investitori su "uljezi" koji ne plaćaju dovoljno Hrvate. Zaboravljaju da po produktivnosti istočni dio Europe (uključujući Mađare i Hrvate) daleko kaska za zapadnom Europom. Kako očekivati jednaku plaću za nejednaku produktivnost?

Dobro je što takvi nisu na vlasti jer i ovako muku mučimo s privlačenjem investitora, a ovi bi nas totalno dotukli. Onaj tko ima dovoljno novca za velike investicije, taj si sigurno može priuštiti i dobar izbor pa će izabrati neku drugu zemlju. Dakle, u tom slučaju svi mi gubimo jer umjesto ovakvih, relativno niskih plaća, ostali bismo bez ikakvih plaća!

To su totalno antitržišne, totalitarne ideje koje sam dosad čuo isključivo od sindikalista kojima je inače posao prodavati ljudima socijalistički populizam. A njihovu su retoriku, izgleda, preuzeli mladi desničari. To mene osobno nimalo ne čudi jer, kao što sam objasnio u uvodu, to sam i očekivao. Nacionalizam ne ide pod ruku sa slobodnim tržištem, ali će se vrlo dobro družiti sa socijalizmom. Kako se inače naziva kombinacija ekstremnog nacionalizma, ksenofobije, rasizma i socijalizma? You name it.

VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
EKONOMIJA
HRVATSKA
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ljevičarski youtuber Kyle Kulinski objašnjava zašto je potez Youtubea loš i zašto ga ni ljevičari ne bi trebali slaviti.

Youtube započeo borbu protiv nacizma pa uklonio i antinacistički edukativni sadržaj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dugogodišnji američki senator je s preko 75 godina postao milijunaš, ali tek nakon što je napisao bestseller. Hrvatski ministri ne moraju napisati bestseller da bi postali milijunaši.

Dva političara i multimilijunaša. Pronađi razliku!

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska i Slovenija su svoj dug otplatile, ali Srbiji je preostalo za otplatiti još 1,7 mlrd. eura.

Srbija još uvijek plaća Titove dugove i otplaćivat će ih sljedeće 22 godine

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mislav Kolakušić ima najrealnije šanse pobijediti na predsjedničkim izborima. Ovo nije podrška već upozorenje.

Svi pričaju o Kolindi i Milanoviću, ali Kolakušić bi mogao iznenaditi. Pripremite se za budućeg predsjednika!

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Otvorene granice su istinski liberalni koncept koji su u prošlom stoljeću najviše promicali neki konzervativni političari.

Otvorene i zatvorene granice

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Most i HSLS su se zakačili oko toga tko se prvi sjetio pokrenuti inicijativu za ustavnu zaštitu vode koja je ustavom već zaštićena.

Tko je gluplji - Most ili HSLS?

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Iako postoji mnogo argumenata i razloga za optimizam, trebamo inzistirati na reformama bez kojih nema značajnijeg rasta.

Hrvatskoj treba brži i zdraviji rast, a bez strukturnih reformi on nije moguć

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Toliki izljevi mržnje prema poslodavcima - onim ljudima koji stvaraju novu vrijednost - i strah od stranih radnika svojstveni su naciji koja ne želi napredak.

Hrvati će jednom morati prihvatiti da su radne migracije - u oba smjera - sasvim normalna pojava

Politika

PIŠE: EDUARD PETRANOVIĆ

Zoran Milanović može ugroziti šanse HDZ-ovoj Kolindi Grabar-Kitarović, a to znači da ne postoji jamstvo HDZ-ove premoći.

Zašto bi kandidatura vođe najgore hrvatske vlade bila dobra za Hrvatsku

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Samo nekoliko sati nakon što je Reuters objavio da su bogataši počeli povlačiti svoje bogatstvo na bankovne račune u Singapuru, izvršna direktorica Hong Konga je proglasila da povlači kontroverzni zakon.

Kako je kapital (zasad) sačuvao autonomiju Hong Konga

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

U nekim ekstremno lijevim krugovima ponavlja se citat iz Misesove knjige po kojemu ispada da je Mises hvalio i slavio fašizam. Je li to točno?

Ovako je Mises pisao o fašizmu 1927.

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Milorad Pupovac ponekad zna ovako izaći iz skrovišta ugroženog manjinca i pokazati svoje pravo bahato lice.

Pupovac odbrusio novinaru na pitanje zašto štiti Plenkovića: ʼNije vaš posao da ispravljate meneʼ

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA | OGLAŠAVANJE

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: