Nacionalisti su još jedino što ekstremnu ljevicu drži na životu

FOTO: Hina/Youtube
6.9.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
3


PIŠE: THOMAS BAUER

Nacionalisti su još jedino što ekstremnu ljevicu drži na životu


PIŠE Thomas Bauer

Nisam baš neki kartaš, još od malih nogu nesklon sam društvenim igrama. Oduvijek mi je, ako već sjedim i ništa fizički ne radim, bilo zabavnije samom sa svojom ludom glavurdom. Ali kako u vrijeme mog odrastanja nije bilo fensi izraza za vršnjačko zlostavljanje, silom prilika morao sam kartati kada bi starijima nedostajao četvrti za belu. Alternativa su bili sklekovi, šamaranje ili vezanje za drvo. Naravno, mi smo prema mlađima bili još okrutniji i tako je ta spirala nasilja mahnitala dok netko nije izmislio izraz bullying.

Znate onaj osjećaj kada u beli imaš četiri devetke, a oni su zvali. Pa sav ozaren poput Gordana Jandrokovića pred aktualnim predsjednikom HDZ-a kreneš namigivat onom preko puta misleći kako će upravo doći do kartaškog masakra motornom pilom. Ali onda jebiga, svijet ti se uruši kao te karte koje držiš u ruci. Zlikovci izvade četiri dečka i s vama pometu pod.

Ne, nisam poludio niti fulao portal, pokušavam naći analogiju. Razmišljam kako opisati političku glupost i kratkovidnost onih koji ekstremnoj ljevici, jugofilima, velikosrbima i svima ostalima koje tobože preziru, na zlatnom pladnju serviraju – ustaštvo, jedinu preostalu slamku spasa uz koju njihove propale ideologije ponovno dobivaju barem nekakav smisao. Već desetljećima, sve što im preostaje te su četiri nesretne godine kada se budalaš i zločinac Pavelić upecao na Hitlerovu udicu i sa šačicom luzera koji su imali politički legitimitet kao danas Orah, strmopizdio moralni kredibilitet nacionalne politike u Marijansku brazdu.

Još mrvicu razumijem nekog razočaranog emigranta u Buenos Airesu ili Melbourneu koji se 60-ih s nostalgijom u oku prisjeća „države“ s grbom i zastavom, ali današnja onanija na bilo što što ima veze s Pavelićem i ustašama politički je ekvivalent skoka u bazen s gladnim krokodilima umjesto u jacuzzi s četiri porno glumice.

Uzmimo za primjer ekstremnu ljevicu. Zamislite koliko se moraju potruditi privući bilo koga s barem prosječnom inteligencijom kada se šepure sa srpom i čekićem koje nitko od njih nije primio. Zamislite koji problem im predstavlja propagiranje ekonomskog modela koji je u praksi propao više puta nego pristojnost na Mamićevim pressicama. Eto, sada i u Venecueli. Zamislite užas koji ih prožima kada se dopisuju izraelskim Viberom, komuniciraju ideje preko američkog fejsa i sve to sa mrskog Samsunga iz zločinačke Južne Koreje koja sada prijeti okupirati jedan od zadnjih bastiona uspješne klasne borbe, miroljubivu Kimovu republiku.

Ipak, kada iz fajla na svojem računalu izvade fotku gladne kozaračke djece, Židova koji hoda Ilicom noseći ogromnu žutu zvijezdu ili bilo koju s karikaturalnom budaletinom Pavelićem, njihova tijela obuzme novi polet. Ideologija im ponovno dobije smisao, a šanse da se na to smeće netko zakvači porastu vrtoglavom brzinom. Na životu je može održati jedino još sjećanje na većeg diktatora i zločinca od Broza, još gori genocid i teror od komunističkog i još veća nesloboda od jugosocijalističke. I ono što je vrlo bitno, oni su u toj borbi doista i pobijedili.

Ovo nije apel ni za kakvom zabranom. Kao liberal gnušam se bilo kakvih zabrana. Smatram duboko amoralnim kaznama, zakonima i prijetnjama ljudima braniti da kažu što doista misle. Bijeg od istine i cenzura ne samo da su amoralni, nego su i prokleto neefikasni. Riječ je o priglupom guranju smeća pod tepih koje onda tamo, u mraku i gnoju još jače nabuja, nakoti i se i na kraju poždere taj tepih i nas koji smo ga nagurali.

Ovo je apel za političkom pameću i zrelošću o kojoj ovisi budućnost ove zemlje. Pobogu, odrastite, ljudi…
Novo na Liberalu

Društvo

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Most je pokrenuo inicijativu koju su već ranije pokretale i druge političke stranke. Njena jedina svrha je ubiranje jeftinih poena na dezinformiranju građana.

Voda, vodoopskrba i prava - umjesto rasprave o pravom problemu, širi se strah od privatnika

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kako Trumpove carine utječu na poduzetnike najbolje pokazuje podatak da je mišljenje voditelja trgovine u SAD-u trenutno najpesimističnije u zadnjih 25 godina.

Amerikanci su svjesni da gube u trgovinskom ratu. Samo Trump još nije...

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Naslov koji polazi od pretpostavke da osoba ne može biti sekularist i vjernik u isto vrijeme, krajnje je pogrešan i manipulativan.

N1 televizija obmanjuje javnost: Sekularizam i ateizam nisu jedno te isto

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Analiza intervjua s kandidatom HSLS-a za predsjednika RH. Moram priznati da me u mnogim stvarima razočarao...

Kovač je po pitanju osobnih sloboda kao Dalija Orešković. Srećom, u ekonomiji je puno bolji

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Međunarodne korporacije imaju zaštitu LGBT prava u svome kodeksu, što je s tržišne strane posve razumljivo. To je razveselilo lijeve udruge koje posve nesvjesno slave kapitalizam.

Privatna korporacija kao posljednja linija obrane LGBT prava u Mađarskoj

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska ima najviši PDV na putnički prijevoz među zemljama članicama EU, a možda i u cijelom svijetu.

Većina zemalja EU ukinula PDV na putnički željeznički prijevoz, Hrvatska nije među njima

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Porezna uprava je u 'ofenzivi' na ugostiteljske objekte na moru kaznila skoro dvije trećine ugostiteljskih objekata u koje je ušla. Što nam to govori o zakonima i porezima?

Jesu li lopovi ugostitelji ili je lopovska država?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte što će prvo napraviti ako osvoji vlast, što misli o sadašnjoj Vladi, hoće li pomilovati osuđenike koji trunu u zatvoru zbog marihuane...

Intervju s Dejanom Kovačem, kandidatom koji će predstavljati liberalnu Hrvatsku na ovim izborima

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Otkud tolika strastvena želja za porezima koji će 'opaliti po džepu' druge ljude, one s kojima ne dijelimo neku karakteristiku?

Neka susjedu crknu dvije!

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Prošlo je 5 godina kako je pokrenuo filantropsku inicijativu za poboljšanje uvjeta i bolju informatičku naobrazbu u hrvatskim školama...

Bakić obilježava 5. godišnjicu IRIM-a: ʼEdukacija je najveći izjednačavač prilikaʼ

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ovo je jedan od najočitijih primjera uredničke manipulacije kako se neki hrvatski mediji trude ulizati vladajućima.

Manipulacija: U naslovu kažu da građani podržavaju Kujundžićeve poreze, a pitali su samo troje ljudi

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

A samo je rekao da su za cijenu Thompsonovog koncerta tri grada mogla postati transparentna.

Kovač prima prijeteće i uvredljive poruke od Thompsonovih fanova: ʼTi si četnik i jugokomunist!ʼ

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: