Nacionalisti su još jedino što ekstremnu ljevicu drži na životu

FOTO: Hina/Youtube
6.9.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
3


PIŠE: THOMAS BAUER

Nacionalisti su još jedino što ekstremnu ljevicu drži na životu


PIŠE Thomas Bauer

Nisam baš neki kartaš, još od malih nogu nesklon sam društvenim igrama. Oduvijek mi je, ako već sjedim i ništa fizički ne radim, bilo zabavnije samom sa svojom ludom glavurdom. Ali kako u vrijeme mog odrastanja nije bilo fensi izraza za vršnjačko zlostavljanje, silom prilika morao sam kartati kada bi starijima nedostajao četvrti za belu. Alternativa su bili sklekovi, šamaranje ili vezanje za drvo. Naravno, mi smo prema mlađima bili još okrutniji i tako je ta spirala nasilja mahnitala dok netko nije izmislio izraz bullying.

Znate onaj osjećaj kada u beli imaš četiri devetke, a oni su zvali. Pa sav ozaren poput Gordana Jandrokovića pred aktualnim predsjednikom HDZ-a kreneš namigivat onom preko puta misleći kako će upravo doći do kartaškog masakra motornom pilom. Ali onda jebiga, svijet ti se uruši kao te karte koje držiš u ruci. Zlikovci izvade četiri dečka i s vama pometu pod.

Ne, nisam poludio niti fulao portal, pokušavam naći analogiju. Razmišljam kako opisati političku glupost i kratkovidnost onih koji ekstremnoj ljevici, jugofilima, velikosrbima i svima ostalima koje tobože preziru, na zlatnom pladnju serviraju – ustaštvo, jedinu preostalu slamku spasa uz koju njihove propale ideologije ponovno dobivaju barem nekakav smisao. Već desetljećima, sve što im preostaje te su četiri nesretne godine kada se budalaš i zločinac Pavelić upecao na Hitlerovu udicu i sa šačicom luzera koji su imali politički legitimitet kao danas Orah, strmopizdio moralni kredibilitet nacionalne politike u Marijansku brazdu.

Još mrvicu razumijem nekog razočaranog emigranta u Buenos Airesu ili Melbourneu koji se 60-ih s nostalgijom u oku prisjeća „države“ s grbom i zastavom, ali današnja onanija na bilo što što ima veze s Pavelićem i ustašama politički je ekvivalent skoka u bazen s gladnim krokodilima umjesto u jacuzzi s četiri porno glumice.

Uzmimo za primjer ekstremnu ljevicu. Zamislite koliko se moraju potruditi privući bilo koga s barem prosječnom inteligencijom kada se šepure sa srpom i čekićem koje nitko od njih nije primio. Zamislite koji problem im predstavlja propagiranje ekonomskog modela koji je u praksi propao više puta nego pristojnost na Mamićevim pressicama. Eto, sada i u Venecueli. Zamislite užas koji ih prožima kada se dopisuju izraelskim Viberom, komuniciraju ideje preko američkog fejsa i sve to sa mrskog Samsunga iz zločinačke Južne Koreje koja sada prijeti okupirati jedan od zadnjih bastiona uspješne klasne borbe, miroljubivu Kimovu republiku.

Ipak, kada iz fajla na svojem računalu izvade fotku gladne kozaračke djece, Židova koji hoda Ilicom noseći ogromnu žutu zvijezdu ili bilo koju s karikaturalnom budaletinom Pavelićem, njihova tijela obuzme novi polet. Ideologija im ponovno dobije smisao, a šanse da se na to smeće netko zakvači porastu vrtoglavom brzinom. Na životu je može održati jedino još sjećanje na većeg diktatora i zločinca od Broza, još gori genocid i teror od komunističkog i još veća nesloboda od jugosocijalističke. I ono što je vrlo bitno, oni su u toj borbi doista i pobijedili.

Ovo nije apel ni za kakvom zabranom. Kao liberal gnušam se bilo kakvih zabrana. Smatram duboko amoralnim kaznama, zakonima i prijetnjama ljudima braniti da kažu što doista misle. Bijeg od istine i cenzura ne samo da su amoralni, nego su i prokleto neefikasni. Riječ je o priglupom guranju smeća pod tepih koje onda tamo, u mraku i gnoju još jače nabuja, nakoti i se i na kraju poždere taj tepih i nas koji smo ga nagurali.

Ovo je apel za političkom pameću i zrelošću o kojoj ovisi budućnost ove zemlje. Pobogu, odrastite, ljudi…

VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
HRVATSKA
O autoru
Thomas Bauer je diplomirao geografiju na zagrebačkom PMF-u, široj javnosti poznat kao nogometni navijač. Suvlasnik u agenciji za tržišne komunikacije gdje radi kao kreativac i content creator. >>VIŠE
Novo na Liberalu

Politika

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Prve impresije na predstavljanje predsjedničkog kandidata, poznatog pjevača Miroslava Škore.

Škoro nije totalna katastrofa, ali nije ni netko tko će donijeti ozbiljan pomak

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Biljana Borzan je cijelu svoju predizbornu kampanju izgradila na borbi za jednaku Nutellu. Pokazalo se da nije bila baš iskrena...

Istraživanje EK: Nema dokaza o različitom sastavu Nutelle u Njemačkoj i Hrvatskoj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Građanska stranka je omogućila desnu vlast u Madridu gdje je u koaliciji s konzervativcima i desnim ekstremistima. To se mnogima nije svidjelo.

Španjolski liberali u koaliciji s krajnjom desnicom; ekonomski savjetnik napušta stranku, nižu se kritike...

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Navodni satiričar s News Bara dobio je potrebu da nas izvrijeđa jer mu se nije svidio moj članak o antifašizmu. Pa da pojasnim neke stvari...

Kome i zašto smeta Liberal?

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Hrvatska se tijekom proteklih 10 godina ukupno nije pomakla nimalo ekonomski naprijed. Tko nam je za to kriv?

Izgubljeno desetljeće

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Je li došlo vrijeme da konačno raskrstimo s tekovinama socijalističke revolucije i obilježavanjem datuma bitnih za stvaranje bivše, propale države?

Čiji praznik Hrvatska danas obilježava?

Društvo

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Splitski gradonačelnik objavio je smiješni vodič za turiste u kojem ih upozorava da poštuju lijenost i nerad kao splitski tradicionalni identitet, a sada će Gradsko vijeće ograničiti rad kafićima do ponoći.

Splitska vlast objavljuje rat turizmu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pokušao je kritizirati najavljeno rasterećenje rada, a zapravo je dao najbolje argumente za potpuno ukidanje poreza na dohodak.

Kad bi građani primali veću neto plaću, postali bi apatični - tvrdi ovaj kolumnist Večernjeg lista

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte svjedočenja dvaju crnih autora koji su na suprotstavljenim stranama po pitanju reparacija.

Dvije strane: Treba li Amerika isplatiti odštetu crnim Amerikancima zbog ropstva i segregacije?

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ljevičarski youtuber Kyle Kulinski objašnjava zašto je potez Youtubea loš i zašto ga ni ljevičari ne bi trebali slaviti.

Youtube započeo borbu protiv nacizma pa uklonio i antinacistički edukativni sadržaj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dugogodišnji američki senator je s preko 75 godina postao milijunaš, ali tek nakon što je napisao bestseller. Hrvatski ministri ne moraju napisati bestseller da bi postali milijunaši.

Dva političara i multimilijunaša. Pronađi razliku!

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska i Slovenija su svoj dug otplatile, ali Srbiji je preostalo za otplatiti još 1,7 mlrd. eura.

Srbija još uvijek plaća Titove dugove i otplaćivat će ih sljedeće 22 godine

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA | OGLAŠAVANJE

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: