FOTO: N1

Najbolje ćete zaštititi hrvatsku obitelj ako je pustite na miru

PIŠE Mario Nakić
30.9.2016.

Više od istog autora
Pogledajte što su Clinton i Obama govorili o ilegalnom prelasku granice, jesu li bolji od Trumpa?
Sorry, nostalgičari! Bivša država danas ne bi funkcionirala
Konzervativna ikona šokirala fanove stavom o abortusu: 'Ja sam pro-choice...'
Zoran Milanović je zadnji koji se ima pravo žaliti zbog gospodarskog stanja u RH
Lex Agrokor je ubio posljednju iluziju o pravnoj državi
Naomi Klein, doktrina šoka i neoliberalizam
Venezuela će nacionalizirati tvornicu žitarica koja želi prekinuti proizvodnju
Tko je kriv što su estradnjaci ostali bez prihoda?
Učenici od ponedjeljka kreću u štrajk, pročitajte njihove zahtjeve!
Nadriliječništvo u hrvatskim medijima: Uvjeravaju nas u ʼčarobneʼ napitke, biljke i pripravke protiv gripe, upala, raka...
Pernar i Maras su totalno pogrešno shvatili zaradu i oporezivanje
Pročitajte što je glazbenik i glumac poručio ekipi koja prosvjeduje za još veću državnu potrošnju!
Žena zatražila pomoć od policijskog robota, on joj odbrusio da mu se makne s puta pa zapjevao
Zašto konzervativci žele nacionalizirati Facebook
Frederic Bastiat, otac liberalizma - najbolji citati iz knjige 'Zakon'
EU izbori: Ivica Puljak (Pametno) odgovara na naša pitanja
Grmoja radi za posebne privatne interese i u njihovo ime ucjenjuje javnost
Novo pravilo: Tko misli da je potplaćen, neka da otkaz i nađe nekoga tko će ga plaćati više!
Privatni sportski centar u Varaždinu odbija zatvaranje usprkos preporuci Stožera: ʼTo što tražite od nas je protuustavnoʼ
Može li Kina biti hrvatski spasitelj?

Najbolje ćete zaštititi hrvatsku obitelj ako je pustite na miru


PIŠE Mario Nakić

Bernardica Juretić, tehnička ministrica socijalne politike i mladih sve više me oduševljava svojim provalama. Danas je u razgovoru za N1 televiziju ovako branila najnoviji prijedlog Obiteljskog zakona:

"Pitanje je što je konzervativno. Ja bih voljela čuti što je to konzervativno, ako je obitelj konzervativna, ako želimo društvo bez obitelji, onda naravno da je konzervativan. Radi se polemika oko prijedloga da se ide na savjetovanje prije braka, ali ja bih rekla da taj netko ne shvaća smisao. Ne vidim što bi drugo bilo konzervativno u tezama. Ako mi ne želimo vrednovati obitelj, i dati vrijednost obitelji i da obitelj bude temelj našega društva, onda nam ne treba zakon, ne treba nam ništa, onda možemo imati anarhiju i da radi svatko što ga volja", izjavila je ministrica.

Gospođo Juretić, obitelj je postojala i prije zakona. I prije države. Nije čovjek stvorio državu pa onda rekao "ajmo sad smisliti obiteljski zakon pa da imamo obitelji". Obitelj kao zajednica ne ovisi o državnom zakonu pa je državni zakoni ne mogu ni zaštititi. Ne da ne mogu, uopće ne trebaju jer je obitelj, nakon pojedinca, osnovna jedinica svakog društva u zapadnoj civilizaciji. Tako je oduvijek bilo i to se ne bi promijenilo ni da vi malo odmorite od novih zakona i propisa koji nemaju previše veze sa zdravim razumom.

Njezin stav o potrebi zakona da bi se zaštitila obitelj čak i nije konzervativan jer ne vjerujem da su pravi konzervativci oduševljeni idejom da svaku svoju privatnu odluku moraju savjetovati i registrirati s državnim uredima. Ovo je više etatizam, strah da će sve naše vrijednosti nestati ako ih ne zaštitimo zakonom. Ta ideja o obaveznom predbračnom savjetovanju, takav zakon smo imali još 70-ih godina prošlog stoljeća, dakle pričamo o povratku u komunizam.

Ako baš želite zaštititi tradicionalne vrijednosti poput braka i obitelji, pustite ih na miru. Država pomaže obitelji kroz svoje regulacije baš kao što pomaže poduzetnicima i radnicima regulirajući njihov odnos, rad i prodaju.

Kad netko kaže da obitelji ne bi bilo da nema Obiteljskog zakona, to je kao da kaže da ljudi ne bi spavali bez Zakona o spavanju. Budući da je spavanje dokazano zdravo za čovjekov organizam, ne bih se začudio da ovi etatisti na vlasti ne predlože i zakon koji će nam regulirati sate koje moramo provesti u krevetu te obavezno savjetovanje prije svakog spavanja. Naravno, za to će trebati otvoriti nove centre diljem zemlje i zaposliti stručnjake za dobar san...


Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: