ČITATELJI OCIJENILI
3

Ne nasjedajte na propagandu: Sjeverna Koreja nije prijetnja svjetskoj sigurnosti

PIŠE Mario Nakić
21.4.2017.

Više od istog autora
Kako je neoliberalizam uništio svijet (dokazi, a ne prazne priče)
Poraz Mosta je dokaz da i Hrvati imaju granicu za budalaštine i populizam
Država i udruge pokušavaju zaštititi homofobe zakonom, ali tržište ih kažnjava
Duhaček i Veljača imaju previše zajedničkog s nasilnicima iz Zadra
Zašto je Most glasao protiv ukidanja obaveze licenciranja knjigovođa?
Sve nijanse liberalizma
Ženski marš u Kaliforniji otkazan zbog prevelikog udjela bijelih sudionica
Uspjeh Jeffa Bezosa je dokaz da slobodno tržište nagrađuje hrabre
Matija Babić kao hrvatska Ayn Rand: Kako bi John Galt prošao kod nas?
Isprika čitateljima i Anki Mrak Taritaš
Autori South Parka maestralno se ʼzahvaliliʼ kineskim cenzorima zbog zabrane njihove serije
Hrvatska treba pustiti izbjeglice da prođu, ali najveći kritičari zatvorenih granica ujedno su veliki licemjeri...
Branimir Bunjac - nepresušni izvor lažnih vijesti
Novo pravilo: Tko misli da je potplaćen, neka da otkaz i nađe nekoga tko će ga plaćati više!
Nova europska politička grupacija, čiji će član vjerojatno biti i Živi zid, ima samo jedan zajednički cilj
Wannabe tirani ignoriraju postojanje dobre volje i zato će uvijek biti poraženi
Ne, Hrvati ne mrze 'drukčije'. Mrze nepravdu!
Škoro ne kuži da građani već imaju referendum o radu nedjeljom, održava se svake nedjelje u trgovinama
Pogledajte kakva ekonomska rješenja predlažu fanovi Živog zida
Žižekova kritika liberalizma je neutemeljena, deplasirana i 100% pogrešna, evo zašto!

Ne nasjedajte na propagandu: Sjeverna Koreja nije prijetnja svjetskoj sigurnosti


PIŠE Mario Nakić

Sjeverna Koreja je opet postala svjetski bauk broj 1. Svakih par godina svjetski mediji ponavljaju iste priče, podižu se tenzije i šire vijesti o nuklearnim opasnostima iz tog, najizoliranijeg djelića svijeta. I hrvatski mediji ovih dana prenose uznemirujuće prijetnje iz ove komunističke države, a dodatno potpaljivanje vatre ratnohuškačkim izjavama američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovih suradnika ne pridonosi smirivanju tenzija.

Dužnosnici iz Sjeverne Koreje najavljuju nuklearni rat, da će napasti Južnu Koreju, Japan, pa čak i Ameriku. Trebamo li njihove prijetnje ozbiljno shvatiti?

Da bismo razumjeli razloge takvih izjava prvo trebamo razumjeti funkcioniranje komunističke monarhije kakva vlada u toj zemlji već desetljećima i njenu povijest. Ovakva država, kakva je danas, nastala je nakon rata početkom 1950-ih godina. Njen utemeljitelj Kim II-sun (Veliki vođa) stvorio je od sebe kult ličnosti zahvaljujući preziru koji je narod osjećao prema neprijateljskim zapadnim silama predvođenim SAD-om. Taj je prezir zadržan i do danas, na njemu funkcionira takva država.

Najlakše je ujediniti narod i zadržati ga u diktaturi ako postoji zajednički vanjski neprijatelj. Taj neprijatelj mora biti konstantna prijetnja sigurnosti, onda državna vlast može pružiti narodu zaštitu i sigurnost od tog neprijatelja pa je narod zahvalan vlasti jer ljudi naprosto misle kako bi bez nje bili uništeni, pobijeni. To je razlog zašto sjevernokorejski vođa svako malo upućuje prijetnje Americi, to mu je jedini način da zadrži svoju diktaturu. Njegove prijetnje ne treba uzimati za ozbiljno jer njihov je cilj domaći PR, predstava za stanovništvo Sjeverne Koreje.

Ta zemlja nije nuklearna sila koja bi mogla predstavljati prijetnju svjetskoj sigurnosti, pa vidjeli smo kako im svaka ispaljena raketa u zadnje vrijeme propadne već nakon nekoliko sekundi. Oni jednostavno nemaju moć niti zaprijetiti Japanu, a kamoli SAD-u ili Europi. Kim Jong-un možda je lud, ali nije glup da započinje rat koji zna da ne može dobiti. Samo u slučaju ugroze, odnosno kad bi zemlja bila vojno napadnuta izvana, samo tada bi sigurno odgovorio, ali tamo gdje može - a to je napadom na Južnu Koreju. To je jedina zemlja koju Kim Jong-un može realno ugroziti.

Ako ćemo pričati o realnim prijetnjama svjetskoj sigurnosti, to je danas samo tzv. "Islamska država". Sigurno nećete vidjeti kako terorističke organizacije Sjeverne Koreje ubijaju slučajne prolaznike u Parizu ili Berlinu, ali teroristi Islamske države to rade sve češće. Dakle, ako negdje treba intervenirati i uništiti prijetnju svijetu, to bi trebalo biti isključivo protiv Islamske države, a ne na Korejskom poluotoku.

Netko će reći, ali Kim Jong-un je lud i ne smije mu se dopuštati da tako prijeti nuklearnim ratom. Slažem se, no možda najbolji način da ga se sruši bio bi mir. Zamislite da Trump promijeni ploču i pruži ruku mira Sjevernoj Koreji. Možete li zamisliti njihovu reakciju? Kim Jong-un bi bio užasnut, cijeli njegov svijet bi se raspao! S čime bi onda držao narod u šaci? Kad bi se Zapad otvorio prema narodu Sjeverne Koreje i kad bi im pokazao da smo im prijatelji, komunistička diktatura bi vrlo brzo bila srušena, i to iznutra. Bez vojnih intervencija.

Ovakvo podizanje tenzija najviše ide na ruku sjevernokorejskom režimu, oni sad mogu svome narodu reći: "Eno, vidite ih! Američki okupatori ponovno prijete, šalju svoje vojne eskadrile protiv nas, ne dozvoljavaju nam da zaštitimo svoju zemlju." To najbolje pomaže komunističkoj diktaturi, čak i kad bi ih Amerika vojno porazila, narod bi dobrim dijelom i dalje gledao na Zapad kao okupatore.

Sjeverna Koreja nije nikakva prijetnja nikome, a samo mir i dobra volja može srušiti tamošnju diktaturu.


Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: