ČITATELJI OCIJENILI
4

Ne padajte na jeftini populizam: Voda nije ljudsko pravo

PIŠE Mario Nakić
16.1.2017.

Ne padajte na jeftini populizam: Voda nije ljudsko pravo


PIŠE Mario Nakić

Bilo bi krajnje vrijeme da HSLS izbaci ono "L" iz imena. Nakon inicijative za obaveznim kutama u svim državnim školama, ova je stranka sad pokrenula još jednu antiliberalnu inicijativu, ovaj put s još manje smisla i više populizma.

Izletjela mi je jutros na Facebooku sponzorirana objava HSLS-a u kojoj se hvale inicijativom da se u Hrvatskoj voda proglasi osnovnim ljudskim pravom i kao takva unese u Ustav. To je tipično ljevičarsko ismijavanje iz instituta ljudskih prava kao osnovnih prava građana koja im nitko ne smije zanijekati.

Koja su prirodna ljudska prava, ona s kojima smo rođeni? Prema Fredericu Bastiatu, ocu klasičnog liberalizma, to su život, sloboda i privatno vlasništvo. "Građanin nema pravo na život, slobodu i privatno vlasništvo zato što je država tako odredila zakonom. Baš naprotiv, život, sloboda i privatno vlasništvo postojali su prije države i zakona, oni su omogućili čovjeku da stvori državu i donosi zakone", objasnio je Bastiat.

U čemu je onda problem kad ljevičari silom pokušavaju nametnuti i neke svoje fiks ideje kao "osnovna ljudska prava"? U tome što "pravo na dobru plaću", "pravo na hranu", "pravo na vodu", "pravo na edukaciju", "pravo na zdravlje" itd. NISU prava s kojima smo rođeni, već ih netko treba osigurati. Dakle, rođenjem smo dobili život i slobodu da biramo kako ćemo živjeti i da donosimo vlastite odluke. Rođenjem smo dobili tijelo koje je naša privatna imovina, a ako smo naslijedili nešto ili kroz život stvorili, to je imovina koja nam ne smije biti silom oduzeta. To su osnovna ljudska prava.

Ali nitko od nas se nije rodio s pravom da dobiva hranu koju netko drugi mora proizvesti. Nitko od nas se nije rodio s pravom da pije vodu koju mu netko drugi mora donijeti. I hrana i voda i odjeća su prijeko potrebni za život, ali ih netko mora proizvesti. Taj netko treba raditi za plaću jer i on mora od nečega živjeti i prehraniti svoju obitelj. Pali li se lampica u glavama "socijal-liberala"? Ista stvar je i kod edukacije i zdravstva. Ništa od toga nije "ljudsko pravo" jer nitko nije rođen s "pravom" na tuđi rad, inače bismo živjeli u robovlasništvu.

Voda je prirodni resurs, ali da bi dobio pitku vodu koja ti izlazi iz slavine u stanu, netko mora izgraditi vodovod, mora postojati cijela infrastruktura od izvora do tvoga stana. Netko se mora brinuti o tome da voda bude čista i pitka, netko mora voditi brigu oko izvora i oko cijevi...Sve to iziskuje tuđe vrijeme, rad i trud, a to košta. Inicijative za proglašavanje vode ljudskim pravom nisu ništa drugo nego pokušaji etatista da zacementiraju poslove s vodovodom i odvodnjom kao državne poslove u kojima će država imati apsolutni monopol. To opet ide na ruku stranačkim uhljebima jer država će uvijek zapošljavati više nego što treba i onda naplaćivati korisnicima više nego što bi usluga inače koštala.

Drugim riječima nikakvo "pravo na vodu" vam neće osigurati besplatnu vodu u vašem domu jer takvo što je nemoguće. Ovo je još jedna socijalistička inicijativa u borbi protiv tržišne ekonomije. Očekivao bih to od Živog zida, ne od stranke koja ima ono "L" u imenu...


O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Plakat sa slikom jabuke koju nagrižu crvi podsjetio je mnoge na nacističku propagandu protiv Židova.

Izbori u Švicarskoj: Konzervativci optuženi za kopiranje nacističke propagande, zelene stranke u porastu

Zanimljivosti

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Čehoslovački vođa Dubček pokušao je reformirati socijalizam. To se Sovjetima nije svidjelo pa su im poslali 2.000 tenkova...

Na današnji dan: Sovjeti ugušili Praško proljeće u krvi - okupacija Čehoslovačke

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mogla je odbiti rad u veleposlanstvu, zaposliti se u privatnom sektoru i pisati na Facebooku što želi.

Ne, suspenzija rasističke diplomatkinje nema nikakve veze sa slobodom govora

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Seksualna orijentacija nije uvjetovana svjetonazorom niti je svjetonazor uvjetovan seksualnom orijentacijom. Zašto onda LGBT udruge promiču jednu ekstremističku ideologiju?

Zašto CroL-u smeta slobodno tržište?

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ova dva pitanja su ključna u otkrivanju liberala od ostalih. Gotovo nepogrešivo...

Tko je liberal, a tko nije? Postoji jedan vrlo jednostavan i brz način da to otkrijete...

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Donedavno se o tome govorilo isključivo u libertarijanskim krugovima, a sada su tu ideju počeli širiti i političari s puno širim spektrom birača.

Bruto plaća na ruke - ideja koja nailazi na plodno tlo među hrvatskim političarima. Što vi mislite?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dvije trećine HDZ-ovaca se slaže s izjavom da su imigranti najveća prijetnja europskoj kulturi...

Diplomatske nevolje: Kolinda i Plenković će teško naći u HDZ-u kadrove koji nisu ksenofobni

Društvo

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Most je pokrenuo inicijativu koju su već ranije pokretale i druge političke stranke. Njena jedina svrha je ubiranje jeftinih poena na dezinformiranju građana.

Voda, vodoopskrba i prava - umjesto rasprave o pravom problemu, širi se strah od privatnika

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kako Trumpove carine utječu na poduzetnike najbolje pokazuje podatak da je mišljenje voditelja trgovine u SAD-u trenutno najpesimističnije u zadnjih 25 godina.

Amerikanci su svjesni da gube u trgovinskom ratu. Samo Trump još nije...

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Naslov koji polazi od pretpostavke da osoba ne može biti sekularist i vjernik u isto vrijeme, krajnje je pogrešan i manipulativan.

N1 televizija obmanjuje javnost: Sekularizam i ateizam nisu jedno te isto

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Analiza intervjua s kandidatom HSLS-a za predsjednika RH. Moram priznati da me u mnogim stvarima razočarao...

Kovač je po pitanju osobnih sloboda kao Dalija Orešković. Srećom, u ekonomiji je puno bolji

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Međunarodne korporacije imaju zaštitu LGBT prava u svome kodeksu, što je s tržišne strane posve razumljivo. To je razveselilo lijeve udruge koje posve nesvjesno slave kapitalizam.

Privatna korporacija kao posljednja linija obrane LGBT prava u Mađarskoj

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: