Njegove reforme su prepolovile siromaštvo i stvorile najbrži gospodarski rast u svijetu

7.10.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Njegove reforme su prepolovile siromaštvo i stvorile najbrži gospodarski rast u svijetu


PIŠE Mario Nakić

Tijekom samo četiri godine, između 2011. i 2015. oko 100 milijuna stanovnika Indije prešlo je iz siromašnog u niži srednji sloj. Stopa ekstremnog siromaštva u Indiji je pala s 21 na 12,4 posto što je i dalje puno, ali je trend vrlo optimističan. Rezultat je to prvenstveno elektrifikacije u ruralnim sredinama, ali i odlične pro-business politike indijskih vlasti.

Indija je među zemljama s najvećim prosječnim rastom BDP-a u svijetu. Tijekom zadnjih 10 godina indijsko je gospodarstvo raslo u prosjeku 7,6 posto godišnje. Na donjoj slici možete vidjeti usporedbu godišnjeg rasta BDP-a per capita Hrvatske i Indije od 1994. do 2016. godine.


Izvor: World Bank

Indija se rapidno mijenja. U zemlju ulaze strane kompanije ili unajmljuju radnike. Sve više Indijaca specijalizira se za sofisticirane, dobro plaćene poslove u IT sektoru. Zahvaljujući liberalizaciji zakona o radu i poslovanju, u zemlji niču startupi koji posluju s američkim klijentima na partnerskoj bazi, što uvelike omogućuje da indijski radnici ostvare bolje uvjete rada i bolju plaću. Prosječna plaća u Indiji porasla je u zadnjih 5 godina za više od 50 posto.

Jedan od najzaslužnijih političara za ovakav gospodarski rast je aktualni indijski premijer Narendra Damodardas Modi. Iako je član desne populističke stranke BJP, u ekonomiji provodi politiku oslobađanja tržišta. Još 2002. godine postao je premijer pokrajine Gujarat. Imao je klasično liberalne ciljeve: malu vladu i privatizaciju nacionalne industrije što je bilo u suprotnosti s njegovom strankom koja se dotad zalagala protiv privatizacije i globalizacije. Međutim, njegove mjere dovele su do snažnog gospodarskog rasta u odnosu na druge indijske pokrajine i pada percepcije korupcije pa je to primirilo kritičare. U isto vrijeme Modi je doveo električnu energiju u svako selo u svojoj provinciji.

Gujarat je dvije godine zaredom bio prvi po lakoći poslovanja među indijskim pokrajinama te je bio prvi po ekonomskim slobodama. Sve su to bili rezultati Modijeve politike deregulacije gospodarstva i olakšavanja rada.

2014. godine se kandidirao za premijera Indije. Iako je već bio poznat prvenstveno po povezanosti s trodnevnim nemirima 2002. u Gujaratu, pažnju javnosti je uspio preusmjeriti na gospodarski uspjeh pokrajine koju je vodio 12 godina. Isti takav model preporučio je cijeloj Indiji. Njegova kampanja bila je poznata po velikim inovacijama za cijelu regiju - nastupao je pred milijunima u obliku holograma, a odlično je prihvatio i vođenje društvenih mreža. Modi je danas na Facebooku i Twitteru drugi najpraćeniji predsjednik u svijetu, nakon Donalda Trumpa.

Prvo što je napravio - srezao je vladu. Smanjio je broj ministara sa 70 na 45. Zatim se fokusirao na privatizaciju i liberalizaciju gospodarstva, onakvu politiku kakvu kritičari zovu "neoliberalna". Dozvolio je veća strana ulaganja u industriju, uključujući i ulazak stranih tvrtki u poslove željeznice i nacionalne obrane. Promijenio je zakone tako da su poslodavci mogli lakše otpustiti radnike. Svjetska banka je podržala ove mjere te je odobrila novi kredit za razvoj Indije, ali sindikati nisu bili oduševljeni pa su krenuli u velike štrajkove. Krajem 2015. godine 11 najvećih sindikata je štrajkalo i prosvjedovalo, uključujući sindikate koji su bliski s Modijevom političkom strankom. Međutim, iste godine je Indija ostvarila rast BDP-a za 7,5 posto što je bio najveći rast među velikim zemljama u 2015. godini.

Modi je u isto vrijeme drastično smanjio ulaganja u socijalne programe i borbu protiv siromaštva. Smanjio je izdvajanja za zdravstvo i obrazovanje za 15%. Smanjio porez na dobit, ukinuo porez na bogatstvo dok je povećao porez na prodaju (nešto kao PDV). Već u prvoj godini deregulirao je industriju sa željom da privuče što više stranih investitora. Smanjio je budžet za zaštitu okoliša za 50%, ukinuo je regulacije koje su služile za zaštitu okoliša, ali su onemogućavale i kočile razvoj industrije. Njegov komitet za zaštitu okoliša je ustvrdio kako je prijašnji sistem služio isključivo za korupciju i kreiranje određenih monopola. Ukidanje ekoloških barijera bilo je pozdravljeno od strane poduzetnika, ali kritizirano od strane ekoloških udruga.

Prema časopisu Forbes Modi je 9. najutjecajniji čovjek na svijetu već dvije godine zaredom. Usprkos štrajkovima, prosvjedima i kritikama, njegov rad daje dobre gospodarske rezultate pa mu podrška građana ne pada. Na kraju prošle godine časopis The Times of India je objavio da čak 77% Indijaca ocjenjuje njegovu vladu "dobro" ili "vrlo dobro". Izdvojio sam neke njegove citate koji pokazuju koliko razmišlja u duhu liberalizma.

Religija i država

"Religija i vjera su vrlo osobne stvari. Što se tiče Vlade, postoji samo jedna sveta knjiga, a to je Ustav."

Borba protiv siromaštva

"Siromaštvo je u središnjem fokusu moje ekonomske agende. Siromašni trebaju biti toliko osnaženi da će dobiti želju da sami pobijede siromaštvo. Pomaganje siromašnima da spoje kraj s krajem dok ostaju siromašni je jedan od načina. Ne kažem da je ispravan niti pogrešan, ali to je samo jedan od načina da im se pomogne."

Amerikanci će stajati u redu

"Učinit ću Indiju tako prekrasnom da će Amerikanci stajati u redu za vizu da dođu u Indiju."

Disciplina

"Dobra vlada treba biti disciplinirana. Samo disciplina iznutra može osigurati disciplinu vani."

IT

"IT + IT = IT; Indijski talent + informacijska tehnologija = India Tomorrow"

Žene i ekonomska sloboda

"Ekonomska sloboda je vrlo važna za osnaživanje uloge žene. Žene trebaju biti partneri u ekonomskom razvoju."

Zakoni i djela

"Ne trebamo nove zakone nego nova djela."

Instinkt

"Svatko od nas je rođen s prirodnim instinktom da se razvije poput plamena. Probudimo taj instinkt u nama."

Vlada

"Vlada ne postoji da bi radila za nekolicinu. Ona pripada običnom čovjeku."


Novo na Liberalu

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mogla je odbiti rad u veleposlanstvu, zaposliti se u privatnom sektoru i pisati na Facebooku što želi.

Ne, suspenzija rasističke diplomatkinje nema nikakve veze sa slobodom govora

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Seksualna orijentacija nije uvjetovana svjetonazorom niti je svjetonazor uvjetovan seksualnom orijentacijom. Zašto onda LGBT udruge promiču jednu ekstremističku ideologiju?

Zašto CroL-u smeta slobodno tržište?

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ova dva pitanja su ključna u otkrivanju liberala od ostalih. Gotovo nepogrešivo...

Tko je liberal, a tko nije? Postoji jedan vrlo jednostavan i brz način da to otkrijete...

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Donedavno se o tome govorilo isključivo u libertarijanskim krugovima, a sada su tu ideju počeli širiti i političari s puno širim spektrom birača.

Bruto plaća na ruke - ideja koja nailazi na plodno tlo među hrvatskim političarima. Što vi mislite?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dvije trećine HDZ-ovaca se slaže s izjavom da su imigranti najveća prijetnja europskoj kulturi...

Diplomatske nevolje: Kolinda i Plenković će teško naći u HDZ-u kadrove koji nisu ksenofobni

Društvo

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Most je pokrenuo inicijativu koju su već ranije pokretale i druge političke stranke. Njena jedina svrha je ubiranje jeftinih poena na dezinformiranju građana.

Voda, vodoopskrba i prava - umjesto rasprave o pravom problemu, širi se strah od privatnika

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kako Trumpove carine utječu na poduzetnike najbolje pokazuje podatak da je mišljenje voditelja trgovine u SAD-u trenutno najpesimističnije u zadnjih 25 godina.

Amerikanci su svjesni da gube u trgovinskom ratu. Samo Trump još nije...

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Naslov koji polazi od pretpostavke da osoba ne može biti sekularist i vjernik u isto vrijeme, krajnje je pogrešan i manipulativan.

N1 televizija obmanjuje javnost: Sekularizam i ateizam nisu jedno te isto

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Analiza intervjua s kandidatom HSLS-a za predsjednika RH. Moram priznati da me u mnogim stvarima razočarao...

Kovač je po pitanju osobnih sloboda kao Dalija Orešković. Srećom, u ekonomiji je puno bolji

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Međunarodne korporacije imaju zaštitu LGBT prava u svome kodeksu, što je s tržišne strane posve razumljivo. To je razveselilo lijeve udruge koje posve nesvjesno slave kapitalizam.

Privatna korporacija kao posljednja linija obrane LGBT prava u Mađarskoj

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska ima najviši PDV na putnički prijevoz među zemljama članicama EU, a možda i u cijelom svijetu.

Većina zemalja EU ukinula PDV na putnički željeznički prijevoz, Hrvatska nije među njima

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Porezna uprava je u 'ofenzivi' na ugostiteljske objekte na moru kaznila skoro dvije trećine ugostiteljskih objekata u koje je ušla. Što nam to govori o zakonima i porezima?

Jesu li lopovi ugostitelji ili je lopovska država?

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: