Njegove reforme su prepolovile siromaštvo i stvorile najbrži gospodarski rast u svijetu

7.10.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Njegove reforme su prepolovile siromaštvo i stvorile najbrži gospodarski rast u svijetu


PIŠE Mario Nakić

Tijekom samo četiri godine, između 2011. i 2015. oko 100 milijuna stanovnika Indije prešlo je iz siromašnog u niži srednji sloj. Stopa ekstremnog siromaštva u Indiji je pala s 21 na 12,4 posto što je i dalje puno, ali je trend vrlo optimističan. Rezultat je to prvenstveno elektrifikacije u ruralnim sredinama, ali i odlične pro-business politike indijskih vlasti.

Indija je među zemljama s najvećim prosječnim rastom BDP-a u svijetu. Tijekom zadnjih 10 godina indijsko je gospodarstvo raslo u prosjeku 7,6 posto godišnje. Na donjoj slici možete vidjeti usporedbu godišnjeg rasta BDP-a per capita Hrvatske i Indije od 1994. do 2016. godine.


Izvor: World Bank

Indija se rapidno mijenja. U zemlju ulaze strane kompanije ili unajmljuju radnike. Sve više Indijaca specijalizira se za sofisticirane, dobro plaćene poslove u IT sektoru. Zahvaljujući liberalizaciji zakona o radu i poslovanju, u zemlji niču startupi koji posluju s američkim klijentima na partnerskoj bazi, što uvelike omogućuje da indijski radnici ostvare bolje uvjete rada i bolju plaću. Prosječna plaća u Indiji porasla je u zadnjih 5 godina za više od 50 posto.

Jedan od najzaslužnijih političara za ovakav gospodarski rast je aktualni indijski premijer Narendra Damodardas Modi. Iako je član desne populističke stranke BJP, u ekonomiji provodi politiku oslobađanja tržišta. Još 2002. godine postao je premijer pokrajine Gujarat. Imao je klasično liberalne ciljeve: malu vladu i privatizaciju nacionalne industrije što je bilo u suprotnosti s njegovom strankom koja se dotad zalagala protiv privatizacije i globalizacije. Međutim, njegove mjere dovele su do snažnog gospodarskog rasta u odnosu na druge indijske pokrajine i pada percepcije korupcije pa je to primirilo kritičare. U isto vrijeme Modi je doveo električnu energiju u svako selo u svojoj provinciji.

Gujarat je dvije godine zaredom bio prvi po lakoći poslovanja među indijskim pokrajinama te je bio prvi po ekonomskim slobodama. Sve su to bili rezultati Modijeve politike deregulacije gospodarstva i olakšavanja rada.

2014. godine se kandidirao za premijera Indije. Iako je već bio poznat prvenstveno po povezanosti s trodnevnim nemirima 2002. u Gujaratu, pažnju javnosti je uspio preusmjeriti na gospodarski uspjeh pokrajine koju je vodio 12 godina. Isti takav model preporučio je cijeloj Indiji. Njegova kampanja bila je poznata po velikim inovacijama za cijelu regiju - nastupao je pred milijunima u obliku holograma, a odlično je prihvatio i vođenje društvenih mreža. Modi je danas na Facebooku i Twitteru drugi najpraćeniji predsjednik u svijetu, nakon Donalda Trumpa.

Prvo što je napravio - srezao je vladu. Smanjio je broj ministara sa 70 na 45. Zatim se fokusirao na privatizaciju i liberalizaciju gospodarstva, onakvu politiku kakvu kritičari zovu "neoliberalna". Dozvolio je veća strana ulaganja u industriju, uključujući i ulazak stranih tvrtki u poslove željeznice i nacionalne obrane. Promijenio je zakone tako da su poslodavci mogli lakše otpustiti radnike. Svjetska banka je podržala ove mjere te je odobrila novi kredit za razvoj Indije, ali sindikati nisu bili oduševljeni pa su krenuli u velike štrajkove. Krajem 2015. godine 11 najvećih sindikata je štrajkalo i prosvjedovalo, uključujući sindikate koji su bliski s Modijevom političkom strankom. Međutim, iste godine je Indija ostvarila rast BDP-a za 7,5 posto što je bio najveći rast među velikim zemljama u 2015. godini.

Modi je u isto vrijeme drastično smanjio ulaganja u socijalne programe i borbu protiv siromaštva. Smanjio je izdvajanja za zdravstvo i obrazovanje za 15%. Smanjio porez na dobit, ukinuo porez na bogatstvo dok je povećao porez na prodaju (nešto kao PDV). Već u prvoj godini deregulirao je industriju sa željom da privuče što više stranih investitora. Smanjio je budžet za zaštitu okoliša za 50%, ukinuo je regulacije koje su služile za zaštitu okoliša, ali su onemogućavale i kočile razvoj industrije. Njegov komitet za zaštitu okoliša je ustvrdio kako je prijašnji sistem služio isključivo za korupciju i kreiranje određenih monopola. Ukidanje ekoloških barijera bilo je pozdravljeno od strane poduzetnika, ali kritizirano od strane ekoloških udruga.

Prema časopisu Forbes Modi je 9. najutjecajniji čovjek na svijetu već dvije godine zaredom. Usprkos štrajkovima, prosvjedima i kritikama, njegov rad daje dobre gospodarske rezultate pa mu podrška građana ne pada. Na kraju prošle godine časopis The Times of India je objavio da čak 77% Indijaca ocjenjuje njegovu vladu "dobro" ili "vrlo dobro". Izdvojio sam neke njegove citate koji pokazuju koliko razmišlja u duhu liberalizma.

Religija i država

"Religija i vjera su vrlo osobne stvari. Što se tiče Vlade, postoji samo jedna sveta knjiga, a to je Ustav."

Borba protiv siromaštva

"Siromaštvo je u središnjem fokusu moje ekonomske agende. Siromašni trebaju biti toliko osnaženi da će dobiti želju da sami pobijede siromaštvo. Pomaganje siromašnima da spoje kraj s krajem dok ostaju siromašni je jedan od načina. Ne kažem da je ispravan niti pogrešan, ali to je samo jedan od načina da im se pomogne."

Amerikanci će stajati u redu

"Učinit ću Indiju tako prekrasnom da će Amerikanci stajati u redu za vizu da dođu u Indiju."

Disciplina

"Dobra vlada treba biti disciplinirana. Samo disciplina iznutra može osigurati disciplinu vani."

IT

"IT + IT = IT; Indijski talent + informacijska tehnologija = India Tomorrow"

Žene i ekonomska sloboda

"Ekonomska sloboda je vrlo važna za osnaživanje uloge žene. Žene trebaju biti partneri u ekonomskom razvoju."

Zakoni i djela

"Ne trebamo nove zakone nego nova djela."

Instinkt

"Svatko od nas je rođen s prirodnim instinktom da se razvije poput plamena. Probudimo taj instinkt u nama."

Vlada

"Vlada ne postoji da bi radila za nekolicinu. Ona pripada običnom čovjeku."

VIŠE IZ RUBRIKE:
EKONOMIJA
SVIJET
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ljevičarski youtuber Kyle Kulinski objašnjava zašto je potez Youtubea loš i zašto ga ni ljevičari ne bi trebali slaviti.

Youtube započeo borbu protiv nacizma pa uklonio i antinacistički edukativni sadržaj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dugogodišnji američki senator je s preko 75 godina postao milijunaš, ali tek nakon što je napisao bestseller. Hrvatski ministri ne moraju napisati bestseller da bi postali milijunaši.

Dva političara i multimilijunaša. Pronađi razliku!

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska i Slovenija su svoj dug otplatile, ali Srbiji je preostalo za otplatiti još 1,7 mlrd. eura.

Srbija još uvijek plaća Titove dugove i otplaćivat će ih sljedeće 22 godine

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mislav Kolakušić ima najrealnije šanse pobijediti na predsjedničkim izborima. Ovo nije podrška već upozorenje.

Svi pričaju o Kolindi i Milanoviću, ali Kolakušić bi mogao iznenaditi. Pripremite se za budućeg predsjednika!

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Otvorene granice su istinski liberalni koncept koji su u prošlom stoljeću najviše promicali neki konzervativni političari.

Otvorene i zatvorene granice

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Most i HSLS su se zakačili oko toga tko se prvi sjetio pokrenuti inicijativu za ustavnu zaštitu vode koja je ustavom već zaštićena.

Tko je gluplji - Most ili HSLS?

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Iako postoji mnogo argumenata i razloga za optimizam, trebamo inzistirati na reformama bez kojih nema značajnijeg rasta.

Hrvatskoj treba brži i zdraviji rast, a bez strukturnih reformi on nije moguć

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Toliki izljevi mržnje prema poslodavcima - onim ljudima koji stvaraju novu vrijednost - i strah od stranih radnika svojstveni su naciji koja ne želi napredak.

Hrvati će jednom morati prihvatiti da su radne migracije - u oba smjera - sasvim normalna pojava

Politika

PIŠE: EDUARD PETRANOVIĆ

Zoran Milanović može ugroziti šanse HDZ-ovoj Kolindi Grabar-Kitarović, a to znači da ne postoji jamstvo HDZ-ove premoći.

Zašto bi kandidatura vođe najgore hrvatske vlade bila dobra za Hrvatsku

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Samo nekoliko sati nakon što je Reuters objavio da su bogataši počeli povlačiti svoje bogatstvo na bankovne račune u Singapuru, izvršna direktorica Hong Konga je proglasila da povlači kontroverzni zakon.

Kako je kapital (zasad) sačuvao autonomiju Hong Konga

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

U nekim ekstremno lijevim krugovima ponavlja se citat iz Misesove knjige po kojemu ispada da je Mises hvalio i slavio fašizam. Je li to točno?

Ovako je Mises pisao o fašizmu 1927.

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Milorad Pupovac ponekad zna ovako izaći iz skrovišta ugroženog manjinca i pokazati svoje pravo bahato lice.

Pupovac odbrusio novinaru na pitanje zašto štiti Plenkovića: ʼNije vaš posao da ispravljate meneʼ

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA | OGLAŠAVANJE

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: