Njegove reforme su prepolovile siromaštvo i stvorile najbrži gospodarski rast u svijetu

7.10.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Njegove reforme su prepolovile siromaštvo i stvorile najbrži gospodarski rast u svijetu


PIŠE Mario Nakić

Tijekom samo četiri godine, između 2011. i 2015. oko 100 milijuna stanovnika Indije prešlo je iz siromašnog u niži srednji sloj. Stopa ekstremnog siromaštva u Indiji je pala s 21 na 12,4 posto što je i dalje puno, ali je trend vrlo optimističan. Rezultat je to prvenstveno elektrifikacije u ruralnim sredinama, ali i odlične pro-business politike indijskih vlasti.

Indija je među zemljama s najvećim prosječnim rastom BDP-a u svijetu. Tijekom zadnjih 10 godina indijsko je gospodarstvo raslo u prosjeku 7,6 posto godišnje. Na donjoj slici možete vidjeti usporedbu godišnjeg rasta BDP-a per capita Hrvatske i Indije od 1994. do 2016. godine.


Izvor: World Bank

Indija se rapidno mijenja. U zemlju ulaze strane kompanije ili unajmljuju radnike. Sve više Indijaca specijalizira se za sofisticirane, dobro plaćene poslove u IT sektoru. Zahvaljujući liberalizaciji zakona o radu i poslovanju, u zemlji niču startupi koji posluju s američkim klijentima na partnerskoj bazi, što uvelike omogućuje da indijski radnici ostvare bolje uvjete rada i bolju plaću. Prosječna plaća u Indiji porasla je u zadnjih 5 godina za više od 50 posto.

Jedan od najzaslužnijih političara za ovakav gospodarski rast je aktualni indijski premijer Narendra Damodardas Modi. Iako je član desne populističke stranke BJP, u ekonomiji provodi politiku oslobađanja tržišta. Još 2002. godine postao je premijer pokrajine Gujarat. Imao je klasično liberalne ciljeve: malu vladu i privatizaciju nacionalne industrije što je bilo u suprotnosti s njegovom strankom koja se dotad zalagala protiv privatizacije i globalizacije. Međutim, njegove mjere dovele su do snažnog gospodarskog rasta u odnosu na druge indijske pokrajine i pada percepcije korupcije pa je to primirilo kritičare. U isto vrijeme Modi je doveo električnu energiju u svako selo u svojoj provinciji.

Gujarat je dvije godine zaredom bio prvi po lakoći poslovanja među indijskim pokrajinama te je bio prvi po ekonomskim slobodama. Sve su to bili rezultati Modijeve politike deregulacije gospodarstva i olakšavanja rada.

2014. godine se kandidirao za premijera Indije. Iako je već bio poznat prvenstveno po povezanosti s trodnevnim nemirima 2002. u Gujaratu, pažnju javnosti je uspio preusmjeriti na gospodarski uspjeh pokrajine koju je vodio 12 godina. Isti takav model preporučio je cijeloj Indiji. Njegova kampanja bila je poznata po velikim inovacijama za cijelu regiju - nastupao je pred milijunima u obliku holograma, a odlično je prihvatio i vođenje društvenih mreža. Modi je danas na Facebooku i Twitteru drugi najpraćeniji predsjednik u svijetu, nakon Donalda Trumpa.

Prvo što je napravio - srezao je vladu. Smanjio je broj ministara sa 70 na 45. Zatim se fokusirao na privatizaciju i liberalizaciju gospodarstva, onakvu politiku kakvu kritičari zovu "neoliberalna". Dozvolio je veća strana ulaganja u industriju, uključujući i ulazak stranih tvrtki u poslove željeznice i nacionalne obrane. Promijenio je zakone tako da su poslodavci mogli lakše otpustiti radnike. Svjetska banka je podržala ove mjere te je odobrila novi kredit za razvoj Indije, ali sindikati nisu bili oduševljeni pa su krenuli u velike štrajkove. Krajem 2015. godine 11 najvećih sindikata je štrajkalo i prosvjedovalo, uključujući sindikate koji su bliski s Modijevom političkom strankom. Međutim, iste godine je Indija ostvarila rast BDP-a za 7,5 posto što je bio najveći rast među velikim zemljama u 2015. godini.

Modi je u isto vrijeme drastično smanjio ulaganja u socijalne programe i borbu protiv siromaštva. Smanjio je izdvajanja za zdravstvo i obrazovanje za 15%. Smanjio porez na dobit, ukinuo porez na bogatstvo dok je povećao porez na prodaju (nešto kao PDV). Već u prvoj godini deregulirao je industriju sa željom da privuče što više stranih investitora. Smanjio je budžet za zaštitu okoliša za 50%, ukinuo je regulacije koje su služile za zaštitu okoliša, ali su onemogućavale i kočile razvoj industrije. Njegov komitet za zaštitu okoliša je ustvrdio kako je prijašnji sistem služio isključivo za korupciju i kreiranje određenih monopola. Ukidanje ekoloških barijera bilo je pozdravljeno od strane poduzetnika, ali kritizirano od strane ekoloških udruga.

Prema časopisu Forbes Modi je 9. najutjecajniji čovjek na svijetu već dvije godine zaredom. Usprkos štrajkovima, prosvjedima i kritikama, njegov rad daje dobre gospodarske rezultate pa mu podrška građana ne pada. Na kraju prošle godine časopis The Times of India je objavio da čak 77% Indijaca ocjenjuje njegovu vladu "dobro" ili "vrlo dobro". Izdvojio sam neke njegove citate koji pokazuju koliko razmišlja u duhu liberalizma.

Religija i država

"Religija i vjera su vrlo osobne stvari. Što se tiče Vlade, postoji samo jedna sveta knjiga, a to je Ustav."

Borba protiv siromaštva

"Siromaštvo je u središnjem fokusu moje ekonomske agende. Siromašni trebaju biti toliko osnaženi da će dobiti želju da sami pobijede siromaštvo. Pomaganje siromašnima da spoje kraj s krajem dok ostaju siromašni je jedan od načina. Ne kažem da je ispravan niti pogrešan, ali to je samo jedan od načina da im se pomogne."

Amerikanci će stajati u redu

"Učinit ću Indiju tako prekrasnom da će Amerikanci stajati u redu za vizu da dođu u Indiju."

Disciplina

"Dobra vlada treba biti disciplinirana. Samo disciplina iznutra može osigurati disciplinu vani."

IT

"IT + IT = IT; Indijski talent + informacijska tehnologija = India Tomorrow"

Žene i ekonomska sloboda

"Ekonomska sloboda je vrlo važna za osnaživanje uloge žene. Žene trebaju biti partneri u ekonomskom razvoju."

Zakoni i djela

"Ne trebamo nove zakone nego nova djela."

Instinkt

"Svatko od nas je rođen s prirodnim instinktom da se razvije poput plamena. Probudimo taj instinkt u nama."

Vlada

"Vlada ne postoji da bi radila za nekolicinu. Ona pripada običnom čovjeku."

Sviđa ti se članak? Podrži Liberal!
Liberal nije komercijalni portal, ne financira se korporativnim oglašavanjem niti iz državnog proračuna. Jedini način da ostanemo politički i ekonomski neovisni je uz tvoju pomoć. Podrži neovisno novinarstvo: učlani se ili doniraj Udruzi "Liberal.hr" koliko želiš/možeš za razvoj ove platforme.
IBAN: HR5923900011101229527
Model: 00, poziv na br. prim.: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
Ako koristite mobilnu aplikaciju za bankarstvo jednostavno uslikajte ovaj barkod i unesite željeni iznos.
VIŠE IZ RUBRIKE:
EKONOMIJA
SVIJET
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i programer. Osnivač Liberala. Voli pisanje, filozofiju, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Vezano
Faktograf nije uspio pobiti nijednu činjenicu objavljenu na Liberalu
Užasne medijske manipulacije o ʼeksploziji koroneʼ u Indiji
Hrvatska ostvarila najveći pad BDP-a među zemljama Nove Europe. Je li za to kriva korona?
Vlada oslobodila nameta i deregulirala 20-ak profesija; turistički vodiči se pobunili
Unatoč blagom poboljšanju, Hrvatska je na Indeksu svjetske konkurentnosti najgora članica EU
Institucije i cehovska udruženja u službi siledžija i njihovih kartela
Liberalizacija taxi usluge u Pulu dovela veću konkurenciju i snizila cijene. Taksisti kukaju, korisnici zadovoljni
Je li Holy upravo pozvala na privatizaciju HŽ-a?
Ovaj grad nema vlast, sve vode privatne kompanije
Što je globalizacija napravila čovječanstvu: 6 bitnih grafova
Indija uspješno pobjeđuje siromaštvo, ali Nigerija je novi gorući problem
Vrhovni sud Indije srušio zakon protiv homoseksualnosti: ʼTo je neobranjivoʼ
Što je s državama BRICS-a? Prije 18 godina predviđali su im globalnu prevlast i konkurenciju NATO savezu...
Kineski investitori traže od Vlade Srbije: Liberalizirajte Zakon o radu!
Hrvatske željeznice - najbolji pokazatelj kakve rezultate daje liberalizacija, a kakve monopol
Liberalizacija taksi usluga - najbolja odluka Vlade ove godine
Radi se na liberalizaciji tržišta: 120 mjera je provedeno ili su u fazi provedbe
Ova vlada nema političke volje za reforme. Svaku promjenu uvjetovala je EU
Keep calm. Autoškole će pojeftiniti, evo zašto...
Sveta Nedelja ukida naknadu za taksiste i smanjuje paušal u turizmu na zakonski minimum
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Web shop
PRIKAŽI VIŠE
Pretraži Liberal
Unesite pojam koji želite pretražiti
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Udruga "Liberal.hr"
O UDRUZI | UČLANI SE | DONIRAJ

PODRŽITE LIBERAL.HR:

IBAN za donacije: HR5923900011101229527
Model plaćanja: 00, poziv na br. primatelja: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: