FOTO: Dnevnik.hr

Novi izbori bi u ovom trenutku bili najbolje i najpovoljnije rješenje

PIŠE Mario Nakić
27.4.2017.

Novi izbori bi u ovom trenutku bili najbolje i najpovoljnije rješenje


PIŠE Mario Nakić

Cijela Hrvatska bruji o današnjem prijedlogu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da se smijene tri Mostova ministra. Preostaje, naravno, da vidimo što će o tome reći Sabor, no vjerujem da Plenković ne bi donio takvu odluku da nije siguran u parlamentarnu većinu.

Tko će ga podržati? Most sigurno neće, to je jasno. Preostaju HNS i HSS kao mogući prebjezi iz Narodne koalicije. Jasno je da HNS-ovci jedva čekaju ovakvu priliku za političku trgovinu i da vrate vodeće funkcije u svoje obiteljsko gospodarstvo koje uključuje HEP i druge državne tvrtke. Ali HNS nije dovoljan, a čelni čovjek HSS-a je danas pozvao na oporbu da se ujedini protiv HDZ-a pa pretpostavljam da ne planira podržati Plenkovića.

Ukoliko Plenković blefira i nema parlamentarnu većinu za podršku ovoj vladi, stvaranje nove većine samo s motivom "protiv HDZ-a" nije dobra ideja. Takva vlada bi opstala kraće od ove HDZ-a i Mosta.

Pravo je pitanje zašto je Plenković odlučio smijeniti ove ministre. Je li riječ o pokrenutoj istrazi u Agrokoru koja bi mogla dovesti do nekih spektakularnih otkrića o bratskom poslovanju poduzetnika i političara iz redova bivših i sadašnje vlasti? Vrlo lako moguće. Ovakve dramatične odluke, ovako naglo, donose se pod pritiskom. Ova izvanredna situacija neodoljivo podsjeća na onu Sanaderovu konferenciju za medije kad je odjednom, s neba pa u rebra, izvijestio javnost da podnosi ostavku i napušta politiku.

Možda je Plenković iskren pa mu je "kap prelila čašu" i odlučio je da ne želi više popuštati pritiscima i ucjenama koalicijskih partnera, pogotovo u trenutku kada po svim anketama HDZ stoji znatno bolje nego pred prošle izbore.

Ponovljeni izbori nisu vrlo vjerojatni iz jednostavnog razloga što ni najjača oporbena stranka, a to je posrnuli SDP, nije u ovom trenutku za njih spremna. SDP-u je, unatoč super poziciji za pridobivanje povjerenja jer oporba je kao stvorena za to, povjerenje građana na najnižem nivou u zadnjih 10-ak godina. Ne žele oni nove izbore.

Ali upravo bi novi izbori bili za građane najbolje i najpovoljnije rješenje.

Kad bi se raspisali izbori, postavila bi se tehnička vlada koja ima puno manje moći od redovne, ograničen budžet i ne može donositi tako važne odluke kao što je nacionalizacija poduzeća, recimo.

Kad bi se raspisali izbori, imali bismo najmanje 6 mjeseci vremena za novi gospodarski oporavak bez pretjeranog administrativnog pritiska na ekonomiju.

Kad bi se raspisali izbori, političari bi morali u svojim kampanjama uzeti u obzir nove trenutke - građani sve više traže ekonomske slobode. Imali bismo kampanju u kojoj bi svima bila puna usta smanjivanja i ukidanja poreza. Na stranu sad to što političari ne namjeravaju ispuniti svoja predizborna obećanja, ali barem bi se pričalo o bitnim stvarima, a možda bi na scenu isplivala i neka zdrava alternativa.

Dosta nam je populizma koji je vladao zemljom posljednjih 20 i kusur godina. Želimo nove izbore, na kojima će se tražiti jasni ciljevi i načini kako do njih doći.

Mnogi kažu da su izbori trošak. Ne slažem se s takvim sadistima jer trošak izbora nije ništa u usporedbi s iznosom koji bi narod uštedio bez novih regulacija i poreza koje bi redovna vlada donijela u tom razdoblju, a tehnička ne može. Novi izbori nisu trošak nego ušteda.

VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
HRVATSKA
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Biljana Borzan je cijelu svoju predizbornu kampanju izgradila na borbi za jednaku Nutellu. Pokazalo se da nije bila baš iskrena...

Istraživanje EK: Nema dokaza o različitom sastavu Nutelle u Njemačkoj i Hrvatskoj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Građanska stranka je omogućila desnu vlast u Madridu gdje je u koaliciji s konzervativcima i desnim ekstremistima. To se mnogima nije svidjelo.

Španjolski liberali u koaliciji s krajnjom desnicom; ekonomski savjetnik napušta stranku, nižu se kritike...

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Navodni satiričar s News Bara dobio je potrebu da nas izvrijeđa jer mu se nije svidio moj članak o antifašizmu. Pa da pojasnim neke stvari...

Kome i zašto smeta Liberal?

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Hrvatska se tijekom proteklih 10 godina ukupno nije pomakla nimalo ekonomski naprijed. Tko nam je za to kriv?

Izgubljeno desetljeće

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Je li došlo vrijeme da konačno raskrstimo s tekovinama socijalističke revolucije i obilježavanjem datuma bitnih za stvaranje bivše, propale države?

Čiji praznik Hrvatska danas obilježava?

Društvo

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Splitski gradonačelnik objavio je smiješni vodič za turiste u kojem ih upozorava da poštuju lijenost i nerad kao splitski tradicionalni identitet, a sada će Gradsko vijeće ograničiti rad kafićima do ponoći.

Splitska vlast objavljuje rat turizmu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pokušao je kritizirati najavljeno rasterećenje rada, a zapravo je dao najbolje argumente za potpuno ukidanje poreza na dohodak.

Kad bi građani primali veću neto plaću, postali bi apatični - tvrdi ovaj kolumnist Večernjeg lista

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte svjedočenja dvaju crnih autora koji su na suprotstavljenim stranama po pitanju reparacija.

Dvije strane: Treba li Amerika isplatiti odštetu crnim Amerikancima zbog ropstva i segregacije?

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ljevičarski youtuber Kyle Kulinski objašnjava zašto je potez Youtubea loš i zašto ga ni ljevičari ne bi trebali slaviti.

Youtube započeo borbu protiv nacizma pa uklonio i antinacistički edukativni sadržaj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dugogodišnji američki senator je s preko 75 godina postao milijunaš, ali tek nakon što je napisao bestseller. Hrvatski ministri ne moraju napisati bestseller da bi postali milijunaši.

Dva političara i multimilijunaša. Pronađi razliku!

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska i Slovenija su svoj dug otplatile, ali Srbiji je preostalo za otplatiti još 1,7 mlrd. eura.

Srbija još uvijek plaća Titove dugove i otplaćivat će ih sljedeće 22 godine

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mislav Kolakušić ima najrealnije šanse pobijediti na predsjedničkim izborima. Ovo nije podrška već upozorenje.

Svi pričaju o Kolindi i Milanoviću, ali Kolakušić bi mogao iznenaditi. Pripremite se za budućeg predsjednika!

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA | OGLAŠAVANJE

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: