Novi Zeland: Liberali su sada jedina rastuća snaga koja bi mogla ugroziti Jacindu Ardern

25.9.2020.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Knjige ne mogu izbjeći zakone tržišta
Autori South Parka maestralno se ʼzahvaliliʼ kineskim cenzorima zbog zabrane njihove serije
Fašizmom protiv fašizma: IDS, HNS i GLAS dokazali da nemaju veze s liberalizmom
Njemački ekonomisti upozoravaju političare: 'Lakše s minimalcem!'
Štrajk prosvjetara je protuustavan. Pravo na štrajk nije iznad prava djece na obrazovanje
Neki su joj ekonomisti predviđali sudbinu Grčke, a postala je zemlja s najboljim životnim standardom u Europi
Naomi Klein, doktrina šoka i neoliberalizam
Zašto se taksist nije branio? Vjerojatno zato što zna hrvatski zakon...
Po čemu je Duhaček vrjedniji od Čolakovića i zašto u Hrvatskoj nećemo još dugo imati lijepe stvari
ʼGreen New Dealʼ je utopija. Bez obzira na ičije želje, nitko neće plaćati porez od 70%
Rat protiv Ubera je rat protiv samozapošljavanja i radnih mjesta
Pobuna radnika u Sandersovom stožeru: Traže veće plaće i tvrde da su izrabljivani
Visoki prekršajni sud RH: ʼSloboda umjetničkog izražavanja prestaje kad se netko osjeti uvrijeđenʼ
Otkud toliki strah od privatnih knjižnica i muzeja?
Profesor na Stanfordu otkrio kako smanjiti razliku između bogatih i siromašnih
Imigracija je dobra dok nije nametnuta
BiH će legalizirati marihuanu, ali samo za najteže bolesnike
Top lista populista (izdanje EU izbori 2019.)
Zemlja kojoj su prije 5 godina predviđali propast, a sad raste brže od svih prognoza
Sorry, nostalgičari! Bivša država danas ne bi funkcionirala

Novi Zeland: Liberali su sada jedina rastuća snaga koja bi mogla ugroziti Jacindu Ardern


PIŠE Mario Nakić

David Seymour, predstavnik u novozelandskom parlamentu i predsjednik klasičnoliberalne političke stranke ACT, još nedavno je novozelandskoj javnosti bio poznat kao šašavi političar koji objavljuje smiješne fotografije, voli oružje i travu. Tijekom posljednjih tjedana tamošnji mediji ga nazivaju najvećim iznenađenjem predizborne kampanje i "istaknutim govornikom" na debatama gdje je privukao najviše ovacija publike. Izbori su zakazani za manje od mjesec dana, a ACT je od 1% (koliko su kotirali prema anketama prije tri mjeseca) došao na 7%. I njihova popularnost raste.

David Seymour i njegova stranka dugo su bili marginalizirani, za što su dobrim dijelom sami krivi. Seymour je podigao prašinu prije dvije godine kad je izjavio da djeca "trebaju krenuti u školu onda kad ona to žele, a ne kad im država kaže". Kritizirao je i javno financiranje visokog školstva te izrazio "zabrinutost da buduće akademske građane". Lani je opet bio meta kritika kad je u radijskom intervjuu napao parlamentarku Zelenih koja je došla u Novi Zeland kao izbjeglica iz Irana. Ona je velika zagovornica zakona "protiv govora mržnje", što Seymour smatra napadom na slobodu govora i uvodom u "orvelijansku budućnost". Rekao je da mu je drago što je ona uspjela u Novom Zelandu, ali mu nije drago što "režim iz svoje zemlje želi uvesti ovdje". Otišao je tako daleko da ju usporedi s Hitlerom i Mao Zedungom. To se novinarima i drugim političarima nije svidjelo pa se našao pod paljbom javnosti. Branio se da je "samo kritizirao njene stavove".

Kako je došlo do promjene percepcije Seymoura i ACT-a u novozelandskoj javnosti? Aktualna vlast, koju predvodi socijalistica Jacinda Ardern uz pomoć Zelenih i desno-populističke stranke NZ 1st, posljednje tri godine uvela je mnoga nova opterećenja na gospodarstvo i restrikcije zbog ekologije i poznatog "stambenog problema" (otprilike ista stvar o kojoj često pričaju i hrvatski ljevičari - Možemo i RF). Novi porezi i ograničenja (često zabrane) za prelazak stranaca i kapitala nisu pomogli srednjoj klasi. Odgovor na koronavirus je također bio ekstreman. Novi Zeland gotovo da uopće nije pogođen (ukupno nešto malo više od 1.000 slučajeva i 24 umrlih), ali vlast se odlučila na dugoročni lockdown koji je trajao skoro 6 mjeseci. To je, jasno, imalo ogroman negativni utjecaj na ekonomiju, poglavito male biznise. Javni dug se povećao, a država ne smanjuje svoju potrošnju i poreze.

Seymour, čovjek koji je poznat po tome da ga nije briga što drugi o njemu misle, otvoreno je kritizirao politiku "do posljednjeg virusa" i pozivao na racionalniji pristup koji bi slabije pogodio ekonomiju. Zagovara ponovno otvaranje granica radi omogućavanja ulaska stranog kapitala i novih ulaganja. Zbog toga ga političari iz praktički svih drugih stranaka prozivaju da "želi da bake umru", no takva retorika kod građana više ne prolazi. Osim toga, Seymour se već godinama oštro suprotstavlja velikim vladinim programima za okoliš koji po njemu čine više štete nego koristi. Pogledajte, recimo, ovu TV debatu između njega i liderice Zelenih na temu okoliša i stanovanja. Veliki je kritičar javne potrošnje, a aktualnog ministra financija u nedavnoj debati u facu je nazvao "spendaholic".

Građani Novog Zelanda ga počinju prepoznavati kao "jedini glas razuma", pogotovo u svjetlu kada glavne dvije političke stranke ulaze u začarani krug međusobnog optuživanja. Seymour je u parlamentu podržao bivšu vladu Nacionalne stranke (desni centar) u mandatu 2014-2017, ali sada kritizira i tu vladu što nije imala odlučnosti povući poteze koje je tada predlagao. Ipak, izvjesno je da će on opet stati na stranu desnog centra jer je puno više suprotstavljen aktualnoj crveno-zeleno-crnoj vladi.

Dakle, Seymour pokazuje da se klasičnim liberalizmom ipak može probiti kroz mulj ovog ludila u kojem se svijet posljednjih mjeseci našao. Iako Jacinda Andern još uvijek ima iznimno visoku podršku od preko 50%, u vremenu do izbora ta bi potpora mogla splasnuti i na kraju je sve realnija mogućnost da će je ovaj "šašavi liberal" koštati novog mandata. Od pete političke snage u zemlji ACT je postao treća i - što je najvažnije - jedini su u uzlaznom trendu.

U koronakrizi postaje jasno tko su pravi borci za slobodu i ljudska prava. Tradicionalne velike stranke to očito nisu, nigdje u svijetu. To daje prostor za klasične liberale, one koji imaju hrabrosti, da se ovako istaknu i dođu do šire publike.

 

VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
SVIJET
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: