Obama: 'Marihuanu treba tretirati kao cigarete, ali ja sam nemoćan'

PIŠE Mario Nakić
12.12.2016.

Obama: 'Marihuanu treba tretirati kao cigarete, ali ja sam nemoćan'


PIŠE Mario Nakić

Pred sam kraj svoj drugog mandata, američki predsjednik na odlasku Barack Obama izjavio je u intervjuu za Rolling Stone kako bi marihuana trebala biti tretirana kao pitanje javnog zdravstva u rangu s cigaretama i alkoholom te je priznao da je trenutni federalni zakon, koji ima marihuanu na popisu najopasnijih droga, nepravedan.

"Čujte, već sam bio prilično jasan da vjerujem kako ne smijemo podupirati zloupotrebu substanci. I ne vjerujem da je legalizacija rješenje, ali mislim da bi puno pametnije bilo da marihuanu tretiramo na isti način kao cigarete i alkohol", rekao je Obama.

Ovo nije prvi put da Obama poziva na dekriminalizaciju marihuane. Prije dvije godine je u intervjuu za New Yorker rekao da je marihuana manje opasna od alkohola i cigareta "ako promatramo utjecaj na pojedinačnog konzumenta". Nedavno je prilikom gostovanja kod komičara Billa Mahera rekao da "trebamo ozbiljnije povesti raspravu kako tretirati marihuanu, ali i općenito o zakonu o drogama".

S obzirom da je riječ o predsjedniku koji ima najveći utjecaj na donošenje zakona, postavlja se logično pitanje - zašto Obama ništa konkretno nije učinio u ovih 8 godina?

"Obično se klasifikacija opasnih droga ne donosi u predsjednikovom uredu, nego kroz agenciju DEA. I pretpostavljate, njihov je posao oduvijek da predlažu zakone o drogama, a oni nisu miljenici njihovog smanjivanja", opravdava se Obama u Rolling Stone-u.

Ljude u spomenutu Vladinu agenciju DEA (Drug Enforcement Administration) bira direktno predsjednik pa i dalje ostaje nejasno kako Obama stalno priča o potrebi da se dekriminalizira marihuana, ali se izvlači da ne može ništa napraviti jer to ne dozvoljava agencija - koju je on birao. Pomalo apsurdno, zar ne?

Usprkos takvom federalnom zakonu, američke države imaju ovlasti dekriminalizirati ili čak potpuno legalizirati marihuanu na svom području. Već nekoliko država, uključujući Kolorado, Kaliforniju, Teksas, Aljasku i Washington, već je potpuno legaliziralo marihuanu, a i druge su na putu.

Budući američki predsjednik Donald Trump u prošlosti, dok se nije aktivno bavio politikom, zalagao se za potpunu legalizaciju svih droga. Međutim, sad je suzdržan i tvrdi da on neće po tom pitanju ništa mijenjati, nego će odluku prepustiti državama.VIŠE IZ RUBRIKE:
SVIJET
LJUDSKA PRAVA
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ljevičarski youtuber Kyle Kulinski objašnjava zašto je potez Youtubea loš i zašto ga ni ljevičari ne bi trebali slaviti.

Youtube započeo borbu protiv nacizma pa uklonio i antinacistički edukativni sadržaj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dugogodišnji američki senator je s preko 75 godina postao milijunaš, ali tek nakon što je napisao bestseller. Hrvatski ministri ne moraju napisati bestseller da bi postali milijunaši.

Dva političara i multimilijunaša. Pronađi razliku!

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska i Slovenija su svoj dug otplatile, ali Srbiji je preostalo za otplatiti još 1,7 mlrd. eura.

Srbija još uvijek plaća Titove dugove i otplaćivat će ih sljedeće 22 godine

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mislav Kolakušić ima najrealnije šanse pobijediti na predsjedničkim izborima. Ovo nije podrška već upozorenje.

Svi pričaju o Kolindi i Milanoviću, ali Kolakušić bi mogao iznenaditi. Pripremite se za budućeg predsjednika!

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Otvorene granice su istinski liberalni koncept koji su u prošlom stoljeću najviše promicali neki konzervativni političari.

Otvorene i zatvorene granice

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Most i HSLS su se zakačili oko toga tko se prvi sjetio pokrenuti inicijativu za ustavnu zaštitu vode koja je ustavom već zaštićena.

Tko je gluplji - Most ili HSLS?

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Iako postoji mnogo argumenata i razloga za optimizam, trebamo inzistirati na reformama bez kojih nema značajnijeg rasta.

Hrvatskoj treba brži i zdraviji rast, a bez strukturnih reformi on nije moguć

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Toliki izljevi mržnje prema poslodavcima - onim ljudima koji stvaraju novu vrijednost - i strah od stranih radnika svojstveni su naciji koja ne želi napredak.

Hrvati će jednom morati prihvatiti da su radne migracije - u oba smjera - sasvim normalna pojava

Politika

PIŠE: EDUARD PETRANOVIĆ

Zoran Milanović može ugroziti šanse HDZ-ovoj Kolindi Grabar-Kitarović, a to znači da ne postoji jamstvo HDZ-ove premoći.

Zašto bi kandidatura vođe najgore hrvatske vlade bila dobra za Hrvatsku

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Samo nekoliko sati nakon što je Reuters objavio da su bogataši počeli povlačiti svoje bogatstvo na bankovne račune u Singapuru, izvršna direktorica Hong Konga je proglasila da povlači kontroverzni zakon.

Kako je kapital (zasad) sačuvao autonomiju Hong Konga

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

U nekim ekstremno lijevim krugovima ponavlja se citat iz Misesove knjige po kojemu ispada da je Mises hvalio i slavio fašizam. Je li to točno?

Ovako je Mises pisao o fašizmu 1927.

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Milorad Pupovac ponekad zna ovako izaći iz skrovišta ugroženog manjinca i pokazati svoje pravo bahato lice.

Pupovac odbrusio novinaru na pitanje zašto štiti Plenkovića: ʼNije vaš posao da ispravljate meneʼ

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA | OGLAŠAVANJE

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: