Ova vlada mora pasti!

FOTO: Gov.hr
9.5.2018.
ČITATELJI OCIJENILI
5

Ova vlada mora pasti!

Nije lijepo naslađivati se, ali moram reći: A što smo vam govorili? Nema ništa slavodobitno u tome, bilo bi bolje da nismo bili upravu, ali sada kada je Index otkrio mailove Martine Dalić, mislim da ni najzagriženiji HDZ-ovac i apologet "stabilnosti" ne može proturječiti onome što Liberal.hr govori od 29. siječnja 2017. kada smo prvi postavili pitanje: Treba li država spašavati Agrokor? I na njega nedvosmisleno odgovorili: NE.

Već u tom tekstu smo predvidjeli do čega će državno miješanje u Agrokor dovesti te kako "...treba imati na umu da ta opasnost od razmahanih državnih regulacija, nepotizma i korupcije, tržišnog 'uštimavanja' postoji."

Ipak, "Lex Agrokor" je izglasan i od početka je bilo jasno o kakvom se dokumentu radi. Kasnije je postalo očito da je Lex Agrokor osmišljen da se spriječi "curenje informacija" i da dogovorne klijentističke mreže izvuku novce (što su objavljene poruke Martine Dalić definitivno dokazale), kako smo predvidjeli odmah nakon izglasavanja "Lex Agrokor" što će se dogoditi riječima: "U zemlji gdje se zakoni donose isključivo zbog jedne privatne firme, ne bi me ni najmanje začudilo da su to napravili kako bi prikrili neke stvari koje se ne smiju saznati. Kako ćeš ovdje prikriti kriminal? Samo dovedi državnog povjerenika."

Cijela situacija oko Agrokora je već prošle godine pokazala da su sve priče o reformama samo mazanje očiju i da trenutni politički mainstream nema interesa u mijenjanju ustaljenih praksi. Odmah je bilo jasno da Agrokor predstavlja pucanje dosadašnjeg sustava poveznice gospodarstva i politike, klijentelizma i demagogije te smo tvrdili da "situacija oko Agrokora je potencijalna reforma sama po sebi jer potencijalnom propašću Agrokora, ili njegovom ugrozom, stvaraju se uvjeti za krajnje potrebno restrukturiranje gospodarstva i promjenu odnosa i načina poslovanja koji vladaju na njemu."

Režimski mediji su dobili naputak da opravdavaju državno upravljanje Agrokorom tako da naglašavaju veličinu Agrokora i kako bi njegovom propašću nestao i veliki dio gospodarstva te radnih mjesta (npr. famozna Večernjakova naslovnica kako Agrokor predstavlja 15 % BDP-a). Bili smo jedni od onih koji su stručno osporavali tu tezu i pokazali kako afera Agrokor nije toliko naštetila gospodarstvu RH, u čemu su se s nama složile i rejting agencije.

Jedan od aspekata Agrokora, koji je prenaglašen, je bio i maloprodajni lanac Konzum, te kako bi propast značila i propast plasmana svih proizvoda koji su nude u Konzumu. Jasno smo dali do znanja i pokazali kako je ideja o tome ekonomski sasvim promašena te da će samo dovesti do rušenja sustava temeljenog na dogovornom klijentelizmu i diversifikacije prodajnih kanala domaćih tvrtki, što se i dogodilo.

"Lex Agrokor" nije samo ubio zadnju nadu u to da živimo u pravnoj državi, nego i zadnju iluziju da u Hrvatskoj postoji slobodnotržišni kapitalizam. Jasno je da "...Nemamo ni 's' od slobodnog tržišta, nije ni čudo da nas investitori zaobilaze u širokom luku, ljudima je jasno da njihova imovina ni poslovanje ovdje nije sigurno dok se vodi šarlatanska politika pogodovanja povlaštenima na račun ostalih."

Otvarali smo i teme o društvenim aspektima cijele situacije te socioloških izvora uzroka samog nastanka Agrokora te posljedicama same krize. Cjelokupna priča o Agrokoru je priča o hrvatskom društvu kao takvome. Zanimljiv je fenomen "neznanja", cijela priča je počela naglo, iako su mnogi još puno prije nego je kriza stidljivo krenula u javnost znali što se sprema, što je i sama Martina Dalić priznala u svojim porukama koje su danas objavljene.

A to "neznanje" je baš opći društveni fenomen, koji se samo preslikao na situaciju u Agrokoru i učinio ju opasnijom. Ponadali smo se društvenoj katarzi, ali će očigledno biti potrebno još dugo vremena prije nego hrvatsko društvo bude spremno na promjenu društvenih obrazaca. Vrijednosti su temelj, a sve ostalo nadogradnja, pa dok hrvatsko društvo ima uskogrudne, socijalističke, neradničke i klijentelističke vrijednosti teško da se nešto značajnije može promijeniti. Modus operandi prema kojem funkcionira društvena svijest u Hrvatskoj smo već prije nazvali našizam koji se mogao detektirati tijekom cijele krize u Agrokoru.

Iako je nama bilo odavno jasno da je lex Agrokor promašaj, pravim problemima je trebalo nešto vremena prije nego što se pokažu. Pritom mislim na korupciju, pogodovanje, nepotizam, politizaciju procesa i druge afere koje su počele izlaziti. Tada smo pokušali na trenutnim primjerima objasniti svima kakvu je to situaciju lex Agrokor stvorio.

Vladajući su pokušali javnim predstavama popraviti situaciju jer je sve više i više ljudi počelo uviđati da je lex Agrokor bio promašaj, ali ne uspijevaju. Njihovi igrokazi ne postižu željeni efekt i kao rezultat toga stečajni upravitelj daje ostavku.

Ni Martina Dalić ni Ante Ramljak ne bi bili uklonjeni sa svojih funkcija od strane same politike, jer ih je politika i postavila te bila s njima u dogovoru. To je tzv. ʺdržava u sjeniʺ, neformalne strukture koje iza očiju javnosti kroje državne politike.Takvo nešto je nedopustivo u razvijenim demokratskim državama, a u svakoj normalnoj demokraciji bi osobe uključene u takvu zavjeru protiv formalnih državnih institucija, u strukture paralelne vlasti, postavljenje bez volje naroda, bile uklonjene sa svojih funkcija.

To uključuje i premijera Plenkovića, koji je očigledno sudjelovao u kreaciji paralelnih državnih struktura bez izbornog legitimiteta i time je odgovoran za sve otkriveno u porukama Martine Dalić. On ima moralnu i političku odgovornost da ponudi svoju ostavku. To bi bilo jedino VJERODOSTOJNO. Osoba koja je stvarala paradržavu i donosila odluke mimo znanja ne samo svojih birača, nego i svih građana RH, koja je otvoreno lagala i manipulirala, ona ne zaslužuje biti na bilo kakvoj funkciji u državi, a kamoli premijerskoj. Svaka osoba kojoj je stalo do demokracije, do Hrvatske, do njenih građana, do Ustava Republike Hrvatske, do slobode i do ostalih vrijednosti za koju su se borili hrvatski branitelji treba zatražiti ostavku premijera Plenkovića, tvorca paradržavnih struktura, "države u sjeni" i nedemokratskih institucija.

Obilaženje formalnih institucija i stvaranje neformalnih paradržavnih od strane jednog čelnog čovjeka u državi se može nazvati samo jednim imenom: izdaja.Vezano
Pušači već uplaćuju u proračun trostruko više od troškova njihovog liječenja, ali novac ne završi u zdravstvu
Ova vlada se nikako ne može odmaknuti od socijalizma
Marićeva mjera je diskriminatorska, protuustavna i protuzakonita
Reforma na hrvatski način: Umjesto rasterećenja - opterećenje
Marićevi porezni rezovi - kozmetičke mjere bez bitnih promjena. Evo što vlada treba učiniti...
Ovoj vladi ne treba rekonstrukcija nego potpuna dekonstrukcija
Samo kod nas: Informatičarka radi u trgovini i žali se Vladi da u Hrvatskoj nema posla
Kuščević treba letjeti iz vlade; ne zbog vila, već zbog svoje gluposti
Otvoreno pismo Vijeću Europe: Imamo mi još boljih kadrova, uzmite ih sve!
Pupovac odbrusio novinaru na pitanje zašto štiti Plenkovića: ʼNije vaš posao da ispravljate meneʼ
Trebamo li biti zadovoljni? Hrvatski BDP raste 3,9 posto, a mađarski i rumunjski 5 posto
Koja je razlika između Hrvatske i civiliziranih država?
Ne slažem se s njihovom inicijativom, ali pozdravljam uspjeh sindikata. Evo zašto...
Provjera istinitosti: Smanjuje li se hrvatski javni dug?
Pavić i Plenković se prave ludi: Ne bi bio problem raditi do 67 kad bi takav zakon vrijedio za sve
Ni Vlada ni sindikati nemaju rješenje za kolaps mirovinskog sustava
Lex Agrokor je ubio posljednju iluziju o pravnoj državi
Hrvatska vlada na Agrokoru dokazala da je glavni otpornik reformama
Kreditne agencije potvrdile da smo od početka u pravu: Lex Agrokor je promašaj
Sve laži stožernog ekonomista klijentelizma
Novo na Liberalu

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dvije trećine HDZ-ovaca se slaže s izjavom da su imigranti najveća prijetnja europskoj kulturi...

Diplomatske nevolje: Kolinda i Plenković će teško naći u HDZ-u kadrove koji nisu ksenofobni

Društvo

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Most je pokrenuo inicijativu koju su već ranije pokretale i druge političke stranke. Njena jedina svrha je ubiranje jeftinih poena na dezinformiranju građana.

Voda, vodoopskrba i prava - umjesto rasprave o pravom problemu, širi se strah od privatnika

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kako Trumpove carine utječu na poduzetnike najbolje pokazuje podatak da je mišljenje voditelja trgovine u SAD-u trenutno najpesimističnije u zadnjih 25 godina.

Amerikanci su svjesni da gube u trgovinskom ratu. Samo Trump još nije...

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Naslov koji polazi od pretpostavke da osoba ne može biti sekularist i vjernik u isto vrijeme, krajnje je pogrešan i manipulativan.

N1 televizija obmanjuje javnost: Sekularizam i ateizam nisu jedno te isto

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Analiza intervjua s kandidatom HSLS-a za predsjednika RH. Moram priznati da me u mnogim stvarima razočarao...

Kovač je po pitanju osobnih sloboda kao Dalija Orešković. Srećom, u ekonomiji je puno bolji

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Međunarodne korporacije imaju zaštitu LGBT prava u svome kodeksu, što je s tržišne strane posve razumljivo. To je razveselilo lijeve udruge koje posve nesvjesno slave kapitalizam.

Privatna korporacija kao posljednja linija obrane LGBT prava u Mađarskoj

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska ima najviši PDV na putnički prijevoz među zemljama članicama EU, a možda i u cijelom svijetu.

Većina zemalja EU ukinula PDV na putnički željeznički prijevoz, Hrvatska nije među njima

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Porezna uprava je u 'ofenzivi' na ugostiteljske objekte na moru kaznila skoro dvije trećine ugostiteljskih objekata u koje je ušla. Što nam to govori o zakonima i porezima?

Jesu li lopovi ugostitelji ili je lopovska država?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte što će prvo napraviti ako osvoji vlast, što misli o sadašnjoj Vladi, hoće li pomilovati osuđenike koji trunu u zatvoru zbog marihuane...

Intervju s Dejanom Kovačem, kandidatom koji će predstavljati liberalnu Hrvatsku na ovim izborima

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Otkud tolika strastvena želja za porezima koji će 'opaliti po džepu' druge ljude, one s kojima ne dijelimo neku karakteristiku?

Neka susjedu crknu dvije!

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Prošlo je 5 godina kako je pokrenuo filantropsku inicijativu za poboljšanje uvjeta i bolju informatičku naobrazbu u hrvatskim školama...

Bakić obilježava 5. godišnjicu IRIM-a: ʼEdukacija je najveći izjednačavač prilikaʼ

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ovo je jedan od najočitijih primjera uredničke manipulacije kako se neki hrvatski mediji trude ulizati vladajućima.

Manipulacija: U naslovu kažu da građani podržavaju Kujundžićeve poreze, a pitali su samo troje ljudi

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: