Ove tri odluke Plenkovićeve vlade još će više zagorčati život malih poduzetnika

8.12.2016.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Treba nam Ministarstvo poreznih obveznika
Prednjače Putin, ʼustašeʼ i ʼŠiptariʼ: Tri srpska tabloida u prošloj godini proizvela 700 lažnih vijesti na naslovnicama
[VIDEO] U Jugoslaviji nije bilo sirotinje, kažete? Pogledajte ove dokumentarce pa razmislite opet
Poslodavac im daje svoje vrijeme i znanje, porezni obveznici plaćaju, a oni prosvjeduju
EU izbori: Ivan Prskalo (Most) odgovara na naša pitanja
Kad političari kažu da će se izboriti za više novca iz EU fondova - lažu
Liberalna stranka u Kanadi osvojila manje glasova, ali više zastupnika od Konzervativne: Trudeau ostaje premijer
Kako su hrvatski antikapitalisti naučili da je fizički rad sranje
Kako bi izgledala reklama za žilete koja bi se svidjela uvrijeđenim konzervativcima?
Američka vlada zamjera Hrvatskoj sve što ni sama ne provodi
Lex Agrokor je ubio posljednju iluziju o pravnoj državi
Ovaj lik nam 27 godina prodaje maglu. Sad je zaključio da nam ne treba STEM nego lingvistika
Lažne vijesti: Jutarnji nas je osiromašio za bar 70 posto
Povijest švedskog gospodarstva: od barbarstva i siromaštva do jedne od najrazvijenijih zemalja svijeta
Učenici od ponedjeljka kreću u štrajk, pročitajte njihove zahtjeve!
Istraživanje: Učenici će bolje riješiti test ako ih platite
Festival kontradikcije i apsurda
BiH je gospodarski na razini JAR-a, birači kažu da im je to OK
Finska vlada odustala od temeljnog dohotka, razmatra Friedmanov model
Google opisao pro-life film kao propagandu, a nacistički propagandni film kao povijesni/ratni

Ove tri odluke Plenkovićeve vlade još će više zagorčati život malih poduzetnika


PIŠE Mario Nakić

HDZ i Most dobili su povjerenje birača na prošlim izborima nakon kampanje u kojoj su, i jedni i drugi, najavljivali smanjenje nameta, olakšavanje poslovanja i zapošljavanja. Međutim, po svim dosadašnjim potezima i odlukama Vlade Andreja Plenkovića, očito je da su krenuli u totalno suprotnom smjeru - uništiti i ono malo gospodarstva što ima te još više otežati pokretanje novih biznisa.

1. Od Nove godine direktori plaćaju doprinose po višoj osnovi

Poslovanje za mala poduzeća može biti jako stresno jer se zna dogoditi da jedan mjesec imate više posla, a drugi manje. Isto tako, kod pokretanja novog posla često može biti da mjesecima radite, ali dok se poslovanje ne uhoda ne možete zaraditi dovoljno da otplatite sve troškove, tako da se u pravilu u početku radi u minusu. Oni koji nemaju krupni kapital primorani su u takvim situacijama raditi za minimalac ili na pola radnog vremena kako bi što više smanjili troškove.

Naša država je odlučila kazniti takvo žrtvovanje malih poduzetnika te od Nove godine na svaku direktorsku plaću, koja je niža od prosječne, plaćat će se doprinos za mirovinu u iznosu koji je predviđen za prosječnu plaću. To znači, ako je direktor prijavljen na pola radnog vremena i minimalac, ako prima neto plaću 1.500 kn, on će morati državi plaćati doprinose kao da mu je neto plaća skoro 6.000 kuna. To ne bi bilo ništa skandalozno da nije riječ o tvrtkama koje se bore za opstanak jer inače im direktori sigurno ne bi primali tako nisku plaću.

Na ovaj način, država se ponaša kao egzekutor koji će vas, ako padnete, na podu još zgaziti i ispaliti metak u čelo - za svaki slučaj.

2. Povisuje se minimalac (opet)

Zakonom propisana minimalna plaća uopće ne bi trebala postojati. U Švicarskoj, Norveškoj, Lihtenštajnu uopće nema minimalca, a tamo su najbolje prosječne plaće u Europi i to nije slučajno tako. Također, te zemlje ujedno bilježe i najnižu stopu nezaposlenosti.

Kod nas se i dalje vjeruje da će minimalac pomoći radnicima s najnižim primanjima. U stvarnosti, događa se suprotno - minimalac izbacuje iz radnog stroja ljude koji ne mogu zaraditi zakonom propisanu plaću. I onda, svaki put kad je političari ponovno povise, ugrozit će radna mjesta najranjivijih, onih s najmanje vještina, znanja i staža, a o nezaposlenima da ne pričam.

Plenković je odluku o povećanju minimalca za 5 posto obrazložio kako će na taj način zadovoljiti "one koje porezna reforma nije zahvatila", a to samo pokazuje koliko se razumije u tržišne zakone. Ovo će zasigurno otežati buduće zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta.

3. Zapošljavaju nove inspektore i povećavaju represiju

Državi nisu dovoljni prihodi od nameta po kojima smo pri samom europskom vrhu, već su krenuli u novu akciju kažnjavanja poduzetnika. To će se, naravno, duboko odraziti i na radnike. Zapošljavaju stotinjak novih inspektora koji će, na račun privatnog sektora, služiti kao pojačanje ovoj represiji. Najavili su i rat na jednostavna trgovačka društva (j.d.o.o.).

Sve u svemu, imamo lijevu vladu, ljeviju od bilo koje u povijesti Republike Hrvatske. Još jednu vladu koja je čvrsto stala na stranu konzumenata proračuna i nastavlja rat protiv svih koji taj proračun pune. Mislim da nam predstoji užasno teška godina. Tko preživi - pričat će.

Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: