Birokracija u sportu: Višestruku rekorderku nisu zvali na univerzijadu iako je htjela sve sama financirati

FOTO: Marko Borović/FB
8.7.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5

Nevjerojatno je kako iste probleme, koje imaju poduzetnici s krutom i tromom državom, sada osjećaju i sportaši.
PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Zoran Milanović je zadnji koji se ima pravo žaliti zbog gospodarskog stanja u RH
Pernar opet pokazao da nema pojma o tržišnoj ekonomiji
Objašnjeno: Zašto su neki hrvatski proizvodi jeftiniji u inozemstvu nego u Hrvatskoj?
Sveučilište u Kaliforniji objavilo primjere mikroagresija, nisu baš normalni...
Youtube započeo borbu protiv nacizma pa uklonio i antinacistički edukativni sadržaj
Aktivist Živog zida se uspoređuje s Hitlerom: 'Hitler je bio borac protiv bankarskog sustava'
Priča o sudskoj pobjedi Zagrepčanke protiv Microsofta zapravo je tužna priča o hrvatskom ZOR-u
Ne padajte na mitove: 4 najčešće zablude u povodu uvođenja eura
Kuba ukida socijalizam, uvodi tržišnu ekonomiju i privatno vlasništvo
Kako je Urugvaj od siromaštva postao najbrže rastuća ekonomija Južne Amerike
Bjelovar treba biti primjer drugim gradovima i općinama, ali i Vladi RH
'Mrsić je najzaslužniji za napredak Hrvatske na ljestvici ekonomskih sloboda'
Kad političari kažu da će se izboriti za više novca iz EU fondova - lažu
Argentina je na sigurnom putu da postane nova Venezuela
Predsjednik Venezuele opet rastura: S novčanica će obrisati 3 nule
Kupovina novih borbenih aviona nije bacanje novca
Kako reformirati zdravstvo? Ovaj zadarski HSLS-ovac ima zanimljiv prijedlog...
Meksiko će legalizirati gay brak, konzervativci prosvjeduju
Bizaran slučaj u Vukovaru: Dvojica napala jednoga, on se obranio. Sad je u zatvoru, a njima samo prekršajna prijava
Pohlepa, nametnici i zlorabljivači

Birokracija u sportu: Višestruku rekorderku nisu zvali na univerzijadu iako je htjela sve sama financirati

Nevjerojatno je kako iste probleme, koje imaju poduzetnici s krutom i tromom državom, sada osjećaju i sportaši.
PIŠE Mario Nakić

Loša, korumpirana, neefikasna i često čak i nefunkcionalna birokracija svakodnevno zadaje glavobolje hrvatskim poduzetnicima. Ali čini se da se isti problem prelijeva i na sport.

Paola Borović je mlada hrvatska atletičarka koja je lani dospjela u nacionalne medije jer drži 11 državnih rekorda. Specijalnost joj je skakanje - u dalj, vis i troskok. Uz to Paola je uspješna i na fakultetu, studira ekonomiju. Ipak, uz tolike rekorde, nije uspjela ući na listu Hrvatskog atletskog saveza za skakače koji nastupaju na univerzijadi u Napulju.

"Neovisno što sam imala dvije norme i što sam sama ponudila financiranje kompletnog natjecanja, Hrvatski atletski savez nije mi pružio priliku da nastupim.

Prije oko 3 mjeseca došla sam osobno u savez i pitala hoće li atletičari nastupiti na Univerzijadi ove godine s obzirom da o samom natjecanju savez nije objavio ni jednu jedinu rečenicu. Rečeno mi je: 'Naravno da hoće' te da je savez odlučio voditi 3 atletičara jer je to kvota kojoj je plaćeno. Kako mi je ove godine zadnja prilika za nastup, pitala sam mogu li sama financirati SVE. Rekli su mi kako ne mogu odgovoriti na to pitanje jer savez komunicira samo službeno i moj klub treba poslati službeni dopis", objašnjava Paola na Facebooku.

"Nakon što je klub uputio dopis stigao je odgovor od saveza u kojem piše kako savez nije računao na mene jer moj trener nije stavio u plan i program to natjecanje. Ujedno to je i jedini dio dopisa koji se odnosio na mene osobno, ostali, puno veći dio, odnosio se na mog trenera, kao da on ide skakati, a ne ja. Međutim, nakon toga se ispostavilo da nitko od atletičara nije imao Univerzijadu u planu i programu već je izbornik OSOBNO (toliko o službenosti) zvao atletičare i nudio im put na Univerzijadu o svom ili trošku kluba."

Paola je nedavno položila zadnji ispit na Ekonomskom fakultetu, 5 godina u roku, prosjek ocjena joj je 4,4. Dobitnica je dekanove nagrade za projekt Business u sportu. U isto vrijeme, već 9 godina kontinuirano nastupa za hrvatsku reprezentaciju u disciplinama skok u dalj i troskok.

"Za mene je nastup za reprezentaciju jedan od najdražih i uvijek najbolje rezultate postignem upravo na tim natjecanjima. Uz sve to preko 57 puta sam bila prvakinja države, pojedinačno, vlasnica sam 10 hrvatskih rekorda, nedostaje mi još samo državni rekord u troskoku da budem vlasnica apsolutno svih državnih rekorda u toj disciplini. Ne znam postoji li ijedan hrvatski atletičar ili atletičarka koja ima sve rekorde u jednoj disciplini u dvorani i na otvorenom u svim kategorijama, ja sam jako blizu. Medalja na zadnjoj Univerzijadi bila je 13.58 ja sam ove sezone u dvorani nakon ozljede skočila 13.55, a sezonu na otvorenom otvorila sam s 13.52.

I neovisno o svemu nabrojanom, nisu mi omogućili da odem u Napulj, iz jednog jedinog razloga zbog kojeg me savez već 5 godina sustavno sabotira, a to je jer me trenira Siniša Ergotić. Nikad nisam tražila ništa više od onog što zaslužujem svojim rezultatima. Univerzijada će uvijek ostati moj neostvareni san. Nepravda koja mi je nanesena se ne može ispraviti, ali želim da se zna", napisala je.

Spomenuti trener Siniša Ergotić poznati je hrvatski atletičar, olimpijac i nositelj rekorda u skoku u dalj koji je nastupao tijekom 1990-ih i početkom 2000-ih. Paola nije napisala razlog zbog kojeg smatra da Atletski savez nije u dobrim odnosima s njenim trenerom i sabotira njene nastupe, ali kakav god razlog bio, ako je to točno, teško da u savezu mogu imati dobrog opravdanja.

Dodano 9.7.

Iz Hrvatskog atletskog saveza stigao nam je odgovor koji potpisuje izbornik hrvatske reprezentacije Mladen Katalinić. Prenosim ga u cijelosti:

"U planu treninga Paole Borović za 2019. koji je sačinio njen trener nije predviđen nastup na Univerzijadi. Rok za prijavu na spomenutom natjecanju je bio 25. travnja. Paula i njen trener su želju za nastupom artikulirali, kako sami navode i što je točno, početkom svibnja.

Navedeno mogu dokumentirati, a sve ostalo nije moja razina komunikacije.

Kako trener i atletičarka već dva mjeseca znaju da nastup na Univerzijadi neće biti moguć, interesantno je da su svoje nezadovoljstvo izrazili baš danas, na dan kvalifikacijskih nastupa za četvero naših atletičara-ki. Uspjeli su ih destabilizirati i stvoriti im pritisak.

Unatoč pojačanom stresu, svi naši atletičari-ke prošli su prvi krug kvalifikacija. Kristina Dudek, Mateo Ružić, Ida Šimučić i Alena Hrušoci bili si sjajni i zaslužili su čestitke koje sam im uputio.

Žrtva ove ciljane aktivnosti ovdje su zapravo spomenuti mladi ljudi, reprezentativci i ja, što je manje bitno."

 

Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: