Penava je u pravu: Vladine mjere će omogućiti da gradovi i sela brže umru

FOTO: Soundset
4.7.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
3


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Penava je u pravu: Vladine mjere će omogućiti da gradovi i sela brže umru


PIŠE Mario Nakić

"Imamo dobre odnose s Vladom, ali da se na terenu nešto suštinski promijenilo - nije. To je nastavak mjera koje omogućavaju da se na lakši način umre i gradovi da se napuste", poručio je vukovarski gradonačenik Ivan Penava gostujući na RTL televiziji.

Na novinarsko pitanje zašto ima zainteresiranih ulagača, no nema i ulaganja, Penava odgovara: "Zapinje u lošim zakonima. Slavonija je prebogat kraj, ali resursi su nam nedostupni uslijed loših zakona. Govorimo o nemogućnosti iskorištavanja pijeska i šljunka iz naših rijeka, drvne sirovine, bogate zemlje... sve su to posljedice osiromašivanja Slavonije. Ja sam se upravo rastao s najbogatijim Hrvatom u Švedskoj koji kuca na vrata Vukovara, no zbog nemogućnosti razbijanja državnih lobija koji očito koketiraju sa svakom vlasti - to je teže ostvariti."

Vukovarski gradonačelnik je u pravu. Moram ga pohvaliti jer on je, čini se, jedini predstavnik lokalne samouprave koji je javno kritizirao nove Vladine mjere kojima bi cilj trebao biti ravnomjeran razvoj svih dijelova Hrvatske, ali već se u startu vidi da je riječ o tipičnom hrvatskom prelijevanju iz šupljeg u prazno. Pogotovo moram pohvaliti Penavu jer se usudio javno kritizirati državnu politiku vlastite stranke, vladajućeg HDZ-a.

Novim zakonom će se kompletan novac od poreza na dohodak iz državne blagajne preraspoređivati lokalnim samoupravama i županijama. To neće riješiti apsolutno ništa. Građani su i dalje porezno preopterećeni i država bi bolje trebala ukinuti porez na dohodak ako želi stimulirati gospodarski razvoj na svim svojim područjima, a općine i gradovi bi se mogli financirati od dijela PDV-a prikupljenog na njihovom području. To bi bila poticajna reforma jer na taj način bi se razvijala konkurentnost među njima, a konkurentnost uvijek potiče na još veći trud i zalaganje.

Međutim, država to neće napraviti, kao što nitko od njih ne razmišlja kako riješiti problem netransparentnog i neodgovornog trošenja javnog novca u jedinicama lokalne samouprave. Nakon što su slučajevi poput onoga u općini Vrsi izašli u javnost, čovjek bi pomislio da će netko poraditi da se takve stvari ne ponavljaju. Ako je takva pljačka poreznog novca i takvo raskalašeno razbacivanje zakonom dopušteno, onda to znači dvije stvari: 1) ne valja zakon i treba ga mijenjati i 2) jedinice lokalne samouprave već primaju previše novca kad ga tako mogu trošiti. Najbolje rješenje bilo bi ukidanje poreza na dohodak jer njegova potrošnja očito nema svrhu!

Ostali predstavnici državne, regionalnih i lokalnih vlasti rekli su u svojim izjavama za medije o novom zakonu niz netočnosti ili poluistina. Premijer Andrej Plenković kaže kako mu je drago što su postigli "konsenzus" te da će većina jedinica lokalne samouprave novim zakonom biti u plusu. Konsenzus je postignut, ali samo među njima, odnosno političarima. Konsenzus na račun građana koji će, kao i dosad, skupo plaćati njihovu rastrošnost. Ministar financija Zdravko Marić je izjavio kako će "svi biti u dobitku". To je apsolutna neistina, s obzirom da su građani i dalje u gubitku, no on je na građane zaboravio, nego gleda samo zadovoljiti birokrate, gradonačelnike i općinske načelnike. Šibensko-kninski župan Goran Pauk kaže da se radi o "fiskalnoj decentralizaciji", što je potpuno netočno jer država će i dalje određivati koliko će kojoj jedinici lokalne samouprave pripasti novca, i to opet iz jednog, zajedničkog fonda.

Fiskalna decentralizacija bi bila kad bi se novac od poreza, prvenstveno PDV-a, uplaćivao direktno lokalnoj samoupravi u kojoj je PDV ostvaren, a onda bi lokalna samouprava dio tog novca uplaćivala županiji i centralnoj državi. Ovo je doslovno prelijevanje iz šupljeg u prazno koje će samo još više omogućiti veliku rastrošnost i fiskalnu neodgovornost lokalnim šerifima i njihovim birokratima, budući da znaju da će istu količinu novca dobiti bez obzira koliko radili i kakve rezultate imali. To nije poticajna politika, to je antipoticajna politika.

VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
HRVATSKA
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ljevičarski youtuber Kyle Kulinski objašnjava zašto je potez Youtubea loš i zašto ga ni ljevičari ne bi trebali slaviti.

Youtube započeo borbu protiv nacizma pa uklonio i antinacistički edukativni sadržaj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dugogodišnji američki senator je s preko 75 godina postao milijunaš, ali tek nakon što je napisao bestseller. Hrvatski ministri ne moraju napisati bestseller da bi postali milijunaši.

Dva političara i multimilijunaša. Pronađi razliku!

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska i Slovenija su svoj dug otplatile, ali Srbiji je preostalo za otplatiti još 1,7 mlrd. eura.

Srbija još uvijek plaća Titove dugove i otplaćivat će ih sljedeće 22 godine

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mislav Kolakušić ima najrealnije šanse pobijediti na predsjedničkim izborima. Ovo nije podrška već upozorenje.

Svi pričaju o Kolindi i Milanoviću, ali Kolakušić bi mogao iznenaditi. Pripremite se za budućeg predsjednika!

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Otvorene granice su istinski liberalni koncept koji su u prošlom stoljeću najviše promicali neki konzervativni političari.

Otvorene i zatvorene granice

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Most i HSLS su se zakačili oko toga tko se prvi sjetio pokrenuti inicijativu za ustavnu zaštitu vode koja je ustavom već zaštićena.

Tko je gluplji - Most ili HSLS?

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Iako postoji mnogo argumenata i razloga za optimizam, trebamo inzistirati na reformama bez kojih nema značajnijeg rasta.

Hrvatskoj treba brži i zdraviji rast, a bez strukturnih reformi on nije moguć

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Toliki izljevi mržnje prema poslodavcima - onim ljudima koji stvaraju novu vrijednost - i strah od stranih radnika svojstveni su naciji koja ne želi napredak.

Hrvati će jednom morati prihvatiti da su radne migracije - u oba smjera - sasvim normalna pojava

Politika

PIŠE: EDUARD PETRANOVIĆ

Zoran Milanović može ugroziti šanse HDZ-ovoj Kolindi Grabar-Kitarović, a to znači da ne postoji jamstvo HDZ-ove premoći.

Zašto bi kandidatura vođe najgore hrvatske vlade bila dobra za Hrvatsku

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Samo nekoliko sati nakon što je Reuters objavio da su bogataši počeli povlačiti svoje bogatstvo na bankovne račune u Singapuru, izvršna direktorica Hong Konga je proglasila da povlači kontroverzni zakon.

Kako je kapital (zasad) sačuvao autonomiju Hong Konga

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

U nekim ekstremno lijevim krugovima ponavlja se citat iz Misesove knjige po kojemu ispada da je Mises hvalio i slavio fašizam. Je li to točno?

Ovako je Mises pisao o fašizmu 1927.

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Milorad Pupovac ponekad zna ovako izaći iz skrovišta ugroženog manjinca i pokazati svoje pravo bahato lice.

Pupovac odbrusio novinaru na pitanje zašto štiti Plenkovića: ʼNije vaš posao da ispravljate meneʼ

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA | OGLAŠAVANJE

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: