Penava je u pravu: Vladine mjere će omogućiti da gradovi i sela brže umru

FOTO: Soundset
4.7.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
3


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Penava je u pravu: Vladine mjere će omogućiti da gradovi i sela brže umru


PIŠE Mario Nakić

"Imamo dobre odnose s Vladom, ali da se na terenu nešto suštinski promijenilo - nije. To je nastavak mjera koje omogućavaju da se na lakši način umre i gradovi da se napuste", poručio je vukovarski gradonačenik Ivan Penava gostujući na RTL televiziji.

Na novinarsko pitanje zašto ima zainteresiranih ulagača, no nema i ulaganja, Penava odgovara: "Zapinje u lošim zakonima. Slavonija je prebogat kraj, ali resursi su nam nedostupni uslijed loših zakona. Govorimo o nemogućnosti iskorištavanja pijeska i šljunka iz naših rijeka, drvne sirovine, bogate zemlje... sve su to posljedice osiromašivanja Slavonije. Ja sam se upravo rastao s najbogatijim Hrvatom u Švedskoj koji kuca na vrata Vukovara, no zbog nemogućnosti razbijanja državnih lobija koji očito koketiraju sa svakom vlasti - to je teže ostvariti."

Vukovarski gradonačelnik je u pravu. Moram ga pohvaliti jer on je, čini se, jedini predstavnik lokalne samouprave koji je javno kritizirao nove Vladine mjere kojima bi cilj trebao biti ravnomjeran razvoj svih dijelova Hrvatske, ali već se u startu vidi da je riječ o tipičnom hrvatskom prelijevanju iz šupljeg u prazno. Pogotovo moram pohvaliti Penavu jer se usudio javno kritizirati državnu politiku vlastite stranke, vladajućeg HDZ-a.

Novim zakonom će se kompletan novac od poreza na dohodak iz državne blagajne preraspoređivati lokalnim samoupravama i županijama. To neće riješiti apsolutno ništa. Građani su i dalje porezno preopterećeni i država bi bolje trebala ukinuti porez na dohodak ako želi stimulirati gospodarski razvoj na svim svojim područjima, a općine i gradovi bi se mogli financirati od dijela PDV-a prikupljenog na njihovom području. To bi bila poticajna reforma jer na taj način bi se razvijala konkurentnost među njima, a konkurentnost uvijek potiče na još veći trud i zalaganje.

Međutim, država to neće napraviti, kao što nitko od njih ne razmišlja kako riješiti problem netransparentnog i neodgovornog trošenja javnog novca u jedinicama lokalne samouprave. Nakon što su slučajevi poput onoga u općini Vrsi izašli u javnost, čovjek bi pomislio da će netko poraditi da se takve stvari ne ponavljaju. Ako je takva pljačka poreznog novca i takvo raskalašeno razbacivanje zakonom dopušteno, onda to znači dvije stvari: 1) ne valja zakon i treba ga mijenjati i 2) jedinice lokalne samouprave već primaju previše novca kad ga tako mogu trošiti. Najbolje rješenje bilo bi ukidanje poreza na dohodak jer njegova potrošnja očito nema svrhu!

Ostali predstavnici državne, regionalnih i lokalnih vlasti rekli su u svojim izjavama za medije o novom zakonu niz netočnosti ili poluistina. Premijer Andrej Plenković kaže kako mu je drago što su postigli "konsenzus" te da će većina jedinica lokalne samouprave novim zakonom biti u plusu. Konsenzus je postignut, ali samo među njima, odnosno političarima. Konsenzus na račun građana koji će, kao i dosad, skupo plaćati njihovu rastrošnost. Ministar financija Zdravko Marić je izjavio kako će "svi biti u dobitku". To je apsolutna neistina, s obzirom da su građani i dalje u gubitku, no on je na građane zaboravio, nego gleda samo zadovoljiti birokrate, gradonačelnike i općinske načelnike. Šibensko-kninski župan Goran Pauk kaže da se radi o "fiskalnoj decentralizaciji", što je potpuno netočno jer država će i dalje određivati koliko će kojoj jedinici lokalne samouprave pripasti novca, i to opet iz jednog, zajedničkog fonda.

Fiskalna decentralizacija bi bila kad bi se novac od poreza, prvenstveno PDV-a, uplaćivao direktno lokalnoj samoupravi u kojoj je PDV ostvaren, a onda bi lokalna samouprava dio tog novca uplaćivala županiji i centralnoj državi. Ovo je doslovno prelijevanje iz šupljeg u prazno koje će samo još više omogućiti veliku rastrošnost i fiskalnu neodgovornost lokalnim šerifima i njihovim birokratima, budući da znaju da će istu količinu novca dobiti bez obzira koliko radili i kakve rezultate imali. To nije poticajna politika, to je antipoticajna politika.

Sviđa ti se članak? Podrži rad kolumnista Liberala!
VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
HRVATSKA
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu

Ekonomija

PIŠE: HRVOJE MARKOVIĆ

Često čujemo zahtjeve za nacionalizaciju bankarskog sektora zato što strani vlasnici banaka iznose dobit iz Hrvatske. Kako bi bilo da su te banke u državnom vlasništvu?

Kako bi bilo da su banke u Hrvatskoj državne?

Ljudska prava

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Problem sa zaštićenim najmoprimcima u Hrvatskoj puno je širi. Država je zakazala u zaštiti privatnog vlasništva.

Tko je kriv što ljudi ne mogu koristiti vlastite nekretnine?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Stjepan Radić se okreće u grobu, ali on više ionako nije ikona za vodstvo HSS-a. Njihove su ikone sada oni koji su protjerivali i zatvarali HSS-ovce.

Beljak se slaže s HDZ-om: Hrvatsku je uništio neoliberalizam!

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Francuska svejedno uvodi porez za najveće tehnološke gigante na svojoj nacionalnoj razini, a isto će učiniti i Španjolska. Koliko je to dobra ideja?

Irska i skandinavske zemlje nisu dozvolile uvođenje novog poreza na razini EU. Evo zašto je to važno...

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Frankovićeva izjava da će zabraniti prodaju na gradskoj površini ako netko ponudi više od Grada vrlo je jasna poruka privatnom sektoru koji Grad Dubrovnik vidi kao svoju konkurenciju.

Grad Dubrovnik se baca u nekretninski biznis i ugostiteljstvo, a gradonačelnik privatnicima prijeti zabranom

Zanimljivosti

PIŠE: LIBERAL.HR

Povod je bio Trumpov tvit, a Greenpeace sada tvrdi da Patrick Moore nije bio njihov osnivač iako su još donedavno imali njegovo ime na popisu osnivača.

Greenpeace optužio jednoga od svojih osnivača da je ʼkupljenʼ jer je kritizirao Green New Deal

Politika

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Ministrica koja godinama postavlja suluda pravila zbog kojih mnogi poduzetnici nisu mogli povući novac iz EU fondova, sada ne prolazi državna pravila. Fali joj jedan papir.

Ministricu stigla njena karma. Trebamo li stvarno imati razumijevanja za tu isteklu vozačku?

Politika

PIŠE: DAVOR NAĐI

Ministar rada i mirovinskog sustava je dao dvije prilično nesuvisle izjave u kojima pobija sam sebe.

Pavić: Vlada ne može dekretom odrediti plaću od 7.500 kn, ali može od 3.000 kn

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

U županiji s tolikom koncentracijom uhljeba, održavanje demokratskih izbora nema smisla.

U Ličko-senjskoj županiji dvije trećine zaposlenih je uhljebljeno u javnom sektoru. Izbori su besmisleni.

Zanimljivosti

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Usprkos optužbama nekih bivših zaposlenica kako tvrtka diskriminira žene, istraživanje je pokazalo da su muškarci bili godinama slabije plaćeni od ljepšeg spola.

Seksizam u Googleu: Istražili optužbe da plaćaju žene slabije pa došli do iznenađujućeg zaključka

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Hrvatska dobrim dijelom živi od turizma, ali u medijima se svake godine ponavljaju isti mitovi o štetnosti koje turizam sa sobom nosi.

Razbijanje standardnih hrvatskih mitova o turizmu

Politika

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Koliko smo već puta samo čuli priču o tolerantnim, mladim, slobodnomislećim ljudima željnim promjena? I kako je to završilo?

Novi hrvatski Mesija s hrpom starih, izlizanih frazetina i nula sadržaja

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: