Pevex: Preuzimanje je bilo po zakonu, moralno i pošteno

25.6.2020.
ČITATELJI OCIJENILI
3

Preporučeno za vas
Huić: Sindikati koriste potplaćene medicinske sestre za povećanje plaće uhljebima koji samo rade štetu
Neka Linić uloži svoju imovinu u Uljanik!
Huić o ideji da država uloži još 10 mlrd. kn u Uljanik: ʼTo bi sj*balo javne financijeʼ
Ovo nije humano: Beljak htio ispasti faca, Plenkovićev ministar ga uništio...
Miletić vrijeđa našu inteligenciju ako ozbiljno misli da ćemo povjerovati u nevinost IDS-a
Ako Vlada pomogne Uljaniku, morat će i svima ostalima
Autori South Parka maestralno se ʼzahvaliliʼ kineskim cenzorima zbog zabrane njihove serije
Mit o izumiranju socijalne države, 2. dio: Razvijene države povećavaju poreznu presiju
Obersnel ljut što više ne može reketariti taksiste
Porezna uprava smislila nove načine da privatnicima zagorča život. Ako je ovo ʼrasterećenjeʼ...
Hrvatska ima veći udio žena u poduzetništvu od Švedske, Njemačke i Švicarske
Porezni obveznici traže od države da transparentno objavi sva jamstva kojima su političari zadužili građane
Digitalni porez nema veze s pravdom i neće pogoditi velike korporacije nego male biznise i startupe
Plenković se kiti tuđim perjem i busa u prsa dok Hrvatska zaostaje
Sveta Nedelja ukida naknadu za taksiste i smanjuje paušal u turizmu na zakonski minimum
Europska liberalna grupacija promijenila svoje ime; evo zašto...
Grad Dubrovnik se baca u nekretninski biznis i ugostiteljstvo, a gradonačelnik privatnicima prijeti zabranom
The Economist: Što su liberali učinili za nas?
Usprkos trgovinskom ratu slobodna trgovina se nastavlja širiti
Vaclav Klaus: Kako smo reformirali češko gospodarstvo

Pevex: Preuzimanje je bilo po zakonu, moralno i pošteno

Iz tvrtke Pevex d.d. reagirali su na nedavni članak autora Hrvoja Markovića zahtjevom za ispravak koji prenosimo u cijelosti:

"16. lipnja 2020. u elektroničkoj publikaciji portala Liberal.hr objavljen je članak pod naslovom: „Kako je Škorin najbliži suradnik uz pomoć HDZ-ove vlade preuzeo Pevex od branitelja“. U članku su iznesene neistinite informacije koje PEVEX d.d. i njegovu Glavnu skupštinu dovode u vezu s politikom, točnije političkom strankom HDZ-om, Ministarstvom gospodarstva i ranijim dužnosnikom toga ministarstva te se netočno iznose informacije o odlukama koje je Glavna skupština donijela u nastojanju da se politiziraju prava dioničara, slobodno trgovanje i odluke Glavne skupštine, čime je postupljeno protivno pravilima novinarske struke i na štetu ugleda PEVEX d.d.

PEVEX d.d. je na temelju stečajnog plana iz 2012. preoblikovan iz društva s ograničenom odgovornošću u dioničko društvo te je 15% iznosa tražbina stečajnih vjerovnika PEVEC d.o.o. i PEVEC ZAGREB d.o.o. pretvoreno u dionice, dok je 85% iznosa njihovih tražbina otpisano. Od samog preoblikovanja do danas PEVEX d.d. u nijednom trenutku nije imao niti ima većinskog vlasnika, dok su se najveći pojedinačni dioničari tijekom tih godina mijenjali. Prvo je to bila Republika Hrvatska. Nakon Republike Hrvatske najveći pojedinačni dioničar bila je Samoborka d.d., potom Dicentra d.o.o., zatim Energia naturalis d.o.o., a trenutno je g. Vujnovac.

U članku se neistinito navodi da je Ministarstvo gospodarstva, kao i zamjenik ministra gospodarstva imao „ulogu“ kod stjecanja dionica Peveca i odluke o Glavne skupštine o izboru članova Nadzornog odbora od 1.6.2016.

Naime, Republika Hrvatska, odnosno Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) sastavljeno od 9 članova (predstojnik Državnog ureda, zamjenik ministra nadležnog za gospodarstvo, zamjenik ministra nadležnog za financije, zamjenik ministra nadležnog za turizam, zamjenik ministra nadležnog za pomorstvo, promet i infrastrukturu, zamjenik ministra nadležnog za poljoprivredu i zamjenik ministra nadležnog za branitelje koje imenuje Vlada Republike Hrvatske te predstavnik sindikata i predstavnik poslodavaca) je 5.11.2015. donijelo odluku o davanju suglasnosti na uvrštenje svojih dionica Peveca na Listu dionica koje će se bez naplate dodjeljivati hrvatskim ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata i članovima obitelji smrtno stradalog, odnosno zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata. Dakle, predmetna je odluka donesena za vrijeme koalicijske Vlade SDP-a. Navedeno je lako provjerljivo i nalazi se na internetskoj stranici CERP-a.

Nadalje, na Glavnoj skupštini održanoj 1.6.2016. punomoćnik CERP-a bio je zamjenik ministra gospodarstva - član Upravnog vijeća CERP-a po funkciji sukladno tada važećoj odredbi članka 30. Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske.

Članove Nadzornog odbora predložio je tadašnji Nadzorni odbor čiji je predsjednik bio Želimir Kodrić, ujedno i predsjednik uprave Samoborka d.d., te su podnesena dva protuprijedloga i to protuprijedlog dioničara Dicentra d.o.o. od 17.5.2016. i protuprijedlog dioničara Hita-Vrijednosnice d.d., Societe Generale – Splitska Banka d.d. i Privredna Banka Zagreb d.d. od dana održavanja. Glavna skupština je izabrala članove Nadzornog odbora predložene od dioničara Hita-Vrijednosnice d.d., Societe Generale – Splitska Banka d.d. i Privredna Banka Zagreb d.d. većinom od 63,90%. S obzirom na to da je CERP imao 11,30% udjela u temeljenom kapitalu, jasno je da bi Glavna skupština izabrala članove Nadzornog odbora predložene od dioničara Hita-Vrijednosnice d.d., Societe Generale – Splitska Banka d.d. i Privredna Banka Zagreb d.d. i da je punomoćnik CERP-a glasao protiv njihovog prijedloga.

Konstrukcija negativnog i tajnog o davanju javne ponude za kupnju dionica društva PEVEX d.d., a ne sredstva zaštite manjinskih dioničara i transparentnosti, te o isplati dividende dioničarima društva PEVEX d.d., koje pravo na sudjelovanje u dobiti pripada svakom dioničaru, predstavlja isključivo nastojanje nanošenja štete društvu PEVEX d.d. za kupnju čijih dionica su bile objavljene dvije javne ponude i to 2016. od tada najvećeg dioničara Samoborka d.d. po cijeni od 105,80 kn po dionici i 2017. od dioničara Dicentra d.o.o. po cijeni od 199,00 kn po dionici. Isto tako, odluku o isplati dividende donijela je Glavna skupština jednoglasno u kolovozu 2018., dok je odluku o spajanju dionica, Glavna skupština donijela većinom od 97,53%. Nijedna od navedenih odluka nije donesena na prijedlog dioničara Dicentra d.o.o. ili dioničara g. Radića."

Pevex d.d.
Predsjednik Uprave
Jurica Lovrinčević

Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: