Plavi se Jadran talasa, odmara se radnička klasa (ali ipak nema besplatnog ručka)

5.7.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
3


PIŠE: DENIS ČUPIĆ

Više od istog autora
Škoj je naš, šoldi vaši
Zid pun rupa: Svjedočimo posljedicama opće ekonomske nepismenosti
Kako HAC svakodnevno zbunjuje strane vozače
Zašto zagovornici progresivnog oporezivanja koriste floskule skovane u 3. Reichu?
Preporučeno za vas
Huić: Sindikati koriste potplaćene medicinske sestre za povećanje plaće uhljebima koji samo rade štetu
Neka Linić uloži svoju imovinu u Uljanik!
Zadrani će neuspješni koncert Rite Ore platiti većom cijenom vode
Huić o ideji da država uloži još 10 mlrd. kn u Uljanik: ʼTo bi sj*balo javne financijeʼ
Ovo nije humano: Beljak htio ispasti faca, Plenkovićev ministar ga uništio...
OPG-ima državna agencija ne priznaje ponudu iz SAD-a jer nema pečata i PDV-a
Miletić vrijeđa našu inteligenciju ako ozbiljno misli da ćemo povjerovati u nevinost IDS-a
Ako Vlada pomogne Uljaniku, morat će i svima ostalima
HDZ je prije 5 godina najavio digitalizaciju javne uprave, ali Hrebak ju je proveo - u Bjelovaru
Autori South Parka maestralno se ʼzahvaliliʼ kineskim cenzorima zbog zabrane njihove serije
Na današnji dan Vlado Gotovac održao je najbolji politički govor u modernoj hrvatskoj povijesti
Tko je Hayek?
Porezna uprava smislila nove načine da privatnicima zagorča život. Ako je ovo ʼrasterećenjeʼ...
Obersnel ljut što više ne može reketariti taksiste
Mit o izumiranju socijalne države, 2. dio: Razvijene države povećavaju poreznu presiju
Hrvatska ima veći udio žena u poduzetništvu od Švedske, Njemačke i Švicarske

Plavi se Jadran talasa, odmara se radnička klasa (ali ipak nema besplatnog ručka)

Evo, upravo je chef s Tajlanda došao u Hrvatsku podučiti nas svim finesama i biti uspješnog turizma po kojem je, svi znamo, Tajland poznat. Iako njegovo ime nije Jum Tuk'tuk, nego je ipak samo naš domaći, međimurski dečko, shvatio je da u našem turizmu, kao i ugostiteljstvu, ništa ne štima.

Upravo ove dane kreće nova sezona fotkanja računa i postanja ih na društvenim mrežama. I baš u ovo doba godine negdje na jedrilici Slavko Linić se napali jer pomisli kako su se građani napokon zainteresirali za nagradnu igru koju je bio pokrenuo: "Pošalji račun i zaradi poreznu kunu". No, smisao postanja ovih računa nije porezna disciplina, nego pažnja koju ovi gastronomadi žele na raznim portalima kojima je najveći fetiš pisati kako kod nas ništa ne valja pa je najbolje da turisti izbjegnu dolazak u Hrvatsku.

Najveći grijeh našeg turizma i ugostiteljstva po njima je skupa kava, skupo pivo, skupa riba i, naravno, skupo meso. Nađe se tu i red pljucanja po konobarima te poseban redak posvećen vlasnicima konoba, restorana, kafića, birceva. Jer, naravno, tko su oni da deru jadnog turista domaćeg ili stranog, trudbenika, radnika koji se došao odmoriti na Jadran?

I baš tako u svim tim postovima i redcima na portalima nikako pročitati onaj jedini problem koji se uz visoke cijene može realno kao kritika pripisati, a to je visoki PDV kojim je naš turizam i naše ugostiteljstvo opterećeno. Znate, nije problem niti famozna C4 patagonka lignja na redovnom jelovniku većine restorana, smrznuto povrće od Leda ili Aro, nije problem niti autohtoni jadranski specijalitet ćevap na meniju svih riva kao ni novi trend kebaba autohtonih mediteranskih specijaliteta. Nije problem bijela riba po petsto kuna, škampi od leda, nije problem ni prstac iz Neuma, pa ni šampanj koji netko pije uz ribu, drugi uz ćevape.

Nisu problem niske ili visoke cijene koje se plaćaju jer svaka roba nađe kupca, a ukoliko ga ne nađe, butiga propadne. Znate, to je tako, to se zove tržište. Problem je, znajte, jedino u onom dijelu gdje bi naš PDV mogao biti manji. A kada bi PDV bio manji, ne bi smjele cijene ići dolje, nego bi svaki taj ugostitelj trebao i morao zaraditi više, a ona velika većina ugostitelja, to su vam oni pošteni i vrijedni i takvih je ipak puno više od jednosezonskih birtijaša, ti će taj novac također pruesmjeriti i na svoje radnike, na svoje kuhare i konobare, ali i na ulaganja u svoje objekte. Pa će se posljedično time opet razvijati nova ponuda, novi restorani i novi barovi. A oni naši foto amateri s računima s početka priče opet će dobiti nove razloge za fotkanje svojih, po njima enormno previsokih, računa.

Ali, taj Facebook aktivizam i "nu gle me i moj račun-izam" imaju problem jer ipak se Jadran smije talasat' samo kada odmara se radnička klasa. Znaju oni pametniji da nema takve stvari kao besplatnog ručka ili "There ain't no such thing as a free lunch" jer jeftini turizam se svakome obije o glavu, a to su se Španjolci dobrano na svojoj koži naučili od svojih dragih gosta Engleza u Benidromu jer jeftino pivo i hrana na sistemu "all you can eat" razbila je par glava. Pa tako, vratimo se na početak, turizam Tajlanda ne počiva ni na gastroponudi niti na ponudi uređenih plaža nego na nekoj potpuno drugoj ponudi koliko se god njihova vlada trudila to promijeniti. A mi smo od tog "ping-pong" loptica turizma ipak miljama daleko.




Vezano
Hrvatska je po oporezivanju potrošnje i uvoza druga u EU, a po prihodima od PDV-a uvjerljivi prvak
Večernji je ekskluzivno otkrio ovu prijevaru, nikada ne biste vjerovali što iznajmljivači rade - skandal!
Je li Booking.com odgovoran za probleme Francuza na Hvaru?
Većina zemalja EU ukinula PDV na putnički željeznički prijevoz, Hrvatska nije među njima
Jesu li lopovi ugostitelji ili je lopovska država?
Ništa od kolapsa turizma, drugovi: ʼSrpanjska rupaʼ je medijska izmišljotina
Cro kartica je nepotrebna i služit će samo za povećanje korupcije u javnom i privatnom sektoru
Socijaldemokracija ili ksenofobija?
Legalizacija marihuane bi obogatila našu turističku ponudu i učinila Hrvatsku konkurentnijom
Hoće li ugostitelji sada spustiti cijene ili će razliku od PDV-a uzeti sebi?
Reakcije oporbe i koalicijskih partnera: HNS, Most i Pametno o Marićevoj poreznoj reformi
SDP-ova ekonomistica predlaže da država spusti cijene i povisi plaće. Tko će to platiti?
Marićevi porezni rezovi - kozmetičke mjere bez bitnih promjena. Evo što vlada treba učiniti...
Zašto mediji prenose dezinformacije o hrvatskom i turskom turizmu koje je proširio Erdoganov fan?
Objašnjeno: Zašto su neki hrvatski proizvodi jeftiniji u inozemstvu nego u Hrvatskoj?
Hrvatska se ne mora bojati kraha turizma, ali budućnost je u međunarodnim klasterima
Splitska vlast objavljuje rat turizmu
Hrvati će jednom morati prihvatiti da su radne migracije - u oba smjera - sasvim normalna pojava
4 razloga zašto Vlada treba odmah ukinuti kvote na uvoz radnika
Zašto su hrvatske sobarice toliko ljute na Srpkinje?
Novo na Liberalu

Ljudska prava

PIŠE: LIZ WOLFE

Stanovnici Hong Konga žele sačuvati ono što imaju: bogatu metropolu koja njeguje zapadne vrijednosti

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Još malo o turističkoj sezoni: Kako stojimo u usporedbi s drugim zemljama?

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Medijska hajka bila je posve neopravdana: Iza nas je još jedna rekordna turistička sezona

Zanimljivosti

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dvije američke općine više ne postoje: Stanovništvo nije htjelo plaćati lokalne namete pa su se samoukinuli

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Novo istraživanje: Uzroci rasta ekonomske nejednakosti u SAD-u i Rusiji

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Raspudić kao gubitnik koji traži opravdanje za poraz u suđenju i organizatoru

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

HSLS-ov doprinos kampanji ʼDa se bolje razumijemoʼ: Hrebak majstorski spustio Pupovcu i Škori

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ribićeva rulja se okrenula protiv njega: Tko je to mogao predvidjeti?

Ekonomija

PIŠE: HENRY HAZLITT

Henry Hazlitt (1894-1993) bio je novinar i kolumnist koji je pisao o ekonomiji za New York Times, Wall Street Journal, Newsweek i druge poznate novine i časopise. Autor je knjige 'Economics In One Lesson' (1946).

Henry Hazlitt: Abeceda tržišne ekonomije

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Rezultat Švedske na PISA testu ruši rasističke mitove i argumente protiv vaučerizacije u isto vrijeme

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Indeks fleksibilnosti zapošljavanja: Danska bolja od SAD-a, Hrvatska pri samom dnu

Zanimljivosti

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dobra vijest: Hrvati su među najboljim govornicima stranog engleskog jezika u svijetu

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: