FOTO: Dnevnik.hr

Plenković je pravi političar: Puno priča, a ništa ne kaže

PIŠE Mario Nakić
18.1.2017.

Plenković je pravi političar: Puno priča, a ništa ne kaže


PIŠE Mario Nakić

Primijetio sam u zadnje vrijeme pravu medijsku hajku na predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. Neću reći da je potpuno nezasluženo, ima ona dosta gafova, ali upada u oči kako neki novinari doslovno s povećalom mjere i važu svaku njezinu izgovorenu riječ, vade iz konteksta i onda seciraju s naslovima tipa "Nećete vjerovati što je Kolinda danas nadrobila"...Osobo mislim da takvi naslovi i članci puno više govore o mediju nego o njoj.

Plenkovića ne diraju

Jeste li primijetili da premijera Andreja Plenkovića ne diraju? Razlog je u tome što se on, dok priča, trudi da kaže što manje i tu je vještinu, vjerojatno praksom, godinama, doveo na zavidnu razinu. Može pričati i nekoliko minuta, tako da to izgleda i zvuči kao da zna o čemu priča, ali ako analizirate sadržaj toga što je rekao, teško ćete moći išta konkretno izvući. Plenković je pravi političar, diplomat: puno priča, a ništa ne kaže.

Tako je danas u Saboru uspio odgovoriti na nekoliko konkretnih pitanja na način da zvuči i izgleda "oštro", a da ništa konkretno ne odgovori. I prošlo je za pet! Nijedan ga medij nije isprdao, nitko mu nije predbacio da priča idiotarije (a rekao je idiotarije, do toga ćemo tek doći) i još mu podižu rejting. A sad pročitajmo dobro što je točno Plenković odgovorio na pitanja iz redova Živog zida o Europskoj uniji, uvođenju eura i hrvatskoj vanjskoj politici.

"U redu je, dijalog je potreban i dobar. Ali, da se vi usudite reći meni da sam ja nečiji projekt. Temeljem čega? Temeljem kojeg legitimiteta? Meni koji sam osvojio mandat i za Hrvatski sabor, i za EU parlament i u stranci i pobijedio na izborima koji nisu tako izgledali. Čak imam i mandat u mirovanju u gradskoj četvrti. I usuđujete se dovoditi u pitanje moj legitimitet? E nećete."

Rekao je kako će bitku protiv demagogije Živog zida voditi snažno i odvažno te kako mu je razina bezobrazne namjere da kaže kako je njegov posjet Ukrajini naštetio Hrvatskoj nejasna. Ne vidi ništa loše u korištenju naših iskustava u Ukrajini i kako ga on nimalo ne impresionira kao ni drugi koji tako komentiraju...

Dakle, nije dao nijedan konkretan odgovor, samo optužbe i kurčenje osvojenim izborima za hrvatski i EU parlament te mjesne odbore.

O legitimitetu i izborima

Nije to prvi put da se Plenković hvali izbornim uspjesima, nekako mi se čini da taj "adut" izvlači svaki put kad ne zna što točno odgovoriti ili kad ne razumije postavljeno pitanje. Hoćemo o legitimitetu, premijeru? Možemo o legitimitetu i izborima.

Na europarlamentarne izbore u Hrvatskoj je izašlo oko 20 posto registriranih birača. Izabrali su vas doslovno članovi vaše stranke, a to možete zahvaliti svima koji su vodili HDZ od 1990-ih nadalje. Dobro su uhljebljivali svoje ljude. Što se tiče parlamentarnih izbora, HDZ je osvojio glasove četvrtine registriranih birača. S obzirom na to da vam je glavni protivnik bio Zoran Milanović koji je prethodne 4 godine uništio sve što se još dalo uništiti, nije ni bilo drugih mogućnosti osim tijesne pobjede HDZ-a. HDZ bi pobijedio i da je na vrhu bio Miki Maus, pa pobijedio je i s Karamarkom! Ali, sljedeći put kad se poželite pohvaliti svojim izbornim rezultatima, imajte na umu da velika većina građana ove zemlje NIJE glasala za vas.

Kome odgovara embargo?

A sad konkretno, ne znam zašto nije htio odgovoriti na pitanje o Ukrajini i Rusiji. To je vrlo ozbiljna tema jer u trenutku kad je izvjesno da će SAD promijeniti svoju politiku prema Rusiji, hrvatska se diplomacija stavlja na prvu liniju fronte "Hladnog rata" protiv Rusa. Koji je točno interes Hrvatske u ovom trenutku stvarati što prisnije odnose s Ukrajinom? To nije objasnio. Gdje je naš interes u zaoštravanju odnosa s Rusijom? Zašto naša diplomacija ne radi ništa po pitanju normalizacije odnosa s Rusima jer embargo nama više šteti nego njima. Hrvatski voćari su imali veliko tržište u Rusiji, sad gube ogroman novac zbog toga, a naknadu im isplaćuju porezni obveznici. Dakle, gubimo svi! Zašto se u takvoj situaciji, umjesto da se gleda kako ukinuti embargo, ide na daljnje zaoštravanje?

To su pitanja koja ostaju neodgovorena, a vjerujem da ni sam Plenković ne zna odgovore. Ako mu netko postavi to pitanje, on će opet pričati o svome vijećničkom mjestu u mjesnom odboru, a mediji će tražiti novi Kolindin gaf da je danima ismijavaju.



VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
HRVATSKA
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Biljana Borzan je cijelu svoju predizbornu kampanju izgradila na borbi za jednaku Nutellu. Pokazalo se da nije bila baš iskrena...

Istraživanje EK: Nema dokaza o različitom sastavu Nutelle u Njemačkoj i Hrvatskoj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Građanska stranka je omogućila desnu vlast u Madridu gdje je u koaliciji s konzervativcima i desnim ekstremistima. To se mnogima nije svidjelo.

Španjolski liberali u koaliciji s krajnjom desnicom; ekonomski savjetnik napušta stranku, nižu se kritike...

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Navodni satiričar s News Bara dobio je potrebu da nas izvrijeđa jer mu se nije svidio moj članak o antifašizmu. Pa da pojasnim neke stvari...

Kome i zašto smeta Liberal?

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Hrvatska se tijekom proteklih 10 godina ukupno nije pomakla nimalo ekonomski naprijed. Tko nam je za to kriv?

Izgubljeno desetljeće

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Je li došlo vrijeme da konačno raskrstimo s tekovinama socijalističke revolucije i obilježavanjem datuma bitnih za stvaranje bivše, propale države?

Čiji praznik Hrvatska danas obilježava?

Društvo

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Splitski gradonačelnik objavio je smiješni vodič za turiste u kojem ih upozorava da poštuju lijenost i nerad kao splitski tradicionalni identitet, a sada će Gradsko vijeće ograničiti rad kafićima do ponoći.

Splitska vlast objavljuje rat turizmu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pokušao je kritizirati najavljeno rasterećenje rada, a zapravo je dao najbolje argumente za potpuno ukidanje poreza na dohodak.

Kad bi građani primali veću neto plaću, postali bi apatični - tvrdi ovaj kolumnist Večernjeg lista

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte svjedočenja dvaju crnih autora koji su na suprotstavljenim stranama po pitanju reparacija.

Dvije strane: Treba li Amerika isplatiti odštetu crnim Amerikancima zbog ropstva i segregacije?

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ljevičarski youtuber Kyle Kulinski objašnjava zašto je potez Youtubea loš i zašto ga ni ljevičari ne bi trebali slaviti.

Youtube započeo borbu protiv nacizma pa uklonio i antinacistički edukativni sadržaj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dugogodišnji američki senator je s preko 75 godina postao milijunaš, ali tek nakon što je napisao bestseller. Hrvatski ministri ne moraju napisati bestseller da bi postali milijunaši.

Dva političara i multimilijunaša. Pronađi razliku!

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska i Slovenija su svoj dug otplatile, ali Srbiji je preostalo za otplatiti još 1,7 mlrd. eura.

Srbija još uvijek plaća Titove dugove i otplaćivat će ih sljedeće 22 godine

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mislav Kolakušić ima najrealnije šanse pobijediti na predsjedničkim izborima. Ovo nije podrška već upozorenje.

Svi pričaju o Kolindi i Milanoviću, ali Kolakušić bi mogao iznenaditi. Pripremite se za budućeg predsjednika!

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA | OGLAŠAVANJE

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: