FOTO: Dnevnik.hr

Plenković je pravi političar: Puno priča, a ništa ne kaže

PIŠE Mario Nakić
18.1.2017.

Plenković je pravi političar: Puno priča, a ništa ne kaže


PIŠE Mario Nakić

Primijetio sam u zadnje vrijeme pravu medijsku hajku na predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. Neću reći da je potpuno nezasluženo, ima ona dosta gafova, ali upada u oči kako neki novinari doslovno s povećalom mjere i važu svaku njezinu izgovorenu riječ, vade iz konteksta i onda seciraju s naslovima tipa "Nećete vjerovati što je Kolinda danas nadrobila"...Osobo mislim da takvi naslovi i članci puno više govore o mediju nego o njoj.

Plenkovića ne diraju

Jeste li primijetili da premijera Andreja Plenkovića ne diraju? Razlog je u tome što se on, dok priča, trudi da kaže što manje i tu je vještinu, vjerojatno praksom, godinama, doveo na zavidnu razinu. Može pričati i nekoliko minuta, tako da to izgleda i zvuči kao da zna o čemu priča, ali ako analizirate sadržaj toga što je rekao, teško ćete moći išta konkretno izvući. Plenković je pravi političar, diplomat: puno priča, a ništa ne kaže.

Tako je danas u Saboru uspio odgovoriti na nekoliko konkretnih pitanja na način da zvuči i izgleda "oštro", a da ništa konkretno ne odgovori. I prošlo je za pet! Nijedan ga medij nije isprdao, nitko mu nije predbacio da priča idiotarije (a rekao je idiotarije, do toga ćemo tek doći) i još mu podižu rejting. A sad pročitajmo dobro što je točno Plenković odgovorio na pitanja iz redova Živog zida o Europskoj uniji, uvođenju eura i hrvatskoj vanjskoj politici.

"U redu je, dijalog je potreban i dobar. Ali, da se vi usudite reći meni da sam ja nečiji projekt. Temeljem čega? Temeljem kojeg legitimiteta? Meni koji sam osvojio mandat i za Hrvatski sabor, i za EU parlament i u stranci i pobijedio na izborima koji nisu tako izgledali. Čak imam i mandat u mirovanju u gradskoj četvrti. I usuđujete se dovoditi u pitanje moj legitimitet? E nećete."

Rekao je kako će bitku protiv demagogije Živog zida voditi snažno i odvažno te kako mu je razina bezobrazne namjere da kaže kako je njegov posjet Ukrajini naštetio Hrvatskoj nejasna. Ne vidi ništa loše u korištenju naših iskustava u Ukrajini i kako ga on nimalo ne impresionira kao ni drugi koji tako komentiraju...

Dakle, nije dao nijedan konkretan odgovor, samo optužbe i kurčenje osvojenim izborima za hrvatski i EU parlament te mjesne odbore.

O legitimitetu i izborima

Nije to prvi put da se Plenković hvali izbornim uspjesima, nekako mi se čini da taj "adut" izvlači svaki put kad ne zna što točno odgovoriti ili kad ne razumije postavljeno pitanje. Hoćemo o legitimitetu, premijeru? Možemo o legitimitetu i izborima.

Na europarlamentarne izbore u Hrvatskoj je izašlo oko 20 posto registriranih birača. Izabrali su vas doslovno članovi vaše stranke, a to možete zahvaliti svima koji su vodili HDZ od 1990-ih nadalje. Dobro su uhljebljivali svoje ljude. Što se tiče parlamentarnih izbora, HDZ je osvojio glasove četvrtine registriranih birača. S obzirom na to da vam je glavni protivnik bio Zoran Milanović koji je prethodne 4 godine uništio sve što se još dalo uništiti, nije ni bilo drugih mogućnosti osim tijesne pobjede HDZ-a. HDZ bi pobijedio i da je na vrhu bio Miki Maus, pa pobijedio je i s Karamarkom! Ali, sljedeći put kad se poželite pohvaliti svojim izbornim rezultatima, imajte na umu da velika većina građana ove zemlje NIJE glasala za vas.

Kome odgovara embargo?

A sad konkretno, ne znam zašto nije htio odgovoriti na pitanje o Ukrajini i Rusiji. To je vrlo ozbiljna tema jer u trenutku kad je izvjesno da će SAD promijeniti svoju politiku prema Rusiji, hrvatska se diplomacija stavlja na prvu liniju fronte "Hladnog rata" protiv Rusa. Koji je točno interes Hrvatske u ovom trenutku stvarati što prisnije odnose s Ukrajinom? To nije objasnio. Gdje je naš interes u zaoštravanju odnosa s Rusijom? Zašto naša diplomacija ne radi ništa po pitanju normalizacije odnosa s Rusima jer embargo nama više šteti nego njima. Hrvatski voćari su imali veliko tržište u Rusiji, sad gube ogroman novac zbog toga, a naknadu im isplaćuju porezni obveznici. Dakle, gubimo svi! Zašto se u takvoj situaciji, umjesto da se gleda kako ukinuti embargo, ide na daljnje zaoštravanje?

To su pitanja koja ostaju neodgovorena, a vjerujem da ni sam Plenković ne zna odgovore. Ako mu netko postavi to pitanje, on će opet pričati o svome vijećničkom mjestu u mjesnom odboru, a mediji će tražiti novi Kolindin gaf da je danima ismijavaju.
Novo na Liberalu

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dvije trećine HDZ-ovaca se slaže s izjavom da su imigranti najveća prijetnja europskoj kulturi...

Diplomatske nevolje: Kolinda i Plenković će teško naći u HDZ-u kadrove koji nisu ksenofobni

Društvo

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Most je pokrenuo inicijativu koju su već ranije pokretale i druge političke stranke. Njena jedina svrha je ubiranje jeftinih poena na dezinformiranju građana.

Voda, vodoopskrba i prava - umjesto rasprave o pravom problemu, širi se strah od privatnika

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kako Trumpove carine utječu na poduzetnike najbolje pokazuje podatak da je mišljenje voditelja trgovine u SAD-u trenutno najpesimističnije u zadnjih 25 godina.

Amerikanci su svjesni da gube u trgovinskom ratu. Samo Trump još nije...

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Naslov koji polazi od pretpostavke da osoba ne može biti sekularist i vjernik u isto vrijeme, krajnje je pogrešan i manipulativan.

N1 televizija obmanjuje javnost: Sekularizam i ateizam nisu jedno te isto

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Analiza intervjua s kandidatom HSLS-a za predsjednika RH. Moram priznati da me u mnogim stvarima razočarao...

Kovač je po pitanju osobnih sloboda kao Dalija Orešković. Srećom, u ekonomiji je puno bolji

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Međunarodne korporacije imaju zaštitu LGBT prava u svome kodeksu, što je s tržišne strane posve razumljivo. To je razveselilo lijeve udruge koje posve nesvjesno slave kapitalizam.

Privatna korporacija kao posljednja linija obrane LGBT prava u Mađarskoj

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska ima najviši PDV na putnički prijevoz među zemljama članicama EU, a možda i u cijelom svijetu.

Većina zemalja EU ukinula PDV na putnički željeznički prijevoz, Hrvatska nije među njima

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Porezna uprava je u 'ofenzivi' na ugostiteljske objekte na moru kaznila skoro dvije trećine ugostiteljskih objekata u koje je ušla. Što nam to govori o zakonima i porezima?

Jesu li lopovi ugostitelji ili je lopovska država?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte što će prvo napraviti ako osvoji vlast, što misli o sadašnjoj Vladi, hoće li pomilovati osuđenike koji trunu u zatvoru zbog marihuane...

Intervju s Dejanom Kovačem, kandidatom koji će predstavljati liberalnu Hrvatsku na ovim izborima

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Otkud tolika strastvena želja za porezima koji će 'opaliti po džepu' druge ljude, one s kojima ne dijelimo neku karakteristiku?

Neka susjedu crknu dvije!

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Prošlo je 5 godina kako je pokrenuo filantropsku inicijativu za poboljšanje uvjeta i bolju informatičku naobrazbu u hrvatskim školama...

Bakić obilježava 5. godišnjicu IRIM-a: ʼEdukacija je najveći izjednačavač prilikaʼ

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ovo je jedan od najočitijih primjera uredničke manipulacije kako se neki hrvatski mediji trude ulizati vladajućima.

Manipulacija: U naslovu kažu da građani podržavaju Kujundžićeve poreze, a pitali su samo troje ljudi

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: