Urednik koprivničkog portala objasnio zašto država treba potpuno privatizirati Podravku

29.7.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5

Jesmo li rekli da je uvođenje eura super? Jedan od uvjeta koje je Bruxelles pred Hrvatsku postavio jest prodaja državnih udjela u nekim poduzećima.
IZVOR: DANICA.HR

Preporučeno za vas
Huić: Sindikati koriste potplaćene medicinske sestre za povećanje plaće uhljebima koji samo rade štetu
Huić o ideji da država uloži još 10 mlrd. kn u Uljanik: ʼTo bi sj*balo javne financijeʼ
Ovo nije humano: Beljak htio ispasti faca, Plenkovićev ministar ga uništio...
Miletić vrijeđa našu inteligenciju ako ozbiljno misli da ćemo povjerovati u nevinost IDS-a
Ako Vlada pomogne Uljaniku, morat će i svima ostalima
Autori South Parka maestralno se ʼzahvaliliʼ kineskim cenzorima zbog zabrane njihove serije
Obersnel ljut što više ne može reketariti taksiste
Mit o izumiranju socijalne države, 2. dio: Razvijene države povećavaju poreznu presiju
Porezna uprava smislila nove načine da privatnicima zagorča život. Ako je ovo ʼrasterećenjeʼ...
Hrvatska ima veći udio žena u poduzetništvu od Švedske, Njemačke i Švicarske
Porezni obveznici traže od države da transparentno objavi sva jamstva kojima su političari zadužili građane
Digitalni porez nema veze s pravdom i neće pogoditi velike korporacije nego male biznise i startupe
Plenković se kiti tuđim perjem i busa u prsa dok Hrvatska zaostaje
Sveta Nedelja ukida naknadu za taksiste i smanjuje paušal u turizmu na zakonski minimum
Europska liberalna grupacija promijenila svoje ime; evo zašto...
Grad Dubrovnik se baca u nekretninski biznis i ugostiteljstvo, a gradonačelnik privatnicima prijeti zabranom
The Economist: Što su liberali učinili za nas?
Usprkos trgovinskom ratu slobodna trgovina se nastavlja širiti
Europska unija - gospodarski div između SAD-a i Kine
Efekt leptira ili što ima ekonomija zajedničko s klimatologijom

Urednik koprivničkog portala objasnio zašto država treba potpuno privatizirati Podravku

Jesmo li rekli da je uvođenje eura super? Jedan od uvjeta koje je Bruxelles pred Hrvatsku postavio jest prodaja državnih udjela u nekim poduzećima.
IZVOR: DANICA.HR

Jedna od brojnih pozitivnih posljedica uvođenja eura u Hrvatskoj jest rješavanje državnih udjela u 90-ak poduzeća. Saznao sam to slučajno, na koprivničkom portalu Danica.hr gdje je glavni urednik Robert Mihaljević objavio komentar u kojem objašnjava lokalnim političarima zašto je dobro što će Podravka biti privatizirana:

Vijest da se država zbog nakane uvođenja eura iduće godine obvezala prodati Podravku, odnosno udjele u 90-ak tvrtki u kojima ima manje od 25 posto vlasništva, opet je usijala političku klimu u Koprivnici.

Jedna od tih kompanija je, dakle, Podravka, a prodaju je javno najavio Bandićev saborski zastupnik Željko Lacković koji počesto sudjeluje na koalicijskim sastancima s HDZ-om i premijerom Plenkovićem. Čovjek je, dakle, prilično upućen i tu vijest sigurno nije ispalio tek tako.

Lacković ima i rješenje. Kaže da je za Podravku najbolje da državni udjel preuzmu mirovinski fondovi: “To je odluka koju treba pozdraviti, nitko neće odnijeti niti preseliti Podravku, već će biti smanjen utjecaj politike, a to je za Podravku dobro”.

Reče to kadar koji je u Nadzorni odbor Podravke silom Bandićevog argumenta ugurao članicu svoje stranke i županijsku vijećnicu Dajanu Milodanović. Sada kao Plenkovićev trbuhozborac želi “smanjiti utjecaj politike u kompaniji”.

Ucijenjeni mirovinci

Na Lackovićev se istup odmah nakalemio poslovično za gospodarske teme netalentirani župan Darko Koren. On kaže kako država mora ostati unutra jer kroz njezin udjel “lokalna zajednica ima određeni utjecaj, što je izuzetno bitno za takvu kompaniju koja ima i širi značaj, a ne samo stvaranje profita”.

Mirovinski fondovi, tumači dalje Koren, sigurno nisu jamstvo depolitizacije jer je opće poznato da su baš oni instalirali SDP-ovca Zvonimira Mršića za predsjednika uprave Podravke.

Ne znamo je li Koren posve neupućen ili samo zlonamjeran, ali valja ga podsjetiti kako Mršića nisu instalirali mirovinci, već SDP-ov premijer Milanović i njegova ekipa. Fondovi su, kao i u slučaju imenovanja Korenova liblinga Marina Pucara, bili ozbiljno pritisnuti, pa i ucijenjeni. U oba slučaja nisu imali baš nikakva izbora.

I u oba slučaja mirovinci su imali svoje prijedloge za predsjednika uprave. To pouzdano znamo. Ozbiljne ljude, iskusne menadžere neopterećene politikom i lokalnom političkom baruštinom prepunom pijavica, štakora i vodenzmija. Naravno da ih nisu uspjeli nametnuti.

Već dva desetljeća javno trubim kako je potpuna privatizacija Podravke najbolja usluga kompaniji, Koprivnici i Hrvatskoj. Onog časa kad šporka politika konačno makne svoje šape od tvrtke, Koprivnica će prodisati punim plućima. Dakle, prodati Podravku.

Podravski političari više se neće baviti samo jednom mantrom – kako se dokopati menadžerske pozicije u Podravki. Jer ti uredi u Starčevićevoj s korporativnim karticama, luksuznim limuzinama i opcijskim dionicama mokri su snovi svakog smjernog stranačkog poslušnika.

Zatrovana atmosfera

Onda se nakon svakih izbora pobjednička ekipa poraženoj u uredima u Starčevićevoj napije krvi. Pojave se neki novi podobni dobavljači, nova rodbina i kumovina za najvažnije funkcije, novi bahati genijalci koji nosovima paraju nebesa šećući Zrinskim i Jelačićplacem.

Uglavnom, gradom se nakon svakih izbornih mijena i promjena menadžerske garniture valja zatrovana atmosfera straha, zavisti i bahatosti. Nepodobni ostaju bez funkcija i posla, drugi se skriju u mišju rupu čekajući svojih pet minuta. Svoj izborni ciklus.

Dakle, da ponovim stotinu i prvi put: Podravku treba prodati. Kasni se barem 25 godina, ali jednom se to mora dogoditi. Da konačno doživimo katarzu i prihvatimo da se svijet oko nas promijenio. Vjerujte, Koprivnica će tog časa mentalno procvasti, a većina lokalnih političara izgubit će smisao postojanja.

Autor: Robert Mihaljević / Danica.hr

Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: