Pogledajte kako je ovaj profesor ostavio feministicu bez teksta

FOTO: Channel 4
20.1.2018.
ČITATELJI OCIJENILI
4


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Zemlja kojoj su prije 5 godina predviđali propast, a sad raste brže od svih prognoza
Da nam je sad netko poput Tita, Beljak bi robijao u zatvoru
HRT dezinformira javnost: Udžbenici neće biti ʼbesplatniʼ nego skuplji!
Hippie pokret i liberalizam: Što iz njega možemo naučiti
N1 televizija obmanjuje javnost: Sekularizam i ateizam nisu jedno te isto
Velimir Terzić - od 'narodnog neprijatelja' do velikana hrvatskog liberalizma
Marića nije briga za vašu plaću, on bi da plaćate državi minimalno 4.000 kn bez obzira na prihode!
Beljak se slaže s HDZ-om: Hrvatsku je uništio neoliberalizam!
Hrvatski izvoz raste zahvaljujući 2. amandmanu američkog ustava
Miletićeva usporedba Uljanika s američkim spašavanjem autoindustrije nema smisla, evo zašto
Macron je zadnja osoba na planetu koja može govoriti drugima kako da urede svoju zemlju
ʼCentar za demokraciju i ljudska pravaʼ nezadovoljan što Hrvati ne vole antifašizam, traži od države da ih prisili
Liberali ipak ušli u bavarski parlament i imaju jedan uvjet za podršku novoj vladi
Uvođenjem minimalne satnice Vlada će mnogim studentima onemogućiti rad
Domoljublje nije nacionalizam (i zašto je to bitno razumjeti)
HDZ provodi politiku Živog zida. Možemo se pretvoriti u Venezuelu i bez napuštanja EU
Sinčić i Kolakušić sramote Hrvatsku pred cijelom Europom
Pogledajte kakva ekonomska rješenja predlažu fanovi Živog zida
Je li kapitalizam gay friendly?
Zašto Facebook štiti desne ekstremiste od satire i kritike?

Pogledajte kako je ovaj profesor ostavio feministicu bez teksta


PIŠE Mario Nakić

Cathy Newman, novinarka engleske televizije Channel 4 ostala je zatečena tijekom intervjua s kontroverznim profesorom psihologije Jordanom Petersonom iz Kanade kad ga je pitala što je je s pravom ljudi da ne budu uvrijeđeni.

Budući da je profesor Peterson postao popularan 2016. godine kad je javno istupio protiv kanadskog zakona koji nameće državnim službenicima da se obraćaju građanima u neodređenom rodu (kako bi "zaštitili" transrodne osobe), novinarka ga je pitala i o transfobiji.

"Upali ste u nevolju kad ste odbili zvati transrodne muškarce i žene posvojnom zamjenicom koju oni/one preferiraju", rekla mu je Newman, ali ju je Peterson ispravio: "To zapravo nije istina. Upao sam u nevolju jer sam rekao da neću poštivati diktat govora koji nam nameće federalna ili pokrajinska vlada. Nikada nisam upao u nevolju zato što sam odbio nekoga nekako nazvati."

Zatim ga je novinarka pitala može li opravdati svoje pravo na slobodu govora i u isto vrijeme poštivati pravo transrodne osobe da ne bude uvrijeđena.

"Da biste mogli razmišljati, morate riskirati mogućnost da budete uvredljivi. Pogledajte našu konverzaciju na primjer. Vi ste sigurno spremni riskirati da ja budem uvrijeđen kako biste došli do istine, zašto imate pravo na to? To je vrlo neugodno", rekao je Peterson. "Vi radite ono što trebate raditi, ali prakticirate svoju slobodu govora dok riskirate da se ja uvrijedim. I to je u redu."

Novinarka se na trenutak izgubila, ostala je bez riječi. "Ha! Imam vas!", rekao je Peterson. "Imate me, imate me. Pokušavam još shvatiti to što ste rekli. Trebalo mi je malo vremena", priznaje gospođa Newman.

Osim o političkoj korektnosti i transrodnim osobama, razgovarali su i o nejednakosti primanja između muškaraca i žena te o studentskim prosvjedima protiv nastupa desničarskih i libertarijanskih govornika na sveučilištima. Pogledajte cijeli polusatni intervju, isplati se.

U četiri dana ovaj je video na Youtubeu pogledalo preko 2 milijuna ljudi. Cathy Newman je nakon razgovora preko Twittera čestitala profesoru Petersonu na "fer borbi" dodavši: "Živjela sloboda govora, živio feminizam!", ali ubrzo je požalila. Korisnici Twittera su je napali "prljavim" jezikom i uvredama. Neki su pisali da "uopće nije privlačna", neki su je nazivali ružnim imenima. Peterson je na Twitteru pozvao svoje fanove da je ne vrijeđaju i da joj ne prijete, ali nije pomoglo. Televizija je na kraju zbog uvreda i prijetnji upućenih njihovoj novinarki pozvala osiguranje i policiju.

Dr. Jordan Peterson je profesor psihologije na sveučilištu u Torontu. Kad je kanadska vlada donijela zakon o zaštiti transrodnih osoba, on se usprotivio snimivši video u kojem objašnjava zašto odbija oslovljavati osobe onako kako mu država zapovijeda. Zbog toga su ga prozvali da je transfob, što je odbio. Prozivali su ga i da promiče "krajnje desničarske ideje", što je također pobio objasnivši kako sebe smatra slobodnim misliocem i klasičnim liberalom (pogledajte ovdje). Peterson je proteklih godina postao Youtube zvijezda. Govori o štetnosti radikalne ljevice i političke korektnosti, ali kritizira i alt-right kao i druge nacionalističke pokrete: "Problem s nacionalistima jest da oni zaboravljaju kako je svrha nacije dati moć pojedincu."

Peterson je nazvan "antipahuljični križar" nakon što je napisao knjigu "12 životnih pravila" o važnosti da se uvijek govori istina bez obzira na posljedice, govori čitateljima kako da izbjegnu luzere, kako da počnu slušati druge i daje još mnoge druge psihološke i filozofske savjete.

Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: