Populističko-populistička koalicija u Italiji postigla dogovor, ovo su mjere koje najavljuju

13.5.2018.
ČITATELJI OCIJENILI
4


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Nanny State Index: Njemačka i Češka najslobodnije u EU, a pogledajte kako stoji Hrvatska
Obersnel ljut što više ne može reketariti taksiste
Kolinda postaje ozbiljno patetična, netko joj to treba reći
Istanbulska konvencija ne vrijedi milijardu kuna
Samo kod nas: Informatičarka radi u trgovini i žali se Vladi da u Hrvatskoj nema posla
Osijek: U vrijeme Khuena Hedervaryja birokracija je bila brža nego danas
Barack Obama nema lijepe riječi za mlade ljevičare i ʼwokeʼ kulturu: ʼOdrastite!ʼ
Seksizam u Googleu: Istražili optužbe da plaćaju žene slabije pa došli do iznenađujućeg zaključka
'Srbi bi se lakše zapošljavali da je država manji poslodavac'
I one zaslužuju zaštitu temeljnih ljudskih prava!
5 razloga zašto je Irska danas toliko razvijenija od Hrvatske
ECRI optužila Hrvatsku za rasizam, homofobiju i ustašluk - evo na kojoj osnovi...
[VIDEO] Mugabe je još 1976. najavio politiku kojom će kasnije uništiti svoju zemlju
Jokić bi djecu učio plagiranju, prostačenju i seksizmu: ʼDobro je dok su našiʼ
Otkud u Hrvatskoj antipoduzetnička klima?
Zašto je Kujundžić najgori ministar u novijoj hrvatskoj povijesti
Netko od njih troje najvjerojatnije će se suočiti s Trumpom 2020. - tko ima veće šanse?
Marić povisio trošarine na cigarete. OK, ali zašto ne smanji trošarine na gorivo?
Istaknuti ideolog desnice potvrdio: Hrvatska desnica je Radnička fronta s krunicom
Kako su se Rudan i Večernjak poskliznuli na Švedskoj, 3. dio: Liberalizam, život i kapitulacija

Populističko-populistička koalicija u Italiji postigla dogovor, ovo su mjere koje najavljuju


PIŠE Mario Nakić

Talijanski nacionalni populisti Pokret 5 zvjezdica i regionalni populisti Sjeverna liga očekivano su postigli dogovor oko zajedničkog programa i stvorili put za kreiranje nove vlade. Tijekom sljedećih dana očekuje se da će izaći s konkretnim imenima predloženih ministara i premijera, oko čega još uvijek pregovaraju. Ove dvije stranke zajedno imaju stabilnu većinu u oba doma talijanskog parlamenta pa se može pretpostaviti da jednom kad se usuglase oko članova vlade, neće biti problema oko njenog izglasavanja.

Dogovorili su porezne rezove, zajamčeni temeljni dohodak za sve nezaposlene i povećanje mirovina. Kako će im to poći za rukom s obzirom da je Italija sa 123% javnog duga u BDP-u treća prezadužena zemlja svijeta, jasno je samo njima. Lideri obje stranke uvjereni su da će porezni rezovi biti dovoljni pokretači rasta gospodarstva pa će moći financirati njihove socijalne programe. Italija ostvaruje godišnji rast od 1%, što je najslabije među zemljama Europske unije.

Buduća talijanska vlada sasvim sigurno će zadati velike glavobolje Bruxellesu i vodećim članicama EU. Italija postaje, nakon Mađarske i Poljske, još jedan bastion desnog populizma. O kakvim se točno političkim strankama radi?

Pokret 5 zvjezdica je poput Živog zida u Hrvatskoj. Za sebe tvrde da su pokret, a ne stranka, pa ih se ne može staviti u lijevo-desni spektar. Tvrde da su anti-establišment, protiv GMO-a, antiglobalisti, euroskeptici. Bore se za zaštitu vode, prirode i "pravo na internet vezu za sve". Protive se NATO intervencijama na Bliskom istoku.

Lega Nord ili Sjeverna liga je malo kompliciranija za objasniti. Stranka je nastala 1991. kao regionalna stranka koja se zalagala prvenstveno za interese regije Padania na sjeveru Italije, federalnu podjelu zemlje, i to tako da svaka regija ima vlastitu vladu i vodi vlastitu fiskalnu politiku s poreznim novcem prikupljenim na svom području. Ovakav model decentralizacije je odličan, to bi trebalo provesti i u Hrvatskoj. Oko tog pitanja nisu mijenjali svoj stav ni do danas.

Početna platforma Sjeverne lige zasnivala se na klasičnom liberalizmu, ali kasnije su joj čelnici mijenjali ideološki predznak. Antiklerikizam i pacifizam s vremenom su mijenjali za pro-kršćanstvo i nacionalizam.Više nisu liberalni gotovo ni po jednom društvenom pitanju, to je sada vrlo konzervativna stranka. Nekoć su bili pobornici Europske unije, a sad su euroskeptici. U intervjuu prije 10-ak godina njen tadašnji vođa Umberto Bossi rekao je da je stranka i dalje "libertarijanska", ali u isto vrijeme "socijalistička" (što je oksimoron). Pozivao se često i na svoje "antifašističke pretke" koji su se 1920-ih odupirali Mussolinijevom režimu kako bi privukao glasove socijalista. U isto vrijeme, oštrili su nacionalizam, tako da je i njih danas moguće opisati kao skup prilično radikalnih ideja s obje strane spektra.

Kako bih vam bolje oslikao situaciju, zamislite da u Hrvatskoj vlast kreiraju Živi zid i HDSSB. Mislim da bi to bila najbliža usporedba.

Obje stranke imaju zajednički euroskepticizam i antiimigracijsku politiku. Bit će jako zanimljivo vidjeti kako će se stvari u Italiji dalje razvijati. Italiji treba pametna i odlučna ekonomska politika prije svega koja će oživjeti gospodarstvo, u protivnom će s vremenom pasti na samo dno Europe.Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: