Populističko-populistička koalicija u Italiji postigla dogovor, ovo su mjere koje najavljuju

13.5.2018.
ČITATELJI OCIJENILI
4


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Ne želiš strane proizvode na policama? Onda ih ne kupuj
Kako su hrvatski antikapitalisti naučili da je fizički rad sranje
Mate Mijić tvrdi da političar ne može biti katolik ako ne glasa za zabranu pobačaja. Nije u pravu...
Ukida se pečat, pojeftinjuju troškovi, a od jeseni tvrtke će se osnivati online i bez javnog bilježnika!
Milanović je o ratu u Afganistanu rekao ono što Amerikanci govore već godinama. Zašto je onda to toliki problem?
Kome smeta rebrendiranje HSLS-a?
Ocjena točnosti: 'NGO sektor je probio medijsku blokadu o Ivici Todoriću'
Tko je kompetentan da ocjenjuje rad državnih i javnih službenika?
Jakovčić se igra s vatrom: Do mira i tolerancije ne dolazi se državnom represijom
[VIDEO] Penn & Teller objasnili zašto paljenje zastave ne smije biti zabranjeno
Policija ima način da dokaže svoju humanost: Uvedite obavezne kamere na uniformama!
Ovaj lik nam 27 godina prodaje maglu. Sad je zaključio da nam ne treba STEM nego lingvistika
Superhik revolucija
Hrebak: Hvala Bogu da država nije otkupila Inu!
Švedska danima bez umrlih s Covidom-19: ʼSada tretiramo koronu kao i svaku drugu bolestʼ
Otkrivamo plan Vlade RH: Hrvatska će biti bogatija od Amerike!
SDP BiH: Progresivnim oporezivanjem učiniti siromašne još siromašnijima
Nakon zabrane rada nedjeljom 80 radnika u najvećem podgoričkom trgovačkom centru već dobilo otkaz
Dvije ekstremističke stranke ušle su u Bundestag, a mediji pišu samo o jednoj
Plenković je pravi političar: Puno priča, a ništa ne kaže

Populističko-populistička koalicija u Italiji postigla dogovor, ovo su mjere koje najavljuju


PIŠE Mario Nakić

Talijanski nacionalni populisti Pokret 5 zvjezdica i regionalni populisti Sjeverna liga očekivano su postigli dogovor oko zajedničkog programa i stvorili put za kreiranje nove vlade. Tijekom sljedećih dana očekuje se da će izaći s konkretnim imenima predloženih ministara i premijera, oko čega još uvijek pregovaraju. Ove dvije stranke zajedno imaju stabilnu većinu u oba doma talijanskog parlamenta pa se može pretpostaviti da jednom kad se usuglase oko članova vlade, neće biti problema oko njenog izglasavanja.

Dogovorili su porezne rezove, zajamčeni temeljni dohodak za sve nezaposlene i povećanje mirovina. Kako će im to poći za rukom s obzirom da je Italija sa 123% javnog duga u BDP-u treća prezadužena zemlja svijeta, jasno je samo njima. Lideri obje stranke uvjereni su da će porezni rezovi biti dovoljni pokretači rasta gospodarstva pa će moći financirati njihove socijalne programe. Italija ostvaruje godišnji rast od 1%, što je najslabije među zemljama Europske unije.

Buduća talijanska vlada sasvim sigurno će zadati velike glavobolje Bruxellesu i vodećim članicama EU. Italija postaje, nakon Mađarske i Poljske, još jedan bastion desnog populizma. O kakvim se točno političkim strankama radi?

Pokret 5 zvjezdica je poput Živog zida u Hrvatskoj. Za sebe tvrde da su pokret, a ne stranka, pa ih se ne može staviti u lijevo-desni spektar. Tvrde da su anti-establišment, protiv GMO-a, antiglobalisti, euroskeptici. Bore se za zaštitu vode, prirode i "pravo na internet vezu za sve". Protive se NATO intervencijama na Bliskom istoku.

Lega Nord ili Sjeverna liga je malo kompliciranija za objasniti. Stranka je nastala 1991. kao regionalna stranka koja se zalagala prvenstveno za interese regije Padania na sjeveru Italije, federalnu podjelu zemlje, i to tako da svaka regija ima vlastitu vladu i vodi vlastitu fiskalnu politiku s poreznim novcem prikupljenim na svom području. Ovakav model decentralizacije je odličan, to bi trebalo provesti i u Hrvatskoj. Oko tog pitanja nisu mijenjali svoj stav ni do danas.

Početna platforma Sjeverne lige zasnivala se na klasičnom liberalizmu, ali kasnije su joj čelnici mijenjali ideološki predznak. Antiklerikizam i pacifizam s vremenom su mijenjali za pro-kršćanstvo i nacionalizam.Više nisu liberalni gotovo ni po jednom društvenom pitanju, to je sada vrlo konzervativna stranka. Nekoć su bili pobornici Europske unije, a sad su euroskeptici. U intervjuu prije 10-ak godina njen tadašnji vođa Umberto Bossi rekao je da je stranka i dalje "libertarijanska", ali u isto vrijeme "socijalistička" (što je oksimoron). Pozivao se često i na svoje "antifašističke pretke" koji su se 1920-ih odupirali Mussolinijevom režimu kako bi privukao glasove socijalista. U isto vrijeme, oštrili su nacionalizam, tako da je i njih danas moguće opisati kao skup prilično radikalnih ideja s obje strane spektra.

Kako bih vam bolje oslikao situaciju, zamislite da u Hrvatskoj vlast kreiraju Živi zid i HDSSB. Mislim da bi to bila najbliža usporedba.

Obje stranke imaju zajednički euroskepticizam i antiimigracijsku politiku. Bit će jako zanimljivo vidjeti kako će se stvari u Italiji dalje razvijati. Italiji treba pametna i odlučna ekonomska politika prije svega koja će oživjeti gospodarstvo, u protivnom će s vremenom pasti na samo dno Europe.

Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: