Porez na nekretnine će lokalnim moćnicima dati još veću moć

20.8.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
3

Porez na nekretnine će lokalnim moćnicima dati još veću moć

Poslije jasnog pokazivanja volje naroda u obliku peticije protiv poreza na nekretnine, koji je inicirala i provela Udruga poreznih obveznika Lipa, i privremenog povlačenja zakona od strane premijera Plenkovića, aktivirani su različiti novinarski, politički i drugi režimski vojnici da bi ga opravdali. 145.000 potpisa peticije je jasan pokazatelj građanske volje, a građanima je napokon dozlogrdilo da svojim radom financiraju vojske stranačkih uhljeba, bespotrebnih birokrata, besprincipijelnih novinara, prodanih stručnjaka i klijentelističkih poduzetnika, tj. da državni aparat porezima oduzima većinu onoga što su građani radom stvorili, a sve u svrhu održavanja političkih struktura na vlasti.

Naravno, smisao politike je vlast, ali ta vlast ne smije biti pod svaku cijenu ili pod cijenu blagostanja vlastitog naroda, ne smije biti smisao sam za sebe. Smisao je uvijek ostvariti vlast i kroz tu vlast ostvarivati promjene u društvu zbog kojih su vas birači izabrali. To je jednostavno politička odgovornost.

U Hrvatskoj imamo vlast radi vlasti, tj. radi privilegija koje vlast donosi, a političari odmah sljedeći dan iza izbora zaboravljaju na sve što su rekli dok je trajala izborna kampanja. Situacija je toliko nestvarna da političari više i ne sakrivaju svoje laži, kao npr. HDZ koji je tvrdio da je protiv novih poreza a sada želi uvesti porez koji bi povećao porezno opterećenje građana. Koliki je to bezobrazluk pokazuje i to da istodobno tvrde da porez na nekretnine nije novi porez, ali da će jedinicama lokalne samouprave donijeti dodatnih 300 milijuna kuna. Odakle tih novih 300 milijuna kuna ako ne iz novog poreznog opterećenja?

Jedan od političkih apologeta novog poreza je i Kristijan Kapović, načelnik općine Vir, koji je novo lice poreza na nekretnine. Dotični je, izgleda, ogledni primjer hrvatskog političara koji koristi politiku kao sredstvo osobnog bogaćenja, što se lako može vidjeti iz imovinskih kartica prilikom stupanja na političku funkciju i poslije. Prema pisanju Slobodne Dalmacije, "znakovito je da se ovaj dužnosnik u medijima neprestano pozivao na navodno obiteljsko bogatstvo, a koliko je to bogatstvo bilo prije njegova ulaska u lokalnu politiku, vidljivo je iz podataka imovinskih kartica na početku njegova mandata, koje je, u odnosu na ovu sadašnju, neznatno ili mjereno u promilima. Ako se proširi ekspertiza i na članove njegove uže obitelji, uočit će se ista zakonitost rasta imovine" - tvrdi Udruga Vir bez podjela."

Medijski napisi o obračunima između Kapovića i njegovih političkih protivnika podsjećaju na mafijaške obračune. Lista je prevelika da bih sada nabrajao sve incidente vezane za dotičnog pa pozivam čitatelje da to učine i sami se uvjere o kakvoj se vrsti političara radi i što je sve u stanju učiniti za vlast. Kapović je „nezavisni“ kandidat kojeg podržava jedna osebujna koalicij u Općinskom vijeću s listama SDP-HSS-HSLS i HDZ. Lijepo da se oko njega stvorilo svojevrsno hrvatsko jedinstvo, ali se nažalost radi o jedinstvu političko-mafijaških interesa, a ne o narodnom jedinstvu na korist svih građana.

Naravno, to političko jedinstvo nije iskreno i radi se isključivo o savezništvu iz interesa, s tim da taj interes nije boljitak građana nego mafijaška koalicija. Situacija u općini Vir je dokaz da su sve podjele u Hrvatskoj politici samo igrokaz te da politički pluralizam ne postoji. Sve stranke su samo frakcije jedne partije, kao što je Komunistička partija imala jako puno frakcija, tako i Mafijaška partija ima više frakcija. U javnosti se stvaraju umjetni sukobi oko pitanja koja realno nisu važna, ali su ujedinjeni u pitanjima kojima su njima bitna, ujedinjeni su u korupciji, nepotizmu i pljački uz pomoć vlasti.

Naravno, cijelu tu strukturu je skupo održavati, potrebna su velika financijska sredstva da bi se zadovoljili svi interesi i da bi se pokupovao dovoljan broj glasova. Jer oni svoju vlast održavaju upravo time, kupovinom glasova, bilo zapošljavanjem po javnim institucijama i kompanijama, bilo dodjelom javnih koncesija i poslova itd. Jednostavno, više novaca kojima se raspolaže znači lakše kupovanje glasova na izborima.

Upravo je to cilj poreza na nekretnine - reizbor, osnaživanje trenutnih političkih struktura i lakša kupovina glasova. Dodatnih 300 milijuna kuna koji bi se prikupili porezom na nekretnine bi lokalnim moćnicima znatno olakšalo političku kontrolu i povećalo njihovu moć. Mogu li građani financijski podnijeti novo porezno opterećenje, može li ga umirovljenik s 2.000 kn mirovine plaćati, hoće li mladi uopće kupovati nove nekretnine ako će porez na novije nekretnine biti puno veći, kako će građevinski sektor reagirati na smanjenje potražnje za novim stanovima i, u konačnici, kako će to djelovati na iseljavanje mladih - to njih ne zanima, zanima ih samo očuvanje vlasti.
Novo na Liberalu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kako Trumpove carine utječu na poduzetnike najbolje pokazuje podatak da je mišljenje voditelja trgovine u SAD-u trenutno najpesimističnije u zadnjih 25 godina.

Amerikanci su svjesni da gube u trgovinskom ratu. Samo Trump još nije...

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Naslov koji polazi od pretpostavke da osoba ne može biti sekularist i vjernik u isto vrijeme, krajnje je pogrešan i manipulativan.

N1 televizija obmanjuje javnost: Sekularizam i ateizam nisu jedno te isto

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Analiza intervjua s kandidatom HSLS-a za predsjednika RH. Moram priznati da me u mnogim stvarima razočarao...

Kovač je po pitanju osobnih sloboda kao Dalija Orešković. Srećom, u ekonomiji je puno bolji

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Međunarodne korporacije imaju zaštitu LGBT prava u svome kodeksu, što je s tržišne strane posve razumljivo. To je razveselilo lijeve udruge koje posve nesvjesno slave kapitalizam.

Privatna korporacija kao posljednja linija obrane LGBT prava u Mađarskoj

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska ima najviši PDV na putnički prijevoz među zemljama članicama EU, a možda i u cijelom svijetu.

Većina zemalja EU ukinula PDV na putnički željeznički prijevoz, Hrvatska nije među njima

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Porezna uprava je u 'ofenzivi' na ugostiteljske objekte na moru kaznila skoro dvije trećine ugostiteljskih objekata u koje je ušla. Što nam to govori o zakonima i porezima?

Jesu li lopovi ugostitelji ili je lopovska država?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte što će prvo napraviti ako osvoji vlast, što misli o sadašnjoj Vladi, hoće li pomilovati osuđenike koji trunu u zatvoru zbog marihuane...

Intervju s Dejanom Kovačem, kandidatom koji će predstavljati liberalnu Hrvatsku na ovim izborima

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Otkud tolika strastvena želja za porezima koji će 'opaliti po džepu' druge ljude, one s kojima ne dijelimo neku karakteristiku?

Neka susjedu crknu dvije!

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Prošlo je 5 godina kako je pokrenuo filantropsku inicijativu za poboljšanje uvjeta i bolju informatičku naobrazbu u hrvatskim školama...

Bakić obilježava 5. godišnjicu IRIM-a: ʼEdukacija je najveći izjednačavač prilikaʼ

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ovo je jedan od najočitijih primjera uredničke manipulacije kako se neki hrvatski mediji trude ulizati vladajućima.

Manipulacija: U naslovu kažu da građani podržavaju Kujundžićeve poreze, a pitali su samo troje ljudi

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

A samo je rekao da su za cijenu Thompsonovog koncerta tri grada mogla postati transparentna.

Kovač prima prijeteće i uvredljive poruke od Thompsonovih fanova: ʼTi si četnik i jugokomunist!ʼ

Zanimljivosti

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Nakon napada novinara Fox Newsa i predsjednika Trumpa, Universal je otkazao izlazak filma The Hunt.

Američki konzervativci dokazali da su pahuljice: Zbog njihovih osjećaja otkazan film

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: