Porez na nekretnine će lokalnim moćnicima dati još veću moć

20.8.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
3

Porez na nekretnine će lokalnim moćnicima dati još veću moć

Poslije jasnog pokazivanja volje naroda u obliku peticije protiv poreza na nekretnine, koji je inicirala i provela Udruga poreznih obveznika Lipa, i privremenog povlačenja zakona od strane premijera Plenkovića, aktivirani su različiti novinarski, politički i drugi režimski vojnici da bi ga opravdali. 145.000 potpisa peticije je jasan pokazatelj građanske volje, a građanima je napokon dozlogrdilo da svojim radom financiraju vojske stranačkih uhljeba, bespotrebnih birokrata, besprincipijelnih novinara, prodanih stručnjaka i klijentelističkih poduzetnika, tj. da državni aparat porezima oduzima većinu onoga što su građani radom stvorili, a sve u svrhu održavanja političkih struktura na vlasti.

Naravno, smisao politike je vlast, ali ta vlast ne smije biti pod svaku cijenu ili pod cijenu blagostanja vlastitog naroda, ne smije biti smisao sam za sebe. Smisao je uvijek ostvariti vlast i kroz tu vlast ostvarivati promjene u društvu zbog kojih su vas birači izabrali. To je jednostavno politička odgovornost.

U Hrvatskoj imamo vlast radi vlasti, tj. radi privilegija koje vlast donosi, a političari odmah sljedeći dan iza izbora zaboravljaju na sve što su rekli dok je trajala izborna kampanja. Situacija je toliko nestvarna da političari više i ne sakrivaju svoje laži, kao npr. HDZ koji je tvrdio da je protiv novih poreza a sada želi uvesti porez koji bi povećao porezno opterećenje građana. Koliki je to bezobrazluk pokazuje i to da istodobno tvrde da porez na nekretnine nije novi porez, ali da će jedinicama lokalne samouprave donijeti dodatnih 300 milijuna kuna. Odakle tih novih 300 milijuna kuna ako ne iz novog poreznog opterećenja?

Jedan od političkih apologeta novog poreza je i Kristijan Kapović, načelnik općine Vir, koji je novo lice poreza na nekretnine. Dotični je, izgleda, ogledni primjer hrvatskog političara koji koristi politiku kao sredstvo osobnog bogaćenja, što se lako može vidjeti iz imovinskih kartica prilikom stupanja na političku funkciju i poslije. Prema pisanju Slobodne Dalmacije, "znakovito je da se ovaj dužnosnik u medijima neprestano pozivao na navodno obiteljsko bogatstvo, a koliko je to bogatstvo bilo prije njegova ulaska u lokalnu politiku, vidljivo je iz podataka imovinskih kartica na početku njegova mandata, koje je, u odnosu na ovu sadašnju, neznatno ili mjereno u promilima. Ako se proširi ekspertiza i na članove njegove uže obitelji, uočit će se ista zakonitost rasta imovine" - tvrdi Udruga Vir bez podjela."

Medijski napisi o obračunima između Kapovića i njegovih političkih protivnika podsjećaju na mafijaške obračune. Lista je prevelika da bih sada nabrajao sve incidente vezane za dotičnog pa pozivam čitatelje da to učine i sami se uvjere o kakvoj se vrsti političara radi i što je sve u stanju učiniti za vlast. Kapović je „nezavisni“ kandidat kojeg podržava jedna osebujna koalicij u Općinskom vijeću s listama SDP-HSS-HSLS i HDZ. Lijepo da se oko njega stvorilo svojevrsno hrvatsko jedinstvo, ali se nažalost radi o jedinstvu političko-mafijaških interesa, a ne o narodnom jedinstvu na korist svih građana.

Naravno, to političko jedinstvo nije iskreno i radi se isključivo o savezništvu iz interesa, s tim da taj interes nije boljitak građana nego mafijaška koalicija. Situacija u općini Vir je dokaz da su sve podjele u Hrvatskoj politici samo igrokaz te da politički pluralizam ne postoji. Sve stranke su samo frakcije jedne partije, kao što je Komunistička partija imala jako puno frakcija, tako i Mafijaška partija ima više frakcija. U javnosti se stvaraju umjetni sukobi oko pitanja koja realno nisu važna, ali su ujedinjeni u pitanjima kojima su njima bitna, ujedinjeni su u korupciji, nepotizmu i pljački uz pomoć vlasti.

Naravno, cijelu tu strukturu je skupo održavati, potrebna su velika financijska sredstva da bi se zadovoljili svi interesi i da bi se pokupovao dovoljan broj glasova. Jer oni svoju vlast održavaju upravo time, kupovinom glasova, bilo zapošljavanjem po javnim institucijama i kompanijama, bilo dodjelom javnih koncesija i poslova itd. Jednostavno, više novaca kojima se raspolaže znači lakše kupovanje glasova na izborima.

Upravo je to cilj poreza na nekretnine - reizbor, osnaživanje trenutnih političkih struktura i lakša kupovina glasova. Dodatnih 300 milijuna kuna koji bi se prikupili porezom na nekretnine bi lokalnim moćnicima znatno olakšalo političku kontrolu i povećalo njihovu moć. Mogu li građani financijski podnijeti novo porezno opterećenje, može li ga umirovljenik s 2.000 kn mirovine plaćati, hoće li mladi uopće kupovati nove nekretnine ako će porez na novije nekretnine biti puno veći, kako će građevinski sektor reagirati na smanjenje potražnje za novim stanovima i, u konačnici, kako će to djelovati na iseljavanje mladih - to njih ne zanima, zanima ih samo očuvanje vlasti.

Sviđa ti se članak? Podrži rad kolumnista Liberala!
VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
HRVATSKA
O autoru
Branimir Perković je diplomirao ekonomsku politiku i financijska tržišta na Sveučilištu u Splitu. Komentator i analitičar na projektu Liberal.hr >>VIŠE
Novo na Liberalu

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Analiza odgovora onih koji su bili voljni da odgovore na pitanja Liberala

[ANKETA] EU izbori: Za koga ćete glasati?

Ljudska prava

PIŠE: TOMISLAV STIPIĆ

Kako je jedan vrsni pisac zaradio hrpu uvreda i prijetnji samo zbog jedne alegorije

Slobodni pisci jamac su slobodne Hrvatske

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Prvo im je smetao uvoz, a sad im smeta i izvoz. Jesu li oni uopće svjesni koliko je međunarodna trgovina bitna za svako gospodarstvo, pa tako i hrvatsko?

Zašto, pobogu, nekim ljudima smeta trgovinski sporazum o slobodnom izvozu?

Zanimljivosti

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Stariji od 65 godina šire čak 7 puta više lažnih vijesti nego mladi. Ništa ne korelira sa širenjem dezinformacija tako dobro kao dob.

Istraživanje otkrilo: Što ste stariji, veće su šanse da ćete pasti na lažne vijesti

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pokazalo se da Beljak ne zna ni što se proizvodi i izvozi iz njegovog grada, a on je gradonačelnik.

Ovo nije humano: Beljak htio ispasti faca, Plenkovićev ministar ga uništio...

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kandidat Mosta za EU parlament Ivan Prskalo tvrdi jedno, a njegova kolegica s liste Ines Strenja sasvim drugo.

[ANKETA] Kojem Mostu vjerujete?

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mediji su pet godina ponavljali priču kako pčele izumiru, a cijelo to vrijeme broj pčela u svijetu se povećavao.

Mit o izumiranju pčela (a u zadnje vrijeme i ostalih kukaca)

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

SDP-ov 'James Bond' ukrao je Varteksov slogan bez pitanja i koristi ga u svojoj političkoj kampanji, ali to čak nije najgore u ovoj priči...

Je li Maras zaboravio kako se odnosio prema Bakiću dok je bio ministar?

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ovi ljudi su najzaslužniji za ovakav uspjeh hrvatske brodogradnje i još traže od države da nastavi s istim modelom kao i dosad.

Radnici Uljanika štrajkaju, nije ih briga za brodove. Neka Amsterdamska koalicija plati brodovlasnika!

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više nije moguće ni izraziti saučešće s obiteljima stradalih u terorističkom napadu, a da vas nakon toga ne napadnu horde SJW-a ove ili one boje - jer niste izabrali najbolju riječ.

Hrvatski konzervativci optužuju Obamu i Clinton za vrijeđanje kršćana. Koliko njihove optužbe imaju smisla?

Zanimljivosti

PIŠE: LIBERAL.HR

Predsjednik popularne američke zaklade za ekonomsku edukaciju posjetio je Dubrovnik i objavio tekst o njegovoj bogatoj povijesti.

Dubrovačka Republika - dragulj srednjovjekovne Europe

Društvo

PIŠE: RONALD BAILEY

Trendovi u planiranju obitelji, rastu realnog dohotka, padu realnih cijena energenata, pošumljavanje i poljoprivreda

Dan planeta Zemlje: 5 razloga za slavlje

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: