Reforma na hrvatski način: Umjesto rasterećenja - opterećenje

FOTO: Gov.hr
26.7.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5

Odmah se moglo znati da rasterećenja zapravo neće biti jer vlada planira u sljedeće dvije godine znatno povećati državnu potrošnju.
PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Američki konzervativci revidiraju povijest, pokušavaju progurati lude teze o Hitleru i nacionalizmu
Pernar se hvali blokiranjem ljudi na fejsu, a ne tako davno žalio se što je blokiran na fejsu
Isus je bio izbjeglica i imigrant
Trebaju li homofobi i antivekseri ići u zatvor?
Zagrebačko sveučilište više nije među 1.000 najboljih u svijetu; splitsko se drži malo bolje
Može li nas demokracija odvesti u fašizam ili socijalizam?
SAD: Antifašisti pretukli novinara koji je kritički pisao o njihovom pokretu
'Generale, nije važno čija su to djeca. Pendrekom ne bi išlo!'
Rudanove ludorije (I): U travnju savjetovao Vladi represiju i lockdown ʼdo posljednjeg virusaʼ
Austrija nema more, a čak i preko ljeta zarađuje od turizma više od Hrvatske
Brazilke i Argentinke traže pravo da sunčaju grudi u javnosti
Studentski domovi u ʼnovonormalnomʼ postaju konc-logori
Državno financiranje Novosti je kršenje slobode govora
To što rade novinari Telegrama je čisti ekstremizam
Legenda iz Sex Pistolsa ne može podnijeti anarhiju u LA-u: Smetaju mu beskućnici, zove policiju...
Marića nije briga za vašu plaću, on bi da plaćate državi minimalno 4.000 kn bez obzira na prihode!
Radnici u privatnom sektoru nisu ni svjesni tko ih izrabljuje
LGBT portal za diskriminaciju u Zadru okrivio neoliberalni kapitalizam
Kim Jong-un želi McDonaldʼs i druge američke investicije u Pjongjangu
U travnju prozivao sugrađane što ne slušaju upute Stožera, sada je zbog Stožera ostao bez posla

Reforma na hrvatski način: Umjesto rasterećenja - opterećenje

Odmah se moglo znati da rasterećenja zapravo neće biti jer vlada planira u sljedeće dvije godine znatno povećati državnu potrošnju.
PIŠE Mario Nakić

Trebao je to biti novi krug poreznog rasterećenja, tako su barem najavili. Dosad se pričalo o smanjenju opće stope PDV-a za jedan postotni poen, smanjenju PDV-a za turizam na 13 posto i ukidanju poreza na dohodak za mlade. Te sam mjere već komentirao, ako ste propustili, pročitajte ovdje.

Ali onda se, odjednom, pojavio on. Najveća štetočina u hrvatskoj vladi. Ne u ovoj konkretno, već općenito u svim hrvatskim vladama od neovisnosti. Jer ne znam kako drugačije nazvati čovjeka koji ne zna niti za jedno drugo rješenje osim novih poreza i povećanja starih.

Milan Kujundžić, ministar zdravstva. Čim je preuzeo funkciju, u jednom od prvih ministarskih pojavljivanjima u medijima buncao je o nekakvom porezu na kapital koji bi po njemu trebalo uvesti. Već tada mogli smo znati o kakvom neznalici i štetočini je riječ. I onda, svako njegovo novo pojavljivanje u javnosti značilo je neki novi porez i povećanja starih poreza. Pričao je o oporezivanju telefonskih razgovora jer su "luksuz", kocke (koja se već dodatno oporezuje), slatkiša, gaziranih pića, alkohola itd.

Sada je predložio porez na slatka pića, ali onda se sjetio da to već imamo pa je onda predložio njegovo povećanje. Razlog? Hrvati su pretili, a povećanje poreza na slatka pića će nas natjerati da živimo zdravije i izbjegavamo štetne proizvode.

Mora da se šali. Odmalena konzumiram slatke sokove kao, uostalom, i većina drugih. Ne samo da nisam pretio, već imam problem s nedostatkom kilograma! Kujundžić nema pojma o čemu priča, ne razumije se dovoljno čak ni u vlastitu struku.

Ministar financija Zdravko Marić i premijer Andrej Plenković su to, naravno, odmah prihvatili. Osim toga, dodatno će se povećati trošarine na cigarete i alkohol.

Ova nova porezna opterećenja pogodit će dodatno životni standard građana. Oporezivanje slatkiša i slatkih sokova sugerira štednju na djeci. Ovo je direktni udar na srednji sloj i životni standard prosječnih građana.

Što se tiče cigareta, naravno da bismo, vjerujem, svi voljeli kad bi se pušači ostavili te štetne navike. Kad bi povećanje trošarine na cigarete dovelo do smanjenja pušenja, to bi bilo dobro. Ali neće, samo će povećati šverc i crno tržište. Ovakve odluke idu direktno na ruku švercerskoj mafiji.

Ne znam radi li Kujundžić za mafiju direktno ili je samo njen "korisni idiot", ali svakako ovakve odluke pomažu mafiji da ostvari veći profit. Osim toga, Republika Hrvatska potiče uzgoj duhana. Koja je svrha poticaja ako se želi smanjiti njegova konzumacija?

Što se tiče trošarine na alkohol, ona je već sada iznad europskog prosjeka. Već sada je trošarina na pivo trostruko veća u Hrvatskoj nego u Njemačkoj, a sad će se ta razlika još više povećati. Stoga se nemojte čuditi što je isto pivo skuplje ovdje nego tamo. To zahvalite Vladi.

Na kraju, bilo je od početka jasno da se ne radi o poreznom rasterećenju budući da vlada planira nastavak rasta državne potrošnje i za sljedeće dvije godine. Svaku kunu koju država potroši, ona mora prethodno nekome uzeti. Ako su smanjili poreze, otkud im novac za veću potrošnju?

Naravno, uvijek postoji mogućnost da porezno rasterećenje dovede do rasta državnih prihoda, ukoliko je reforma takva da potakne veću gospodarsku aktivnost, nova zapošljavanja, veću osobnu potrošnju itd. Ali ove mjere nisu ni približno dovoljne za to, a čak i kad bi bile, onda se to povećanje prihoda ne bi planiralo u proračunima za sljedeće godine jer nitko ne može znati koliko bi ono iznosilo. U tom slučaju radio bi se rebalans proračuna nakon što se prihodi povećaju iznad očekivanja. Ne, oni od početka nisu ni planirali nikakvo porezno rasterećenje nego opterećenje.

To je kao da vam netko pokloni 100 kn i onda uzme nazad 150. Biste li rekli da vam je pomogao ili odmogao?

Znate li što je najgore? Oni neće stati na ovome. Kujundžić će se za nekoliko mjeseci vratiti s novom idejom za uvođenje novog poreza i povećanje starih. Kako znam? Pa jednostavno, njegov resor je u banani, a on je nesposoban da to rješava. Toliko je u banani da stvara nove dugove. I bez obzira na svako novo povećanje poreza i trošarina, stvarat će nove dugove jer je sustav truo i treba se mijenjati iz korijena, a Kujundžić to ne zna.

Kujundžić treba podnijeti ostavku jer što duže ostane na ovoj funkciji, više će štete nanijeti hrvatskim građanima.

Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: