Reakcije oporbe i koalicijskih partnera: HNS, Most i Pametno o Marićevoj poreznoj reformi

27.7.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5

Što je dobro, a što loše u prijedlozima Vlade o promjeni stope PDV-a i ukidanju poreza na dohodak za mlade? Što oni predlažu?
PIŠE: MARIO NAKIĆ

Reakcije oporbe i koalicijskih partnera: HNS, Most i Pametno o Marićevoj poreznoj reformi

Što je dobro, a što loše u prijedlozima Vlade o promjeni stope PDV-a i ukidanju poreza na dohodak za mlade? Što oni predlažu?
PIŠE Mario Nakić

Što HDZ-ovi koalicijski partneri i oporba misle o mjerama koje je Plenkovićeva vlada uputila u proceduru? HSLS-ovci ističu kako su oni inicirali smanjenje PDV-a za ugostitelje i turizam na 13 posto preko svoga predsjednika Darinka Kosora koji je ujedno predsjednik Gospodarskog odbora u Saboru. Oko te mjere slažu se i u oporbi - Pametnom, Mostu i SDP-u. SDP-ove prijedloge sam analizirao ovdje.

HNS

HDZ-ov koalicijski partner HNS pozitivno je reagirao na ono što nazivaju dodatnim poreznim rasterećenjem u četvrtom krugu porezne reforme, ali HNS-ovci ne namjeravaju odustati od mjera koje su predložili HDZ-u, a nisu usvojene. Traže uvođenje jedinstvene stope poreza na dohodak od 20 posto, kao i plaćanje poreza isključivo na isplaćenu dobit, opet po stopi od 20 posto. Ukoliko prijedlozi ne budu usvojeni, uputit će ih u saborsku proceduru.

Flat stopa poreza na dohodak je dobar prijedlog, kao i porez isključivo na isplaćenu dobit, što bi eliminiralo dvostruko oporezivanje isplaćene dobiti koja je sada na snazi. Ali po mojem mišljenju, prostora za rasterećenje ima i puno više. Ta jedinstvena stopa za dohodak i dobit ne bi trebala biti 20 nego 10 posto, a razliku u proračunu može se i treba eliminirati rezovima državne potrošnje.

Most

Predsjednik Mosta Božo Petrov predstavio je u Saboru njihove mjere poreznog rasterećenja koje imaju tri cilja: doprinos demografskoj politici, impuls poduzetništvu i poticanje ulaganja u obrazovanje, istraživanje i razvoj.

Petra Mandić, članica Ekonomskog savjeta Mosta iznijela je prijedlog da se porezne olakšice za uzdržavanu djecu zamijene fiksnim iznosima doplatka za djecu koji progresivno rastu s povećanjem broja uzdržavane djece bez obzira na visinu plaće.

Ovakve "demografske mjere" su u pravilu totalni bullshit. HDZ, Most i još neke stranke toliko inzistiraju na tom nekakvom mitu o sretnoj hrvatskoj obitelji s 13-ero djece. To uvjerenje da država treba novčano poticati rađanje i obitelji sa što više djece te da će to spasiti demografsku sliku Hrvatske...Molim vas, prestanite s tim. Činite štetu ovoj zemlji i narodu u koji se toliko volite kleti.

Vidio sam previše ljudi koji zbog takvih populističkih mjera države i lokalne samouprave štancaju po 5, 6, 7 ili više djece. U pravilu se radi o iznimno siromašnim obiteljima u kojima nitko ne radi. Oni žive od dječjeg doplatka, a djecu štancaju jer im to dođe kao izvor prihoda. Dakle, draga Petra, vaš prijedlog ide za time da dobijemo JOŠ VIŠE socijale koja će živjeti na račun poreznih obveznika. Čak i kad bi to nekim čudom poboljšalo demografsku sliku Hrvatske, pogoršalo bi gospodarsku.

Ukidanje kvota na uvoz radne snage bi stoput efikasnije riješilo demografski problem Hrvatske, a dobili bismo nove radnike koji nam trebaju umjesto nove socijalne slučajeve.

Vezano za demografsku komponentu poreznog sustava iznijela je i prijedlog da se PDV na sve oblike i namjene hrane plaća po stopi od 13%, izuzevši osnovne proizvode koji se oporezuju po stopi od 5%. To je razuman prijedlog.

Mislav Kraljević, član ekonomskog savjeta Mosta, predstavio je mjere za rasterećenje poduzetnika.

"U ekonomskom savjetu Mosta analizirali smo i detektirali neke ključne probleme u poreznom sustavu koji su kočnica poduzetnicima. Temeljem provedene analize predlažemo vraćanje olakšice za reinvestiranu dobit. Time bismo dobili sustav koji snažno potiče investicije u poduzetničke poduhvate, a oporezovala bi se samo dobit koja se ne ulaže u poslovanje, nego se isplaćuje vlasnicima. No, isplaćena dobit smije se oporezovati samo jednom, u sustavu poreza na dobit, a ne kao dosad, da se isplaćena dobit oporezuje dvostruko i kroz porez na dohodak. Za takvu praksu dvostrukog oporezivanje dobiti nema nikakvog opravdanja, ona je duboko nepoštena, a efektivna stopa oporezivanja dobiti zbog nje dostiže čak 30%. Zbog toga predlažemo ukidanje oporezivanja dohotka od isplaćene dobiti."

Sve potpisujem. Razuman prijedlog, ludost je oporezivati istu stvar dvostruko, što se kod nas čini prilikom isplate dobiti.

Dodao je kako u sustavu poreza na dobit hitno treba ukinuti i obvezu plaćanja akontacije poreza na dobiti poreza na dohodak.

"Akontacija poreza na dobit prema važećim propisima plaća se po osnovi godišnje porezne prijave za prethodnu kalendarsku godinu. Takva praksa odraz je lagodnosti i komocije poreznih tijela, a poduzetnicima stvara probleme i obveze koje nemaju nikakvu objektivnu podlogu u aktualnoj stvarnosti."

Još jedan dobar prijedlog. Država pljačka poduzetnike uzimajući unaprijed novac za koji se ne zna još ni hoće li biti zarađen. Ako ga poduzetnik kasnije traži nazad, događalo se da su mu poslali inspekcije jer država nije voljna vratiti akontaciju čak ni kada dobit na kraju godine nije ostvarena.

Kraljević je zaključio kako će Most inzistirati i na ukidanju minimalno propisane osnovice za doprinose za direktore i članove trgovačkih društava. Potpisujem i to, bravo!

Pametno

Stranka Pametno ima žestoku kritiku na Marićeve mjere.

"Novi krug porezne reforme Vlade ne donosi željeno smanjenje PDV-a osim u manjem segmentu za ugostitelje. U prethodnom valu su im dignuti porezi, sad smanjeni i nikom ništa. Rastrošna država nužno treba prihode, a u njima je najizdašniji prihod upravo PDV.

Na troškovnoj strani središnjeg proračuna i dalje nema napretka, nema smanjenja troškova države jer bi to bila politički nemoguća misija u zadnjoj godini mandata, a prve tri godine mandata su potrošene na ljudske i gospodarske afere. Što onda napraviti u zadnjoj godini pred izbore? Nastavak porezne reforme. Smanjiti što si prije povećao i zakomplicirati ionako komplicirani porezni sustav", tvrdi Maja Vehovec, potpredsjednica stranke.

Kažu da novi val porezne reforme ministra Zdravka Marića donosi jednu čudnu mjeru poreznog rasterećenja vezanu za dob poreznog obveznika, ocjenjuju u stranci Pametno. Ona se odnosi na 'osobe mlađe od 25 godina da se kompletno oslobode poreznih obveza, a za one od 26 do 30 godina oslobođenje će iznositi 50 posto'. Navedeno je, navode iz Pametnog, da su tome razlog demografske promjene odnosno iseljavanje mladih iz Hrvatske. To je, nastavljaju, tvrdnja iz prsta ili tzv. odokativna tvrdnja, jer za sada ne postoji studija koja potvrđuje da će takva mjera zaustaviti iseljavanje mladih.

"To je mjera donesena napamet i ima politički demagošku motivaciju prema mladoj populaciji, kažu u stranci Pametno. Smatraju da se mladi neće zbog te mjere odlučiti ostati u Hrvatskoj. Zašto? Jednostavno zato što svi ostali troškovi poslovanja zbog parafiskalnih nameta, namještenih javnih nabava, često nemogućeg ponašanja administracije, političkih, rođačkih i geografskih umrežavanja uništavaju šanse mladima i mogućnost ostvarenja zdrave konkurencije.

Takva porezna mjera okrenuta prema dobi obveznika je duboko nepravedna. Zašto ne plaćati porez do 25 godina starosti, pa plaćati 50% poreza sa 26 godina starosti i zašto izgubiti tu povlasticu u 31 godini života? Imamo li proračun učinaka? Nemamo. Hoćemo li imati iseljavanje nakon 31 godine starosti? Ne znamo. I sada smo imali iseljavanje čitavih obitelji u tridesetim i zrelim četrdesetim godinama. Hoćemo li imati povratak mladih u Hrvatsku zato što imaju manji porez za određeno vrijeme.

Ono što je sigurno ova porezna mjera je administrativno komplicirana i nepravednija u odnosu na druge dobne skupine. Zar oni prestaju biti mladi kad navrše 31. godinu života? Zar prestaje njihova mobilnost pa će ih netko prikovati u zemlji u kojoj su do jučer imali niže poreze zato što stare pa trebaju plaćati više poreze? Dok se rezultati ove mjere provjere već će proći parlamentarni izbori, a vlada koja tada bude formirana glatko će ovu mjeru ukinuti do novih izbora. I onda ćemo krenuti od početka."

Nemam što dodati. Vehovec je obuhvatila manje-više sve bitno. Stranka Pametno je jedina spomenula rashodovnu stranu, tj. potrošnju, koja je jako bitna jer po državnoj potrošnji, koja se ne smanjuje nego povećava, vidimo da pravog poreznog rasterećenja zapravo nema. Njena kritika nepravednosti mjere za mlade, koja vjerojatno neće ni donijeti željene pozitivne rezultate, također je na mjestu, kao i činjenica da je Marić dodatno zakomplicirao porezni sustav. A za konkurentnost gospodarstva i privlačenje ulaganja iznimno je bitno da porezni sustav bude što jednostavniji. Jedino što možda nedostaje u njenoj kritici, to je prijedlog što umjesto toga učiniti. Kakvu bi reformu provelo Pametno? To, nažalost, nedostaje.


VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
EKONOMIJA
HRVATSKA
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Vezano
Manipulacija: U naslovu kažu da građani podržavaju Kujundžićeve poreze, a pitali su samo troje ljudi
Tko je tu lud? Novcem iz proračuna potiču proizvodnju šećerne repe, a onda oporezuju proizvode sa šećerom
Hrebak nije u pravu: Liberali ne bi trebali pozivati na kažnjavanje povika ZDS, evo zašto...
Hoće li šećerni porez smanjiti pretilost u Hrvatskoj? Evo što kažu znanstvena istraživanja...
Zaustavimo Kujundžićevo ludilo: Potpišite peticiju protiv novih poreza!
Ništa od kolapsa turizma, drugovi: ʼSrpanjska rupaʼ je medijska izmišljotina
Marijana Puljak o odlascima iz Pametnog: ʼHrvatska je puna filozofa. Svi prigovaraju, nitko ne bi zapeoʼ
Cro kartica je nepotrebna i služit će samo za povećanje korupcije u javnom i privatnom sektoru
Socijaldemokracija ili ksenofobija?
Legalizacija marihuane bi obogatila našu turističku ponudu i učinila Hrvatsku konkurentnijom
Hoće li ugostitelji sada spustiti cijene ili će razliku od PDV-a uzeti sebi?
Reforma na hrvatski način: Umjesto rasterećenja - opterećenje
Marićevi porezni rezovi - kozmetičke mjere bez bitnih promjena. Evo što vlada treba učiniti...
Zašto će rezanjem poreza plaće rasti političarima, a ne radnicima na minimalcu?
CEA predlaže Mariću ambiciozniju poreznu reformu u 8 točaka
Marić opet mulja: Njegov prijedlog samo će potaknuti rad na crno i otpuštanje radnika!
Kako je Plenković ustvari priznao da od reforme nema ni ʼrʼ
Najveće američke kompanije reagiraju na poreznu reformu: Podižu plaće i radnička prava
Pozitivni rezultati pokazuju da porezna reforma funkcionira. Sad je treba proširiti i na PDV
Analiza: Koliko smo 'dobili' poreznom reformom u 2017.?
Novo na Liberalu

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ova dva pitanja su ključna u otkrivanju liberala od ostalih. Gotovo nepogrešivo...

Tko je liberal, a tko nije? Postoji jedan vrlo jednostavan i brz način da to otkrijete...

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Donedavno se o tome govorilo isključivo u libertarijanskim krugovima, a sada su tu ideju počeli širiti i političari s puno širim spektrom birača.

Bruto plaća na ruke - ideja koja nailazi na plodno tlo među hrvatskim političarima. Što vi mislite?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dvije trećine HDZ-ovaca se slaže s izjavom da su imigranti najveća prijetnja europskoj kulturi...

Diplomatske nevolje: Kolinda i Plenković će teško naći u HDZ-u kadrove koji nisu ksenofobni

Društvo

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Most je pokrenuo inicijativu koju su već ranije pokretale i druge političke stranke. Njena jedina svrha je ubiranje jeftinih poena na dezinformiranju građana.

Voda, vodoopskrba i prava - umjesto rasprave o pravom problemu, širi se strah od privatnika

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kako Trumpove carine utječu na poduzetnike najbolje pokazuje podatak da je mišljenje voditelja trgovine u SAD-u trenutno najpesimističnije u zadnjih 25 godina.

Amerikanci su svjesni da gube u trgovinskom ratu. Samo Trump još nije...

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Naslov koji polazi od pretpostavke da osoba ne može biti sekularist i vjernik u isto vrijeme, krajnje je pogrešan i manipulativan.

N1 televizija obmanjuje javnost: Sekularizam i ateizam nisu jedno te isto

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Analiza intervjua s kandidatom HSLS-a za predsjednika RH. Moram priznati da me u mnogim stvarima razočarao...

Kovač je po pitanju osobnih sloboda kao Dalija Orešković. Srećom, u ekonomiji je puno bolji

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Međunarodne korporacije imaju zaštitu LGBT prava u svome kodeksu, što je s tržišne strane posve razumljivo. To je razveselilo lijeve udruge koje posve nesvjesno slave kapitalizam.

Privatna korporacija kao posljednja linija obrane LGBT prava u Mađarskoj

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska ima najviši PDV na putnički prijevoz među zemljama članicama EU, a možda i u cijelom svijetu.

Većina zemalja EU ukinula PDV na putnički željeznički prijevoz, Hrvatska nije među njima

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Porezna uprava je u 'ofenzivi' na ugostiteljske objekte na moru kaznila skoro dvije trećine ugostiteljskih objekata u koje je ušla. Što nam to govori o zakonima i porezima?

Jesu li lopovi ugostitelji ili je lopovska država?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte što će prvo napraviti ako osvoji vlast, što misli o sadašnjoj Vladi, hoće li pomilovati osuđenike koji trunu u zatvoru zbog marihuane...

Intervju s Dejanom Kovačem, kandidatom koji će predstavljati liberalnu Hrvatsku na ovim izborima

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Otkud tolika strastvena želja za porezima koji će 'opaliti po džepu' druge ljude, one s kojima ne dijelimo neku karakteristiku?

Neka susjedu crknu dvije!

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: