ČITATELJI OCIJENILI
5

Potpišite peticiju za bistu Vlade Gotovca u Rimu

PIŠE Branimir Perković
25.3.2017.

Potpišite peticiju za bistu Vlade Gotovca u Rimu

Institut Vlado Gotovac, na čijem je čelu udovica Vlade Gotovca, Simona Gotovac, u suradnji s veleposlanstvom Republike Hrvatske u Italiji pokrenuo je inicijativu za postavljanje biste Vlade Gotovca u Rimu. Mnogi znanstvenici, kulturnjaci i intelektualci su poduprli ovu inicijativu. Spomenik bi bio postavljen u Parku Villa Borgese samom srcu Rima.

 Vlado Gotovac je hrvatski pjesnik, intelektualac i revolucionar koji je do samog kraja života ostajao vjeran ideji slobode. Kao jedan od sudionika Hrvatskog proljeća osuđen je na četiri  godine zatvora, a zbog intervjua jednoj Švedskoj televiziji 1977. osuđen je na još dvije godine zatvora i četiri godine gubitka građanskih prava.

Bio je možda najbolji govornik u hrvatskoj novijoj povijesti, a njegovi govori, poput povijesnog govora pred Komandom V. armijske oblasti, su primjer vrsne oratorske vještine. Njegovo političko djelovanje u nezavisnoj Hrvatskoj je nažalost obilježeno opstrukcijama i podmetanjima od strane HDZ-a i Franje Tuđmana. Primjer za to je tzv. zagrebačka kriza iz 1995. godine, kada je predsjednik Franjo Tuđman odbijao priznati pobjedu HSLS-a i SDP-a na izborima za gradsku skupštinu, koja nije okončana do novih izbora 1997. kada je HDZ pridobio dva pripadnika oporbe u svoje redove, osvojivši tako većinu u Gradskoj skupštini. Od tog trenutka, politička trgovina je postala nešto sasvim uobičajeno u hrvatskom političkom životu, a glasači su toliko na to navikli da više i ne primjećuju ili to smatraju normalnim.

 Uslijedio je unutarstranački sukob u HSLS-u između Vlade Gotovca i Dražena Budiše koji je htio ulazak u koaliciju s HDZ-om, u kojem Gotovac gubi i izlazi iz stranke.

U godinama iza Gotovčevog izlaska iz stranke HSLS postaje minorizirana stranka koja ne može proći izborni prag bez koalicije s HDZ-om. HDZ je praktički kupio i pojeo HSLS, a svi pravi liberali iz HSLS-a su od tamo odavno otišli te su ostali samo socijalistički fetišisti i pokoji lojalni liberal koji ni sam ne zna što tu više radi. Trenutno je jedina funkcija stranke privjesak HDZ-u koji će im donositi simpatije centrističkog glasačkog tijela te opravdanje da se prikazuju kao stranka desnog centra, a članovi HSLS-a su postali samo karijeristi iz sjene koje HDZ jeftino kupuje i koristi za svoje još jeftinije političke igre. Mladež čini hrpa izgubljenih socijalističkih pionira koji o politici i ideologiji znaju koliko i prosječni birtijski pijanac, što dokazuje i jedina inicijativa oko koje se HSLS jasno oglašavao zadnjih godina, uniforme u školama.

Iako je njegovo nasljeđe okaljano političkim sukobima, podmetanjima i pokvarenim autoritativnim odnosom koji su Franjo Tuđman i HDZ imali prema njemu te potpunom degeneracijom njegove stranke koja više nema nikakvoga smisla osim kao ukrasni nakit HDZ-u, Vlado Gotovac zaslužuje naše priznanje kao jedan od rijetkih principijelnih političara.

Većina ga nažalost nije kao takvog prepoznala za njegova života, ali mu se možemo sada odužiti s ovom malom gestom i potpisati ovu peticiju.Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: