Vezani članci:
Antička demokracija - kako je populizam ubio Sokrata
Većina novinara je naprosto zaljubljena u novog zagrebačkog gradonačelnika. Evo zašto je to opasno...
Vrdoljakovi argumenti za ukidanje predsjedničkih izbora su loši
Što je to ʼneliberalna demokracijaʼ?
Demokratski socijalizam je oksimoron - ne funkcionira čak ni u teoriji
Indeks demokracije: U tri godine Hrvatska pala za 6 mjesta, i dalje smo predzadnji u EU
Pupovac, Bandić i Flego pridružili su se brojnim velikim političarima Zapada: Povijest demonstrativnih napada hranom
Ne, zapadna civilizacija nije proizašla iz judeo-kršćanskih vrijednosti
Kako popraviti demokraciju: Vrijednosno neutralan proračun
Šeks nam prodaje maglu. Dvostranački sustav u Hrvatskoj bi legalizirao jednoumlje
Indeks demokracije: Hrvatska dijeli 54. mjesto s Ganom, pretposljednja u EU
Mala lekcija iz demokracije za gospodu iz HND-a
Potpisali ste peticiju protiv Glasnovića? Čestitam, osvojili ste...
Novo na Liberalu:
Zurovec: Prvo smanjiti državnu potrošnju, a onda osloboditi građane nameta
100 dana Mileijeve vlade: Što je dosad učinio?
Subvencioniranje najma je suluda mjera koja će pomoći samo najmodavcima
Milanović manipulira statistikom o mirovinama i obmanjuje javnost
Plenkovićeva vlada ulupala 199.000 vaših eura u portal koji nikoga ne zanima
Ovaj francuski vizionar iz 19. stoljeća sanjao je današnju Europsku uniju
Rezultati Februarske revolucije: profitirali SDP, Možemo i HDZ, gubitnici Centar i Fokus
Otkud sad oni? Članak Sanje Modrić masovno lajkaju Turci
Zašto Milanović napada ustavne suce koje je sam predložio? Želi ih zastrašiti
Marijana Puljak za saborskom govornicom izvrijeđala hrvatske radnike
Milei ukinuo državnu novinsku agenciju zbog 'širenja propagande'
Odlična vijest: Hrvatska ima uvjerljivo najveći godišnji rast BDP-a u EU
Reklama koja prikazuje obiteljsko nasilje na šaljiv način je neprimjerena - kaže pravobraniteljica Ljubičić
Najveća kupovina glasova u povijesti RH
Ima li smisla da država sufinancira bogataše pri kupovini luksuznih automobila?
Regulacije nisu suprotnost slobodnom tržištu nego njegov sastavni dio
Član predsjedništva Fokusa uhljebio u državnu agenciju 10 stranačkih kolega u 4 mjeseca
Odjeci Februarske revolucije: Lijeva oporba treba zajednički izaći na izbore
Možemo nije suprotnost HDZ-u nego konkurencija
Potpuni debakl medija i crvene revolucije: Sad se vidi koliki im je doseg
Huškanje na imigrante kao politička strategija za prikupljanje glasova
Einstein o slobodi govora, birokraciji i individualizmu
Centar: Vlada od Vujnovca stvara prvog hrvatskog oligarha
Rezultati izbora u Nizozemskoj trebali bi u Europi biti shvaćeni kao grubo buđenje
Novi predsjednik Argentine obećao rezanje potrošnje, ukidanje ministarstva obrazovanja i državne banke
Iranofilija u BiH sve izraženija, mediji se to više i ne trude prikriti
Mediji su iz političkih razloga pokušali zataškati motiv masovnog ubojstva u školi u Nashvilleu
Što kažu obični Palestinci iz Gaze: 'Hamas je kriv za ratove, a mi plaćamo cijenu'
Medijske manipulacije o rezoluciji UN-a i glasanju Hrvatske 'protiv primirja u Gazi'
Tko su zapadni palestinofili? Možemo ih svrstati u tri skupine, ovo su njihove karakteristike

Može li nas demokracija odvesti u fašizam ili socijalizam?


Piše: Mario Nakić
6.8.2017.
Prosječna ocjena čitatelja: 5

Može li nas demokracija odvesti u fašizam ili socijalizam?


Piše: Mario Nakić
6.8.2017.
Prosječna ocjena čitatelja: 5

"Pripadnici liberalnih krugova zaboravljaju kako je završilo zadnji put kad se s fašizmom pokušao voditi dijalog. Ne vjerujem u institucije i institute kroz koje se takav otpor događa. Kao što ne vjerujem ni da istinska ljevica može nešto napraviti kroz postojeće oblike političke reprezentacije", rekao je popularni kazališni redatelj Oliver Frljić u intervjuu za portal Novosti.

Frljić je, kao radikalni ljevičar, samo priznao ono što ljevičari misle i što je cilj svakom pravom socijalistu - ukinuti pravo glasa i izbora, uspostaviti diktaturu komunističke partije i pozatvarati sve neistomišljenike. To je mokri san socijalista, nemojmo se zavaravati. Margaret Thatcher je jednom prilikom izjavila: "Socijalisti ne žele da ljudi sami biraju jer postoji mogućnost da ne izaberu socijalizam."

Ali nisu samo radikalni ljevičari protivnici demokracije u politici. Nerijetko čujem komentare desno orijentiranih građana kako demokracija nije dobra "jer vodi u socijalizam". Čak i među libertarijancima ima onih koji bi radije živjeli u monarhiji (?!) što mi je posebno apsurdno jer valjda polaze od pretpostavke da će monarh biti tako dobar pa će im dopustiti slobodu. Mislim da bi i Frljić zajedno s ovim desničarima iz moje priče bio zadovoljan onda u jednoj Sjevernoj Koreji danas jer tamo nema demokracije, ima socijalizma i de facto je monarhija - tri u jedan!

Demokracija se smatra oblikom vlasti u kojem su odluke izravno ili neizravno rezultat volje većine građana. Tako je bar u teoriji. U praksi demokratski sustavi se razlikuju od države do države, a jako često vlast ne čine oni koji su izabrani voljom većine nego manjine. Tako je aktualnog američkog predsjednika izabrala jedna četvrtina punoljetnih građana SAD-a, a toliko je otprilike građana Hrvatske izabralo HDZ na prošlim izborima. Pa opet, oni su na vlasti i donose odluke koje se tiču svih nas. To je potpuno legitimno jer su takva pravila postavljena, a oni što ne izlaze na izbore računaju se kao zadovoljni bilo kakvim ishodom.

Ako ćemo provjeravati istinitost Frljićeve tvrdnje da demokracija može iznjedriti fašizam ili one druge da demokracija vodi u socijalizam, doći ćemo do zaključka da su obje točne. Demokracija uistinu može dovesti do fašizma i nacizma, kao što je bio slučaj u prvoj polovini prošlog stoljeća u Italiji i Njemačkoj. Demokracija može otići i u socijalizam, što smo se zadnji put uvjerili prije desetak godina u Venezueli (i takav svoj izbor građani Venezuele danas skupo plaćaju). Demokracija može dovesti do korupcije i nepravde ogromnih razmjera, što se možemo svakodnevno uvjeriti na svojoj koži u Hrvatskoj. Sve su to rezultati volje naroda.

Međutim, demokracija može biti i odličan stup za razvoj društva, ekonomije i napredak u pogledu zaštite ljudskih prava. Imamo masu pozitivnih primjera diljem zapadnog svijeta, a ja bih izdvojio švicarski model koji se pokazao iznimno uspješnim: decentralizirana vlada i izravna demokracija. Švicarci imaju kulturu referenduma, svakih par mjeseci izlaze na birališta i donose zakone, što na državnom, a što na lokalnom nivou. To se pokazalo iznimno uspješnim jer tako su praktički minimalizirali korupciju, a narod drži vlast u svojim rukama. Njima se ne može dogoditi da vlada donese neku odluku koja je u suprotnosti s voljom većeg dijela naroda. Za to je zapravo zaslužan u prvom redu mentalitet.

U teoriji postoje dvije vrste demokracije - socijalistička i liberalna. Socijalistička demokracija nije nikada zapravo zaživjela, ona je ostala u knjigama Karla Marxa. Po njemu su komunističke zemlje trebale prepustiti vlast narodu koji bi donosio sve odluke izravnim glasovanjem. Međutim, sve komunističke zemlje su u praksi postale jednopartijske diktature, a građani nisu imali političku slobodu osim izabrati jedno ime i jednu partiju na glasačkom listiću. Liberalna demokracija je ona u kojoj živimo, imamo pluralizam, višestranačje i Ustav koji ograničava vlast vladajućih i štiti ljudska prava i slobode pojedinca koji ne mogu biti predmet glasovanja.

Upravo u tom ustavu i njegovom poštivanju leži najveća razlika između demokratskih sustava diljem svijeta. Države koje više poštuju nepovredivost ustavnih prava imaju i veće šanse prosperirati u svakom pogledu. Američki ustav je, na primjer, pravi liberalni manifest i Amerikanci do svog Ustava i dan-danas jako puno drže. Prva dva amandmana (sloboda govora i držanje oružja) jednostavno su nepovredivi i unatoč naporima mnogih vlasti kroz povijest, ova se građanska prava teško mogu ograničiti. To nije samo kao fraza "sloboda govora", to uistinu znači da možeš odjenuti što hoćeš i nećeš biti priveden u policiju zbog toga, znači da možeš zapaliti državnu zastavu na javnom mjestu i nećeš biti kažnjen - to je sve sloboda govora u Americi, nema zabranjenih pozdrava ni pjesama kao kod nas. A pravo na držanje oružja je zapravo pravo na samoobranu. Ako silovatelj napadne ženu, ona ga pištoljem može ubiti bez brige da će biti kažnjena (što bi joj se kod nas sigurno dogodilo) zbog prekoračenja nužne obrane. Branila je svoju slobodu, a sloboda je temeljno ljudsko pravo.

Hrvatska je demokracija još uvijek prilično mlada i kod nas su se svi demokratski procesi pokazali prilično bezuspješnima. Stranke redovito lažu pred izbore, toliko da bismo cijeli dan mogli nabrajati neostvarena obećanja samo unazad prošla 3 parlamentarna izbora. Referendumi su nam, blago rečeno, katastrofa. Imali smo jedan koji je inicirala vlada (ulazak u EU) i drugi o braku kojem je jedini cilj bio zapravo onemogućiti homoseksualne parove u ravnopravnosti s heteroseksualnim. Oba su referenduma imala slab odaziv, a za očekivati je da će sljedeći biti o pobačaju. Još jedna stvar koja je zanimljiva, to je da hrvatski političari pred izbore obećavaju stotine tisuća novih radnih mjesta što znamo u startu da je neostvarivo jer nije politika ta koja otvara tvornice nego realni sektor. Potkupljuju se birači raznim socijalnim naknadama, povećanjem mirovina i plaća u državnim službama. To su stvari na koje naši birači padaju, a to znači da prosječni hrvatski građanin nije ništa bolji, pošteniji ni vredniji od prosječnog političara u Saboru.

Vlast u demokraciji će uvijek biti ogledalo naroda koji ju je birao. Tako da je besmisleno za bilo kakve pojave u društvu ili težnje radikalnom ljevičarenju i desničarenju kriviti vlast i institucije. Demokracija nije savršena, ali nema bolje alternative jer svaka druga mogućnost znači tiraniju i diktaturu jednog čovjeka, partije ili vojske. Za ekonomski razvoj društva, pokazalo se u povijesti, nema boljeg društveno-političkog uređenja od demokratskog. Nemojte željeti diktaturu jer diktaturu smo iskusili, s time da kažu kako to čak i nije bila jedna od gorih diktatura u povijesti. Bolje bi bilo poraditi na demokraciji, decentralizirati državu, unaprijediti i više poštivati Ustav (neki dijelovi Ustava, npr. nepovredivost privatnog vlasništva i neovisno poduzetništvo su kod nas mrtvo slovo na papiru), ali to prvo narod, koji je generator vlasti u demokraciji, mora shvatiti i onda djelovati u tom smjeru.

Ocijeni članak

Sadržaj Liberala mogu ocjenjivati samo registrirani članovi. Učlanite se ovdje.

Sviđa ti se članak? Podrži Liberal!

Podrži neovisno novinarstvo: učlani se ili doniraj Udruzi "Liberal.hr" koliko želiš/možeš za razvoj ove platforme.
IBAN: HR5923900011101229527
Model: 00, poziv na br. prim.: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT/BIC: HPBZHR2X)
Ako koristite mobilnu aplikaciju za bankarstvo jednostavno uslikajte ovaj barkod i unesite željeni iznos.

O autoru

MARIO NAKIĆ
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i programer. Osnivač Liberala. Voli pisanje, filozofiju, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa.
Više od istog autora
VIŠE O TEMI:
VIŠE IZ RUBRIKE:

Komentiraj članak

Komentirati na portalu mogu samo registrirani članovi. Učlanite se ovdje.
Mala škola liberalizma
Udruga Liberal.hr
O Udruzi Liberal.hr
Udruga Liberal.hr osnovana je s ciljem promicanja osobnih i ekonomskih sloboda u Republici Hrvatskoj. Djeluje prvenstveno preko ovog portala. Liberal je od svoga početka 2016. do danas dao značajan doprinos u raspravama oko javnih politika uvijek štiteći prava i slobode građana. Naša misija je educirati javnost i podizanje svijeti o građanskim pravima i posljedicama koje određene politike mogu imati na njihove živote. Više o radu i ciljevima udruge možete pročitati ovdje.

Ako želite i možete doprinijeti radu Udruge - bilo svojim aktivnostima i zalaganjem ili bar uplaćivanjem godišnje članarine, kliknite ovdje i ispunite pristupnicu za učlanjenje.
Doniraj
Ovaj portal financira se dobrovoljnim članarinama i donacijama naših čitatelja. Pomozite nam da budemo još bolji, postanite jedan od naših donatora!

Donirati nam možete preko Paypala - klikom ovdje ili preko e-bankarstva, ako skenirate ovaj barkod:



Za broj žiroračuna i ostale informacije kliknite ovdje.