Prije nego što krenete sprdati Slovence, pročitajte ovaj tekst

FOTO: Wish.hr
3.11.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
4

Prije nego što krenete sprdati Slovence, pročitajte ovaj tekst

Kao učestalom korisniku prirodnih dobara susjedne nam Slovenije, osjećam potrebu da izrazim svoj stav o novonastaloj situaciji u Piranskom zaljevu, i to ne s političkog aspekta, već čistog građanskog koji uključuje minimum kulture i neki normalniji smisao za humor.

Pojavom loših šala koje nastoje sprdnjom diskreditirati jednu prirodom bogatu zemlju koja nam je ujedno i prvi susjed, odabrali smo zapravo govoriti o sebi i svojoj nekulturi. Često sam posjećivao jednu predivnu plažicu na Savudriji koju također pohode i pitomi susjedi svojim Rog Ponijima. Na toj plaži gotovo uvijek je 80 posto Slovenaca koji uredno kupe svoj otpad i civilizirano pozdravljaju druge ljude, a jednom prilikom su me ponudili i pićem. Kako stručnjaci tvrde da mi ništa zapravo i nismo izgubili, naprosto mi je nevjerojatno čitati komentare nekih priprostih, ali i učenijih ljudi, koji spominju Kekeca i diskutiraju o maloj geografskoj širini spomenute zemlje, a da recimo nisu nikad posjetili jedan alpski vrh ili bilo koju turističku destinaciju za koju bi shvatili da je prekrasna i super uredna.

I dok mi turizam koristimo za krpanje glomaznog proračuna ili za obično  političko uhljebljenje nekog tutleka, u susjednoj Sloveniji puno je češće vidjeti profesionalno ponašanje i urednost, a najviše mi se sviđa ažurnost u dogovaranju smještaja ili posjeta nekoj od brojnih sportskih manifestacija. I oni muku muče s političarima, no organizacija i opremljenost na puno je zavidnijoj razini, a hvale susjeda koje slušam o našem moru naprosto me čine sretnijim što dolazim iz Hrvatske.

Tijekom zadnjih par godina vidi se porast naših turista koji više ne odlaze samo na zimski turizam, već im je normalno i ljeti udahnuti svježi planinski zrak ili na biciklu osjetiti ljepotu zelene Slovenije. Umjesto trulih šala o njihovoj mornarici bilo bi logičnije proučiti njihovu gorsku službu spašavanja jer je to ipak njihova primarna djelatnost, a smatram da bi nam njihovo znanje dobro došlo jer nam se u sustavu i dalje ne zna tko pije, a tko plaća te je sve na plećima šačice entuzijasta i volontera.

Nekako se čini da oni uče od svojih susjeda Austrijanaca, a nama ponosnima još uvijek je logično sprdati se sa zemljama u okruženju iako nas i one laganim tempom prelaze. Onima koji još nisu, toplo savjetujem odlazak u susjednu državu, a geopolitičarima s društvenih mreža poručujem da nastave jesti loše hamburgere i tegirati se na fejsu. Kao argument za izgovoreno, tekstu prilažem dvije fotografije s mojeg zadnjeg puta u Sloveniju.

TEME:
slovenija
VIŠE IZ RUBRIKE:
ZANIMLJIVOSTI
HRVATSKA
O autoru
Denis Vlašić je Varaždinac, zaposlen u privatnom sektoru i veliki ljubitelj biciklizma. Povremeni kolumnist na portalu Varaždinski.hr >>VIŠE
Novo na Liberalu

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ljevičarski youtuber Kyle Kulinski objašnjava zašto je potez Youtubea loš i zašto ga ni ljevičari ne bi trebali slaviti.

Youtube započeo borbu protiv nacizma pa uklonio i antinacistički edukativni sadržaj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dugogodišnji američki senator je s preko 75 godina postao milijunaš, ali tek nakon što je napisao bestseller. Hrvatski ministri ne moraju napisati bestseller da bi postali milijunaši.

Dva političara i multimilijunaša. Pronađi razliku!

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska i Slovenija su svoj dug otplatile, ali Srbiji je preostalo za otplatiti još 1,7 mlrd. eura.

Srbija još uvijek plaća Titove dugove i otplaćivat će ih sljedeće 22 godine

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mislav Kolakušić ima najrealnije šanse pobijediti na predsjedničkim izborima. Ovo nije podrška već upozorenje.

Svi pričaju o Kolindi i Milanoviću, ali Kolakušić bi mogao iznenaditi. Pripremite se za budućeg predsjednika!

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Otvorene granice su istinski liberalni koncept koji su u prošlom stoljeću najviše promicali neki konzervativni političari.

Otvorene i zatvorene granice

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Most i HSLS su se zakačili oko toga tko se prvi sjetio pokrenuti inicijativu za ustavnu zaštitu vode koja je ustavom već zaštićena.

Tko je gluplji - Most ili HSLS?

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Iako postoji mnogo argumenata i razloga za optimizam, trebamo inzistirati na reformama bez kojih nema značajnijeg rasta.

Hrvatskoj treba brži i zdraviji rast, a bez strukturnih reformi on nije moguć

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Toliki izljevi mržnje prema poslodavcima - onim ljudima koji stvaraju novu vrijednost - i strah od stranih radnika svojstveni su naciji koja ne želi napredak.

Hrvati će jednom morati prihvatiti da su radne migracije - u oba smjera - sasvim normalna pojava

Politika

PIŠE: EDUARD PETRANOVIĆ

Zoran Milanović može ugroziti šanse HDZ-ovoj Kolindi Grabar-Kitarović, a to znači da ne postoji jamstvo HDZ-ove premoći.

Zašto bi kandidatura vođe najgore hrvatske vlade bila dobra za Hrvatsku

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Samo nekoliko sati nakon što je Reuters objavio da su bogataši počeli povlačiti svoje bogatstvo na bankovne račune u Singapuru, izvršna direktorica Hong Konga je proglasila da povlači kontroverzni zakon.

Kako je kapital (zasad) sačuvao autonomiju Hong Konga

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

U nekim ekstremno lijevim krugovima ponavlja se citat iz Misesove knjige po kojemu ispada da je Mises hvalio i slavio fašizam. Je li to točno?

Ovako je Mises pisao o fašizmu 1927.

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Milorad Pupovac ponekad zna ovako izaći iz skrovišta ugroženog manjinca i pokazati svoje pravo bahato lice.

Pupovac odbrusio novinaru na pitanje zašto štiti Plenkovića: ʼNije vaš posao da ispravljate meneʼ

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA | OGLAŠAVANJE

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: