Prije nego što krenete sprdati Slovence, pročitajte ovaj tekst

FOTO: Wish.hr
3.11.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
4

Prije nego što krenete sprdati Slovence, pročitajte ovaj tekst

Kao učestalom korisniku prirodnih dobara susjedne nam Slovenije, osjećam potrebu da izrazim svoj stav o novonastaloj situaciji u Piranskom zaljevu, i to ne s političkog aspekta, već čistog građanskog koji uključuje minimum kulture i neki normalniji smisao za humor.

Pojavom loših šala koje nastoje sprdnjom diskreditirati jednu prirodom bogatu zemlju koja nam je ujedno i prvi susjed, odabrali smo zapravo govoriti o sebi i svojoj nekulturi. Često sam posjećivao jednu predivnu plažicu na Savudriji koju također pohode i pitomi susjedi svojim Rog Ponijima. Na toj plaži gotovo uvijek je 80 posto Slovenaca koji uredno kupe svoj otpad i civilizirano pozdravljaju druge ljude, a jednom prilikom su me ponudili i pićem. Kako stručnjaci tvrde da mi ništa zapravo i nismo izgubili, naprosto mi je nevjerojatno čitati komentare nekih priprostih, ali i učenijih ljudi, koji spominju Kekeca i diskutiraju o maloj geografskoj širini spomenute zemlje, a da recimo nisu nikad posjetili jedan alpski vrh ili bilo koju turističku destinaciju za koju bi shvatili da je prekrasna i super uredna.

I dok mi turizam koristimo za krpanje glomaznog proračuna ili za obično  političko uhljebljenje nekog tutleka, u susjednoj Sloveniji puno je češće vidjeti profesionalno ponašanje i urednost, a najviše mi se sviđa ažurnost u dogovaranju smještaja ili posjeta nekoj od brojnih sportskih manifestacija. I oni muku muče s političarima, no organizacija i opremljenost na puno je zavidnijoj razini, a hvale susjeda koje slušam o našem moru naprosto me čine sretnijim što dolazim iz Hrvatske.

Tijekom zadnjih par godina vidi se porast naših turista koji više ne odlaze samo na zimski turizam, već im je normalno i ljeti udahnuti svježi planinski zrak ili na biciklu osjetiti ljepotu zelene Slovenije. Umjesto trulih šala o njihovoj mornarici bilo bi logičnije proučiti njihovu gorsku službu spašavanja jer je to ipak njihova primarna djelatnost, a smatram da bi nam njihovo znanje dobro došlo jer nam se u sustavu i dalje ne zna tko pije, a tko plaća te je sve na plećima šačice entuzijasta i volontera.

Nekako se čini da oni uče od svojih susjeda Austrijanaca, a nama ponosnima još uvijek je logično sprdati se sa zemljama u okruženju iako nas i one laganim tempom prelaze. Onima koji još nisu, toplo savjetujem odlazak u susjednu državu, a geopolitičarima s društvenih mreža poručujem da nastave jesti loše hamburgere i tegirati se na fejsu. Kao argument za izgovoreno, tekstu prilažem dvije fotografije s mojeg zadnjeg puta u Sloveniju.
Novo na Liberalu

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dvije trećine HDZ-ovaca se slaže s izjavom da su imigranti najveća prijetnja europskoj kulturi...

Diplomatske nevolje: Kolinda i Plenković će teško naći u HDZ-u kadrove koji nisu ksenofobni

Društvo

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Most je pokrenuo inicijativu koju su već ranije pokretale i druge političke stranke. Njena jedina svrha je ubiranje jeftinih poena na dezinformiranju građana.

Voda, vodoopskrba i prava - umjesto rasprave o pravom problemu, širi se strah od privatnika

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kako Trumpove carine utječu na poduzetnike najbolje pokazuje podatak da je mišljenje voditelja trgovine u SAD-u trenutno najpesimističnije u zadnjih 25 godina.

Amerikanci su svjesni da gube u trgovinskom ratu. Samo Trump još nije...

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Naslov koji polazi od pretpostavke da osoba ne može biti sekularist i vjernik u isto vrijeme, krajnje je pogrešan i manipulativan.

N1 televizija obmanjuje javnost: Sekularizam i ateizam nisu jedno te isto

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Analiza intervjua s kandidatom HSLS-a za predsjednika RH. Moram priznati da me u mnogim stvarima razočarao...

Kovač je po pitanju osobnih sloboda kao Dalija Orešković. Srećom, u ekonomiji je puno bolji

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Međunarodne korporacije imaju zaštitu LGBT prava u svome kodeksu, što je s tržišne strane posve razumljivo. To je razveselilo lijeve udruge koje posve nesvjesno slave kapitalizam.

Privatna korporacija kao posljednja linija obrane LGBT prava u Mađarskoj

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska ima najviši PDV na putnički prijevoz među zemljama članicama EU, a možda i u cijelom svijetu.

Većina zemalja EU ukinula PDV na putnički željeznički prijevoz, Hrvatska nije među njima

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Porezna uprava je u 'ofenzivi' na ugostiteljske objekte na moru kaznila skoro dvije trećine ugostiteljskih objekata u koje je ušla. Što nam to govori o zakonima i porezima?

Jesu li lopovi ugostitelji ili je lopovska država?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte što će prvo napraviti ako osvoji vlast, što misli o sadašnjoj Vladi, hoće li pomilovati osuđenike koji trunu u zatvoru zbog marihuane...

Intervju s Dejanom Kovačem, kandidatom koji će predstavljati liberalnu Hrvatsku na ovim izborima

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Otkud tolika strastvena želja za porezima koji će 'opaliti po džepu' druge ljude, one s kojima ne dijelimo neku karakteristiku?

Neka susjedu crknu dvije!

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Prošlo je 5 godina kako je pokrenuo filantropsku inicijativu za poboljšanje uvjeta i bolju informatičku naobrazbu u hrvatskim školama...

Bakić obilježava 5. godišnjicu IRIM-a: ʼEdukacija je najveći izjednačavač prilikaʼ

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ovo je jedan od najočitijih primjera uredničke manipulacije kako se neki hrvatski mediji trude ulizati vladajućima.

Manipulacija: U naslovu kažu da građani podržavaju Kujundžićeve poreze, a pitali su samo troje ljudi

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: