Prirodno bogatu zemlju pretvoriti u pakao i ruglo - to mogu samo socijalisti

4.3.2018.
ČITATELJI OCIJENILI
5

Prirodno bogatu zemlju pretvoriti u pakao i ruglo - to mogu samo socijalisti

Gospodarska i humanitarna katastrofa koja se zadnjih nekoliko godina odvija u Venezueli nije posebna novost. Priča o tome kako Venezuela tone u bijedu ispričana je na mnogo načina, od ozbiljnih priča o razgranatoj korupciji, nestašici lijekova, o tome kako državne naftne kompanije nemaju dovoljno novca za kupnju goriva za pokretanje tankera koji izvoze naftu, pothranjenosti zbog previsokih cijena hrane, vojne okupacije prodavaonica i tvornica pa sve do tragikomičnih o astronomskim cijenama kondoma i WC papira zbog nestašice.


Posebnu pozornost je izazvala fotografija koja prikazuje venezuelanske vojnike koji kao nagradu za uzornu službu dobivaju nekoliko rola WC papira. Prema najnovijim izvještajima stanovništvo masovno bježi iz socijalističkog raja u okolne zemlje Južne Amerike koje su siromašne ali ipak u odnosu na Venezuelu izgledaju kao raj na zemlji. Primarni razlozi nisu samo nestašica hrane i lijekova već i loše sigurnosno stanje i razgranat kriminal. Stopa ubojstava sada je 92 na 100.000 stanovnika. Za usporedbu u SAD-u, koji prema mainstream medijima ima ogroman problem visoke stope ubojstava, ona iznosi 4,88 ubojstva na 100,000 stanovnika, Venezuela je pakao na zemlji.


Kako slika govori više od tisuću riječi, onda je krah venezuelanskog gospodarstva najlakše opisati grafikonima. Prvi grafikon prikazuje kretanje stope promjene BDP-a Venezuele od prvog kvartala 2013. godine do zadnjeg kvartala 2017. U 2013. kvartalna stopa rasta se kretala između mršavih 0,6 % i 2,6 %, što nije zadovoljavajuće ni za visoko razvijenu zemlju EU, a kamoli za jednu relativno siromašnu Venezuelu. Implementacija sasvim krivih rješenja, odbijanje prihvaćanja stvarnosti o destruktivnosti socijalističkih politika, pad cijene nafte, korupcija, kriminal i općenito provođenje Marxovih ideja u praksu su doveli do toga da stanovništvo države koja najveće dokazane zalihe nafte na svijetu umire od nedostatka lijekova, masovno gladuje i bježi u susjedne države. Svi ti problemi koje je uzrokovala socijalistička vlada predsjednika Nicolas Madura, a još prije Huga Chaveza, su se nagomilavali i intenzivirali uslijed socijalističkih odgovora na probleme uzrokovane socijalističkim politikama, kao što je podizanje minimalne plaće za 40% da bi se borilo protiv inflacije, što je s ekonomske strane istovjetno gašenju vatre benzinom, te rezultirali padom BDP-a od čak 18.6 %.


Graf 1. Kretanje stope rasta/pada BDP-a Venezuele

Izvor: tradingeconomics.com, Banco Central de Venezuela


Venezuela je država ekstremno ovisna o nafti, što je blagoslov i prokletstvo. Blagoslovom se može smatrati jer se radi o globalno traženoj sirovini za koju je lako pronaći tržište. Prokletstvo je zbog toga što se takve jednoresursne ekonomije često vežu toliko za jedan resurs pa blagostanje cijele države ovisi o globalnim kretanjima cijene tog resursa, na što sama država ima jako slab ili nikakav utjecaj. U slučaju Venezuele to znači da dok je cijena nafte visoka država ima velike prihode, ali kada se cijena nafte stabilizira onda državni prihodi padaju, a skupa s tim i cijelo gospodarstvo. Posebno je to slučaj u socijalističkim gospodarstvima u kojima država kontrolira gotovo svu gospodarsku aktivnost u zemlji. Venezuela ostvaruje 98% izvoza od prodaje sirove nafte i naftnih prerađevina. Na grafu 2. vidimo da je Venezuela dosegla maksimum proizvodnje sirove nafte 1998. godine otkad proizvodnja opada. Baš te godine su na vlast došli socijalisti na čelu s Hugom Chavezom koji je uveo socijalističke politike, a sadašnji predsjednik Maduro je njegov nasljednik. Unatoč tome što je proizvodnja počela padati dolaskom socijalista na vlast i nacionalizacijom naftne industrije cijene na svjetskim tržištima su počele rasti već 1999. godine pa je to pružilo socijalističkom režimu Huga Chaveza veliki priljev novca koji su mogli koristiti za kupnju glasača velikim socijalnim davanjima. Ali čim je cijena sirove nafte na svjetski tržištima počela padati, 2014. režim se našao u velikim problemima i svi gospodarski problemi su isplivali na vidjelo. Korupcija, nepotizam, kriminal i nesposobnost su postali očiti. Bolje rečeno, stanovništvo ih više nije htjelo tolerirati jer je presušila državna blagajna iz koje je režim kupovao poslušnost građana, unatoč tome što je bio dubinski korumpiran.

Graf 2: Proizvodnja sirove nafte u Venezueli


Izvor: TradingEconomics, OPEC

Rješenje problema nedostatka prihoda iz kojih bi plaćali sve te silne „socijalne programe“, a ustvari korupciju i bacanje novca u vjetar, državne vlasti su našle u „printanju“ novog novca. Sličnu stvar je radila i Jugoslavija 80-ih. Takav pristup problemu dovodi do inflacije tj. obezvrijeđena vrijednosti novca. Npr. ako 1000 NJ ( novčanih jedinica) može kupiti jedan televizor, uz inflaciju od 100% za isti televizor je potrebno 2000 NJ ( novčanih jedinica ). Sve poskupljuje, a kako rast plaća nikada u toj situaciji ne prati rast cijena dovoljno oda dolazi do astronomskog pada kupovne moći. Ekonomisti se slažu da je inflacija od nekoliko posto u godinu dana sasvim bezazlena, pa i korisna, ali inflacija od 10 % na godišnjoj razini već predstavlja problem. Zamislite koliko je problem inflacija u Venezueli koja je iznosila čak 2,616 %!
Socijalistički režim nastavlja s pokušajima da probleme riješi s printanjem još više novčanica, što pogoršava već postojeći problem. Uslijed toga prodavači su prisiljeni podizati cijene hrane pa građani mogu kupiti sve manje i manje hrane s trenutnim plaćama, koje rastu sporije od rasta cijene dobara. Vlasti su zbog toga razloga nekoliko puta poslale vojsku u prodavaonice i prisilile prodavače da smanje cijene. To se ne događa samo s prodavačima hrane nego i ostalih potrepština, a vlasnike vojska šalje u zatvore zbog „profitiranja“. Profit je izgleda zabranjen u Venezueli pa nitko ne želi raditi. Poduzetnici su bili prvi koji su otišli iz zemlje a sada za njima idu svi koji nisu dio vladajuće elite te je granica prema Kolumbiji puna imigranata koji pokušavaju pobjeći iz još jednog pokušaja uspostave socijalizma koji nije uspio, kao i svi ostali pokušaji od prije.

Graf 3. Novčana masa M1 u VenezueliGraf 4. Inflacija cijena hrane


Izvor: tradingeconomics.com, Banco Central de Venezuela

Nekoliko stručnjaka iz Ujedinjenih naroda tvrdilo je da u Venezueli ne postoji humanitarna kriza i za sve gospodarske probleme kroz koje zemlja prolazi su okrivili SAD. Mnoge nezavisne udruge su prozvale UN zbog podržavanja očito lažiranog izvještaja o Venezueli, pa čak i UNWatch, organizacija unutar UN-a koja je zadužena za praćenje rada i usklađivanja s poveljom UN. Ali šefovi UN-a se još nisu ispričali.


Mnogo javnih „intelektualaca“, stranaka i udruga je i u Hrvatskoj podržavalo venezuelanski model ili u svojim programima implicitno predlagalo slične politike. Osim Oraha i Mirele Holy koji su predlagali slične politike kao i one koje su Venezuelu dovele do trenutnog stanja, tu je i Živi zid koji je otvoreno zagovarao „primarnu emisiju“, a ustvari da država izdaje puno više novog novca nego je to potrebno, upravo je to ono što radi Venezuela. Do dan danas se nitko od intelektualaca, stranaka i udruga koje su zagovarale „venezuelanski model“ nije ispričao javnosti zbog toga što su trovali javni prostor lažima, šarlatanstvom i neznanjem.


Ipak valja pogledati istini u oči, oni to nikada neće napraviti. Boluju od bolesti zvane Dunning-Kruger efekt i nisu svjesni svog neznanja, nisu svjesni vlastitih laži. Dapače, misle da su svi ostali ti koji nisu dovoljno informirani. „Oboljeli“ od Dunning-Kruger-a toliko malo znaju da ne mogu znati da su u krivu, bez obzira na dokaze s kojima su suočeni. Od te bolesti posebno boluju socijalisti, koji ne samo da nisu dovoljno informirani i inteligentni da shvate da socijalizam nikada nije i neće funkcionirati, nego još misle da su svi koji ne misle kao oni neznalice. Toliko su potkapacitirani da nisu svjesni vlastite potkapacitiranosti.
„To nije bio pravo socijalizam!“, zadnja floskula koja uvijek spasi stvar, će napraviti svoje. Socijalisti će nastaviti sa svojim propovijedanjem puta do pakla i opet će u nekoj zemlji dovesti do istih stvari koje socijalizam uvijek stvara - do bijede, kriminala, smrti, policijske države, kriminala i u konačnici egzodusa.

 

 

Sviđa ti se članak? Podrži rad kolumnista Liberala!
VIŠE IZ RUBRIKE:
EKONOMIJA
SVIJET
O autoru
Branimir Perković je diplomirao ekonomsku politiku i financijska tržišta na Sveučilištu u Splitu. Komentator i analitičar na projektu Liberal.hr >>VIŠE
Vezano
Roger Waters podržao Madura na Twitteru pa ga fanovi iz Venezuele spustili na zemlju: ʼWish you were here!ʼ
Pet koraka za brzi oporavak Venezuele (a dobro bi došli i Hrvatskoj)
Priče iz Caracasa: ʼMi ovdje gladujemo, pacijenti u bolnici umiru zbog redukcije struje, nedostaje lijekova i liječnika...ʼ
Sankcije protiv Venezuele neće pomoći tamošnjoj oporbi nego Maduru
Pupovčeve Novosti kažu da u Venezueli nema krize, zapadni mediji lažu jer im smeta bolivarski uspjeh
Viva la revolucion ili zašto sam uz Madura
Treba li Amerika intervenirati u Venezueli?
Danskim ekonomistima prekipjelo: ʼDanska nije socijalistička, imamo veće ekonomske slobode od SAD-aʼ
Predsjednik Venezuele tvrdi da se vratio iz budućnosti: ʼUvjeravam vas, sve će biti u reduʼ
Demokratski socijalizam je oksimoron - ne funkcionira čak ni u teoriji
Latinoamerikanci naučili lekciju: "Dosta nam je socijalizma!"
Terminalna faza socijalizma: Djeca umiru od gladi, predsjednik zbija šale
U Venezueli nestašica kruha, državna vlast okrivljuje pekare
Socijalisti u Venezueli raspustili parlament i proglasili apsolutnu vlast
Kako su hrvatski mediji još nedavno pisali o 'ekonomskom procvatu' Venezuele
Venezuelu trese inflacija, Maduro podiže minimalac za 60%
Kratko i jasno: Nemiri u Venezueli su posljedica socijalizma
'Shit March': Prosvjednici u Venezueli napadaju vojsku fekalijama
Koalicija 'Zagreb je naš' bi pretvorila grad u Venezuelu
James Galbraith zagovara garantiran državni posao. Evo zašto je to loša ideja
Novo na Liberalu

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Možda ne bi robijao, ali onda ne bi bio ni predsjednik HSS-a. I definitivno se ne bi mogao hvaliti kako je liberal, Tito nije volio liberale.

Da nam je sad netko poput Tita, Beljak bi robijao u zatvoru

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Međunarodna korporacija nije na vrijeme shvatila koliko je nebulozno hrvatsko radno zakonodavstvo s kojim hrvatski poslodavci moraju živjeti.

Priča o sudskoj pobjedi Zagrepčanke protiv Microsofta zapravo je tužna priča o hrvatskom ZOR-u

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Primatelji socijalne pomoći trebaju biti svjesni da su oni tu pomoć dobili zahvaljujući tome što ju je netko drugi zaradio.

Ako Kajtazi stvarno želi dobro Romima, pozdravit će uvođenje socijalne pomoći u vaučerima

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Na temelju poznatih ekonomskih podataka o BDP-u po stanovniku i prosječnoj plaći pokušat ćemo doći do odgovora na pitanje iz naslova.

Koja je bivša republika najviše izgubila raspadom Jugoslavije?

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Nijedan od onih naslova koje su mediji isticali nije ni dosad bio obavezan, tako da je histerija nastala na temelju manipulacija i laži.

Zašto je Divjak ustuknula pred manipulacijama i lažima?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Time je pokazao još jednom koliko je beskrupulozan kad je riječ o njegovim političkim ciljevima. Hoće li Amerikanci naučiti lekciju?

Trump fabricirao izvanredno stanje da bi financirao zid - jako opasni presedan

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kad neki hrvatski političari naprave nešto dobro, treba ih pohvaliti. Nikola Grmoja je, odgovarajući na pitanje o presudi Ercegu, dokazao svoju dosljednost.

Grmoja, svaka čast! Most je najdosljedniji po pitanju slobode govora.

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvoje Štefan kaže da je situacija u Venezueli takva zato što se nisu dovoljno radikalno obračunali s domaćim kapitalistima i pomagačima. Među takvima bih ovdje, kaže, bio i ja.

Član RF-a objasnio što će nam se dogoditi ʼkad se priča i kod nas zakotrljaʼ kao u Venezueli

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ilhan Omar je prva muslimanka u Kongresu, članica Demokratske stranke i trudi se dokazati koliko je progresivna. Ne ide joj baš...

Muslimanka u Kongresu prozvala Powerlifting savez zbog diskriminacije trans osoba. Odgovorio joj je LGBT aktivist...

Zanimljivosti

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Što je PTSD - posttrumpovski seksualni poremećaj? Ljevičarski portal Salon tvrdi da to postoji i da je problem stvaran, a našli su i stručnjakinju koja je to objasnila.

Trump je poremetio seksualni život Amerikanaca, tvrdi ova seksologinja

Zanimljivosti

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Satelitske snimke pokazuju povećanje zelenih površina na Zemlji tijekom zadnjih 20 godina, a novo istraživanje je potvrdilo da je to zasluga ljudske akcije.

NASA: Zahvaljujući čovjeku svijet je sve zeleniji

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Koji je cilj širenja lažnih vijesti o lektiri u osnovnoj i srednjoj školi? Vrlo jednostavno, pobunili su se autori koji su izgubili monopol.

Čemu histerija? Ni Ana Frank, ni Mali princ ni ostali naslovi NISU izbačeni iz lektire.

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: