ČITATELJI OCIJENILI
5

Pročitajte kako je Putin odgovorio na pitanja koja zapadnjake najviše zanimaju


IZVOR: RBTH Hrvatska
7.11.2016.

Preporučeno za vas
Neka Linić uloži svoju imovinu u Uljanik!
Huić o ideji da država uloži još 10 mlrd. kn u Uljanik: ʼTo bi sj*balo javne financijeʼ
Ovo nije humano: Beljak htio ispasti faca, Plenkovićev ministar ga uništio...
OPG-ima državna agencija ne priznaje ponudu iz SAD-a jer nema pečata i PDV-a
Miletić vrijeđa našu inteligenciju ako ozbiljno misli da ćemo povjerovati u nevinost IDS-a
Ako Vlada pomogne Uljaniku, morat će i svima ostalima
Tko je Hayek?
Na današnji dan Vlado Gotovac održao je najbolji politički govor u modernoj hrvatskoj povijesti
Obersnel ljut što više ne može reketariti taksiste
Porezna uprava smislila nove načine da privatnicima zagorča život. Ako je ovo ʼrasterećenjeʼ...
Porezni obveznici traže od države da transparentno objavi sva jamstva kojima su političari zadužili građane
Digitalni porez nema veze s pravdom i neće pogoditi velike korporacije nego male biznise i startupe
Plenković se kiti tuđim perjem i busa u prsa dok Hrvatska zaostaje
Sveta Nedelja ukida naknadu za taksiste i smanjuje paušal u turizmu na zakonski minimum
Grad Dubrovnik se baca u nekretninski biznis i ugostiteljstvo, a gradonačelnik privatnicima prijeti zabranom
Europska liberalna grupacija promijenila svoje ime; evo zašto...
Vaclav Klaus: Kako smo reformirali češko gospodarstvo
The Economist: Što su liberali učinili za nas?
Europska unija - gospodarski div između SAD-a i Kine
Venezuela će nacionalizirati tvornicu žitarica koja želi prekinuti proizvodnju

Pročitajte kako je Putin odgovorio na pitanja koja zapadnjake najviše zanimaju


IZVOR: RBTH HRVATSKA

Prema ustaljenoj tradiciji, predsjednik Rusije Vladimir Putin se obratio sudionicima godišnjeg zasjedanja kluba "Valdaj" održanog u Sočiju krajem prošlog tjedna. Najzanimljivije trenutke njegova izlaganja objavio je RBTH Hrvatska.

O ulozi Rusije u svijetu

Po našem shvaćanju, pravo liderstvo danas nije u tome da netko izmišlja nepostojeće opasnosti i da spekulira njima u pokušaju da potčini sve ostale, nego u rješavanju stvarnih problema i pružanju doprinosa ujedinjenju napora koji države ulažu u rješavanje tih problema. Upravo tako Rusija shvaća danas svoju ulogu u svjetskim pitanjima.
 
O ruskoj vojnoj prijetnji

To je prosto nezamislivo, glupo i nestvarno. Samo Europa ima 300 milijuna stanovnika, a sve članice NATO-a, zajedno sa SAD, ukupno 600 milijuna, vjerojatno. Rusija sada ima samo 146 milijuna stanovnika. Smiješno je čak i govoriti o tome. Ali ipak vidimo da govore, i da koriste to za postizanje svojih političkih ciljeva.
 
O ruskoj propagandi

Baš bih volio da imam takav propagandistički stroj u Rusiji, ali nažalost, to nije tako. Mi nemamo takve globalne medije poput CNN, BBC i neke druge. Zasad nemamo takve mogućnosti.

O geopolitičkoj tenziji


Svi mi želimo da se smanji geopolitička tenzija, ali ne tako da mi budemo sahranjeni. Zveckanje nuklearnim oružjem je posljednja stvar.

O miješanju Rusije u izbore u SAD

Zar netko ozbiljno misli da Rusija može nekako utjecati na odluku američkog naroda? Zar je Amerika nekakva "banana republika"? Amerika je velika sila. Ako nije tako, recite mi da znam.

O tome kako Trump navodno odgovara Rusiji

Ta ideja je umetnuta u svijest američkog društva nakon dva tjedna predsjedničke kampanje u SAD, i to, po mom mišljenju, samo s ciljem da se obrane interesi kandidata Demokratske stranke [...]. Nama je u suštini manje-više svejedno.

Trump je [...] očito izabrao neki svoj način da se dopadne biračima. On se, naravno, ponaša ekstravagantno. Ali on predstavlja interese takvih jednostavnih ljudi.

O demokraciji

Čak i u takozvanim razvijenim demokracijama većina građana ne utječe na političke procese niti ima izravan utjecaj na vlast. Građani osjećaju da se njihovi interesi sve više i češće razilaze s predstavama elite o tome da je njezin izabrani politički kurs jedino ispravan.

O zračnim napadima na Alep

Što je tu pitanje? Pitanje je da li ostaviti tamo terorističko gnijezdo, ili minimalizirati, tj. učiniti sve kako bi se izbjegle žrtve među civilima, ali ipak to gnijezdo dotući? Ako se stalno budemo povlačili, uvijek ćemo gubiti bitku.

O neuspjehu rusko-američkog sporazuma oko Sirije

Nije imao efekta čak ni moj osobni dogovor s predsjednikom SAD [...]

Umjesto da odvoje teroriste, Al Nusra, od zdravog dijela oporbe, naši američki partneri su sami sabotirali to primirje. Primirje je proglašeno, čini mi se, 12. rujna, a već 17. rujna je američka avijacija raketirala sirijske trupe, poslije čega su jedinice "Islamske države" prešle u ofenzivu. Nama je rečeno da je taj napad izvršen greškom, a to što je "Islamska država" prešla u ofenzivu je slučajnost. Možda je to i tako, ali primirje je prekinuto, i to svakako ne našom krivnjom.

O terorizmu

Ljudi ne skrivaju strah od činjenice da je terorizam ranije bio nekakva daleka prijetnja, a sada postaje svakodnevnica, da teroristički napad može biti izvršen u blizini, u susjednoj ulici, a možda i u njihovoj vlastitoj ulici.

O pružanju podrške terorističkim organizacijama


Terorističke organizacije i dalje netko naoružava, opskrbljuje i obučava u nadi da će ih iskoristiti, kao i ranije, za dostizanje svojih političkih ciljeva. A to je vrlo opasna igra, i želim još jednom da se obratim takvim igračima: u ovom slučaju su ekstremisti lukaviji, pametniji i jači od vas, i upuštajući se u igru ​​s njima uvijek ćete biti na gubitku.

O koordinaciji u borbi protiv terorizma

Mi smo svojevremeno stavili na raspolaganje američkim partnerima informacije o toj braći Carnajev.

Zatim je, nažalost, nekoliko mjeseci kasnije izvršen teroristički napad u Bostonu [...]. Da su između nas i naših partnera kontakti i povjerenje bili na nekom drugom nivou, uvjeren sam da se ta tragedija mogla izbjeći.

Ali, recimo, [...] tijekom priprema za Olimpijske igre, ovdje u Sočiju, Amerikanci su nam zaista pomagali. I ja sam im za to zahvalan. Svi smo im mi za to zahvalni.

Generalno gledano, nije sve tako loše, ali bi moglo biti mnogo bolje.

O međunarodnim normama

Ako danas "svjetskim moćnicima" odgovaraju nekakvi standardi ili norme, onda ti moćnici primoravaju i sve ostale da se toga pridržavaju. Ali ako sutradan takvi standardi počnu im smetati, oni ih odmah bacaju u "košaricu", proglašavaju ih za zastarjele i uspostavljaju nova pravila, ili pokušavaju to učiniti.
 
O NATO-u

Takve strukture kao što je, primjerice, NATO, stvorene su još u doba Hladnog rata i očito pripadaju prošlosti. Sada se mnogo priča o potrebi da se te strukture prilagode novim uvjetima, ali nema nikakvih stvarnih koraka u pravcu adaptacije.
 
O Ujedinjenim narodima

Mi se obavezno moramo vratiti na ono što piše u Povelji UN. Situacija u svijetu se izmijenila. I Ujedinjenim narodima i Vijeću sigurnosti potrebne su reforme i rekonstrukcija, ali kao što kažu u našem Ministarstvu vanjskih poslova, to se može učiniti [...] na temelju širokog konsenzusa. Potrebno je da se s tim reformama složi ogromna većina sudionika međunarodnog dijaloga.
 
O budućnosti svjetskog poretka

Po tom pitanju u svijetu ne postoji konsenzus. Potpuno je izvjesno da je prisutan deficit strategija i ideologija budućnosti. To stvara atmosferu neizvjesnosti koja izravno utječe na raspoloženje društva.
 
O odlasku u mirovinu

Naš poštovani moderator mi je poželio da odem u mirovinu kao što dolikuje. Ja sebi isto to želim. To je potpuno ispravno i potrebno je to učiniti, kada dođe vrijeme. Ali zasad ja još uvijek nisam u mirovini, nego sam aktualni voditelj velike sile i moram biti suzdržan.

Novo na Liberalu

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Stručnjak za obrazovanje je predbacio beogradskom reperu što vrijeđa žene i prostači. Njegovi primjeri dobre glazbe, poput Prljavaca i Azre, nikada to nisu radili?

Jokić bi djecu učio plagiranju, prostačenju i seksizmu: ʼDobro je dok su našiʼ

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Rat protiv droge se nastavlja iako je od početka osuđen na propast.

U Americi je više uhićenja zbog posjedovanja marihuane nego zbog svih nasilnih djela zajedno

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Rekao je političarkama koje su pripadnice manjina, da se 'vrate u zemlje iz kojih su došle'. Većina tih političarki je rođena u SAD-u.

Trump je uspio nadmašiti samoga sebe: Je li ovo najodvratnija izjava nekog američkog predsjednika u povijesti?

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Tvrdi da nije fer što je preko ljeta croissant u njegovom mjestu trostruko skuplji nego u Zagrebu.

Načelniku Murtera se ne sviđa zakon ponude i potražnje, poziva državu da uradi nešto

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Željko Glasnović poziva vladu da proglasi ratno stanje i pošalje vojsku na granicu zbog migranata. Očito ne vidi problem u zločinu koji bi se lako mogao dogoditi.

Gospodine generale, hoćete li Vi biti taj koji će prvi zapucati na nenaoružane ljude na granici?

Politika

PIŠE: TOMISLAV STIPIĆ

Sad se ispričava članovima HNS-a zbog ulaska u koaliciju s HDZ-om, a on je predsjedao sjednicom kada su donijeli odluku o ulasku u tu koaliciju.

Naknadna pamet Matije Posavca

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Jedino moralno i odgovorno što Andrej Plenković u ovom trenutku može napraviti bilo bi raspisivanje prijevremenih izbora.

Ovoj vladi ne treba rekonstrukcija nego potpuna dekonstrukcija

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Rand Paul uputio je prijedlog zakona u Senatu kojim bi se legalna imigracija u SAD učetverostručila.

Protiv ilegalne imigracije može se boriti na drugi način - olakšavanjem legalne imigracije

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Boris Jokić predlaže uvođenje novog obaveznog predmeta u škole - suvremena glazba. Misli da klince treba navesti da slušaju glazbu koju on smatra kvalitetnom.

Ne, klinci neće slušati ʼbolju glazbuʼ ako im stari profesori budu govorili što trebaju slušati

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Još jedan veliki američki lanac restorana ide u stečaj, a kao glavni razlog naveli su povećanje minimalca u nekim dijelovima zemlje.

Većina Amerikanaca za povećanje minimalca, ali ekonomisti se protive

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mnogi su se razveselili kad su čuli da će Poljska ukinuti porez mladim radnicima. Ali priča je drugačija...

Što se zapravo krije iza ʼukidanja poreza na dohodakʼ mladima u Poljskoj?

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Oni su vlasnici firme, stvorili su dug od 200 milijuna eura, a sad prosvjeduju ispred HDZ-a i očekuju empatije javnosti.

Aluminij Mostar je novi Muljanik: Neka se radnici probaju zaposliti bez stranačke iskaznice

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: